maanantai 29. heinäkuuta 2024

Vuokra(-mökki)loma rentoutti jälleen

Virkistävä, palauttava ja rentouttava mökkilomaviikko on nyt takana. Meillä ei ole omaa mökkiä, joten vietämme tällä hetkellä viikon kesässä jollain vuokramökillä. Kotoa poissa oleminen auttaa luopumaan arkisista tavoista, rutiineista ja velvoitteista. Ainakin siksi viikoksi. Se auttaa jo paljon.

Mitä aikaisemmin on varaamassa mökkiä, sitä paremman mökin saa varattua. Tavallaan yksinkertaista. Ja sitten kuitenkin kaikkien noiden erilaisten mökkien vertaileminen keskenään ei ole ollenkaan niin helppoa ja yksinkertaista, miltä se kuulostaa. Ja kaikkea vertailemiseen tarvittavaa tietoa ei aina ole edes saatavissa.

Tämän vuoden mökki saa minulta arvosanaksi (asteikolla 1-5) 4-. Mökki oli melkein täydellinen. Ranta ja piha jäivät sen verran vajaiksi, että kokonaisarvosana on tuo 4-.


Mökin rannassa oli kaksi kiveä, jotka olivat eritysesti paikallisen selkälokkipariskunnan (ja kolmannen osapuolen) suosiossa.

Tässä selkälokkipariskunta. Yhdessä kun oltiin, piti siitä tietenkin pitää kunnon meteliä. Kun kolmas osapuoli yritti hivutella paikalle, meteli oli sitäkin hurjempaa.

Välillä vain koiras huuteli. Välillä huudeltiin kuorossa.



Isokoskelot olivat toisinaan myös kovasti kiinnostuneita rannan kivistä. Selkälokki yritti pitää oman tonttinsa puolta, mutta isokoskelot vetäytyivät vain tyynesti reunemmalle. Pian lokki antoi periksi ja häipyi paikalta.


Isokoekelot ottivat nopeasti kivet haltuunsa ja levittäytyivät tilavammin.




Luonnon tarkkailun ja kuvaamisen lisäksi luin (fiktiivisiä) kirjoja pitkästä aikaa. Lukeminen oli lapsena ja nuorena suuri intohimoni. On mahtavaa löytää hippusia tuosta intohimosta jälleen pitkän, pitkän ajan jälkeen. Yritän opetella sitä, että lukemiseen on ihan ok käyttää aikaa. Ja siitä nauttiminenkin on ihan ok. 


Kävin katsastamassa sienitilanteen yhdessä kantarellipaikassani. Metsää oli kaadettu taas (muutaman vuoden jälkeen) hämmentävän paljon. Reittini sumentuivat ja paikat kartoilla himmenivät. Jostain metsä oli kadonnut tyystin, jostain vain polku ja joitakin puita. Olosuhteet olivat kuitenkin muuttuneet sienille ei-suotuisiksi. Tuohon metsään ei kannata enää palata. Olo on surullinen, vaikka metsän omistaja voi tietenkin toimia, niin kuin haluaa.


Tänä vuonna pitää himmailla kantarellien keräämisen suhteen. Viime kesän kantarelleja riittää pakastimessa vielä ihan tuskaksi asti. Jatkossa ei voi enää ryhtyä pakastamaan vastaavia määriä. Jotain muuta tekemistä pitää siis keksiä jatkuvan kantarellihärdellin rinnalle. Ehdotuksia?

28 kommenttia:

  1. Hienoa että löysitte melkein täydellisen mökin lomailuun.
    Nuo kuvat ovat kyllä jotain niin hienoa!
    Meilläkin on vielä viimevuotisia suppilovahveroita pakkasessa ja niitä syödään nyt kiihtyvällä vauhdilla niin että uudet saaliit mahtuvat tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Täytyy opetella vähitellen se, mikä määrä pakasteita on oman perheen kanssa kulutettavissa vuoden aikana. Pakastettuja sieniä on kohtuullisen vaikeaa tarjota eteenpäin, sillä kylmäketjun pitäisi toimia. Täytyy opetella viisaampaan säilömiseen.

      Poista
  2. A cottage on a lake with gulls and mergansers sounds perfect to me!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, David!

      This was a rented cottage. But it worked out really fine 💖

      Poista
  3. Sinulla ihania kuvia taas jälleen. Hienoa, että tunnet nyt itsesi rentoutuneeksi ja levänneeksi. Ehdotuksia tekemiseksi: menkää vaikka jonnekin luonnonpuistoon patikoimaan, ehkä yöksikin telttaan. Minä olen melko usein tehnyt niin mieheni kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Tässä täytyy edelleen olla tarkkana itsensä kanssa, ettei kiire, stressi ja hälyytystila herää eloon jälleen.

