tiistai 13. kesäkuuta 2023

Moottoritiellä säännöt eivät koske kaikkia - silkkiuikkujen pesintä meni pieleen

Kun liikkuvaa poliisia ei enää ole, käytännössä teillä ei ole enää myöskään rajoituksia tai sääntöjä. Kun kukaan ei valvo (eli nopeusvalvontakameroita ei ole), meno etenkin ruuhkaisempaan aikaan on minun makuuni turhan villiä. Minähän olen sääntöjen noudattaja. Minusta säännöt tehdään syystä ja samasta syystä niitä pitäisi myös noudattaa.

Kun moottoritiellä nopeusrajoitus on näin kesäaikaan 120 km/h, se ei näissä valvomattomissa olosuhteissa koskekaan kaikkia. Osa ajaa kuin rajoituksia ei olisikaan. Kaistan vaihtaminen vaatii oikein lisäharkintaa, kun takaa lähestyvän auton nopeutta pitää arvioida ihan erityisen tarkoin. Ehtiikö edellä ajavan köröttelijän ohittaa ennen kuin takana tuleva auto on kiinni peräpuskurissa vain pitäisikö jarrutella ja jäädä odottamaan kunnes auto on huristellut ohi? Ja entä miten se seuraava auto - ehtiikö noiden kahden auton väliin vai tuleeko sekin ihan mahdottoman kovaa? Käsittämättömiä ylinopeuksia ajavia autoja pitää yrittää vain väistellä, sillä mikään ei niitä pysäytä.

Osa infernaalista nopeutta ajavista autoilijoista osaa olla korrekteja, kun olet ohittamassa toista autoa. He pitävät sinun autoosi kohtuullisen etäisyyden, kunnes pääset takaisin omalle kaistallesi. Vasta sitten hurahtavat ohi kohti ikuisuutta. Vaan kaikki omaa nopeuttaan ajavat autoilijat eivät ole yhtä huomaavaisia. Heidän mielestään voi olla ok ajaa ihan edellä ajavan peräpuskurin tuntumaan. Se on aika vakuuttavaa, kun auto on riittävän iso tuntumaan ahdistavalta siinä niskan takana. Jos lähilikietäisyys ei toimi pelottimena siirtyä kaistalta avaruuteen (kun oikealla kaistalla on se hitaasti kulkeva ohitettava auto ja sinne ei pääse), niin aina joku keksii käyttää tehosteina valojen vilkuttelua tai jopa äänimerkkejä. Mikäs siinä on mellastaessa, kun kukaan ei ole sanomassa mitään 👍.

Asiaa ei yhtään helpota se, että kesällä Suomen tieverkostossa tehdään kunnostustöitä ja nopeusrajoituksia lasketaan paikallisesti niiden mukaisesti. Lasketut nopeusrajoitukset eivät myöskään näytä koskevan kaikkia. Moottoritien vasemmalla kaistalla ei selvästikään ole sopivaa ajaa nopeusrajoitusten mukaan a) pääkaupunkiseudulla b) ruuhka-aikana tai c) tietyömaa-alueiden lähettyvillä madalletuilla nopeusrajoitusalueilla. Sillä joillakin on kiire ja kukaan ei valvo.

Ikävimmillään (minun kokemukseni mukaan) valvomattomuus 'sallii' todella holtittomankin liikennekäyttäytymisen. Ohittelemisen vuoroin oikealta ja vuoroin vasemmalta. Kovan kiihdyttämisen kun baana on vapaa (mutta joku muu haluaisi vaihtaa kaistaa). Äkkijarrutuksen harmistusta aiheuttaneen auton edessä. Vaappumisen kaistojen reunojen ylittävästi laidalta toiselle (syystä tai toisesta). Äkkikiihdyttämisen, kun takana tuleva auto lähtee ohittamaan. Ja niin edelleen. Ja vain, koska kukaan ei valvo.

Minun mielestäni isoilta vahingoilta vältytään ennen kaikkea sääntöjä noudattavien muita huomioivien autoilijoiden jatkuvan joustamisen ja ennakoimisen ansiosta. Muuta ovat siis erityisen varovaisia, jotta minä-ensin-autoilijat saadaan väistettyä ajoissa 😡. Olisi kiva saada tähän hommaan mukaan myös viranomaisvalvontaa - vähän niin kuin ennen vanhaan.


