tiistai 9. syyskuuta 2014

Aino ilman Jannea

Viikonloppuna kävin katsastamassa Aulangon kyhmyjoutsenia. Aino ja Janne (Sibeliusten mukaan) viettävät talvensa Ähtärin eläinpuistossa ja kesät Aulangolla. Varmasti jostain aivan mahdottoman pätevästä syystä (jota en siis tiedä) joutsenet tuodaan Aulangolle aina niin myöhään, että laulujoutsenet hautovat jo muniaan siinä vaiheessa. Kesä loppuu aina kesken, eivätkä Ainon ja Jannen poikaset ehdi koskaan lentokykyisiksi syksyyn mennessä. Siksi en saa itseäni vierailemaan Aulangon joutsenlammella kovin usein. Asetelma tuntuu niin väkinäisen luonnottomalta. Mutta luonnon luomiahan nuokin ovat, joten jokin vetää tuonne kuvaamaan muutaman kerran vuodessa.

Janne on loukannut siipensä reviiritaistelussa toisten joutsenten kanssa ja on edelleen hoidettavana. Aino pitää tällä välin huolta poikasista itsekseen. Poikaset ovat isoja, mutta niiden siivet ovat vasta pikkuruisia...
112 kommenttia:

 1. Miten niiden poikasten sitten syksyllä käy ? Ottaako Ähtäri koko perheen talveksi sinne? Tuntuu erittäin oudolle toiminnalle, joutsenethan ovat perheenä yhdessä monesti seuraavanakin vuonna. Sääliksi käy Ainoa ja Jannea. Kovin ovat vielä heiveröisiä siiviltään nuo pikkuiset. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikaset lähtevät Ähtäriin ja keväällä vapauteen. Eivät tule koskaan Ainon ja Jannen kanssa takaisin Aulangolle. Joku on varmasti miettinyt tämän. (?)

   Poista
 2. Hienoja ovat kuvat, mutta outoa on tuollainen siirtely. Ei taida poikasten siivet kantaa:( Säälittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aino ja/tai Janne on lentokyvytön. Puhutaan lentosiipien typistämisestä ja sitten ettei sellaista ole tapahtunut. Jos ne pystyisivät lentämään, eivät antaisi ottaa itseään kiinni syksyisin. Ja toisaalta kuka moiseen siirtelyyn ryhtyisi, jollei siinä olisi jotain itua. Ainon ja Jannen kannalta varmasti mukavampaa viettää kesä isohkolla lammella vapaudessa kuin Ähtärissä.

   Poista
 3. Kuvat näyttävät kaksin verroin kauniimmilta luettuani tuon tekstin...

  VastaaPoista
 4. Voi kun Janne paranisi pian! Minuakin kiinnostaa mitä niille poikasille tapahtuu nyt syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jannen siipi on tulehtunut vamman seurauksena, mutta hoiva varmasti auttaa. Poikaset siirtyvät siis talveksi myös Ähtäriin silloin (aina) kun eivät ole syksyn tullen lentokykyisiä.

   Poista
 5. Mukavasti kaulat samaan suuntaan ykköskuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että siinä ovat varmaan äiti ja tytär :-) Todennäköisesti olen ihan väärässä, mutta hauska ajatella niin.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Poikasten siirto Ähtäriin ei tule tapahtumaan, voisi tutkia onko aiemminkaan, vaikka niin väitetty!
  Epäilen asiaa! Poikaset heitetään orvoiksi jääneinä omilleen, vaikka luonnossa perhe on yhdessä ensimmäisen talven yli. Tarkoittaa poikasten hylkäämistä kuolemaan! Luonnossa tarvitsevat emoa lähes vuoden! Voi tutkia tätä asiaa kuka haluaa!

  VastaaPoista
 9. Voisitko anonyymi kirjoittaa tämän ylläolevaan osoitteeseen.

  VastaaPoista
 10. jk. Sain käsityksen vuosi sitten joistain seikoista, ettei poikasia siirrettykään Ähtäriin vaikka niin uutisoitiin täällä.Miten poikaset olivat vielä lentokyvyttömiä, niin uutisoitiin! Poikaset siis viedään emolta ennenaikojaan - turhaan niitä on suojellut että selviäisivät. Talvisin on kovaa vanhempienkin kanssa poikasilla jos eivät ole ehtineet muuttaa ja tulee pakkastalvi. Nytkin asia on muka auki viime hetkiin mitä tehdään - tai koskaan ei ole edes ollut muuta vaihtoehtoa kuin mereen heittäminen vaikka asiaa ei suoraan sanotakaan!?

  VastaaPoista
 11. Ja poikaset syntyvät puisto- oloissa täällä myöhemmin kuin luonnossa eli ovat vieläkin keskenkasvuisempia! Lisäksi kesyjä ja ruokkimiseen tottuneita eli avuttomampia.
  Joutsenpoikaset muuttavat perheensä kanssa luonnossa ja perhe suojelee ja opettaa ensimmäisen talven yli. Ovat aivan lapsia vielä. Kauhulla ajattelen noiden suloisten lintujen kohtaloa. Niin luottavaisetkin.

  VastaaPoista
 12. Minusta on häpeällistä ja raadollista, että kyseessä ovat lemmikki- ja nimikkkojoutsenten poikaset, joita ihaillaan, rakastetaan, kuvataan pitkin kesää. Joita Aino ylpeänä suojelee ja esittelee. Jotka ovat vetonaula ja lapsiperheetkin ihastelevat pitkin kesää ja monella on erityinen tunnesuhde tuohon joutsenperheeseen. Jos sitten jätetään heitteille ja kuolemaan, tietoisesti, Pahempaa kuin kesäkissojen kohtelu.

  VastaaPoista
 13. Ja kuten on sanottu, aiemmin joutsenille syntyi poikasia Aulangolla niin kauan sitten kuin 90- luvun alussa! Luulisi että poikaset nyt ovat ylpeys ja lahja, lähes erikoisasemassa eivätkä hylkyjä!

