tiistai 27. kesäkuuta 2023

Ihanaa juhannusta, hautajaisten järjestelyä

Valmisteltiin grillattavaa juhannuksena ihan koko perheen voimin. Mies hoiti sitten varsinaisen grillauksen. Minä toimin grillaajan apulaisena ja jälkikasvu hoiti kattauksen. Oli ihanaa puuhastella yhdessä ja olla koolla koko perheen voimin. Erityisesti isän kuoleman jälkeen tämä merkitsi minulle paljon.

Ruoka oli hyvää ja sitä oli paljon enemmän kuin riittävästi. Tunnelma oli leppoisa ja jutustelu mukavaa. 


Tyttären kanssa otettiin juhannuskuvia pariinkin otteeseen. Tällä kertaa valitsin kuvista tänne lähikuvan. Pitkällä objektiivilla saa taustasta ihanan pehmeän blurrin. Se on kovasti minun makuuni 💖.



Isän hautajaisjärjestelyt ovat hyvässä vauhdissa. Tuttu lahtelainen hautaustoimisto järjestää kaiken niin hyvällä palvelulla, etten enempää voisi toivoa. Äidin arkun valintaan käytin silloin aikaa ja harkintaa. Isä saa aivan samanlaisen arkun. Siunaustilaisuuden ajankohta järjestyi myös tällä yhdellä yhteydenotolla hautaustoimistoon. Sieltä varmistettiin sitten halutun ajankohdan onnistuminen erikseen. Hautaamisen ja seurakuntakontaktoinnin lisäksi hautaustoimiston kautta järjestyy mm. kukat, valokuvaaja ja muistotilaisuuden paikka ja tarjoilut.

Pankkiasioita ja perunkirjoitusta varten tarvitaan virkatodistukset. Se kuulosti yksinkertaiselta etenkin, kun olin nämä samat asiat hoitanut juuri puoli vuotta sitten. Mutta nyt tuntui taas, että jokaisella sivustolla näistä asioista käytetään eri termejä ja olin hetken ihan hukassa. Aikani vertailtuani eri ohjeita, ymmärsin, että virkatodistuksia on näihin tilanteisiin karkeasti ottaen kahdenlaisia. On elossaolotodistuksia, joilla todistetaan oma suhde vainajaan. Ulkomailla oleva tarvitsee sitten kuitenkin aivan erilaisen elossaolotodistuksen Suomen edustustosta kyseisessä maassa. Sitten on virkatodistuksia, joilla selvitetään vainajan sukulaisuussuhteita. Näitä tarvitaan ainakin pankkia ja perunkirjoitusta varten. Ja jokaista tarkoitusta varten tarvitaan tietenkin erillinen todistuksensa, joka ei käy mihinkään muuhun tarkoitukseen. Ja jokainen todistus maksaa tietenkin erikseen. Virkatodistukset on nyt tilattu.

Edunvalvojan toimeksianto päättyy asiakkaan kuolemaan. Edunvalvonnassa olleet isän laskut toimitettiin minulle ja lähetän ne pankkiin, kun saan virkatodistuksen sitä varten.


Kesäloma odottelee puolentoista viikon päässä, sinne asti riittää tehtävää ihan riittävästi. Ihanaa kuitenkin, ettei lomalle tarvitse ryöstäytyä kiireellä ja stressissä.


Mitä sinun kesääsi kuuluu?

12 kommenttia:

  1. Kyllä sinulla onkin ollut surullista aikaa. Äitisikin kuoli vastattain. Paljon on hautajaisissa kaikkea järjestelyä.

    Kaunis kuva juhannusneidosta. Meillä oli Juhannuksena kaatosade ja ukonilta saavutti meidät illalla. Normaali keli siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      On tässä ollut onneksi paljon mukavaakin aikaa. Perhe tekee hyvää ja töissäkin on mukavia ihmisiä.

      Meillä ukkosmyräkkä vieraili eilen. Ryminää riitti, samoin sadetta. Koira oli vahvasti epämukavuusalueellaan.

      Poista
  2. Osanottoni 🙏 Hyvä, että sait viettää juhannuksen perhepiirissä. Varmasti se auttoi keräämään voimia noihin asiakirja-asioihin. Kokemuksesta tiedän, että tunteet jää hetkeksi taka-alalle, sillä järjestelyt vaativat tosi paljon aikaa ja vaivaa. Voimia sinulle ja perheellesi ⛅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ansku!

      Kaikki tekeminen ja puuhastelu tasoittavat tunnekuormaa, ihan mukavaa keskittyä välillä johonkin ihan muuhun.

      Poista
  3. Juhannuksenne kuulostaa juurikin oikeanlaiselta ja kotoisalta ja juhannusneito on niin kaunis! Paljon on erilaista järjestämistä hautajaisissa ja niihin liittyvissä paperiasioissa. Oma isäni ja anoppini kuolivat puolen vuoden välein, mutta oli siinä silti miettimistä mistä mikin todistus haetaan, vaikka hautajaiset noin lähekkäin olivatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Täytyy myöntää, että paljon on itselläkin hukassa asioita. Onneksi hautaustoimisto tekee paljon puolesta. Lisäksi heillä on kirjattuna kaikki äidin hautaamiseen liittyvät seikat, joten esimerkiksi arkkua ei tarvitse miettiä uudelleen.

      Poista
  4. Tyttäresi on oikea juhannusneito ja kuva todella onnistunut!
    Hautajaisten järjestäminen on aina iso urakka, vaikka hautaustoimisto hoitaakin suuren osan järjestelyistä. Hienoa, että olet löytänyt ilonaiheita myös surun keskellä. Elämään mahtuvat kaikki sävyt.
    Mukavaa loman odotusta, kohta se on käsillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Odotan lomaa ilolla. Vaikka työ vapauttaa aivoja surutyöstä ja käytännön järjestelyistä pois muuhun aktiivisuuteen, tulee loma ja tekemättömyyden vapaus taas ihan tarpeeseenkin.

      Poista
  5. Sinulla on kaunis tytär juhannusneitona. Nuo virkatodistusasiat kuulostavat hyvin monimutkaisilta, onneksi sait niistä selkoa. Juhannuksesi perhepiirissä teki varmasti hyvää kaiken surun keskellä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Perhettä ja yhteiseen olemiseen keskittymistä arvostaa nyt taas potenssiin ääretön. Kun jotain lähtee pois, on jäljelle jäänyt taas entistäkin arvokkaampaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!