Vielä toukokuun lopussa silkkiuikkujen pesintä oli aivan mahtavassa vauhdissa. Pesiä oli pitkälti toistakymmentä. Muutamissa oli jo munia ja pesiä rakennettiin upealla vauhdilla. Odotin nyt näkeväni jo poikasia, mutta tilanne olikin se, että suurin osa silkkiuikkujen pesistä oli hajonnut ja poissa. Yksi pesä oli vielä näkyvissä. Emo poistui pesältä pian saapumiseni jälkeen eikä tilalle siirtynyt tavanomaiseen tapaan toista emoa. Pesä ja muna jäivät yksin eikä se tiennyt hyvää.


Vain ihan rannassa oli vielä jäljellä silkkiuikkujen pesiä. Kaikki muut silkkiuikut uiskentelivat pareina siinä lähellä. Osa paritteli ja uusi pesä oli selvästikin suunnitelmissa. Osa vain uiskenteli paikalla. En tiedä, mitä on parissa viikossa tapahtunut noille pesille.


Varis hyökkäsi yksikseen jätettyyn pesään kerran ja lähin lintu puolusti sitä vähän. Heti perään varis pisti toimeksi uudelleen ja tällä kertaa se nappasi munan nokkaansa kerralla. Sinne meni.

Silkkiuikkujen pesintää vaikeuttaa se, että joku on niittänyt pesintäalueelta vanhan ruovikon pois. Suojaa tuovaa kasvustoa on nyt huomattavasti entistä vähemmän. Kummallista, että ruovikko on häirinnyt jotain niin paljon, että se on pitänyt tuosta niittää. Silkkiuikkujen pesintäolosuhteet sen sijaan heikkenivät saman tien. Harmi.

10 kommenttia:

  1. Voi:( Meillä on tässä kivenheiton päässä myös silkkiuikun pesä. Käymme siinä lähikukkulalla päivittäin. Minä tarkkailen, ja Muffi tekee tarpeitaan ja omia juttujaan. Yhden kerran olen havainnut pesän tyhjänä. Oli tosi tosi varhainen aamu, lähistöllä kuului lokkien tms. mekastusta, ja kohta huomasin, että silkkiuikut roolasivat emä kyytiä pesäänsä kohti, ihmettelin, miksi moinen kiire. Syy selvisi aika pian, sillä kettu juoksi rantatietä pitkin samaan suuntaan, minua kohti (lokit olivat mekastaneet ja karkottaneet sen pois). Kettu ravasi n. 7 m päähän, huomasi minut, ja kääntyi takaisin rääkyvien lokkien suuntaan. Se oli nopea kohtaaminen. Sen jälkeen on silkkiuikkuemo istunut pesällään aina kuin tatti. Poikasia en ole vielä havainnut. Seuranta jatkuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Pesän jättäminen tyhjäksi on aina kohtalokas hetki, vaikka lyhytkin hetki. Sellaisiin ei oikein ole varaa.

      Kettu onkin ihan oma lukunsa. Kuinkahan vakaasti kettu palaa paikalle?

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Valaistus oli hankala ja kamera ei ollut millään tarkentaa kohdistusta varkaaseen. Yksi monesta kuvasta onnistui jotenkin. Onneksi edes se.

      Poista
  3. Voi kurjuus. Itse olen menossa sunnuntaina katsomaan, miten tietämieni silkkiuikkujen tilanne on. Nyt käy jännittäväksi.

    VastaaPoista
  4. On mahtava kuva munarosvosta. Tuota liikenne käyttäytymistä ollaa myös me seurattu. Tuohon voisi lisätä että kärkikolmion takaa kaahatessa tarkoittaa nykyään etuajo-oikeutettujen kaistaa.

    VastaaPoista
  5. Tuntui, kuin olisin ollut kyydissäsi motarilla. Päätöntä touhua!
    Upea tilannekuva munavarkaasta, vaikka samalla kuvaa katsoessa tuli vihainen/surullinen reaktio.

    VastaaPoista
  6. Kuvaat tämän päivän moottoritiekäyttäytymistä osuvasti. Juuri tuollaista se on. Välillä on parempi pudottaa oma nopeus sataseen tai 110:een, koska silloin saa ajaa oikeaa kaistaa aika lailla omassa rauhassa. Tilaa riittää muiden paahtaessa vasenta kaistaa ääntä nopeammin. Ainoastaan isojen rekkojen perässä ei ole mukava kauaa notkua. Sitäpaitsi nopeuden pudottaminen on myös ekologisempaa.
    Voi poloisia silkkiuikkuja. Eikö sen ruovikon olisi ehtinyt leikata myöhemminkin?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!