torstai 8. lokakuuta 2020

Merenkurkun maailmanperintökohde ja De Geer

Svedjehamnin sataman kyljessä on Saltkaretin näkötorni, josta on näkymä suoraan Unescon maailmanperintöalueelle Merenkurkkuun. Se oli varsinainen syy, miksi ajoimme juuri tänne.


Näkötorniin oli helppo kiivetä. Sinne ei kiipeilty mitään tikapuiden tapaisia rakennelmia pitkin, vaan ihan kunnon portaita, joiden askelkorkeuskin oli oikein miellyttävä. Lukemani mukaan torni on 20 metriä korkea.

Tähän Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluu Merenkurkun alueen lisäksi Ruotsin Korkea rannikko, jotka yhdessä muodostavat maailmanperintökohteen High Coast – Kvarken archipelago (Korkea rannikko – Merenkurkun saaristo). Merenkurkun alue hyväksyttiin Suomen ensimmäiseksi maailmanperintökohteeksi vuonna 2006.

Alueesta tekee erityisen sen geologiset De Geer -moreenimuodostelmat, joista tiivistelmä tällä lyhyellä videolla. Olemme tänä kesänä taklanneet näitä suomalaisia maailmanperintökohteita  huomaamattamme muutenkin (Vanha Rauma ja Sammalahdenmäen hautaröykkiöalue) ja jo aikaisemmin vierailulistalla on ollut Petäjäveden vanha kirkko. Seitsemästä suomalaisesta maailmanperintäkohteesta meillä oli nyt käsillä neljäs.

Nyt kuvia näkötornista otettuna. De Geer -moreenit näkyvät sieltä paremmin kuin satamasta käsin. Pari kuvaa mukana myös koko satama-alueesta. Maa kohoaa tällä alueella noin metrin sadassa vuodessa, joten maisema muuttuu jatkuvasti.









Nyt ei haittaa, vaikka välillä sataakin. Näissä muistoissa on vielä paljon kerrattavaa :-)

Upeaa alkavaa syysviikonloppua!



20 kommenttia:

  1. Upeasta tornista upeat näkymät.

    VastaaPoista
  2. De Geer -moreenimuodostelmat ovat ihan uusi tieto. Maisema avautuu upeasti tornista.
    Blogissani on sinulle haaste, joka on täysin vapaaehtoinen ja löydät sen osoitteesta:
    https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/10/kevaan-ja-kesan-muisto-haaste-osa-2.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tornista näkyi juuri sitä, mitä silmä ei maan kamaralta hahmottanut.

      Kiitos haasteesta! Tämän reissun esittelyn jälkeen tartunkin mielenkiintoiseen tehtävään :-)

      Poista
  3. Aika vaikuttavan näköinen näkötorni, ellei jopa hieman pelottavan. "Dejäär"-moreenitkin on mulle sikäli uusia, että en tienny niitä kutsuttavan noin. Tosin aina vähän epäillen suhtaudun noihin jääkauden toiminnasta kertoviin teorioihin, kaikki ei käy järkeen ja vastaavia testiasetelmia ei ehkä niin vain saada pystytetyksikään, että vois todentaa teoriat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle koko ilmiö oli uusi ja tuntematon, siksikin lähdimme siihen tutustumaan. Ääntämisen minäkin opin vasta videosta :-)

      Tiede kertoo aina tähän mennessä parhaan selityksen asioihin. Alkuperästä huolimatta kohde on kuitenkin ihanan uniikki :-)

      Poista
  4. Kiitos näiden upeiden kuvien jakamisesta. On todella kauniit ja vaikuttavat näkymät, piti katsella näitä useammankin kerran. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anneli!
      Ikinä ei etukäteen tiedä, mikä kohde lopulta on käymisen arvoinen ja mikä vain tutustumisen arvoinen. Aina välillä lykästää :-)

      Poista
  5. Kiitos Susanna näistä kuvista. Meiltä jäi valitettavasti v. 2019 käymättä tuossa näkötornissa. Olimme kai jo liian väsyneitä, kun olimme ajaneet koko päivän aamuvarhaisesta. Kiva katsella syksyisiä maisemia Raippaluodosta. Voi kuinka merimaisemat ovat upeita, osa sielustani kaipaa näitä maisemia yhä. Olen ihan kade veljelleni, kun muuttivat eläkepäiviä viettämään Kokkolaan aivan lähelle merenrantaa. Ensi kesänä tarkoitus käydä siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Beate!
      Joskus näkötornit eivät tarjoa mitään lisäarvoa, joskus niistä avautuu upeuksia. Koskaan ei tiedä etukäteen, jollei ole nähnyt muiden kuvia samasta paikasta.
      Merenrantaan olisi ihana muuttaa eläkepäiville :-)

      Poista
  6. Hienot kuvat upeasta paikasta! Maailmanperintökohteista aina välillä puhutaan oppilaidenkin kanssa, ja olisi hienoa, jos olisi itse tullut käytyä niissä kaikissa. Vanha Rauma ainakin on tuttu, Petäjäveden kirkkokin ehkä, mutta tuolla näkötornilla olisi hieno päästä käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Suosittelen ottamaan tämän kohteen vierailulistalle :-)

      Poista
  7. Mahtavan näköiset maisemat. Hienoja kuvia.

    VastaaPoista
  8. Oi, kylläpä on jälleen kerran kaunista.
    Aina vaan sitä saa uudestaan ja uudestaan
    ihmetellä ja ihailla, kuinka kaunis
    luonto on:)
    Tuonne pitäisi joskus suunnata itsekin.
    Toistaiseksi vain nuo työt haittaavat
    vapaa-aikaa, jotta ei ihan kaikkialle
    ehdi vaikka haluaisi.
    Onneksi kuitenkin Suomessa löytyy
    koskematonta luontoa ja vaikka vain
    niitä puistoja kaupungeissa, kaikille
    ihailtavaksi.
    Ja näiden blogi kirjoitusten ja kuvien
    kautta pääsee sitten kurkistamaan vähän
    kauemmaksikin.
    Siispä kiitos taas tästä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on ihmeitä täynnä ja sinne pitäisikin malttaa aina toisinaan mennä kuuntelemaan, katselemaan ja tarkkailemaan. Olemaan välillä pitkän aikaa samassa paikassa ja huomata, miten paikka elää. Sitten siirtyä hieman eteenpäin ja nauttia siitä, miten näkymä kaikkialle muuttuu pienessä hetkessä :-)

      Kiitos kommentistasi ja kiitos kun käyt täällä :-)

      Poista
  9. Näistä maailmanperintökohteista tuttuja ovat Vanha Rauma ja Petäjäveden kirkko. Kiitos, kun laitoit kuvat ja tietoa tänne. Näin tulevat edes vähän tutummiksi. Teillä on kyllä ollut mukava ja monipuolinen retki. Tuo torni sopii maisemaan kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissu oli upea, etukäteissuunnittelu kantaa aina pitkälle :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!