maanantai 11. syyskuuta 2023

Syksy saa ja se on minusta ihanaa đŸ„°

KĂ€sityöt (villasukat) ovat hakeutuneet puikoilleni vĂ€hitellen, mitÀÀn spurttia en ole vielĂ€ havainnut. Olen aloitellut sitĂ€ ja tĂ€tĂ€, mutta liian hitaasti työt ovat edistyneet ja jÀÀneet sen myötĂ€ kesken. Onneksi purkaminen on sallittua. Lankaostokset sen sijaan olen aloittanut jo ihan puolitarmokkaasti. Sukkatehdas kĂ€ynnistyy, kun on kĂ€ynnistyĂ€kseen 👍.


Karvarouskut ovat nostaneet pÀitÀÀn ja pÀÀsimme tekemÀÀn miehen kanssa jo syksyn ensimmÀisen sienisalaatin. TÀnÀÀn kannoin kotiin taas lisÀÀ rouskuja. Nyt voi tehdÀ sienisalaattia isommankin erÀn. HyviÀ salaattireseptejÀ etsiskellessÀni huomasin, ettÀ rouskujahan voi ihan pakastaakin (ryöpÀttynÀ)! Miten en ole aikaisemmin tÀllaiseen tietoon törmÀnnyt?

Sienirepertuaarini on todella pieni: kantarellit, suppilovahverot ja karvarouskut. NiissÀ riittÀÀ kerÀÀmistÀ, vaikka tatitkin tavallaan kiinnostaisivat. TÀhÀn aikaan vuodesta ei riitÀ enÀÀ kaistaa tattien opiskeluun, mutta ehkÀpÀ talvella voisi opetella tattien perusteita?

Eilen tehtiin muuten kantarellipekonikeittoa, tavallisen pekonin sijaan kĂ€ytĂ€mme kalkkunapekonia. Olipas taas mahdottoman hyvÀÀ đŸ„°. Ja minĂ€, joka en tavallisesti tykkÀÀ syödĂ€ samaa ruokaa montaa pĂ€ivÀÀ, söin tĂ€nÀÀn lounaaksi samaa keittoa ja aion syödĂ€ sitĂ€ vielĂ€ huomennakin 🙈. Lurps.


Olen ollut huomaavinani aikojen saatossa, ettÀ ihmiset suhtautuvat kovin eri tavoin saman ruuan syömiseen perÀkkÀisinÀ pÀivinÀ. Joku ei suostu syömÀÀn samaa ruokaa edes kahtena perÀkkÀisenÀ pÀivÀnÀ, kun jollekin toiselle kuukausi tai kaksikin suunnilleen samalla reseptillÀ on ihan kutsuva juttu.

Mihin kohtaan tuota ruokajanaa sinÀ sijoitut? Ja mikÀ on suosikkiruokasi - mitÀ voisit syödÀ melkein aina?


KevÀt ja syksy ovat selvÀstikin minulle kutsuvimpia vuodenaikoja. KevÀÀn lomilla olen huomannut, ettÀ kylmyys viipyy pitkÀÀn, kun menee vÀhÀnkÀÀn pohjoisempaan. EihÀn se aina ole kylmÀÀ kylmÀÀ, mutta kevÀÀllÀ kaikki muutos kylmempÀÀn vaatii erityistÀ harkintaa ja sitoutumista. Valoa kevÀÀllÀ tosin riittÀÀ ihan mahdottomasti, ihan kesÀn veroisesti.

SyksyllÀ illat (ja aamutkin) ovat jo pimeÀmpiÀ tai osittain jopa pimeitÀ. LÀmpötila voi silti olla pÀivÀllÀ ihan hunajaa.

KevÀÀllÀ ja syksyllÀ luonto on tÀynnÀ hyrinÀÀ ja tapahtumia. Lomakohteet ovat sen sijaan rauhallisia ja ruuhkattomia. Toki osa lomakohteista ei ole auki lomasesongin ulkopuolella ja se tietenkin on oma rajoittava tekijÀnsÀ.

TÀmÀ kuva on otettu noin vuosi sitten lomareissulta Porin Reposaaresta. Ihanasti tÀmÀ lomamaisema poikkeaa siitÀ tavallisesta ja arkisesta kotipihasta. En tiedÀ, kyllÀstyisikö tÀhÀn, jos sen pÀÀsisi nÀkemÀÀn pÀivittÀin.


MinĂ€ puristelen intensiivistĂ€ työrupeamaani vielĂ€ vaiheeseen ja aion sen jĂ€lkeen vielĂ€ lomaillakin. EhkĂ€ intensiivinen rutistus töiden kanssa jatkuu taas loman jĂ€lkeenkin, mutta sitten on taas akut varattu ja elĂ€mĂ€ tasapainotettu đŸ„°đŸŒ»đŸŠ‹.

