sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Tyhjennettiin asuntoa

Tänä viikonloppuna tyhjensimme vanhempieni asuntoa. Perjantaina tyhjensin asuntoa yksinäni. Lauantaina tyhjennyspartiossa olivat mukana mieheni ja poikani. Siirsimme muuhun kierrätykseen kelpaamattomat isot huonekalut isoon vuokra-autoon. Miehet veivät isot huonekalut, minä jeesasin pienempien tavaroiden kanssa.

Autoon olisi mahtunut enemmän kuin jaksoimme kohtuudella sinne kantaa. Osa huonekaluista piti purkaa osiin ennen kantamista. Kantomatka kulki hissittömän kerrostalon kolmannesta kerroksesta kapeaa ja jyrkkää portaikkoa pitkin pihalle. Priorisoimme tehtäväämme niin, että nyt vietiin ainakin kaikki se, mikä vaati kuljetukseen isompaa autoa. Peräkärryyn mahtuvaa tavaraa pystyy kuljettamaan myöhemminkin.

Poika oli kova ja tehokas tiimin jäsen. Ei oltaisi ilman häntä pärjätty mitenkään.


Tässä taitaa olla menossa keittiön pöydän ositus kannettaviin osiin.


Kaikkien kierrätyspyrkimystenkin jälkeen jätelajitteluasemalle päätyi minun arvioni mukaan oikein käyttökelpoistakin tavaraa. Hyväntekeväisyyskirpputori ei ottanut vastaan hyväkuntoisia vanhempia sohvia. Kovasti oltiin siellä nihkeitä muitakin vanhempia huonekaluja kohtaan. Ymmärrän toki, jos kukaan ei sellaisia halua ostaa.

Kävin läpi facebookin kierrätys- ja luovutusryhmiä. Sielläkään kukaan ei kaivannut sen kaltaisia huonekaluja, mitä meiltä oli vapautumassa. Energia on rajallista ainakin omassa elämässäni enkä enää jaksanut lähteä etsimään tavaroille mahdollista uutta kotia.

Ehkei hyväkuntoisilla, mutta vanhemmilla huonekaluilla sitten olekaan käyttöä kenelläkään? Ajat ovat niin muuttuneet sitten oman nuoruuden. Silloin omassa nuoruudessa pienillä rahoilla eläessä oli oltava kiitollinen siitä, kun sai joltain jotain käyttökelpoista käyttötavaraa ihan ilmaiseksi. Tyylistä ei ollut varaa silloin kipuilla 🤭.


En ole ollut koskaan kouluikäisenä yhdenkään historian opettajan ihanneoppilas. En löytänyt koskaan historian opintojen vuosilukujen, sotien ja muuttuvien valtiorajojen takaa mitään helppoa ja lähestyttävää kosketuspintaa. 

Sittemmin olen oppinut ymmärtämään historiaa tarinoina ihmiskunnan kehittymisestä ja kansakuntien matkoista. Miksei kukaan koulussa kertonut, miksi (ja miten) näistä asioista on hyvä kiinnostua?


Olen töissä huomannut sen, miten paljon työyhteisöjen ja työpaikkojen historian tuntemisesta voi olla hyötyä. On ällistyttävän hyödyllistä ja käytännöllistä ymmärtää sitä, miten ja miksi tähän tilanteeseen on päädytty. Se auttaa löytämään tapoja ja keinoja tulla toimeen niiden ihmisten kanssa, joiden toiminta muuten tuntuisi jotenkin oudolta. Se auttaa perustelemaan asiat paremmin ja tehokkaammin ja ymmärtämään ihmisten kipupisteitä huomattavan paljon paremmin.

Sama pätee melkein kaikessa muussakin elämässä. Erilaisuuden ymmärtäminen on vaikeaa ja oman toiminnan sopeuttaminen siihen vieläkin vaikeampaa. Menneen ymmärtäminen auttaa pääsemään sille polulle, jota moni on kulkenut ja jokunen jäljestä seurannut. Aikaisemmin tapahtuneisiin asioihin perehtyminen on viisauden juuri. Jotta voi ymmärtää, mikä voi toimia nyt, pitää olla käsitys siitä, mitä on aikaisemmin tapahtunut.


