maanantai 1. tammikuuta 2024

Uusi vuosi koitti, toivottavasti osaan tehdä monta asiaa tänä vuonna edellistä paremmin 👍💖

 Uuden vuoden henkeen lyhyt kertaus menneestä vuodesta:

  • hautasin molemmat vanhempani
  • toinen heistä kuoli viime vuonna
  • olen tehnyt perunkirjoituksen
  • olen tyhjentänyt kuolinpesän asuntoa myyntiä varten
  • töissä tuli organisaatiomuutos ja siirryin uuteen yksikköön ihan uuteen tehtävään
  • olen hyvästellyt vanhan pitkäaikaisen työyhteisöni ja tutustunut uuteen työyhteisöön
  • olen luopunut monista vanhoista, vuosikymmeniä kehittämistäni ammattiosaamisistani ja alkanut kehittää uusia vahvuuksia ja ammattiosaamisia itselleni
  • olen kiertänyt kaksi lomaviikkoa (keväällä ja syksyllä) miehen ja koiran kanssa matkailuautolla ja tutustunut Suomen matkailukohteisiin
  • lomailin miehen ja koiran kanssa kesällä viikon vuokramökillä, kävin uimassakin muutaman kerran
  • keräsin kantarelleja melkein 40 kiloa, suppilovahveroita huomattavasti vähemmän
  • lahjoitin kantarelleista muille ehkä noin 5-10 kiloa
  • tytär vietti meillä kesälomasta (EDIT) ihanan viikon ihanat kolme viikkoa elokuussa
  • olen tehnyt käsitöitä paljon: lähinnä sukkia, muutamat pipot, lapaset ja parit kaulurit 
  • olen lahjoittanut neulomiani/kutomiani sukkia muille ehkäpä noin 10-15 paria
  • olen hoitanut ja maksanut kuolinpesien laskuja - kuolinpesien pankkitilit ovat eri pankeissa
  • olen tehnyt kuolinpesän laskuihin osoitteenmuutoksia ja maksajan osoitteen muutoksia
  • sairastin koronan
  • sain seurakseni koronan pitkäaikaiset jälkioireet: pohjattoman väsymyksen ja hulppean aivohäröilyn
  • Niin kevät kuin syksykin oli työn kannalta huikeaa kiirettä ja hoppua - työtehtävien ja -organisaation muutos estivät ennakoitavuuden
  • joulu vietettiin koko perheen kanssa yhdessä
Varmaan paljon jäi unohduksiin, mutta tästä pääsee käsitykseen vuoden kulusta.

Vaikka katsaukset ovat lukemani mukaan usein onnistumispainotteisia, minun listani on tapahtumapainotteinen. Näissä asioissa en olisi voinut erityisesti onnistua tai epäonnistua. Ja epäonnistuminenkaan ei olisi mielestäni ollut paha juttu. Vaikeiden asioiden äärellä on lupa epäonnistua. Sen myöntäminen on jo tavallaan onnistumista.

Katselen kovasti kieroon sitä, että ihmisen elämää arvotetaan onnistumisten ja suoritusten mukaan. Nehän ovat sinänsä hienoja juttuja, en väheksy niitä. Elämä voi joskus kuitenkin olla raskasta - ja sitä se vain välillä on. Raskas elämänvaihe ei ole huonommuutta tai häpeää. Se on elämää. Niistä yli pääseminen ja eteenpäin selviytyminen on Onnistumista isolla O:lla.

Vaikka minun elämäni on ollut kuluneen vuoden aikana raskasta, se on ollut myös hyvää. Olen kiitollinen kaikille elämääni positiivisesti osallistuneille ystäville 🥰. KIITOS!



Talitiaiset nauttivat kovasti talventörröttäjistä eli talveksi pystyyn jätetyistä perennojen varsista. Ne ovat hyviä odottelupaikkoja matkalla ruokinnalle.

Mustarastas on tässä ruokintapaikan alla. Vieressä perennojen tukivarsi (jätän ne nolosti aina paikoilleen koko talveksi, ettei tule lisätyötä).

Linnut viihtyvät myös laikkukirjokanukan oksien suojassa. Vaikka pensaistoa on harvennettu, sinne on edelleenkin aika vaikeakulkuinen reitti petolinnuille. Turvallinen ympäristö siis.

Tässä mustarastas on edelleen ruokintapaikan alla, mutta kerrosta korkeammalla. Omenapuussa roikkuvien ruokintapaikkojen alapuolella on isot saavit, joihin ylimääräiset siemenet putoavat. Tällä vähennetään jyrsijäongelmia. Saavien korkeat reunukset eivät ole vielä houkutellut jyrsijöitä luokseen.

Mustarastaat sen sijaan pitävät maaruokailusta. Ne ovat onneksi löytäneet myös nämä saavit, joihin siemeniä putoilee. Ne pysähtyvät ensin saavien reunoille tarkkailemaan ja pujahtavat sitten saaveihin ruokailemaan. Pian ne nousevat takaisin saavien reunoille tarkkailemaan tilannetta ja sitten voi taas sukeltaa pudonneiden siementen ihmeelliseen maailmaan 🥰.


Urpiaiset ovat löytäneet myös saavin reunan, mutta ne näyttävät odottelevan siinä sopivaa pyrähdystä ruokintalaitteille.


Saaveissa on kiipelikepit oravia varten. Jos lumi sulaa saavissa, on aina olemassa oravien hukkumisvaara. Kiipeilykeppi on hyvä turva tällaisia tilanteita varten.