VielĂ€ on kesĂ€aikaa jĂ€ljellĂ€ 👍. Nautinnollista syyskuun jatkoa!

21 kommenttia:

  1. Ihana reissu muisto kuva, rakastan vesistöjĂ€đŸ’™ en varmaan kyllĂ€styisi tuohon
    maisemaan.
    Kiva siellÀkin sienisalaattia valmistunut, samoin tÀÀllÀkin.
    Vuodenajoista kevÀt, kesÀ ja syksy ovat ihania.
    TÀnÀÀn ajattelin oikeastaan, ettÀ syksy on kaunista kun aurinko paistaa ja
    ja arki normi uomillaan kesÀn jÀlkeen.
    Ruokailusta, kyllÀ me syömme seuraavana pÀivÀnÀ samaa ruokaa jos vaan jÀÀ.
    Pyrin kauppareissulla viikon ruokailuun kalaa, broileria, kasviksia ja lihaa.
    Suunnilleen niistÀ loihtien ruuat. Poikkeuksia tietty on vÀlillÀ.
    Mukavia hetkiĂ€ viikkoosi🌾


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, PĂ€ivien ilot!

      Mahtavaa, ettÀ edellisen pÀivÀn tÀhteitÀ hyödynnetÀÀn!

      Poista
  2. MinÀpÀ vastaan vain ruokaa koskevaan kysymykseesi, ettÀ ihan paras monen pÀivÀn ruoka itselleni on spaghetti ja jauhelihakastike. Niihin en kai kyllÀsty koskaan, sillÀ samat on maistuneet yli 30 vuotta, heh heh. Huomenna paistan valmiiksi maustettuja broilerin fileitÀ ja jos ne menee, kuten edellisellÀ kerralla, niin syön niistÀ 2-3 pÀivÀÀ. Harvan ruoan syön kerralla kaikki.
    SyksyÀ en kommentoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota ruokaa minĂ€kin voisin syödĂ€ useamman pĂ€ivĂ€n. TĂ€llĂ€ hetkellĂ€ kaikkein suurin kestoherkkuni on kantarellipasta 💖.

      Poista
  3. Taisin jo aiemminkin kÀydÀ olemassa kateellinen sienisaaliillesi... olen sitÀ yhÀ.
    MeidÀn tutut lÀhirihmastot on kaavoitettu ja kasvavat nykyÀÀn taloja - ja vaikka niitÀ "kasvaa kuin sieniÀ sateella", niin eivÀt kelpaa edes ryöpÀttynÀ pöytÀÀn. Kaalista kokkailen/postailen kaikenlaista - se on ollut pÀÀruokaine
    K-A-U-A-N. Kokkailu mieleistÀ ja usein saman sapuskan, jos tulee enemmÀn kuin tarpeeksi yhteen kertaan, niin "muunnan uuteen uskoon" seuraavaksi pÀivÀksi.

    Ja NYT minÀkin sain jo luotua silmukat puikoille... kyllÀ se tÀstÀ tÀmÀkin syksy kÀynnistyy, vaikka ihanaa on, ettÀ lÀhes kesÀlÀmmöt pitÀÀ tekemiset ja mielen kesÀisenÀ... joskin illat jo huomattavasti lyhyempiÀ. Jokaisessa vuodenajassa on oma viehÀtyksensÀ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Repolainen!

      Olen mahdottoman kiitollinen lÀhimetsÀstÀni, joka on osin luonnonsuojelualuetta. Sellainen metsÀ ei helposti kellisty.

      Minulla on lapsuudesta juontuva ennakkoluuloinen kammo kaalia kohtaan. TĂ€ytyy taas jossain vaiheessa kokeilla pienesti, miltĂ€ se hyvĂ€n reseptin kera nykyÀÀn maistuisi 👍. Makuaisti ja mieltymykset muuttuvat kuitenkin iĂ€n mukana (niin kuin kaikki muukin 🙈).

      Poista
    2. En tiedÀ löytÀisitkö "HyvÀÀ" kaalireseptiÀ blogistani, mutta siellÀ on kyllÀ omintakeisia kokeiluja kaalista - sillÀ se on pÀÀruoka-aineeni ollut jo pian pari vuotta! EhkÀ joku innovatiivinen kokeilu voisi luoda teille avata "uuden suhteen" kaalin kera!! Kaali&juusto on mainio kompo!! Jos siis tykkÀÀ juustoista!!

      Poista
    3. TĂ€ytyypĂ€ kokeilla, kiitos vinkistĂ€! EihĂ€n sitĂ€ koskaan tiedĂ€ muuten kuin kokeilemalla 💖.