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Jos täällä ollaan niin kovin huolissaan joutsenten ja niiden poikasten selviämisestä ja siitä, miten ne ovat talven tullen avuttomia, niin olisiko tarpeen miettiä omia tekojaan ja niiden seurauksia... Joutsenia ei tuoda Aulangolle miksikään pullasorsiksi, että saavat ihmiset käydä ruokkimassa, hemmottelemassa ja kesyttämässä. Tällaisten toimien seurauksena joutsenet oppivat kesän aikana lähes kesyiksi ja sillä tavoin avuttomiksi, etteivät luonnossa itsenäisesti pärjää. Joutsenet ovat joutsenlammella sillä tavoin hyvässä asemassa, että seuta on vehmasta ja luonnosta löytyy kyllä kaikki niiden tarvitsema ravinto. Kun paikalla käy pitkin kesää teitä ns. "luonnonsuojelijoita" niille pullamössöä ja voikukanlehteä ja mitä vielä, niin eivät joutsenet syksyn tullen enää itsenäisesti ravintoa löydäkään. Sitten valitellaan ja kauhistellaan, että talven tullen ovat avuttomia... tottakai ovat avuttomia, kun niistä on avuttomia ruokkijoiden toimesta tehty. On myös hyvä muistaa, että luonto on julma paikka, missä vahvimmat selviävät.

  Nimim. Ihmettelen vallan kauhiast

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. En kirjoittanut ruokkimiseen liittyvää tekstiä! Tänään oli Hämeen Sanomissa juttua poikasista, siitä kävi ilmi asiantuntijan mielipide että yleensäkin poikaset ovat emon kanssa talven yli luonnossa! Ei tässä ole kyse vain siitä että kesyjä poikasia ei tulisi päästää omilleen - Villejä poikasiakin emot suojelevat ensimmäisen talven ja villeilläkin poikasilla jotka jäävät orvoiksi yksin on sama todennäköisyys tuhoutua!
  Nyt vain ihminen voi päättää haluaako olla inhimillinen vaiko totaalisen piittaamaton! Kyse on kesyiksi otetun joutsenpariskunnan poikasista, ja se on ihmisen tekoa; vetonauloiksi!

  VastaaPoista
 18. Epäilen tässä asiasta oäättäviä ihmisiä kiinnostaa vain raha tässä asiassa! Toisekseen suhtautuvat esineellisen tunteettomasti, On sitä suurempi vastuu eläimistä jotka otetaan lemmikeiksi, eikä päinvastoin. Jannella ja Ainollakin on oikeus toteuttaa vaistojaan ja saada pitää elävinä huolella ensin suojellut poikasensa. Mikä on este ettei Ähtäriin mahdu samaan lammikkoon poikasia talven yli - rahako? Keväällä poikaset olisivat jo vahvoja ja edessä kesä ja nuoret poikaslaumat jotka keräätyvät juuri kesäksi yhteen! Miksi tätä ei haluta!

  VastaaPoista
 19. Vuosi sitten oli lehdessä juttua lokakuun puolivälissä, että poikaset ovat lentokyvyttömiä ja vietäisiin siksi Ähtäriin! Ei viety. Tietoisesti toimitaan, koska on täydellisen samantekevää. Minusta tämä menee eläinten oikeuksien suhteen rikolliseksi. Voitaisiinko vaikka rampa koiranpentu heittää pakkaseen vaille ruokaa? Mutta kun maailmassa ei piitata edes ihmisistä, miten sitten linnuista.

  VastaaPoista
 20. Kyhmyjoutsen on myös harvinaisempi kuin laulujoutsen.

  Ajattelen sitäkin surua jonka Aino kenties kokee, mykkänä lintuna - ihminen vie sen poikaset joka syksy siinä vaiheessa kun emo haluaa yhä suojella niitä, pitää ne turvassa lähellään. Poikaset katoavat siltä, otetaan ja ei pidetä mitään huolta jatkosta. Se on mykkä lintu, vangittu, eikä pysty puolustautumaan. Mitä kaksinaisuutta: käsi joka ruokkii, sama käsi pettää.

  VastaaPoista
 21. Olen eri anonyymi, kolmas..
  Totean vain, että luonnonvaraisetkin joutsenet, jotka eivät ehdi tai kykene muuttamaan tarvitsevat ihmisen ruokintaa talvella kuten sorsat, eli ovat kovilla. Kun nämä poikaset eivät osaa vielä muuttaa etelämmäksi, olisi viisasta viedä ne jollekin yleiselle ruokintapaikalle jossa sulaa talvella. Ihmiset välittävät. Koko ajan on uutisia miten lintuja toimitetaan hoitoloihin talvella ja talviruokitaan. Mitä väärää on jos nyt ollaan vain huolissaan! Itse maksaisin vaikka koko talviruokinnan jos olisi paikka siihen! Mikä estää ettei tehdä välittävää, inhimillistä ratkaisua edes sen suhteen minne linnut vapautetaan jos niitä ei voida ottaa minnekään sisähoitoon!

  VastaaPoista
 22. Toivottavasti ei tullut väärinkäsityksiä.Tarkoitin pelkästään ruokintaa Joutsenlammella kesällä.Lokkipulmaan en keksi muuta ratkaisu.Poikasten talviselviämiseen sillä ei ole merkitystä.

  VastaaPoista
 23. Kyhmyjoutsen ei ole harvinaisempi kuin laulujoutsen, asia on tietenkin vallan päinvastoin. Kymyjoutsenkanta on Suomessa arviolta 6 000-8 000 paria (jopa 10 000), kun taas laulujoutsenkannan suuruudeksi arvioidaan 5 000-7 000 paria. Kyhmyjoutsen on lisäksi tuontilaji, ei alunperin Suomessa esiintynyt. Eikä se ole edes muuttolintu sanan varsinaisessa merkityksessä.

