perjantai 12. tammikuuta 2024

Olipas pelottavan huono keli 😳

TÀnÀÀn oli työkalenterissa lÀhipÀivÀ ja sÀÀtiedotuksessa huono keli. Olen ajanut ihan kohtuullisen paljon erilaisissa olosuhteissa elÀmÀni aikana ja arvelin työmatkan sujuvan kaikesta huolimatta ihan hyvin. Arvelin vÀÀrin.

HerÀsin aamulla kuudelta (mikÀ on minulle TODELLA aikaista) laittautuakseni kohtaamiskuntoon ja lÀhteÀkseni ajoissa töihin. Aamu sujui mainiosti ja kymmenen minuuttia etuajassa pÀÀsin lÀhtemÀÀn matkaan. Keli ei ilahduttanut, mutta 'velvollisuudet' kutsuivat.

Keli oli kamala ja paheni vain matkan hitaasti edetessÀ. Oli pimeÀÀ eikÀ moottoritiellÀ tietenkÀÀn ole valaistusta. Aura ei ollut kÀynyt, vaikka moottoritien hyvÀÀn ajokuntoon on tavallisesti voinut hienosti luottaa. Oma kaista nÀkyi vain paikoin, sillÀ liikennettÀ oli vÀhÀn. Ohituskaista oli lumen peittÀmÀ ja jokainen ohittava auto aiheutti tÀyden lumisokeuden joksikin aikaa.

HyvÀt vÀlimatkat, kohtuullinen nopeus ja jatkuva valppaus toimivat tavallisesti ihan hyvin huonoissakin keliolosuhteissa. Nyt omaa kaistaa oli vÀlillÀ vaikea nÀhdÀ tuiskuavan ja pöllyÀvÀn lumen keskeltÀ. LisÀksi ohi paahtavat autot sekoittivat tilanteet aivan tÀysin.

Muutaman ohittavan auton lumipöllyt onnistuin selvittÀmÀÀn ihan keskittymÀllÀ, nÀkymÀ eteen pÀin aukeni melko pian. Sitten tuli ensimmÀinen auto, joka pöllytti lunta nÀköesteeksi ihan urakalla. NÀkyvyys ei selvinnyt pian eikÀ edes kohta. Löysin itseni kuitenkin onneksi vielÀ omalta kaistaltani, kun nÀkyvyys selkeni. Mutta kyllÀ jaksoi ahdistaa.

Seuraavaksi ohi kevyen lumen paksulti peittÀmÀÀ kaistaa pitkin huristikin rekka. Olisi pitÀnyt jarruttaa heti (nÀin jÀlkiviisaasti). Lumipölly olisi kadonnut nÀkyvyyttÀ peittÀmÀstÀ nopeammin. Nyt vain hiljensin vauhtia. Ja lumipölly esti nÀkyvyyden ihan ikuisuuden ajan. Oli lopulta pakko jarruttaa, kun en yhtÀÀn tiennyt, missÀ olin menossa.

Olin kaistalla, mutta vasemmalla puolellani oli kaide. Suuntavaistoni oli (niin kuin aina) ihan tÀydellisen sekaisin, enkÀ hahmottanut paikkaani. Sitten tajusin ajavani ohituskaistalla. Takanani ajava auto yritti ohittaa minua oikealta. Laitoin vilkun oikealle ja takana ajava auto pÀÀsti minut takaisin oikealle kaistalle. Pelotti, olin ihan hukassa, pienessÀ paniikissa.

Siirryin seuraavan huoltoaseman pysÀköintialueelle vetÀmÀÀn henkeÀ ja rauhoittumaan. PÀÀtin jatkaa matkaa vasta, kun keli helpottaisi: joko sade vÀhenisi tai valo lisÀÀntyisi. SiinÀ odotellessa tuli moneen otteeseen kylmÀ (ulkona oli kymmenen pakkasastetta). KÀynnistin vÀlillÀ auton ja lÀmmittelin ja sammutin sen jÀlleen. Muutaman kerran jÀlkeen auton sisÀllÀ nÀytti tÀltÀ.


Lumi peitti nopeasti auton ikkunat ja reilun puolen tunnin odottamisen jÀlkeen auton katolta pÀÀsi puhdistamaan melkein kymmenen sentin lumikerroksen. Pienen hÀmÀrÀn saavuttua pÀÀtin vihdoin lÀhteÀ urheasti uudelleen matkaan.


Ajaminen oli hÀmÀrÀssÀ huomattavasti helpompaa kuin pimeÀssÀ. Ohittavat autot aiheuttivat edelleenkin samanlaisen suuntasekaannuksen kuin aikaisemminkin. Nyt ajauduin oikean puolen pientareelle. VielÀkin pysyin tien puolella. Silti olo oli melkoisen ahdistunut.

