sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Halikonlahden lintupolku - osa 1

Eilen kävin Salossa Halikonlahden lintutornilla. Lintutornia huikeampi oli kuitenkin se kokonaisuus, johon lintitornikin kuuluu. Talsin Halikonlahden lintupolkua edes takaisin nautiskellen. Muitakin kuvaajia ja lintujen tarkkailijoita oli liikkeellä, mutta polkuja oli niin pitkälti, ettei reitillä ollut yhtään ruuhkan tuntua, päinvastoin. Jos matkasi kulkee edes Salon läheltä, kannustan sinua ottamaan luontokengät mukaan ja varaamaan tunnin verran rauhallista käelyaikaa polulle.

Luontopolku lähtee Satamakadun loppupuolelta, ennen siltaa Vuohensaareen. Lenkkitossuilla pärjää polulla vallan mainiosti, mutta lintujen laulu saattaa houkuttaa ottamaan välillä askelia polun ulkopuolellekin, joten mitä paremmat luontokengät on jalassa, sitä enemmän mahdollisuuksia on perillä :-)

Lintutornilta en ottanut yhtään kuvaa. Muut katselivat petolintuja kiikareilla ja kaukoputkilla. Minun kuvausvälineilläni ei kannattanut edes yrittää. Kotikaupungin Hattelmalanjärven lintutorni on kuvaajan - ja miksei tarkkailijankin kannalta mielestäni tässä suhteessa parempi. Tosin opastus Hattiksen tornille on surkea, sinne on ensikertalaisen vaikea löytää.

Satakielestä sain yhden kelvollisen kuvan. Mokomat (niitä oli ainakin kaksi) piilottelivat joko kokonaan piilossa tai ainakin kovin vaikeasti kuvattavissa paikoissa. Mutta jo laulun kuuleminen oli taas todella sykähdyttävää :-)


Ruokokerttunen pysytteli kaukana, mutta sain siitä joitakin asiallisia kuvia. Paikan päällä tiesin kyllä, että joku kerttunen siellä ruovikossa laulelee (tai olihan niitä monen monta :-)), mutta varsinainen tunnistaminen jäi kuvien perusteella tänne kotiin. Edestä/alhaalta päin lintu näytti niin vaalealta ja vasta vähän myöhemmin hoksasin, että se ja ruovikossa niinikään lennellyt ruskeaselkäinen lintu olivatkin yhtä ja samaa lajia :-) Oppia ikä kaikki ;-) Silmäkulmajuova auttoi niinikään tunnistamisessa...






Näiden lisäksi näin keltavästäräkin, mutta en saanut kunnon kuvaa siitä. Sillähän on keltaisen vatsan vastapainona tumma 'pipo' päässä. Mutta tämän linnun lajia vasta jäljitän. Satutko sinä tietämään?


22 kommenttia:

  1. FB:n Suomen linnut -ryhmän keskustelun perusteella tuo alin on keltavästäräkki, jokin meillä harvinaisempi muoto tai alalaji vain... Luotetaan toistaiseksi tähän tietoon, kunnes parempaa on tarjolla :-)

    VastaaPoista
  2. Laitoinkin jo tuonne Tiitsan blogiin, että nämä ainakin äkkiseltään melko samannäköiset beiget, harmaat ja kellertävät pikkulinnut ovat varsinainen kompastuskivi. Niitä ei oo niin helppo tunnistaa. Tosin minusta monet kahlaajatkin pitkine koipineen ja nokkineen näyttävät aika samoilta. Kiva on vierailla uusilla lintutornilla ja luontopoluilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan sitten, kun on oppinut jonkun lajin tunnistamaan, niin seuraavalla kerralla onkin paljon helpompaa :-)

      Poista
  3. Vehreys ja linnut, vain askel kesään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan lähellä se kesä on. Lämpöä saisi vielä tulla :-)

      Poista
  4. Hienoja lintukuvia! :) Ja lintuja joita täällä ei näe. Olisihan hienoa kuulla satakielen laulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pelaguu!

      Kun aikaa riittää ja kelit osuvat kohdilleen, on mukava lähteä merta edemmäs kalaan. Tai siis ainakin merelle asti lintuja katsomaan :-) Luonnon rikkaus yllättää todella usein.

      Tosin minun viikonloppuvapaani eivät aina rimmaa kelien kanssa, mutta silloin mennään, kun on mahdollisuus :-)

      Poista
  5. Satakielen laulua kuulee useinkin, mutta harvoin siitä kuvaa saa. Hienoa! Kauniita ovat muutkin pikkuiset linnut ja keltavästäräkki on erityisen hieno väreiltään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minttuli!

      Satakieli on kova suustaan, mutta melkein vieläkin parempi piiloutumaan ;-) Eivätkä ne kerttusetkaan aina niin tyrkyllä ole.

      Seurasaaressa kävi talitiainen hakemassa pähkinää (oraville aiottuja) ihan kädestä asti. Sillä hetkellä sen seisoessa sormellani kevyenä kuin höyhen, se oli kaunein lintu maailmassa :-)

      Poista
  6. Ihan on kesän tuntua kuvissasi, satakielikin...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lintujen mielestä nyt näyttää olevan ihan riittävän kesä jo :-)

      Poista
  7. Ihanan kesäisiä ja kauniita kuvia!

    VastaaPoista
  8. Oi, satakieli kuvassa. Mikä harvinaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satakieleen olen 'törmännyt' aikaisemmin muutaman kerran Helsingissä viime vuonna. Ei ole kovin vanha tuttavuus meillä vielä :-)

      Poista
  9. kiitos vinkistä, tuolla en ole käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies oli huomannut työmatkalla Salossa käydessään tuon lintutornin ja kerran ollaan käyty sitä yhdessä katsomassa. Ei olisi itselle tullut mieleen :-)

      Poista
  10. Hyviä kuvia sait!
    Alin on keltavästäräkki.
    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anu!

      Totesin tuolla fb:n puolellakin, että minun on hankittava parempi ja uudempi lintuopus. Minun lintukirjoissani ei ole mitään tuollaisia kuvia keltavästäräkistä :-(

      Vaan oli silti ihana löytö :-)

      Poista
    2. Lintuopas - Euroopan ja Välimeren alueen linnut. Svensson, Mullarney ja Zetterström. Suom. Jännes ja Nikander. Otava.

      Se on paras kirja lintujen tunnistamiseen ja siinä on kaikki Suomessa havaittavat linnut. Myös näkemäsi keltavästäräkki.

      Anu

      Poista
  11. Hieno löytö. Ei minunkaan kijoissani ole tuollaista kuvaa keltavästäräkistä ja vaikka viime vuonna sitä kuvasinkin, niin ei kyllä tullut mieleen, kun tuosta kulmasta lintua katsoi. Nyt kun tietää niin ihan selvästihän se on keltavästäräkki ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lintuopas - Euroopan ja Välimeren alueen linnut -kirja on ehdottomasti SE lintukirja, joka kannattaa hankkia. Sieltä näkyy lajien nuoret versiot ja kauempaa saapuneet eksoottiset lajikkeet.

      Poista

Kiitos kommentistasi!