  Nimim. Ihmettelen vallan kauhiast

  VastaaPoista
 24. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 25. Lintuhoitoloihin toimitetaan vaikka siipirikkoja variksenpoikasia! Talvella vaikeuksissa olevia joutsenia!
  Monet välittävät!
  Kissojen jättäminen talveksi hetteille on sekin rikos! Kyse on juuri etiikasta!

  VastaaPoista
 26. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 27. Poikasten heitteille jättö, riisto emolta keskenkasvuisina, ja tietoinen jättäminen talveksi nääntymään on eläinsuojelurikos! Kyse on ihmisten vastuulla olevista linnuista! Lisäksi lukuisten ihmisten rakastamista linnuista! Eräs raavas mies , lapsiensa kanssa liikkeellä, sanoi syksyllä lammella " tottakai poikasille täytyy järjestää turvapaikka talveksi!" Mitä tästä mahtaa ajatella suuri osa ihmisiä!

  VastaaPoista
 28. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 29. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 30. Metsähallitus on käsittääkseni vastuussa joutsenista ja siellä päätetään myös poikasten kohtalo nyt!
  Tai päätetty jo. Lähipäivinä on kuljetus jonnekin.
  Jannesta.. siiven haava alkoi mädätä kesällä, raatokärpäsiä pörräsi haavassa, oli ainakin viikon siinä tilassa lammessa. Jos olisi aiemmin alettu hoitaa ehkä olisi parantunut helpommin.

  VastaaPoista
 31. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 32. On olemassa julkinen suositus, että ihmisellä on velvollisuus auttaa hädässä olevia eläimiä.
  Poikasten tapauksessa edellämainittu seikka näyttää olevan kielletty!
  Toivotaan että joku löytää ne ja toimittaa lintuhoitolaan, sellaista tehdään talvisin.
  Ei luulisi olevan nyt sen suurempi riesa vapauttaa poikaset edes julkiselle sulana pysyvälle ruokintapaikalle
  edes senverran vaivautua..!!

  VastaaPoista
 33. Hädässä olevien ja heikompien auttaminen ei kuulu tämän asian päättäjien sielunelämään, vaan viidakonlaki..ampuisivat siipirikot.
  On silmänlumetta että muka olisi edes ollut auki mitä poikasille tehdään, kyllä se on aina tiedetty, nytkin, vain esitetään valheellisesti muuta.. jotta vaiennettaisiin ihmiset!Ei kuunnella yleisiä mielipiteitä, asenne on diktatorinen. Ihmisten murhe tästä asiasta ei heilauta pätkääkään asiasta päättäviä. Toimitaan rationaalisen kylmästi, hyötynäkökohdat..Väistetään ja paetaan kaikkea avointa julkista dialogia, koska mikään ei kestäisi kannanottojen valoa! Ilmoitetaan mitä on tehty vasta jälkikäteen, jotta kukaan ei puuttuisi kiusallisella tavalla mihinkään.
  Olen ihan uusi anonyymi..

  VastaaPoista
 34. ps. Tässä vain paljastuu arvot ja sisin, joistakin vastustavista kannanotoista yllä, heikompien sortumisesta... Orpoja ihmislapsiakin on kaduilla.. joutuvat surman suuhun tai kärsimään.
  Heistä sanottaisiin että oma vika, heikkoja.. Uhrit ovat aina syyllisiä.
  Valaisevaa katsoa tutkivalla katseella ajan arvoja ja liian usein ihmisillä jotka muka toimivat humaanisuutta sivuavilla aloilla.
  Eivät tässä maailmassa vain eläimet ole hyväksikäytettyjä..

  VastaaPoista
 35. Ainon ja Jannen poikasilla olisi oikeus elää, kasvaa kauniiksi linnuiksi! Juuret Hämeenlinnassa. Täällä ei pesi paljoa kyhmyjoutsenia, meren rannoilla enemmän.
  Olisin iloinen ajatellessani niiden lentävön vapain valkoisin siivin vielä vuosikymmeniä, kun emonsa on ollut vankina. Poikaset joiden kasvua olen monen muun lailla seurannut pitkin kesää. Elämänhaluisiksi hienoiksi linnuiksi joiden emot ovat juuri Aino ja Janne Aulangolta.
  Eivät mitä vain lintuja.

  VastaaPoista
 36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 38. Kävin aamupäivällä joutsenlammella talon takana katsomassa ovatko joutsenet vielä siellä. Olivat näky oli lohduton.Janne oli vinosti istumassa myttynä. Hermostuneesti ja pakonomaisesti nyppi vasemman siiventyngän likaantuneita sulkia. Ei paljon puutu,että on kohta sama tilanne kuin heinäkuussa. Aino ja poikaset olivat toisessä häkissä. Juoma-astiassa oli aivan ruskeaa liejuista likaista vettä. Yksi poikanen janoisena yritti juoda sitä. Tuli mieleen:yritetäänkö poikaset sairastuttaa ja saada "luonnollisella" kuolemalla hoidettua asia. Minut nähdessään Aino riensi verkkoaidan luo ja yritti nokalla saada siihen aukkoa.Tämäkin oli jo pakonomaista repimistä. Oli aivan hermostuksissaan. Minut häädettiin pois, jotta joutsenet saisivat rauhottua.Ajaja oli nuori poikkeuksellisen litteänaamainen nainen, joka minun nähteni o näytösluontoisesti piinannut ja väsyttänyt Ainoa.

  VastaaPoista
 39. Joutsen kaipaa olla lähellä puolisoaan, Jannella ollut apatisoiva kesä yksin eristettynä.
  Joutsenet olisivat pärjänneet vielä lammessa, otettiin ennenaikojaan häkkiin! Poikaset olisivat voineet harjoitella lentoa lammella. Olisivat voineet olla puoleen väliin marraskuuta lammessa.

  VastaaPoista
 40. Ip:llä kuulin, että Jere Rauhalaa kiinnostaisi joutsenten metsästys, oliko se peräti jousella, mutta ei vielä ole lupaa herunut.Ihmettelen, onko hän ollenkaan sopiva hoitamaan tehvävää jousenten hoidosta vastaavana henkilönä.Siis kun lähinnä joutsenten tappaminen ja vähentäminen kiinnostaa.

