sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Parveilua ja pörinää

Se on syksyä, kun tintit parveilevat isoissa porukoissa. Kävin kolean ilman kunniaksi metsäretkellä (ei hirvikärpäsiä!) ja jäin jossain vaiheessa kuuntelemaan ympärilläni kuuluvia ääniä. Ensin kuului hieman ääniä ja sitten näkyi pieniä lintuja koivujen yläoksissa. Metsä ei ole harvennettunakaan mikään hyvä kuvauspaikka minun kalustolleni, mutta räpsin kuvia silti.

Kuvista paljastui melkoinen määrä hömötiaisia!Pian paikalle pelmahti lisää tali- ja sinitinttejä. Sirkutus oli melkoinen. Seisoin vain paikoillani, katselin ja kuuntelin. Yritin räpsiä kuvia edes todistusaineistoksi.

Tinttien lisäksi paikalle saapui pian myös yksi uusi vieras: puukiipijä lennähteli rungolta toiselle. Kuvista tuli pimeitä, vaalennus toi näkyviin kohinaa. Ja kohinan poistaminen aiheutti suttuisuutta. Mutta kyllä noista selvää saa. Samoilla jalansijoilla on otettu kuvat puukiipijästä kuin noista hömötiaisistakin :-)
Vähitellen linnut siirtyivät kauemmaksi ja niin tein sitten minäkin, toiseen suuntaan vain. Punaisia kärpässieniä oli paljon. Maahan pudonneiden keltaisten koivunlehtien seassa ne näyttävät niin kauniilta. Siksi syksyn 'pakollinen' kärpässienikuva.


Kiipesin korkealle mäelle ja sieltä mutkan kautta loivempaa reittiä takaisin. Vielä ennen autolle saapumista jäin tarkkailemaan taas yhtä lintuparvea koivun yläoksilla. Vihervarpusia - ne tunnistin jo äänestä. Hömötiaisten äänet eivät minulle kolahtaneet. Täytyypä kuunnella niitä lisää vaikkapa Luontoportin kautta.


Kantarelleja yritin etsiskellä uusista metsätuttavuuksista, mutten löytänyt ainoatakaan. Fiilis oli kuitenkin hyvä. Tuli nautiskeltua syyspäivän parhaista jutuista. Sateeseen en joutunut kertaakaan, mutta vaelluskengät kastuivat kokonaan märässä metsässä kävellessä.

Nyt voi taas arkiviikko alkaa - luontoa on tankattu taas muutamaksi hetkeksi :-) Iloista alkavaa syysviikkoa!

16 kommenttia:

 1. Waude olet saanut kuvat puukiipjästä, ne on niin vikkeliä että en ite meinaa saada kuvia niistä, muutaman kuvan sain kauempaa otettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt se sattui hipsimään puun rungoilla juuri siinä lähellä. Häipyi välillä kauemmas ja tuli sitten takaisin. Hyvä, etten innostunut itse liikkumaan siinä välissä :-)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No niin näyttää olevan :-)

   Meillä niitä pörisee jo pihassakin. Ensimmäisen pakkasyön jälkeen aloitin jo piharuokinnat.

   Poista
 3. Hienot havainnot. Kanttarellit ovat olleet meilläpäin kiven alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Ei ole ollut niiden (kantarellien) parasta aikaa tämä vuosi :-(

   Poista
 4. Amazing photos!!!
  Have a nice week
  Maria

  VastaaPoista
 5. Tiaiset on niin kivoja syksyisen metsän elävöittäjiä! Ja puukiipijä niin symppis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat, ja kyllä niitä sitten riittikin :-) Onneksi.

   Puukiipijää ei näe liian usein, aina jaksaa sen näkemisestä ilahtua :-)

   Poista
 6. Tuollainen luontotarkkailu on ihan parasta!<3
  Ihan hyviä kuvia olet saanut pikkulinnuista, ne kun eivät mokomat jää poseeraamaan. Kuvankäsittely on itselleni ainakin ihan välttämätöntä, että edes linnut pystyisi välillä tunnistamaan. Puhumattakaan, että saisi julkaisukelpoisia kuvia...
  Puukiipijä on toivottu vieras lintulaudalle. Nuo sivukuvasi siitä ovat hyviä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää oloa menin tankkaamaankin, vaikka kamera on tietenkin aina varmuudeksi mukana :-)

   Minä otan tavallisesti eli melkein aina vain raakakuvia. Niissä pääsee taikomaan valoa pimeisiin paikkoihin ihan aidosti. Studio-olosuhteet luonnossa ovat niin vähissä ;-)

   Poista
 7. Kiitos taas mahtavista kuvista. Kiva katsella noin läheltä lintuja.

  VastaaPoista
 8. Aamulla tuijottelin taivasta, järkyttävän iso naakkaparvi pyöri työmatkalla! Lintujen ruokinta on alkanut täysillä. Ruokintapisteitä pitäisi avata vielä pari! Siihen tarvitaan miehen apua hieman. Itselläni vasara pysyy huonosti näpeissä! Toivottavasti luonnonvaloa tulisi, tahtoo kuvata ruskaa!!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)