sunnuntai 11. kesäkuuta 2023

Isä voi heikosti, tehtiin uistimesta muistelukalu

Kävin isän luona. Jo viikolla soittivat, että isällä on kuumetta eikä hän voi hyvin. Soittelin tässä välillä väliaikatietoja eivätkä ne olleet rohkaisevia. Isän lämpö oli tippunut siedettävään lämpöön yli 39 asteen kuumeilun jälkeen, mutta hän oli edelleen väsynyt ja kovasti voipunut.



Aika alussa kokeilin isän käsien ja jalkojen lämpötilaa, ne olivat kuumat. Kaivoin raajat peiton alta ilmavampaan ympäristöön. Noin kuumat raajat eivät tarvinne enää lisälämmityksiä.

Huoneen tuuletusikkuna oli hieman raollaan. Avasin sen apposen auki tuomaan tuulahduksia ulkoa ja avaamaan kuuloreitin lintujen ahkeralle laulamiselle.

Olin mietiskellyt positiivisia herätteitä isälle jo ennen kuumeen saapumista. Kalamiehenä hän saattaisi reagoida kalastusaiheisiin virikkeisiin. Niinpä poikani tuunasi uistimestaan isälleni vaarattoman version ilman koukkuja. Mieheltäni sain vieheeseen avaimenperän, jonka avulla viehe pysyy helpommin löydettävissä. Tältä se näytti valmiina.



Isä oli vaisussa ja väsyneessä kunnossa, mutta esittelin silti hänelle tämän lähi-käsi-uistimen. Vaikka kalastamaan ei pääsekään, viehe tuossa lähellä, (ihan käden ulottuvilla,) pitää ajatuksen lämpimänä ja lähellä. Tämä oli vierailun ainoa hetki, jolloin isä reagoi oikein isosti. Akselilla positiivinen-negatiivinen tulkitsen reaktion positiiviseksi. Puhe ei häneltä kuitenkaan onnistunut. Viehe jäi hänen peitolleen siihen ihan viereen 💖.

Tuli tunne, että vanhoja hyviä muistoja kannattaa penkoa ja konkretisoida tähän hetkeen. 🥰


Vielä palaan isän voipuneeseen olemukseen. Oli ilo jossain vaiheessa huomata, että isällä oli hiljattain hänelle hankkimani kalastusaiheinen t-paita päällänsä 🥰. Tuntuu siltä, että hoivahenkilökunta miettii ihan oikeasti isän parasta hyvinvointia 🌺💖.


Ihanaa kesäkuun jatkoa, iloa kesääsi 😘. Murheita emme voi rajoittaa, mutta iloa voimme lisätä. Niin itsemme kuin lähimmäistemmekin kohdalla 🥰🌺🧡.

16 kommenttia:

  1. 'Murheita emme voi rajoittaa, mutta iloa voimme lisätä'. On niin totta.
    Iloa kesään myös sinulle!

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidän tuosta "loppuajatelmasta" - pitää ottaa omaankin muistiin, kiitos! ♥
    On surullista seurata toisen 'kauempana oloa', voin kuvitella. Tuo viehe oli (on) ihan loistava ajatus ja toteutus!
    Voimia ja hyvää alkanutta uutta viikkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Hoivakodista ei ole soiteltu, pidän sitä merkkinä siitä, ettei tilanne ole huonontunut.

      Poista
  3. "Murheita emme voi rajoittaa, mutta iloa voimme lisätä. Niin itsemme kuin lähimmäistemmekin kohdalla" on hyvin todettu. Toivon, että jaksat pitää siitä kiinni.

    Se on hienoa, että sinusta tuntuu, että isästäsi huolehditaan hyvin. Hieno idea tuo viehe. Toivottavasti se tuo isällesi iloisia muistivälähdyksiä menneistä hyvistä kokemuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Sorrun varmasti monesti unohtamaan omat 'kauniit' ajatukseni, mutta loppujen lopuksi sitä mutkan kautta aina päädyn tuohon samaan loppupäätelmään. Ei sitä ainoaa elämäänsä kannata eikä saa kuluttaa keskittymällä elämään ja tuntemaan kaikkea vain surun kautta, kun niin paljon muutakin on olemassa.

      Isän ainoa selvä reaktio (positiivinen/ihmettelevä) käyntini aikana oli se hetki, kun esittelin hänen lähiviehettään 🥰.

      Poista
  4. Murheita emme voi rajoittaa, mutta iloa voimme lisätä. Ihanasti sanottu, ihana elämänohje <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Elämä on tarjoillut muutamien viimeisten vuosien aikana vaativia ja haastavia pohdinnan ja kehittymisen paikkoja. Aika paljon niitä kokemuksia on kiteytynyt tuohon päätelmään. Uudestaan ja uudestaan.

      Poista
  5. Onpa ihana idea tuo kalamiehen muistinvirkistys! Pienet asiat ovat varmasti tuossa tilanteessa merkityksellisiä ja tuovat rakkaita muistoja mieleen. Elämänohjeesi on niin osuva - ihan meille jokaiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Tunnemuisti on vahva ja kantaa kauas. Ajattelinkin kokeilla, miten isän pitkän ihmisiän pituisen harrastuksen käsin hypisteltävä konkretia toimisi mukavien tunnekokemusmuistojen herättäjänä.

      Poista
  6. Todella hieno keksintö tuo uistin. Kalamies varmasti tykkää.

    VastaaPoista
  7. Wau - aivan sanattomana ihailen tuota kalamiehen viehettä - vuosituhannen keksintö jo ajatuksenakin. Olipa se mielenkiinto ollut sitten mikä tahansa, niin avaimenperänä käsinkosketeltavana - WAU! Patentti pitäisi saada jo ajatukselle - siksi kysynkin saanenko jakaa ideaa? Ihailen!! Voimia ilon etsimiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Repolainen!

      Jaa ihmeessä ideaa, jos se tuntuu jakamisen arvoiselta 😊. Se tekisi minut kyllä iloiseksi. Ajatuksethan ovat parhaimmillaan, kun niitä jaetaan ja jalostetaan.

      Poista
  8. Ihana ajatus ja lahja kalamiehelle. Uistin siinä aivan lähellä lämmittää mieltä silmiin osuessaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!