  VastaaPoista
 41. JOS noin todellakin on, EI todellakaan ole oikea ihminen hoitamaan joutsenten asiaa!!!!!
  Huonoin mahdollinen!
  Ja juuri viidakonlaki- ajattelua... heikot saavat kuolla. Eipä ole tunteita mukana jos edelläolevan viestin väite on totta. Jos ei ole mitään tunnesuhdetta Aulangon lintuihin, siksi muillakaan ei saisi olla,
  ei edes inhimillisyyttä!
  Anthony Bosley, Heinolan lintutarhan perustaja, piti rakkaana ystävänään orpoa laulujoutsenta siellä,
  olivat yhdessä! Ihmiset siis todella ovat erilaisia!

  VastaaPoista
 42. JOS on fakta tuo joutsenten metsästyksen haluaminen.. silloinhan asia on selvä: poikasten viennistä edes mereen ei ole ainutta todistetta. ( Sehän olisi haaskausta kun kuolisivat kuitenkin) Voi päätellä itse kukin mitä niille tehdään.

  VastaaPoista
 43. Veljensä on riistapäällikkö. Yhdessä ovat kovasti yittäneet saada joutsenten tappamislupaa.

  VastaaPoista
 44. Hän ei saisi enää olla henkilö, joka hoitaa joutsenten asiaa Aulangolla! Täytyy olla henkilö joka välittää joutsenista ja puolustaa niitä. Järkyttävää!Eikö tälle voi tehdä mitään?

  VastaaPoista
 45. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 46. Ainakin minä olen kirjoittanut omalla nimelläni sähköpostia ja vetoomuksia useille tahoille.
  Miksi ei järjestetä sijoituspaikkaa muualta!? En usko tilanpuutteeseen ainoana syynä.
  Varmaan joku yksityinenkin ottaisi, maalaistalo tms! Jos todella haluttaisiin kysellä asiaa.

  VastaaPoista
 47. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 48. Kävin tänään katsomassa joutsenia. Taas Jannen vesiastia oli sullottu täyteen olkia ja muuta. Aivan varmasti ei Janne itse. Siis kuka sitä tekee. Onko tarkoitus tappaa Janne janoon.

  VastaaPoista
 49. Kävin tänään joutsenhäkillä. Vesiastiat olivat puhtaat,samoin vesi.Kaikki joutsenet olivat pirteitä ja hyväntuulisia.Ruokahalukin oli hyvä. Jannea en ole aikaisemmin nähnyt näin pirtsakkana.

  VastaaPoista
 50. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 51. Kyhmyjoutsen on suhteellisen harvinainen sisämaassa, oleilee merellisissä ympäristöissä.
  Ei samoin ole siten valtaamassa paikkoja kuten laulujoutsen( jolle kyhmyjoutsen usein myös häviää reviiritaistelut). Kyhmyjoutsenet pitävät rehevöityviä rantoja avoimempina. Täysin vaivaton, ongelmaton, kesyyntyvä, suloinen lintu ..ja kauneimpia lintujamme, romantiikan lintu, valkoisen puhdas, kaarevine kauloineen..
  Miten viehättäviä ovat kuvat Jannesta ja Ainosta ja poikasista. Ihastuttavia uniikkeja yksilöitä!
  Joilla ovat tunteet ja ymmärrys.

  VastaaPoista
 52. Pikkulintu lauloi,että ke.5.11.14 Janne ja Aino muuttavat Ähtäriin. Olen myös kuullut, että Janne lopetetaan. Missä?Pitääkö huonokuntoisen linnun vielä elämänsä viime metreillä matkustaa umpinaisessa puulatikossa neljän tunnin reissu, julkisuuskuvan ylläpitämiseksi. Pitää vissiin palkata salapoliisi selvittämään, mitä linnuille ihan oikeasti tapahtuu. Jere Rauhalan ilmoiutksiin HäSA:ssa en ainakaan usko.

  VastaaPoista
 53. Epäilen onko Jannen kohdalla tehty kaikki mitä voidaan. Sillä on silti oikeus elää. Heinolankin lintutarhalla elää useita siipirikkoja lintuja pysyvästi! Miten Janne edes tarvitsee siipeä koska ei muutoinkaan lennä eikä ole lentänyt! Toivoisin Jannen elämän jatkuvan! Samoin sitä suuremmalla syyllä Ainon ja poikasten!

  VastaaPoista
 54. Heinolan lintutarhalle ei mahdu. Siellä on jo muutenkin parikymmentä joutsenta talvisin.Ähtärissä kuulemma ei viitsitä hoitaa tämmöistä.Janne on kaikesta päätellen kokenut kovia psyykkisesti hoitonsa aikana täällä Aulangolla.Kun olen käynyt nyt syöttämässä, olen nähnyt (on näytetty) esimerkkejä sitä Janne kyllä voisi toipua, kun pääsisi samaan altaaseen Ainon kanssa ja olisi ystävällinen henkilökunta. -Nyt olen jo kirjoittanut niinpaljon, että alkaa olla oma terveys ja henki vaarassa..

  VastaaPoista
 55. Olen juuri samaa mieltä: Janne on apaattinen koska on ollut eristettynä yksinäisyydessä kuukausia! Voimatta uida, peseytyä., kaltereiden takana ahtaassa tilassa! Toipuisi jos pääsisi perheen kanssa yhteen ja uimaan,Ainon lähelle( Ähtärin kuvissa näkyy jonkinlainen uima- allas aiemmin jossa ovat!
  On järkyttävää ellei välitetä asiasta virallisilla tahoilla! Minullakin menneet yöunet ja asia ahdistaa!

