lauantai 18. heinäkuuta 2020

Perhosia ja perhosia :-)

Henkilökohtainen elämä vaihtelee edelleen mukavasta huolestuneeseen. Päivä kerrallaan edetään. Luonto ja kuvaaminen auttavat keskittymään juuri tähän hetkeen nautinnollisesti ja elämän pienistä sekä isommistakin iloista nauttien. Perhoset kuuluvat noihin pieniin iloihin :-)

Metsänokiperhonen näyttää luonnossa todella synkän tummalta. Vasta lähempi tarkastelu paljastaa todellisen maan läheisen värin. Metsänokiperhosen siipien kärkiväli on 36–46 mm.



Lauhahiipijän ja piippopaksupään erottaminen toisistaan on usein todella vaikeaa. Tämän luokittelen lauhahiipijäksi. Lauhahiipijän siipien kärkiväli on 20-28 mm. Pieni, pikkarainen siivekäs :-)



Tämän perhosen arvioin keisarinviitaksi - perhoset jaksavat olla minulle niin vaikeita tunnistettavia :-( Näitä oli liikkeellä maantien varren ojanpientareella paljon. Ihania, silmää hivelevän kauniita liihottajia :-) Sen siipien kärkiväli on 53-66 mm, vertailun vuoksi nokkosperhosen siipien kärkiväli 40-52 mm. Näyttävän kokoinen perhonen tämä siis :-)




Ihanaa heinäkuista viikonloppua!

21 kommenttia:

  1. Kauniita perhosia ja hienoja kuvia. Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. Hienot kuvat kauniista perhosista. Nimet naurattivat: lauhahiipijä ja piippopaksupää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Tuon perhossuvun nimet ovat todella kummallisia, olisi ihan mielenkiintoista tietää, ketkä nuo nimet ovat muotoilleet ja miksi juuri tuollaisiksi ;-) Lauhahiipijän sukulaisia ovat mm. musta- ja keltatäplähiipijät.

      Poista
  3. Kauniita kuvia. Tuo alin perhonen on aivan ihanan värinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kuvakehrääjä!

      Keisarinviitta ei vieraile meidän pihallamme, mutta teiden reunoilla siihen olen päässyt törmäilemään :-)

      Poista
  4. Kauniita perhoskuvia. Nokiperhosta en muista nähneeni.
    Tästä tuntuu tulleen hyvä perhoskesä. Nokkosperhonen on kolmesti lentänyt avoimesta ovesta sisälle ja ovia sulkemalla olen saanut häädettyä sen takaisin ulos. Keisarinviittoja on myös runsaasti. Saapa nähdä, mikä perhonen on loppukesän tavallisin näky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Nokiperhosetkin taitavat olla melkoisesti määrätynlaiseen ympäristöön liittyviä. Tämän löysin kapean metsätien reunalta liihottelemassa.

      Poista
  5. Upeita perhoskuvia. Keisarinviitta on hieno nimi, paksupää sitten vähän toisenlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Milja!

      Perhosten (ja lintujenkin) nimeämisestä täytyy yrittää ottaa joskus paremmin selvää. Lajien suomen- ja englanninkieliset nimet eivät usein vastaa toisiaan ollenkaan. Kukahan noista nimistä päättää ja millä perusteella?

      Poista
  6. Wonderful butterflies.
    The photos are spectacular.

    VastaaPoista
  7. Voi miten ihania perhoskuvia olet saanut. Hieno on tuo nokiperhonen.

    VastaaPoista
  8. Välillä perhoset ovat vaikeita tunnistaa. Silloin pitää nähdä myös siivet alhaalta. Perhoset ovat vaan niin mahtavia. Hyvin sinä nämä tunnistit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Monesti perhoset eivät poseeraa riittävän kauan, että saisi kaikki kulmat kuvattua. Mutta tuo perhosten siipien alapinta on ehdottoman hyvä apu tunnistamiseen silloin, kun sen pääsee näkemään :-)

      Poista
  9. Olipa ihastuttava perhospostaus! Näemmä tykkään perhosista(kin) :) Ihan uusia, tai ainakin nimi. Usein tulee vain ihasteltua luonnossa, eikä hankittua tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä enemmän tietää, sitä enemmän havainnoi ja huomaa. Ja sitä enemmän ottaa selvää vielä lisää :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!