      Tyttären kanssa on suunnitteilla teltta- ja luontoretki. Toivottavasti se pääsee myös toteutumaan 💖

      Poista
  4. Paras loma on liesussa vietetty! 🙂
    Jos loman nyhrää kotinurkissa (tai omalla mökillä), mielessä pyörivät miljoonat tekemistä odottavat asiat. Jos ihan oikeasti haluaa levätä ja ladata akkuja, on pakko lähteä vähän kauemmaksi. Vuokramökit ovat oiva vaihtoehto irtiottoon! Myös miniloma hotelleissa ovat huolettomia. Haaveilen asuntoautosta, mutta pelkään senkin tuovan "velvoitteita"...
    Ihanaa, että löysitte melkein täydellinen mökin. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, satunNainen Paula!

      Vuokramatkailuauto on ollut meillä keväisin ja syksyisin lomakäytössä. Ne ovat olleet mahtavia kokemuksia - koirankin on voinut ottaa mukaan.

      Poista
  5. Ihania kuvia - mökin vuokraaminen kesäaikana sopisi varmaankin myös meille kun ei sitä omaa mökkiä ole ja tuskin tulee koskaan olemaankaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Suvi!

      Vuokramökit ovat oiva vaihtoehto oman mökin omistamiselle 👍

      Poista
  6. Komppaan toisia, että upeat kuvat! Olen kerran ollut exän kanssa vuokramökillä, joka oli muuten ok, mutta ei ihan rannassa. Järvelle oli kilometrin verran. Olimme vain viikonlopun. Hyvää alkavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Lyhytkin loma lainamökillä rentouttaa jo oikein kivasti.
      Pitempi (vähintään viikon kestävä) loma vaatii jo pysähtymään ja miettimään omia tarpeitaan taas uudelleen.

      Vuokramökkejä riittää sitten statukseltaan aivan mahdottoman moneen eri luokkaan. Kriteereinä voi käyttää esimerkiksi 1) etäisyyttä kotoa 2) vesi-/puuceetä 3) rantaa ja sen läheisyyttä 4) sähköä 5) vettä ) 6) mökin toiminnallisuus ja rakenne 7) ympäröivän tontin ja maaston mielekkyyttä 8) jne.)

      Jospa loman upeat piirteet voisikin siirtää arjen puurtamiseen 🥰

      Poista
  7. Tuohan olisikin hyvä vaihtoehto lomailuun; vuokramökki. Enpäs ole tätä tajunnut ollenkaan. Ja kiva, että teillä oli rentouttava loma🩷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Vuokramökeillä pääsee kokemaan aina uutta. Oikean mökin valitseminen on ainakin näin minun näkökulmastani hienoista tiedettä. Tykkään siitä 🥰

      Poista
  8. Hauskat lintukuvat. Etenkin tuo missä nokka auki huudellaan taivaalle :D

    Minusta vuokramökki on hyvä vaihtoehto. Itse kärvistelen mökin omistajan puolisona jatkuvien korjaushommien rahoituslimbossa sekä syys-, kevät- ja kesätalkoiden rahoittamislimbossa. Suurin toiveeni mökille olisi auringonlaskunäkymät ja eikös vaan mökki ole aamuauringon puolella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Vuokramökillä pääsee toteuttamaan vaihtelunhaluaan laidasta laitaan. Toki aina listalla on myös vähemmän mukavia yllätyksiä. Vaan niitäkin oppii välttelemään muutaman harjoituksen jälkeen 🌼

      Poista
  9. Ihanat valokuvat. Suloisia nuo nukkuvat linnut.

    VastaaPoista
  10. Erinomaisia kuvia selkälokeista ja isokoskeloista. Kiitos.
    Onpa mukava, että aika mukavan mökin löysitte. Joka tapauksessa mökkeily ja loma irrotti ajatukset arkityöstä. Lukuhetkien pitämiseen opettelit.

    Niin on minullakin, että aina on jos jonkin sortin tekemistä, niin ei tiedä, milloin malttaisi ottaa kirjan kouraansa. Mökillä se onnistuu, kun ei ole sitä arjen touhuilua ympärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Mökillä on paikkansa - oli se sitten oma tai vuokrattu 👍
      Toki kaikki eivät mökkiäkään kaipaa.
      Pääasia, että rentoutuminen ja ajattomuus onnistuu jollain tavoin 💖.

      Poista
  11. Kiva kuvasarja kiven valtaajista.

    VastaaPoista
  12. Komeat selkälokit! Sehän on Vuoden lintu 2024. Mekin aikanaan vuokrattiin mökkejä, ja kun löytyi hyvä niin palattiin monta kertaa. Nythän löydettiin se ihan paras, vaikka se onkin leirintäalueella Siikarannassa, joten ei oo reiluun 10 vuoteen muualla paljoa mökkeilty. Vähän kuitenkin.

    Eilen kävin kanttarellestämässä, löysin uusia paikkoja - jännä miten ne "vakipaikassa" jättää väliin vuosia ja kasvaa yhtäkkiä paikassa, jossa ei ennen oo ollu - ja piti jo lopulta jättää pienimmät keräämättä. Mies sai syödä mahansa täyteen paistettuja kanttarelleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Sienestäminen on elämän huikeimpia seikkailuja, jos sen niin malttaa ottaa 🥰.

      Poista

Kiitos kommentistasi!