  VastaaPoista
 56. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 57. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 58. Kävin tänään joutsenhäkeillä, kolme kertaa aamupäivän aikana. Siellä oli ruohonsyöntibileet , kun paikalla ollut palkkalistoilla oleva mieshenkilö minun lisäkseni toi pihalta löytämäänsä ruohoa. Ensimmäisen kerran näin Jannen seisovan yhdellä jalalla toinen jalka rempseästi nostettuna poikittain siiven alle.Oli tyytyväisen oloinen.

  VastaaPoista
 59. Sellainen ikävämpi puoli se, että häkeissä oli paljon kakkapötköjä. Janne nyt mahtui olemaan ja liikkumaan , ei vienyt puuseealue niin suurta tilaa.Mutta toisessa sellissä oli 4 isoa lintua. Ei ollut enää paljon olotilaa.Välittääkö näistä linnuista kukaan mitään.

  VastaaPoista
 60. Kävin tänään. Oli kakat korjattu pois. Olen seuraillut Jannen ruoka-astian ja vesikupin sijainteja.On kuin ne muodostaisivat Jannelle jonkinlaisen rajaviivan vasempaan suuntaan. Vai onko ollut kyse vain sattumahavainnoista??

  VastaaPoista
 61. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 62. Aulangon lampi tarvitsee joutsenensa ja Ainolle ei löydy noin vain kaveria. Janne ei ole lentänyt edes terveenä kesäisin, seilannut vain vedessä - siipirikkonakin kun siivessä oli avohaava Janne ui nopeasti ja hyvin ja kiipesi maihin, pystyy edelleen samaan! Lintu ei vaikuta nyt enää edes kipuja tuntevalle vaan on elämänhaluinen ja tulehdus parantunut. Olen nähnyt sen nyt jo nostavan kummankin siipensä! Muutama sulka roikkuu, suuri osa siipeä ylhäällä.On mieletöntä edes harkita sen lopettamista, pikemmin satsattava sen hoitoon hiukan paremmin!
  Ja - tietenkin soisi että emot saisivat olla poikastensa kanssa kevääseen kuten luonnossakin! Emo kokee että poikaset viedään siltä eikä tiedä mitä niille tehdään, ihminen ottaa ne vastoin sen tahtoa.

  VastaaPoista
 63. Ja en käsitä miksi näin itsestäänselvää ja yksinkertaista asiaa ei ole voitu eikä voida hoitaa inhimillisellä tavalla, vaan joka syksy on sama epävarmuuden ja epätietoisuuden painajainen!

  VastaaPoista
 64. Todella onnetonta on sekin, että näiden lintujen elämä ja kohtalo on sellaisten ihmisten käsissä, jotka eivät ollenkaan oikeasti välitä niistä, kohdellaan täysin tunteettomasti.
  Mutta ne jotka välittävät näistä linnuista koko sydämestään, heille ei anneta mitään mahdollisuutta vaikuttaa eikä auttaa lintuja!

  VastaaPoista
 65. Ainossa voi vaistota jo nyt stressin ja paniikin poikasien menetyksestä, se sähisee epätoivoisena ja nokkii häkin kaltereita ja niiden läpi( haluaisi olla vapaa ja päättää vapaasti!)jos lähestyy sitä ja poikasia sen vierellä..
  Aino muistaa vuoden takaisen kun häkistä syksyllä otettiin poikaset erilleen siltä pois lopullisesti. Linnuilla on muisti! Ei luonnonvaraisiltakaan joutsenilta voisi viedä poikasia! Niiden itsenäistymisen aika tulee luonnostaan keväällä, jolloin ne vieroitetaan omilleen.
  Janne paranisi välittävällä hoidolla, rakkaudella ja saaden olla yhdessä jälleen eikä erillään.
  Eläimilläkin ovat tunteet uusien tutkimusten mukaan ja tajuavat paljon enemmän kuin oletamme!

  VastaaPoista
 66. Nytkin kaikki nuo joutsenet, koko perhe, on pienessä tilassa! Haluavatkin olla lähekkäin. Nukkuvat vieretysten! Ähtäristä on kuvia joissa Aino ja Janne talvisin uima- altaalla! Ei voi olla kyse siitä että tilaa ei ole! Ei voi olla totta ettei tästä maasta löydy eikä ole löydetty majoitusta yhdelle joutsenperheelle samassa tilassa! Ei voisi uskoa ettei sitä asiaa ole edes haluttu järjestää eli hoitaa eettisesti kun ensin kerran on otettu puistojoutsenet ja sitten kaikkien ILOKSI ne vihdoin ovat ONNISTUNEET pitkästä aikaa jopa saamaan poikasia.

  VastaaPoista
 67. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 68. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 69. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 70. Tässä vähin erin eri tahoilla ottaen asian esille sain aikaseksi sen,että Jannelta purettiin pois seuraava ehdollistus: valkoisen joutsenen, Ainon näkeminen aiheutti välttämisreaktion,pysytteli kaukana Ainon häkistä ja joutui vielä olemaan selin, ettei ehdollistumisärsyke olisi aiheuttanut hankalaa oloa. Samaan aikaan, kun olisi pitänyt olla jälleen näkemisen riemua.Tarkkailin tilannetta. Kävi ilmi, että Jannella olisi ollut kova hinku mennä Ainon ja poikasten häkin väliseinän luokse, mutta yritykset voittaa ehdollistuma eivät onnistuneet. Lauantaiaamuna kun mein häkeille viemään vihreää syötävää, Janne tepasteli vapautettuna naapurihäkin väliaidan luona ja katseli perhettään.Poikaset tuppasivat aivan liki. Sunnuntaiaamuna kun menin häkeille; Janne seisoi jähmetettynä häkkinsä kaukausimman seinän luona.Onneksi jollakin tavallisilla puheillani jähmeys laukesi pois ja Janne saattoi kävellä viereisen häkin väliseinän luo ja kaikenlaista perhekivaa tapahtui.- Kotiin palattuani huomasin lumen sulaneen vakio ruohonleikkailupaikalta. Saksin siitä reilun annoksen ja päätin,että isänpäivän kunniaksi vien ne vielä joutsenperheelle. Oli vielä kivempaa.Jätin sinne perheen elämään leppoisaa yhteiseloa.- Tänään maanantaiaamuna oli sitten kaikki toisin. Paikalla oli tämä litteänaamainen hoitaja.Uhkaili ja käytti mielivaltaa. Jannelle oli tehty pahaa.En viitsi julkisesti kertoa mitä. Ilmeni selailsena käyttäytymisenä, oireena, että poikaset jättivät syömisen ja tulivat väliaidan viereen katsomaan (oma tulkinta) hämillään ja onnettomina.