Olin jo aikaisemmin pÀÀttÀnyt, ettÀ kÀÀnnyn heti seuraavasta liittymÀstÀ takaisin kohti kotia, sillÀ en jaksanut mitenkÀÀn uskoa selviÀvÀni turvallisesti toimistolle Helsinkiin. Matkasta tuli silti pitkÀ. Matkasin kaikkiaan melkein 2,5 tuntia. PysÀhdyin useasti ja koin ihan liian monta lÀheltÀ piti -tilannetta.


HerÀsin siis aikaisin pukeutuakseni, meikatakseni ja heiluttaakseni hiuksiani. Matkustin 2,5 tuntia ja pÀÀsin aloittamaan työt kotitoimistolla lopulta ihan turhan myöhÀÀn. Olin vÀsynyt, stressaantunut ja puhki. TÀstÀ reissusta pitÀÀ ehdottomasti oppia parhaat opit talteen. TÀtÀ ei saa tapahtua uudestaan!

Omat lÀheltÀ piti -tilanteeni olivat semivaarattomia. Olisin pÀÀtynyt syvÀÀn hankeen pimeÀssÀ ymmÀrtÀmÀttÀ yhtÀÀn missÀ, mutta vahingot olisivat jÀÀneet pieniksi. Jos olisin kaikesta huolimatta pÀÀtynyt urheilemaan Helsinkiin asti, tuloksena olisi voinut olla jotain paljon pahempaakin. Jo kaikki kokemani stressi vÀhensi huomattavasti terÀvyyttÀni ja tarkkuuttani ajajana.


NÀillÀ kelivaroituksilla ei mitenkÀÀn pitÀisi lÀhteÀ ajamaan töihin eikÀ muuallekaan. Junalla en usko menestyneeni yhtÀÀn paremmin, ehkÀ pÀinvastoin. Junat pettÀvÀt aina, kun keli vaihtuu johonkin suuntaan (myönnÀn, ettÀ tÀmÀ on oma subjektiivinen ja pessimistinen mielipiteeni).


Arvostetaan itseĂ€mme ja pidetÀÀn itsemme turvassa huonoilla keleillĂ€ tai muuten huonoissa olosuhteissa đŸ’–đŸ„°đŸ’–.


30 kommenttia:

  1. Huh, huh! Kamala sÀÀ olla liikenteessÀ! Turvallisia kilometrejÀ!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tarja!

      Vastedes tĂ€ytyy suhtautua nöyremmin ajokeleihin 👍

      Poista
  2. Tuo lumen pöllyÀminen on ongelmien pahimmasta pÀÀstÀ kun on tien pÀÀllÀ. Onneksi selvisit ehjin nahoin vaikkakin pÀÀn sisÀllÀ kuohui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Edellinen vastaava liikenteen kauhukokemus minulla onkin vuosikymmenten takaa. TÀmÀ oli ehkÀ hyvÀ muistutus pahojen kelien vaaroista.

      Poista
  3. Onneksi selvisit takaisin kotiin vammoitta. Luin tÀssÀ aamun lehtiÀ, joiden eilistÀ ajokeliÀ koskeneissa uutisissa ihmeteltiin autojen vÀhÀistÀ takavalon kÀyttöÀ. Sumuvaloista olisi ollut hyötyÀ, mutta ne tavallisetkin olisivat olleet avuksi.

    Viime talvena ajoin HÀmeenlinnaan kolmostietÀ varmaan talven karmeimmassa lumimyrÀkÀssÀ. EikÀ runsas lumisade edes ollut samalla tavoin pöllyÀvÀÀ kuin eilen. KolmostiellÀ on aina runsaasti rekkoja, joiden perÀssÀ ajaessa on kuin tunnelissa kulkisi. Olin illalla kotiin palattuani uuvuksissa, kuin raskaimman fyysisen työn tehneenÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Matkalla tuli mieleen takasumuvalon kĂ€yttö, mutta sen toiminnon etsimiseen ei löytynyt noissa tohinoissa enÀÀ mitÀÀn resursseja. PitÀÀ opetella seuraavia tilanteita varten 👍

      Poista
  4. Onneski selvisit takaisin kotiin ehjÀnÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Kiitollisuuden kelaamisessa se loppu pĂ€ivĂ€ sitten sujuikin 💖

      Poista
  5. Olipas todella hurja keli! Ohittelijat pyryssÀ ja tuiskeessa ovat vaaraksi muillekin. Onneksi teit jÀrkevÀn pÀÀtöksen palata takaisin kotiin. Turvallisia ajomatkoja tÀlle vuodelle ja mukavaa tammikuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Nyt osaan taas suhtautua hankaliin ajokeleihin ihan uudella asenteella. Ihminen ei ole kuolematon 😔.

