tiistai 7. marraskuuta 2023

Syksy huokaisee ja elämäkin virnistää

Ikirouta (=jää ja lumet) suli suloisen harmaan syyssään myötä. En sitä harmautta niinkään kaivannut, mutta sula maa ja kaikki vihreä sen pinnalla ilahduttaa silmiäni. Taidan kaivata valoakin enemmän näitä värejä. Vihreä ja harmaakin on parempi yhdistelmä minulle kuin mustavalkoinen.

Mahtavaa löytää tämäkin mieltymykseni. Värejähän on huomattavasti helpompi lisätä vuoden pimeään kauteen kuin valoa (ainakaan riittävästi). Tavallaan olen tiennyt tämän itsestäni, mutten tunnistanut tai hoksannut. Nyt tiedän, mitä kokeilla talven taittamiseen seuraavaksi 👍.


Hyviä uutisia riittää tällä kertaa ihan iloksi asti 🤭. Koronan selkä on taittunut ja vaikka väännän vielä kättä hitaasti haipuvan yskän kanssa, elämä on kuitenkin jo ihan oikeaa elämää. Nyt voin olla muiden seurassa ketään kauhistuttamatta ja omaa tartuttamistani isommin miettimättä.

Perunkirjoituksenkin sain vihdoin sunnuntaina selätettyä. Maanantaina lähetin perukirjoituksen liitteineen verottajalle ja molempien vanhempien pankkeihin. Iso taakka on haihtunut harteiltani. Nyt hengähdän hetkisen ja sitten täytyy pistää toimeksi vanhempien asunnon myymiseksi. Autostakin pitäisi hankkiutua eroon. Siis heidän, ei omastani.


Tässä samalla fiilistelen kauniin kantarellin kanssa. Niin kantarellien kuin suppilovahveroidenkin muotokieli puhuttelee minua aina paljon. Luonto kehittelee paljon ja monipuolisesti ihan omiaan.


Koronan jälkeinen väsymys painaa vielä kovasti ja rytmittelen päiviäni sen mukaisesti. Joskus ei ehdi lepäämään, joskus siihen saa varattua tilaisuuden. Umpiväsyneenä ei jaksa mitään eikä laatua työhön tule sitten millään. Lepääminen on sekä työn että oman vointini kannalta selvästikin menestyksen avain. Ja ainoa oikea mahdollisuus.


Illat ovat pimentyneet tuplasti, kun syksyyn lisättiin vielä talviaikaan siirtyminen. Toisaalta yhtenä vaihtoehtona (kesäajassa pysyminen) talviaamut olisivat pimeitä pitkälle aamupäivään. En näe sitäkään kovin houkuttelevana vaihtoehtona.


Voimia syksyyn ja lähestyvään talveen sinulle, jolle ne tekevät tiukkaa. Itse ajattelin sulkeutua tavallista enemmän omaan kotoisaan kuplaani talven ajaksi. Ehkei kaikkien tarvitsekaan olla talvesta äärimmäisyyteen asti ilahtuneita ekstra-ulkoilijoita. Ajattelen, että mikä tahansa tapa talvesta selviämiseen, mikä ei vahingoita muita, on oikein hyvä tapa.

Älä usko ketään, joka yrittää syyllistää sinua syksy- tai talvisuhteestasi. Arvosta häntä, joka tarjoa sinulle helpottavia ratkaisuehdotuksia. Ja isosti iloitsen sinun puolestasi, joka innostut lumesta, jäästä, kylmästä, kehnoista sääolosuhteista ja viimasta poskillasi. Ihanaa, että näet talven toisin kuin minä 💖.


Talvea (tai jo kevättä) odotellessa nautitaan olostamme, tehdään mitä halutaan ja viis veisataan muiden arvosteluista. Tehdään hetkistämme tärkeitä ja merkityksellisiä. Suunnataan mahdollinen energiamme meille (tai muille) suotuisiin kohteisiin. Levätään niin paljon kuin sielu ja kroppa tarvitsevat tai kaipaavat. Tehdään jotain odottamatonta ja tasapainotellaan sopivasti rohkeuden ja mukavuuden välimailla 💖

Ihanaa ja armollista marraskuuta!


P.S. Kirjoitan otsikon tavallisesti ihan viimeiseksi, kun huomaan, mitä muuta olen kirjoittanut. 'Virnistää' on sana, jonka nappasin aktiivikäyttöön lapsena kirjasta Koko kaupungin Vinski (Aapeli). Päättelin, että virnistys on positiivinen sana, mutta äiti otti kirjaa lukematta asiaan kannan, että kyse on kiroilusta tai ainakin jostain siihen verrattavasta kielestä. Näin jälkeen päin ajateltuna asetelma taisi olla aika lailla periaatteellinen. Kyseenalaistin oman tulkintani kuitenkin vahvasti ja termi jäi kokonaan pois sanavarastostani. Silloin ei ollut Wikipedioita tai internettiä. Nyttemmin tunnen vahvuutta, kun vihdoin arvaan käyttää termiä osana omia kirjoituksiani. Myöhäistä, muttei kuitenkaan liian myöhäistä omien hartioiden kohottelua 💪.