  VastaaPoista
 71. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 72. Näitä Outi Tuomen/Sinikka Virtasen kommentteja kun olen seurannut, en ole voinut muuta kuin ihmetellä. Kuinka aikuinen, (oletettavasti) täysjärkinen ihminen kehtaa kirjoitella noin törkeitä väitteitä esim. "joutsenten metsästmisestä" ja "ehdollistamisesta". Ettäkö Aulangolla kävisi päivittäin näitä "vakaumuksellisia" kouluttamassa joutsenia sellaisiin tapoihin, että niillä on huono olla! Äly hoi järki älä jätä!!! Tuntuu vähän siltä, että sitä keksimällä keksitään ikäviä juttuja kirjoiteltavaksi, että saadaan huomiota tms. Voinet ainakin jättää nuo tuulesta tempaamasi joutsenten tappamis-/metsästämisjutut jatkossa kirjoittamatta, alkavat lähennellä jonkinsorttisen kunnianloukkauksen rajoja. Ja älä pelkää, ei sinua mustapukuiset (tai valkotakkiset) miehet kaappaa ja rankaise kirjoituksistasi, vaikket niitä lopettaisikaan.

  Nimim. Ihmettelen vallan kauhiast

  VastaaPoista
 73. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 74. Olen eri anonyymi. Totean vain, että nythän on uutisoitu että emo ja poikaset on viety talvihoitoon yksityiseen majoitukseen ja Janne Ähtäriin, jonne Aino siirtyy myöhemmin. Jannen kunto on myös kohenemaan päin paikallisTV:n uutisten mukaan. Asioiden pitäisi nyt olla suhteellisen hyvin ja syytä iloonkin lintujen puolesta. Voihan olla että kannanototkin ovat auttaneet asiaa.

  VastaaPoista
 75. Olisi tietenkin hyvä asia tietää missä Aino ja poikaset todella ovat! Toivottavasti uutinen perheen talvisuojasta on totta eikä vain ihmisten kannanottojen takia rauhoittamiseksi?

  VastaaPoista
 76. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 77. Googlaa aino ilman jannea.Siellä on otsikko:Ainon ja Jannen poikaset eivät palaa Aulangolle..Näet miten härskisti Ari Väänänen on viime syksynä valehdellut ja satuillut.

  VastaaPoista
 78. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 79. Niin, olisipa selvänäkijä...

  VastaaPoista
 80. Oletan ettei ole helppoa saada talvisijoituspaikkoja, hyvä asia jos nyt on onnistuttu!
  Forssan ankkalammessa elää kyhmyjoutsenpari kesät, ollut jo kauan, ja talvet kuulemma viettää jossain maalaistalossa. Poikasista en tiedä paljonko ollut ja minne...
  Tietenkin linnut ovat vankeja ihmisten ehdoilla,mutta poikasten on varmempaa lähteä kokeilemaan siipiään vasta keväällä omilleen.

  VastaaPoista
 81. Katsoin netistä videolta paikalliset TV-uutiset. Johan oli tilaustyö. Tuli mieleen idylli lammenrannalta 17.9.14. Sama nainen.Aikaisemmin laatikkoon meno on ollut taistelua. Nyt joutsenia siirrettiin kun leikkikaluja. Kävin häkeillä aamulla ja ihmettelin, kun joutsenet olivat kuin nukkuneen rukouksia hidastetussa filmissä.

  VastaaPoista
 82. Oletan että on vaikeaa saada talvisijoituspaikkaa. Hyvä asia jos se nyt onnistuttiin saamaan koko perheelle!
  Forssan ankkalammessa on samoin kyhmyjoutenpari kesät, ollut jo enemmän kuin vuosikymmen sama pariskunta, ja talviksi viedään johonkin maalaistaloon kuulemma. Poikasista en tiedä..

  VastaaPoista
 83. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 84. Kirjoitan tähän saman kuin Aulangon FB:hen.HYVÄÄ JOULUA ystäväni viattomat ja kauniit joutsenet:suloinen ihana Aino, uljas, upea Janne ja hienot, elämänhaluiset poikaset.Jos joku hoitopaikkojen ihminen lukee tämän, olisi toivomus: tarjotkaa joutsenille jotakin vihreää, esim.vaikka ruukkusalaatinlehden suikaleita Tulisi kesä mieleen keskellä joulua.

  VastaaPoista
 85. Jos joku tietää, mitä Ainolle,Jannelle tai poikasille kuuluu, voisiko kirjoittaa tälle sivustolle

  VastaaPoista
 86. Yle Häme eilen:
  "Aulangon joutsenlammen Aino ja Janne sekä kolme poikasta viettävät talvea yksityisessä majoituksessa. Kesällä toisen laulujoutsenen kanssa rajuun tappeluun joutunut Janne on saanut siipensä vihdoinkin kuntoon."
  http://yle.fi/uutiset/aulangon_joutsenperhe_on_isan_tragedian_jalkeen_taas_yhdessa/7795029

  VastaaPoista
 87. Kiitos tiedosta. Helpotti kuulla, että Janne on päässyt perheensä luo.

  VastaaPoista
 88. Ensi ilahtumisreaktion jälkeen palasi järki päähän.Kun tähänkään mennessä Metsähallituksen antamat tiedotteet eivät ole pitäneet paikkaansa, vaan todellisuudessa asiat ovat olleet juuri pänvastoin, niin miksi nyt oli toisin? Olisin käynyt katsomassa Jannea Ähtärissä, mutt huonot ajokelit ovat estäneet sen.Sitten suunnitelin, että kun saan tiedon siitä. että Aino on palannut Ähtäriin, käyn siellä paikanpäällä toteamassa tilanteen. - Mutta nyt sis anetaan ymmärtää, että koko porukka on jossakin tuntemattomassa paikassa.

