keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Vähän meni harjoitteluksi...

Tänä iltana kokeilin linnunruokasotkujen tekemistä ensimmäisen kerran. Sotkujen siksi, ettei siinä kovin moni asia sujunut niin kuin olin ajatellut. Vai olinkohan minä edes ajatellut?

Minä en leivo. Tai siis en leivo, jollei jonkun terveys sitä vaadi. Kuten tyttären ollessa pieni ja potiessa ruisallergiaa, päädyin valmistamaan ranskanleipää terveellisempiä sämpylöitä hänen syötäväkseen. Mutta muuten - en. Se varmasti vaikuttaa siihen, että tällaiset suhraukset - tai siis valmistukset - ovat minulle huomattavan paljon vaikeampia kuin pirkko perusleipurille.

Ensin se rasva ei hyytynyt millään. Ei millään. Ja sitten jälkikäteen - tsu-dum! Siemenpähkinäseoskin jäi liian isorakeiseksi. Kaksi muovipussia nuijin hengiltä, mutta pähkinät selvisivät elossa ja melkein kokonaisina ;-)

Kokeilinpa ensin myös kuorellisten auringinkukansiementen kuorimista itse. Ihan hullun hommaa! Tai sitten metodini olivat aivan väärstä viidakosta... Pitkän äherryksen jälkeen lähemmäs parikymmentä kuorittua siementä. Siirryin puoliskon kehotuksesta suoraan valmiiksi kuorittuihin.

Onneksi rasva oli halpaa :-) Ja siemenet kelpaavat linnuille joka tapauksessa. Tänään ostin halpaa rasvaa vielä kilon lisää, joten kyllä tässä passaa harjoitella ;-) Tai...

Tyhjennettyä rasvamömmöastiaakaan ei muuten kannata huuhdella lavuaariin. Viemäri menee nopeasti tukkoon. Näin ymmärsin miehen äherryksestä keittiön putkien kanssa. Ei ollut järin ihastunut putkien purkamiseen ja putsaamiseen...

Ensimmäinen harjoituskerta takana ja tuloksena pelkkää tuhoa. Uskaltaakohan sitä vielä uudestaan kokeilla?

Meditaatioharjoituksilla kesään tästä hapatuksesta. Kesällä koiran kanssa järvellä...



27 kommenttia:

  1. Joo, se on kurjaa kun ei ole keksitty kertakäyttökulhoja... mutta maitopurkit kestää aika paljon :) joskus tein niin, että sulatin rasvan maitopurkissa (mikrossa) ja kaadoin suoraan sinne rasvaan niitä pähkinöitä, mutta siinähän kävi tietysti niin, että pohjalla oli kauhea rasvakeräytymä ja huipulla kuivaa.
    Kamalaa sotkemista se on, siinä olen samaa mieltä. Mejän koirat taas on sitä mieltä, että ne vois kernaasti siivota ne kaikki sotkut ja kaupan päällisiksi syödä ne linnuille tarkoitetut mötikätkin.

    Sun koirakuvia ei taatusti oo ihan lähipäivinä otettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No äh, nyt vasta näin, että siinä lukikin, että kesällä... jotenkin sokeus iski enkä nähnyt ekalla kerralla.

      Poista
    2. Mikroaaltouuni ja kertakäyttöastia (esim. toinen tyhjä maitopurkki) olisivat varmasti askel parempaan tässä minun kehityspolullani... Kiitos vinkistä :-)

      Poista
    3. Ihmettelin tuota hidasta jähmettymistä, mutta jos siinä on sitä rypsiöljyä seassa, niin se sen varmaan tekee...

      Poista
  2. Voin niin samaistua tuohon leipomattomuuteen ja kertomuksesi rasvahärdellistä suorastaan huutaa pysymään edelleenkin kaupan valmiissa jyväsekoituksissa :D Mutta nostan hattua ja kannustan toki kokeilemaan uudelleen (ilman sitä rasvan viemäriin kaatamista)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan rasvapötkylä kovettui sitten kuitenkin... Vaati vaan paljon enemmän aikaa kuin kuvittelin ;-)