16 kommenttia:

  1. Todella kauan korona piti sinua otteessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Vieläkin jaksaa pidellä otteessaan viimeisillä jälkioireillaan 😞

      Poista
  2. Kiva kuulla, että tauti alkaa helpottamaan!
    Kukin nauttikoon/yrittäköön nauttia syksystä ja alkutalvesta tyylillään. Minä toivon lunta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Samahan se on, mistä tykkää, kunhan löytää jotain tykättävää 🥰

      Poista
  3. Positiivinen ja lämmin kirjoitus!
    Just eilen ulkona raahustaessani (stupid little walk for my stupid mental health) mietin, että kyllä mieki tykkään syksystä - siitä sinisestä taivaasta, jota vasten keltaiset ja punaiset puunlehdet hehkuu auringonpaisteessa. Mutta en siitä syksystä, jossa ne lehdet on mustina ja niljakkaina maassa, ja päivä on hämärä ja sateentihkuinen. Mieluummin lumi kuin se mustuus.
    Onneksi korona hellittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Tänään oli pari kertaa kaunis auringonvalo pilvien läpi ja silloin maailma näytti kauniilta. Niitä hetkiä muistelen.

      Talitiainen kävi ikkunan takana koputtelemassa. Tykkäsin. Mies olisi saattanut olla eri mieltä 🙄.

      Ehkä on hyvä oppia tunnistamaan, mistä itse ilahtuu. Ja olla avoin kaikelle muullekin. Maailma muuttuu ja niin muutumme mekin 💖

      Poista
  4. Jännä, miten erilailla ihmiset kokevat jopa yksittäiset sanat. Minusta virnistää -sana on aina ollut hyvin positiivinen, huumoriakin sisältävä sana. Mukavaa, että olet sallinut sen jälleen sanavarastoosi. Ja mukavaa, että olosi on jo parempi.

    Uskon, että lähes kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Toisinaan on vaikea nähdä niitä hyviä puolia, mutta ajan kanssa ne taas ponnahtavat pintaan. En ole ollenkaan talvi-ihminen, koska pidän enemmän valosta, lämmöstä ja väreistä. Kun meidän oloissamme ei talvelle mitään voi, on siitäkin poimittava myönteiset puolet. Onpa aikaa lukea ja tehdä käsitöitä. Voi sytyttää kynttilöitä ja valosarjoja. Nauttia takkatulesta ja tavata ystäviä. Kesällä kaikki vapaa-aika vierähtää puutarhassa, minkä senkin koen positiivisena asiana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Olet löytänyt minuakin kovasti miellyttäviä hyviä puolia talvesta ❄.

      Poista
  5. Kiitos postauksestasi Susanna, siitä on varmasti apua monelle kanssasiskolle.
    Kukin ottaa syksyn vastaan omalla laillaan, kaikki ovat oikeita tapoja. Sinä kääriydyt ja voit hyvin :)

    Onpa kaunis kantarelli, oikea luonnon taideteos.

    Minäkin sain koronan, se kesti kaksi nuhaista päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Kantarelleilla ja suppilovahveroilla on minua kutsuva muotokieli. Ja jokainen niistä on erilainen 🥰.

      Ihanaa, että selvisit koronasta vähällä!

      Poista
  6. Kiitos postauksesta. Sen armollisuudesta. Minä olen syksyihminen ja nautin tästä ajasta. Liikun luonnossa omaan tahtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Minäkin aloittelin tänään lyhyellä ja kevyellä kävelylenkillä ensimmäistä kertaa koronan jälkeen. Hitaasti kannattaa selvästikin aloittaa.

      Poista
  7. Ihanan elävä sana tuo "virnistää", eikä minullekaan siitä mitä kiroiluun liittyvää ole ikinä tullut mieleen. Hienoa, että olet koronasta jo voiton puolella, meillä työpaikalla se on jyllännyt myös kuten vatsatautikin, mutta itse olen toistaiseksi säästynyt taudeilta.
    Marraskuu on täällä lounaassa usein juuri tällainen harmaa ja sateinen, vaikka nyt ikkunasta katsoessa näen naapurin vihreän pellon (jotain syysviljaa?) ja viimeiset oranssit omenapuun lehdet vielä puissa kiinni. Tällaisessa sadesäässä kaipaan etelän lämpöä ja ennen kaikkea valoa, mutta kunnon talvisää alle kymmenen asteen pakkasilla ja auringonpaisteella on ihan ok ulkoiluunkin. Nyt ei auta muu kuin nauttia tästä "sisäilyllä" eli takkatulen ja kynttilöiden kera sohvalla löhöten tai lukien ja taiteiluprojekteja kehitellen. Ihanaa, että jokainen saa etsiä ne itselleen parhaiten sopivimmat tavat selvitä marraskuusta ja talvesta. Puolen vuoden päästä kevät on jo pitkällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Pidä kovasti huolta etäisyyksistä ja hygieniasta. Tautien välttäminen on vain ja ainoastaan hyvä juttu.

      Ehkä se on niinkin, että talvella on pakko kohdata itsensä, kun ei voi 'lennellä' missä vain. Sekin on varmasti ihan hyvä juttu.

      Poista

Kiitos kommentistasi!