  VastaaPoista
 89. Jos haluat lukea yle Hämeen jutun, googlaa suoraan Aulangon joutsenperhe on isän tragedian jälkeen taas yhdessä. (Jutilan antamala osoitteella ei saa juttu esille, vaikka ihan oikea osoite onkin.

  VastaaPoista
 90. Soitin Ähtärin lipunmyyntiin ja kysyin onko siellä tällä hetkellä Aulangon joutsenia. Pienen tiedustelun jälkeen vastaus oli:ei.

  VastaaPoista
 91. Voisitte kirjoitella kommentteja poikasasiaan, taas kerran.Nämä kesyjoutsenten puistossa ja navetassa kasvaneet poikaset aiotaan päästää VAPAUTEEN merelle keväällä.Eivät ole saaneet minkäänlaista oppia luonnossa selviytymiseen. On vähän nk. tynnyrissä kasvanut lapsi otettaisiin sieltä ulos ja heitettäisiin vapauteen avaraan maailmaan selviytymään omillaan. - Minulla hallussani olevassa paperissa lukee: Jos jälkeläiset vapautetaan luontoon,MIHIN TARVITAAN VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISEN LUPA........

  VastaaPoista
 92. On muuten mielenkiintoista:kenenkään muun kommentin jölkeen ei ole pantu kahta vaihtoehtoa:vastaa poista kuin minun. Oli sitten kirjoittanut nimellä tai anonyyminä.

  VastaaPoista
 93. Sen lisäksi,että poikasten kohtalonhetki lähestyy, niin lähestyy Ainon ja Jannenkin.Jos edelleen ja taas joutuvat hihhuleitten kynsiin,suunnitelmat jo tehty sen varalle. Jos en pysty suojelemaan joutsenia, pidän huolen,että niistä tulee Suomen kuuluisimmat hihhulilahkon uhrit. Kun itse olen tällainen julkinen eläin, ei julkisuuden hankkiminen parille joutsenelle siinä ohessa vaadi edes ihmeempää vaivaa.

  VastaaPoista
 94. Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistyksen pj. on pesunkestävä hihhuli, nk.ilm. jäsenetkin. Ja kun lahkon intohimoihin kuuluu eläinrääkkäys, täytyy jo epäillä onko kyse peitefirmast, kulisseista, joilla rääkkäystä suojellaan. Paikalliset ihmiset tämän jo varmaan tietävätkin. - Joutsenten poikasten pelastamiselta mereen heittämiseltä, tämä pj.kylläkin auttoi.Siitä kiitos.

  VastaaPoista
 95. Metsähallituksen Anneli Leivo pesi kätensä asiasta. Kuka nyt parin joutsenen takia haluaisi joutua jonkun lahkon vainon kohteeksi. Siinä menisi työpaikkakin äkkiä. Niin että toukokuusta alkaen rääkkääminen jatkuu taas.Luultavasti vain vielä ovelammin. Eihän sitä nytkään tavikset tajunnut.

  VastaaPoista
 96. Olin luullut, että itselläni on aika laja erilaisuudensitokyky. Ei olekaan. Olenkin ihan rajoittunut tiukkapipo.Metsähallituksen Anneli Levo vetoaa SLN:n Karri Jutilan kirjeeseen.Siinä kaikki onkin ihan normaalia lajityypillistä käyttäytymistä.Ja kuvaamani sadistiset rääkkäämiset normaalia inhimillistä toimintaa. - Taitavatkin joutsenet olla aika pervoja. kunnon masokisteja, kun ovat itse itselleen kaikkea kauheaa tehneet. - Ruvetaan ymmärtämään: lopetetaan,vaikka lastensuojelu.Mitä sitä ihan normaaliin inhimilliseen toimintaan puuttumaan. Sama juttu rikoslainsuhteen.

  VastaaPoista
 97. Aulangon luonnonsuojelualue ilmotti poistaneensa asiattomn kommenttini,Tarkoitti ilmeisesti toivomustani siitä, ettei Jannea nyt hoitaisi sama littanaama kuin Aulangolla. Todella hartaasti toivon sitä.Olen nähnyt tämän henkilön sadistisesti rääkkäävän Jannea lammella ja häkissä alentavasti ja pelotellen. Minä kun häkkiajan loppupuolella olin käymässä ja pujottelin vähiä löytämiäni voikukan häkkiseinän raosta Ainolle, tämä littanaama tuli valtaa puhkuen ilmoittamaan, että minun pitää heittää lehdet aidan yli, en saa pujottaa verkon läpi. Jos en tottele,hänen pitää pyytää minua poistumaan alueelta ja jos en tottele, on hänen pakko soittaa poliisi. Minähän tollasten kusipäiden kanssa tappelemaan ruvennut. Poistuin kiltisti. Tämä on varmaankin asiallista käyttäytymistä Aulangon luonnonsuojelualueen arvioiamana. Minun esittämäni toive siitä, ettei tällainen tyyppi olisi edelleen Jannea piinamassa , tuli sydämestä.

  VastaaPoista
 98. Jo syksystä alkaen HESYN:n pj. on useita kertoja sanonut minulle, että lintumiehet pitävät yhtä, eivät puhu mitään.Minä hölmö ymmärsin: eivät kerro ulkopuolisille yksityisen hoitopaikan osoitetta eivätkä ,mitä Jannelle kuuluu.Vasta muutama päivä sitten älysin kysyä, kuuluuko Jere Rauhala näihin lintumiehiin. Kuuluu! Lintumiehet ovat päättäneet pitää hänen puoliaan kaikin tavoin.On pakko olla hyvissä väleissä hänen ja metsähallituksen kanssa, ettei omalle toiminnalle tule vaikeuksia.Se,etteivät puhu mitään, trkoittaakin lisäksi sitä, että vaikenevat kaikista näkemistään ja tietoonsa tulleista joutseniin liittyvistä epäkohdista.,laiminlyönneista, huonosta kohtelusta, kiusaamisistakin. - Voi joutsenparat. Kenenkään intresseihin ei mahdu pitää teidän puolianne (paitsi minun. - Karri Jutilan niskaan hengittää riistapäällikkö Jyri Rauhala, niin että hänellä on ollut 0-astetta vapautta lausuntonsa kirjoittaisessa.