Kiipeilykeppi antaa myös lisävartta ruokailulaitteelle kurottautumista varten. Osa oravista päätyy roikkumaan ruokailulaitteeseen ja yksi pitkä koripalloilijamainen orava pääsee kurottamaan laitteelle ihan saavin reunalta asti.


Närhet käyttävät jonkin verran kiipeilykeppejä ruokailussaan. Niiden avulla pääsee lähemmäs ruoka-apajaa.


 
Meillä on kovasti pakkasta ja kelin pitäisi vain kiristyö parin seuraavan päivän ajan. Onneksi on etätyö. Junat ovat kovasti myöhässä pakkasen vuoksi ja niiden kulkuun luottaminen olisi ihan kokopäivätyö.


Mahtavaa uuden vuoden alkua! Eletään tämä vuosi hieman edellistä vuotta paremmin. Tehdään fiksumpia investointeja itseemme ja lähimmäisiimme. Opetellaan kieltäytymään turhista jutuista. ja opetellaan tunnistamaan nuo turhat jutut.

20 kommenttia:

  1. Que el año nuevo sea tranquilo y feliz para ti y tu familia. Preciosas fotos. Saludos.

    VastaaPoista
  2. Mieleistä alkanutta uutta vuotta! ♥

    VastaaPoista
  3. Paljon on mahtunut asioita vuoteesi, sekä ikäviä että mukavampia. Matkailuautolla lomailut houkuttaisivat itseäkin ja ollaan pari kertaa sellainen vuokrattu ja tykättiin tosi paljon. Emme kuitenkaan mieheni kanssa ole kovin seurallisia ihmisiä, joten camping-alueiden sijasta majoituimme mieluummin johonkin luonnonkauniiseen paikkaan jossa ei muita pahemmin näkynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Me matkailemme matkailuautolla lomasesongin ulkopuolella, jolloin leirintäalueillakin on melkoisen hiljaista ja rauhallista. Parhaissa paikoissa on vielä komeat näköalatkin 🥰

      Poista
  4. Aikamoinen tapahtumamyllerrys oli 2023. Pidä huolta itsestäsi ja levosta, tuollainen vuosi tuntuu monella kropassa vielä pitkään.

    Onnellista alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Tässä on muutama rankka vuosi alla ennen tätäkin vuotta, joten jaksamisreservin kerääminen on todellakin tarpeen. Toivon oppineeni kuluneista vuosista sen verran, että osaisin elää itseäni säästeliäämpää elämää edes seuraavan vuoden ajan 🥰

      Poista
  5. Sinulla on ollut todellakin raskas vuosi ja paljon on mahtunut vuotesi päiviin tapahtumia. Olen kuullut, että meille annetaan juuri se, mitä jaksamme kantaa. Mutta joskus taakka on kohtuuttoman suuri. Muista pitää huolta itsestäsi ja uusi vuosi tuokoon sinulle kaikkea ihanaa menneen vastapainoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      Tänä vuonna haasteet vastasivat ihan täsmälleen venytettyjä voimavaroja. Joskus on ollut pahemminkin. Nyt täytyy kerätä voimia ja iloa jatkoa varten 💖

      Poista
  6. Vuoteesi mahtuu monta isompaa tapahtumaa. Totta tuo, että ihmisen arvo mitataan onnistumisten määrällä. Ehkä tärkeämpää on selvitä useimpien meidän arjessa kohtaamista vaikeuksista. Ja löytää sillä tiellä keinoja kohdata uusia vastoinkäymisiä.
    En ole kovin taitava pukemaan sanoiksi ajatuksia, joita monet pohdintasi saavat minussa liikkeelle. Pidän kovasti rohkeasta tavastasi kirjoittaa vaikeistakin asioista. Toivottavasti jatkat samalla linjalla alkavankin vuoden.
    Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Kiitos kannustavasta palautteestasi, se merkitsee minulle enemmän kuin varmasti arvaatkaan 🥰.

      Poista
  7. Olet tehnyt ja kokenut valtavasti vuoden aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Pahempaakin on kohdattu, mutta nyt on kyllä monen tiukan vuoden jälkeen naapurinkin pähkinäkätköt syöty. Nyt täytyy ottaa aikaa itsensä kiittelemiseen, että tästä kaikesta on selvitty 🥰

      Poista
  8. Se on hyvin totta, että epäonnistumiset kuuluvat elämään. Elämä ei ole aina onnellista auvoa vaan siihen kuuluu myös raskaita vaiheita. Sinulle on tapahtunut paljon menneellä vuodella. Antoisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Elämän isoihin sattumiin voi vaikuttaa melkoisen vähän. Olosuhteet tuovat meille myös asioita, joita emme kaipaisi, mutta jotka jostain syystä kuuluvat elämäämme. Sen kanssa on vain elettävä (vaikka se tuntuisikin välillä mahdottomalta). Harva tietää kovinkaan paljon muiden elämien isoista haasteista. Ne ovat aiheita, joista mieluummin vaietaan, sillä puhuminen on vaikeaa.

      Poista
  9. Urpiaiset ovat todella ihania pikku lintuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Olen samaa mieltä - pieniä punatukkaisia ja terhakoita elämän ilostuttajia.

      Poista
  10. Susanna, sinulla on ollut hengästyttävä vuosi! Onnittele itseäsi kaksin käsin, että olet nyt juuri tässä, uutta vuotta aloittamassa. Mukavat tapahtumat tasapainottavat ja antavat voimia lisää.

    Tuo saavi-idea on mainio. Pitääkin sitä kokeilla vaikka ensi talveksi. Tämä talvi menee entisellään. Teillä on paljon lintuja - niin meilläkin - niistä on iso ilo :)
    Kiitos erinomaisista kuvista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!