sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Silkkiuikkuja ja lähiluonnon sotkijoita

Silkkiuikkujen pesintä ei ole sujunut ollenkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Vanajaveden rannalla golfkentän vieressä oli alkukesästä (ainakin) neljä pesivää pariskuntaa. Nyt paikalta löytyi kaksi paria. Toinen hautoi vieläkin ainokaista munaansa - ensimmäinen pesintä on varmastikin epäonnistunut. Toisella parilla oli yksi ihan huomattavan isokin poikanen. Muut parit olivat vaihtaneet maisemia.

Tässä sitä yhden munan haudontaa. Lämpimällä kelillä emo malttoi käydä välillä pesän vieressä pulikoimassa ja palasi sitten pesäänsä.


Toisen parin poikanen oli jo niin iso, että se sai vaellella vanhempiensa lähellä ihan itsekseenkin. Välillä vanhemmat huutelivat perään, mutta muuten olivat kovin rentoutuneen oloisia. Poikanen osasi jo sukeltaa, mutta saalis ei ollut vielä kovin kalaisaa. Vanhemmat näyttivät vielä ruokkivan sitä näiden omien yritysten välissä. Hyvä niin :-)


Lämpimät kelit ovat tuoneet lähiluontoon niitäkin vierailijoita, jotka eivät muuten luonnon helmassa juurikaan oleile. Viereisen puistikon reunasta puun alta löytyi 'unohtuneita' tavaroita tyhjistä oluttölkeistä mukeihin, sukkiin ja ryttyisiin alushousuihin asti. Ketäköhän ne siellä oikein odottavat?

20 kommenttia:

 1. Onpa kaunis silkkiuikku!
  Olen huomannut tuolla meidän saaren lähellä saman ilmiön. Silkkiuikkuja oli noin 5 vuotta sitten vielä kolmekin pesivää pari ja kaikilla useita poikasia. Nyt en nähnyt kuin yhden aikuisen, liekö sillä poikasta lainkaan. Tosi surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä kertoa, että soutelin muutamaan lähisaareen ja kaikista löytyi ihan rannan tuntumasta muoviroskia ja oluttölkkejä. Olin ottanut muovipussin mukaan, koska arvasin tilanteen. Veneilijät (siis jotkut) eivät korjaa jälkiään.

   Poista
  2. Toivon vain, että nyt hautumassa olevat poikaset ehtivät syksyn aikana lentokykyisiksi ja pärjääviksi aikuisiksi...

   Poista
  3. Minä vein osan noista roskista pois, mutta mitenkäs niitä muljuisen oloisia miesten alushousuja oikein käsittelisi... Yh :-(

   Poista
 2. Meilläpäin silkkiuikku pariskunta vaihtoi vastarannalle kun viimekesänä pesintä epäonnistui. Miten ovat menestyneet niin siitä ei ole tietoa. Noita rannan sotkijoita löytyy jokapaikasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukkuja teidän silkkiuikuille :-)
   Pitäkööt kuitenkin sotkijatkin pöksynsä jalassaan - tai vaikka edes taskussaan ;-)

   Poista
 3. Kertakaikkiaan ihania kuvia. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Una!

   Pesimisen ja poikasten hoivaamisen seuraaminen ovat mieltä lämmittävää puuhaa :-)

   Poista
 4. Hienot kuvat kauniista silkkiuikusta!!
  On se kumma, kun ne oluet jaksaa viedä, mutta ei tyhjiä pois tuoda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Samoin pikaruuat jaksetaan syödä, muttei roskia kuljettaa pois - auton ikkunasta ulos heittäminen näyttää olevan monelle se paras roskis :-(

   Poista
 5. Kauniit silkkiuikkukuvat!!! Suloinen poikanen :)
  Höh... luulisi nyt huomaavan jos ilman pöksyjä lähtee jatkaa matkaa... outoa touhua ettei saada roskia kuskattua pois, jos ne kerran on pusikkoonkin asti saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ame!

   Tietysti pöksyjen puuttumisen huomaamiseen voi kovastikin vaikuttaa pöksyttömän kaverin kunto. Toivottavasti ei ole ainakaan humalpäissään tuohon liejuiseen lampeen päätynyt...

   Poista
 6. Vieläköhän ehtii riittävän isoksi munasta kuoriutuva poikanen ennen poismuuttoa. Tuota roskaamista ei voi ymmärtää kun ei itse sitä harrasta. Täällä on aivan samanlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se minuakin vähän jänskättää, miten uudet poikaset vielä ehtivät aikuisiksi asti. Toivotaan kovasti lempeää ja armollista syksyä.

   Poista
 7. Mukava päästä kurkistamaan silkkiuikun perhe-elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun olen tuon seuraamisen aloittanut, täytyy tämän tästä aina palata katsomaan, missä milloinkin mennään. Kuin koukuttava tv-sarja, mutta parempaa :-)

   Poista
 8. Roskaajia on nykyisin joka paikassa. Niin monet kerrat on tullut siivottua muiden jälkiä, koska en kestä katsella roskia luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöllisten pikaruokalajätteiden lisäksi löytyy yllättävän paljon pussikaljoittelijoiden 'pesiä'. Ja noita pussikaljoittelijoita näyttää olevan ihan jokaisesta ikäpolvesta, mikä on yllättänyt minut.

   Poista
 9. Silkkiuikku on kuvauksellinen lintu. Kaksi alinta kuvaa ovat jotenkin niin lempeitä, kauniita!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)