Talvi jatkuu, onneksi pakkasasteet ovat ainakin meillä pudonneet siedettäviin lukuihin. Tänään taisi olla peräti lauhaa, plussan puolella kävi lämpömittari.

Tässä talvikuvassa tyttärellä on päässä minun tekemäni pipo - toinen niistä. (Tavallaan tyhmä huomautus - kaikki näkevät, ettei kuvassa ole kahta pipoa 🤭)



Yritän töissä tasapainotella kiireen ja kaipaamani kiireettömyyden välillä. Pienet kiireettömät hetket päivän mittaan eivät tuhoa tuottavuutta. Päin vastoin 💖

22 kommenttia:

  1. Raskas päivä teillä ollut. Olen myös mietiskellyt samaa asiaa kuin sinä, ettei enää käytetyt vanhat huonekalut kelpaa...Toki tässäkin on poikkeuksia. Maailma muuttuu, ja tekee sitä hurjalla vauhdilla.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jaana!

      Soville ja nojatuoleille oli kierrätyskeskuksessa oma pisteensä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten tuonne jätetyt huonekalut kierrätetään 🤔.

      Poista
  2. Tuo on aika kammottavaa kun hyväkuntoiset huonekalut, tai tavarat eivät kelpaa kenellekään. Vaikka toisaalta, en itsekään ottaisi kenenkään vanhoja tavaroita vain siksi etteivät ne menisi kaatopaikalle, jos en niistä aidosti tykkäisi. Tsemppiä teille vielä lopputyhjennykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Toivottavasti noiden vanhojen huonekalujen osista saadaan mahdollisimman paljon fiksuun hyötykäyttöön 👍

      Poista
  3. Tuo tyhjentäminen on rankkaa. Tiedän kokemuksesta. Lapsuusajan muistoja ja niitä, joista tuli vanhemmat mieleen. Isä ei koskaan ostanut mitään ilman pitkää harkintaa.
    Puhuttiin monta kertaa eksän kanssa historian opettajista. Omani oli supertylsä, joka vain luetteli nimiä ja vuosilukuja. Eksällä oli ollut parempi, joka oli saanut kiinnostumaan historiasta.
    Hyvää alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Minä haalin tarkempaa tarkastelua vaativat muistot kotiin odottamaan omaa vuoroaan. Nyt täällä onkin sitten ruuhkaa. Vanhojen muistojen lisäksi on mukana myös ihan uusia juttuja, joista en etäisen suhteemme vuoksi juurikaan tiennyt.

      Poista
  4. Historian vuosiluvut oli ihan kaameita. Ne oli niin merkityksettömiä mun elämässä ja niin vaikea muistaa. Historiaa lueskelen mielelläni, mutta en siltikään muista vuosilukuja.

    Sohvat on tosiaan ongelmajätettä. Joskus Toria selatessa oon nähny aivan ihania halpoja sohvia, ja ihan harmittanu ku niitä ei voi ostaa. Muuten pitäs ensin päästä eroon vanhasta, ja se on kanssa niin rakas lempipaikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Sohva on silti tavallaan helpompi kierrätyshaaste kuin hyllykaupalla vanhoja papereita: tiliotteita, kirjeitä, sopimuksia yms. aivan sekaisin. Niitäkin olen päässyt käymään läpi oikein isosti. Aina sieltä välistä jostain löytyy jotain sellaista, mitä haluaakin ehdottomasti säilyttää ainakin jonkin aikaa.

      Poista

  5. Tavaroiden pois vienti on tosi raskasta. Lisäksi oma mieli muistaa että tuo oli äidin tai isän lempi tuoli tai vaate.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!

      Aika tekee onneksi tuossakin oman tehtävänsä. Ajan myötä muistotavaroista on helpompi luopua. Ja tavarathan voi aina myös kuvata ja muistella niitä kuvien välityksellä.