      Poista
  4. Syksy on minun vuodenaikani, aina ollutđŸ©·Nyt jotenkin on ollut takkuisempaa, mutta johtuu varmaankin liian aktiivisesta kesĂ€stĂ€. Ihana tuo Reposaaren kuva! Samaa tÀÀllĂ€ mietitÀÀn, kyllĂ€styisikö, jos joka pĂ€ivĂ€ tuon nĂ€kisi. SiellĂ€ kuulemma meri ei mene kunnolla jÀÀhĂ€n ollenkaan koko talven aikana…
    MeillĂ€ syödÀÀn samaa ruokaa monta pĂ€ivÀÀ; kolme pĂ€ivÀÀ taitaa olla se kipuraja, ettĂ€ sitten pitÀÀ saada jo jotakin muuta😁 t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Oulun Raippaluodossa meri jÀÀtyy talvella kunnolla, Pori on varmaan olosuhteiltaan eksoottisempi.

      Poista
  5. MeillÀ pojat eivÀt mielellÀÀn söisi samaa ruokaa perÀkkÀisinÀ pÀivinÀ. SitÀ taklataan meillÀ niin, ettÀ pidetÀÀn vÀlipÀivÀ ja sitten syödÀÀn ne jÀmÀt pois :) Minulle ei ole ihan hirveÀsti vÀliÀ sillÀ, ettÀ syönkö samaa ruokaa perÀttÀisinÀ pÀivinÀ, jos ruoka on sellaista mistÀ tykkÀÀn. MinÀ syön lounaaksi tyypillisesti edellisten illallisten tÀhteitÀ.

    Kivaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      MeillÀ lapsiperheaikana syötiin monesti kahtena perÀkkÀisenÀ pÀivÀnÀ samaa ruokaa. SiinÀ meni kohtuuden raja.

      Poista
  6. Kiitos, Suvi!

    KesĂ€n loppuminen on luopumista, mutta siinĂ€ voi miettiĂ€, haluaako tyytyĂ€ suremaan menetettyĂ€ kesÀÀ vai iloitsemaan monivivahteisesta syksystĂ€, joka on vielĂ€ ohjelmassa vielĂ€ ennen talvea 💖.

    VastaaPoista
  7. Ja varmasti tuli hyvÀÀ keittoa. Maistelin muutama pÀivÀ sitten savuporokeittoa. TykkÀsin. Viime sieni reissulla kerÀttiin vaan herkkutatteja. Putsatessa aika yllÀtys. LÀhes kaikki matosien syömiÀ. Vaikka nÀyttivÀt todella hyville. Tuli sentÀÀn kuivurillinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami! Oli ihan mahtavan hyvĂ€nmakuista keittoa 😋.

      MinĂ€ en ole vielĂ€kÀÀn pÀÀssyt perehtymÀÀn tatteihin asti. Karvarouskuista kaikki vĂ€hĂ€nkÀÀn normaalikokoiset olivat toukkien mutustelemia. Kannatti kerĂ€tĂ€ pienetkin sienet mukaan, ne olivat niitĂ€ puhtaita 👍.

      Onneksi saitte osan sienistÀ talteen!

      Poista
  8. Rauhoittava maisema kuvassasi.
    Keittovihje tuntui kiinnostavalta, pitÀÀpÀs kokeilla.
    MeillÀ syödÀÀn toisinaan pari kolme pÀivÀÀ samaa ruokaa, useimmiten vÀhÀn varioiden. TiedÀn kyllÀ tuttavia, joille kaksi kertaa samaa ruokaa on ehdoton takaraja :).

    VastaaPoista
  9. Tuttu Reposaarimaisema :) olen sitÀ kalliorantaa (en tosin tuosta kohdasta) joskus viikonkin katsellut kyllÀstymÀttÀ, ja aina haikailen sinne uudestaan.

    Ruokakysymys: en tiedÀ tarkoititko samalla ruualla aina uudelleen tehtyÀ samaa ruokaa vai tÀhteitÀ, mutta keitto on aina parempaa kun se on saanut jÀÀhtyÀ ja lÀmmitetÀÀn uudelleen! Ainakin perunakeitot, kun ne potut suorastaan sulaa sinne liemeen. Uusia samoja ruokia mulle menis joku tonnikalasalaatti kermaviilikastikkeen kera, aika monta pÀivÀÀ voisin syödÀ ennenkuin tulis stoppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotan arvioosi siitĂ€, ettei tuohon kyllĂ€styisi đŸŒŒ.

      Itse asiassa kumpikin lÀhestymistapa samaan ruokaan on ihan yhtÀ mielenkiintoinen!

      Poista

Kiitos kommentistasi!