      Tästä vain kybällä eteenpäin seuraavaan harjoitukseen =D

      Poista
  3. Mikä kumma lie siinä meni pieleen, höh! Ei minulla tarvi olla kovinkaan kauan se vuoka jääkaapissa, niin on tosi kovaa jo. Maapähkinät oon nuijinut vuoroin vanhanajan pottusurvimella (puuta) tai sitten metallisella lihanuijalla. Meillä on keittiön lattia isoa laattaa ja se kestää kunnon mätkimistäkin. Käytän sellaista pyörivää liikettä. Siemenseos on sellaista edullista Tokmannista ostettua. Siinä on auringonkukan siemenet kokonaisia. Siinä on myös hirssiä, vehnää ja durraa. Käy tosi hyvin kaupaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olinpa minä hätäinen... Pötkö oli jo illalla jähmettynyt verannalla ja toisen tekeleen pistinkin pakastimeen. IHAN kaikki ei siis mennytkään pieleen ;-)

      Poista
  4. Voi miten suloista. Anteeksi, mutta naurattaa :) Palataan asiaan, kun itse yritän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua nauratti vähän pitkin matkaa... Ihan yllätyksenä ja puskista nuo ongelmat eivät tulleet. Mutta illalla myöhään pötkylä olikin jo jähmettynyt, joten sen suhteen olinkin vain liian hätäinen ;-)

      Poista
  5. Tuota tuota, enpäs osaa sanoa mikä meni pieleen. Olen tehnyt tähän asti noita kakkuja kookosrasvasta ja pähkinöistä ja sehän jämähtää ihan ulkona peitettynä muutamassa tunnissa. Joo, ei mitään kovettuvaa rasvaa viemäriin,( eikä käytettyä öljyäkään ) sanoo vanha kotitalousneuvoja.

    Vaan onhan ihanat koirulikuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasvan kovettumisen suhteen olin selvästikin vain hätähousu... Ei enää rasvaa viemäriin. Kuvittelin, ettei sinne rasvaa mennytkään. Vaan meni kuitenkin :-(

      Poista
  6. Kun kerroit kuorivasi auringonkukan räjähdin nauramaan, anteeksi. Ihan hyväntahtoisesti kuitenkin ;) Kyllä tirpat kuorivat itsekin siemenet jos nappaavat ne rasvan seasta. Minä taidan edelleen ostaa kaupan rasva- ja pähkinämakkaroita. Olisi noloa jos linnut eivät suostuisi syömään kokkauksiani. Olen yrittänyt pari kertaa tehdä kissanruokaa, hyvä ettei mirri muuttanut pois kotoa. Teidän koiruli on niiiin hellyttävä.

    VastaaPoista
  7. Anteeksi Susanna, mutta pikkusen (ihan vähän!) hymyilin. Minä olen käyttänyt valmiiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä, kauraa, valmikksi rouhittua pähkinää (Honkkarista iso säkki halvalla) ja jos jotain muuta on sattunut olemaan. Sitten sula rasva maitopurkkiin noiden päälle ja pakkaseen jähmettymään. Siinä se. En tiedä mitä teit eri lailla. Mutta itse ei noita kannata kuoria, kauhea homma :)
    Eikä toki lavuaariin, jähmettyyhän se siellä, rasva, hui.

    Nyt kyllä mietin, että enää en itse tee, kun Honkkarista saa kaikenlaisa rasvamötiköitä ym niin edukkaasti. Ostan valmiita.

    Koiruus on niin söpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että touhuni hymyilyttää muitakin, kun itseäkin alkaa jälkikäteen naurattaa ;-)

      Poista
  8. =D voin niin tuntea miltä tuntuu sillä minäkäääään en leivo! Vaan vanha kansa sanoo että yrittänyttä ei laiteta tsi jotain sinne päin =D. Onneksi sinulla on lisää uutta rasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä tästä - rasva sitäpaitsi jähmettyi lopulta kuitenkin :-)

      Poista
  9. Seuraavalla kerralla menee varmasti jo paremmin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea mennä enää paljon huonommin ;-)

      Kiitos kannustuksesta <3

      Poista
  10. Älä lannistu, eikös sitä niin sanota että vahingoista viisastuu!
    Todella ihanat koirakuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-)

      En lannistu - toivotaan, että mies kestää jatkonkin ;-)

      Poista
  11. Kauniit kuvat! Ensi kerralla toivottavasti onnistuu paremmin!!!!

    VastaaPoista
  12. Onpas sinulla suloinen koira! En ole koskaan kokeillut tehdä linnunruokia, aikamoista puuhaa! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!