  VastaaPoista
 99. Hyvä vihje hihhuleille: Kun nyt vuosien ajan laumoina ja laumoittain olette joutuneet näpertelemään yhden vaivaisen mummun ja sittemmin PARIN JOUTSENEN kimpussa, eikö ala nolottamaan tai ainakin kyllästyttämään. Liittykää Isikseen tai Bokoharamiin. Niissäkin ollaan kauhean uskovaisia. Pääsisitte kunnon hommiin.

  VastaaPoista
 100. Jos kilpailtaisiin siitä, kuka pystyy tekemään alhaisimman rimanalituksen tai kuvottavimman teon, hihhulit olisivat vahvoilla.Nyt kotikaupungissani manipuloivat henkiseen väkivaltaan kouluttamansa mielisairaan kimppuuni.Yksi tavoite oli pumpata ulos kaikki joutsentensuojeluprojektiini liittyvä, varsinkin viimeaikaiset jutut. Onnistuivat.Jouduin tekemään rikosilmoituksen, joka jo puskaradiossa. Somesta en tiedä.

  VastaaPoista
 101. Klikkaa suomi24 keskustelut paikkakunnat kanta-häme hämeenlinna 7.3.2015 klo21.15 Tuijottamalla joutsenen kaula lyyhistymään

  VastaaPoista
 102. Saatat vielä törmätä otsikkoon:Aino, Janne ja minä - gang stalking targetit. Että sitten ymmärrät, voit lisätä yleissivistystä.si vaikka suomi24 henkinen hyvinvointi palstala ja luesekella "Bannatkaa gang stalking keskustelu" tai, jos englannin kieli riittää , googlaa:googlaa gang stalking ja sieltä hae otsake Organized Gang Stalking What You Need To Know

  VastaaPoista
 103. Ulkopuolinen ei ymmärrä ollenkaan puhetta uskovaisista tässä yhteydessä, asia ei tarkennu loogiseksi vaan tuntuu sekavalle.
  Puhumattakaan joutsenten rääkkäyksestä samassa yhteydessä, on kova väite. Tulee olla konkreettisia todisteita väitteille, vaikkapa valokuvia( sehän onnistuu nykyään eri laitteilla, vaikka kännykällä)..
  mitä tulee puheisiin vainoamisesta, kukaan ulkopuolinen ei käsitä tällä foorumilla näitä rankkoja lausumia.
  Mielestäni tulisi olla valvontakamera muutoinkin lammen alueella, useista muistakin turvallisuussyistä
  .. luulisi että helppoa nykyaikana, niitä käytetään yleisesti kaikkialla.

  VastaaPoista
 104. jk. ja mitä sadisteihin tulee, heitä on ateisteissakin ja tiedeihmisissä, ei täydy olla uskovainen ollakseen sitä.. eli uskovaisuus ei ole synonyymi hihhulille( sellaisia löytyy joka suunnista) ja jokainen hihhuli ei ole sadisti vaan voi olla harmiton hullu..
  yleistävien ilmaisujen käyttö ei mene perille vaan tuntuu henk. koht. angstisille suhteille tiettyihin ihmisiin.

  VastaaPoista
 105. Kyllä oli shokkiuutinen, että Janne on taas raadeltu! Juuri kun rampa siipi oli saanut uuden sulkapeitteen, nyt kummatkin siivet käsittääkseni revitty! Tämä asia varjostaa kesääni, masentaa. Tuntuu todella pahalle. Avuton lintu aggressiivista laulujoutsenta vastaan. Miksi ei ole kameroita tai mitään suojaavaa vartiointia.Aino joutui jättämään munansa ilman haudontaa kun pakeni, miten niiden tilanne mahtaa olla. Aino on taas yksin, sen pitäisi voida käydä ruokailemassakin!
  Toivotaan todella että Janne- ressu paranee ja pääsee taas lampeen vapauteen. Olin niin iloinen sen puolesta kun se vihdoin näytti niin onnelliselle kun oli päässyt veteen uimaan pitkän sairausjakson jälkeen.

  VastaaPoista
 106. Se että Janne raadeltiin ja murhattiin juuri Sibelius- vuoden juhlan alla ja Sibeliuksen juhlakesänä, lie symbolinen asia, synkroniteetti, sille miten Hlinna ei enää edusta Sibeliuksen henkeä.. hän rakasti joutsenia ja henkisiä asioita!
  Metsähallitus nyös taitaa olla kiitollinen tapahtuneesta .. ei enää järjestelystressiä linnuista ja poikasista.
  Janne-joutsen ansaitsisi hautapaikan, muistomerkin, on eläinten hautausmaakin Aulangon metsän reunalla! sensijaan se heitetty jonnekin kuin ongelmajäte. Oli rakastettu lintu monille, ei pelkkä näyttelyesine.

  VastaaPoista
 107. ps. Viimeisenä kyhmyjoutsenkoiraana joutsenlammen historiassa ja Janne.- niminen, ansaitsisi muistomerkin ja hautapaikan!! Voisi haudalla käydä. Muillekin lemmikkieläimille suodaan sama!
  Aino ja Janne lemmikkejä, ja ihmisen vastuulla olivat.. eräänlainen joutsenkoe, että vaikka ihmisen hoidossa, vastuulla ja luottaenkin ihmiseen, jätettiin luonnon armoille vaikka eivät ole luonnonvaraisia lintuja.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)