      Poista
  6. Ohhoh mikÀ keli. Onneksi tÀnne ei tullut tuollaista sÀÀtÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      MinĂ€kin luotin liikaa siihen, ettĂ€ moottoritie on muka aina hyvin huollettu ja aina hyvĂ€ssĂ€ kunnossa. TöhnĂ€n marjat 😡.

      Poista
  7. Tuota lukiessa (tukka pystyssÀ) varmistui mielipiteeni siitÀ, ettÀ pikkuteitÀ on varminta ajaa... vaikka siellÀkÀÀn ei ehkÀ ole aurattu, niin ainakaan ei ohittajat pöllytÀ ja saa aivan rauhassa ajaa hissukseen.
    Vaikka mitÀpÀ minun mielipiteestÀ, enhÀn nykyÀÀn saa edes ajaa autoa. Mies tulee aina kuskiksi, jos mun on jonnekin mentÀvÀ, vaikka sanon ettÀ voin mennÀ kyllÀ yksinkin. On mulla sentÀÀn vielÀ ajokortti, mutta turhaksi se tÀtÀ menoa kÀy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      MitÀ, jos ottaisit miehen mukaan lÀhtiessÀsi asioillesi, mutta pistÀisit hÀnet 'pelkÀÀjÀn' paikalle? HÀn saisi osallistua ja sinÀ saisit ajaa.

      Poista
    2. đŸ˜łđŸ˜”đŸ„ș😠

      Poista
  8. Samaistun helposti kirjoituksiisi ja mietteisiisi.
    Ajoin 17-vuotta (ylikin) 57 km/suunta töihin sÀÀssÀ kuin sÀÀssÀ. TÀÀllÀ salolla ei avata teitÀ, koska tienhoito on 130 km pÀÀssÀ Kuopiossa. Onneksi Nurmes-Lieksa vÀlissÀ on paljon rekkaliikennettÀ ja sain ryvettyÀ rekkojen jÀlkeÀ myöten töihin. Kahdesti sattui sieltÀ lumipöllyn seasta ilmestymÀÀn joku kÀvelijÀ ilman heijastinta. Voin sanoa, ettÀ sydÀri oli lÀhellÀ. Opin kÀyttÀmÀÀn sumuvaloja myös kamalan lumituiskun aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      Olisi mahdottoman upeaa, jos hurjilla keleillĂ€ pitĂ€isi vain viimeisen pÀÀlle vĂ€lttĂ€mĂ€ttömistĂ€ syistĂ€ raahautua toimipaikalle. Julkiset kulkuneuvot kun tuppaavat huonolla kelillĂ€ takkuamaan, valinnaksi jÀÀ muutoin vain se omalla kulkuneuvolla huonossa kelissĂ€ seikkailu 😔.

      Poista
  9. Olipa hirveĂ€ ajokeli! HyvĂ€ kun lĂ€hdit takaisin kotiin ja selvisit❤️❤️t. Irkku

    VastaaPoista
  10. Hui, mikÀ automatka. Onneksi pÀÀtit ajaa kotiin, ettei mitÀÀn pahempaa tapahtunut.

    VastaaPoista
  11. Huh, mikÀ ajokeli :( Onneksi pÀÀsit ehjÀnÀ takaisin kotiin ja se oli varmasti oikea pÀÀtös palata sinne.

    VastaaPoista
  12. Usch det var en hemsk upplevelse.... Tur att du körde hem !
    HĂ€lsningar Lasse (sellberg nature photo)

    VastaaPoista
  13. Voi kauhea, mikÀ ajomatka! Urheasti yritit pÀÀstÀ toimistolle töihin, mutta toisaalta teit erinomaisen pÀÀtöksen palata kotiin. Onneksi selvisit ehjÀnÀ tuosta kauheasta seikkailusta.

    Minulle ei ole ihan noin pahaa keliÀ osunut kohdalle, mutta joskus olen ajanut moottoritiellÀ melkein yhtÀ huonossa nÀkyvyydessÀ. Olin palaamassa pÀÀkaupungista kotiin (lapset kyydissÀ), pakko oli "vaikka ryömien" edetÀ myöhÀillalla. Onnellisesti pÀÀstiinkin perille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Toivottavasti voimme jatkossa vĂ€lttÀÀ moiset kelit đŸ„°

      Poista
  14. Huh huh! Oli varmasti viisainta kÀÀntyĂ€ takaisin. Onneksi ei tapahtunut mitÀÀn kamalampaa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Oli ihan vilun vĂ€reitĂ€ tuosta reissusta useamman pĂ€ivĂ€n ajan 😰

      Poista

Kiitos kommentistasi!