      Poista
  6. Asunnon tyhjentäminen on aikamoinen urakka.

    VastaaPoista
  7. Ja minä taasen nauran täällä suluissa olevalle huomautuksellesi toisesta piposta; olen tällainen tilannekomiikan ystävä ja sinä osaat sen😁😁Itse olen aina ollut kiinnostunut historiasta juurikin ihmisten ja tarinoiden kautta. Myös töissä olen aina halunnut ymmärtää kokonaisuuden ja miten mihinkin asiaan on päädytty ja onneksi apteekkialalla kuuli paljon vanhoja tarinoita ja miten ennen tehtiin. Pidän myös siitä, kun tiedän miten kaikki toimii, niin jos jokin menee rikki tai ei toimi, pystyn sitten paremmin soveltaa ja miettiä mitä tehdä, kun hahmotan kokonaisuuden. Näitä minun pohdintojani vain😊t. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Ihanaa, että 'omituiset huomioni' herättävät jotain kaikupohjaa 🥰. Tavallisimmin saan noista live-elämässä paheksuvia ja/tai ihmetteleviä katseita. Yritän hillitä ajatuksieni ilmaisemistä tällä tavoin aina kun muistan. Blogissa on vastuu onneksi lukijalla 🤭.

      Poista
  8. Niinhän se on, ettei ilman historiaa ymmärrä nykyisyyttä. Valtava urakka teillä on kodin tyhjentämisessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Joskus halu muutokseen on niin suurta, ettei menneisyyteen jakseta/haluta perehtyä. Siitä seuraa usein vaikeuksia.

      Poista
  9. Asunnon tyhjentäminen on rankkaa puuhaa. Sekä fyysisesti, mutta se voi olla myös henkisesti rankkaa.

    Sellaista olen lehtien palstoilta huomannut, että nykyisin kangasverhoillut huonekalut ovat putoamassa kierrätyksestä pois, kun ihmiset pelkäävät niiden mukana tulevan luteita tai muita karmaisevia yllätyksiä. Luulisin tuon olevan hätävarjelun liioittelua. Toisaalta eipä edes käytetyt hyväkuntoiset patjat houkuttelisi minua lainkaan.

    Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Jostaisn syystä kommenttini ei ole onnistunut. Samoin sinun jättämäsi kommentit eivät tule näkyviin blogiini.Saapuneissa kommenteissa bloggerin hallinnassa ne toki näkyvät. Jotain outoa on tuossa googletilissäni.

    Aivan huippukuva tyttärestäsi. Todella kaunis ja ihana.
    Asunnon tyhjentäminen on rankkaa puuhaa. Tyhjensimme mieheni veljen asunnon hänen kuoltuaan ja oli vaikeaa päättä minne mitäkin viedään, ja mitä säästetään. Vaikeaa, varsinkinkin kun muistoja tulvii poismenneestä koko ajan.

    Ihanaa helmikuutasinulle ja perheellesi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana Enkuli!

      Roskaposti imee kommentteja välillä ahkerasti. Silloin ne eivät ilmesty blogiin asti.

      Tyttären kanssa otetaan aina valokuvia, kun nähdään ajan kanssa. Minä tykkään kuvata ja hän käyttää mielellään kuvia.

      Asunnon tyhjentämisprosessi kulkee varmaankin kaikilla eri tavoin. Minä olen yrittänyt aloittaa (itselleni) olennaisesta ja laajentaa sitten kehää siitä kauemmas. Yllättäviä löytöjä löytyy kaikilta kehiltä, mutta alussa on minun lähestymistavallani kaikkein isoimmat hengittämisen hetket.

      Poista
  11. Hyvänen aika. Blogger viskaa osan kommenteista roskakoriin. Uskomatonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Pyrin tarkastamaan oman roskakorini säännöllisesti, joskus vilahtaa aikaa, etten muista tehdä sitä. Harmillista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!