torstai 27. huhtikuuta 2023

Työntekijäkokemuksen hurmostelua ja nuori merikotka (?)

Työntekijäkokemus - siitä puhutaan nyt paljon. Edistyneiden työnantajien tavoitteena on saada aikaan hyvä työntekijäkokemus. Ihanasti ovat ajat muuttuneet vuosikymmenten aikana 💖.

Rekrytoivat henkilöt olivat mukavia ja miellyttäviä minunkin nuoruusaikoinani. Arki koostuikin sitten kovin erilaisista ihmisistä ja vaatimuksista. Hyvä työntekijäkokemus ei ollut aina ihan näpeissä. Työntekijäkokemus on tietenkin aina henkilökohtainen asia. Se liittyy kuitenkin moneen työnantajan kannalta hyvään asiaan, kuten tuottavuuteen, houkuttavuuteen parhaiden osaajien näkökulmasta, vähäiseen vaihtuvuuteen ja niin edelleen.

Juuri nyt hyvä työntekijäkokemus on siis monien huulilla. Se on mahtavaa. Toki täytyy muistaa, että melkoisen iso osa työntekijäkokemuksesta syntyy myös työkavereiden seurasta ja yhteistyöstä (tai sen puuttumisesta). Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluamme uusiksi pysyviksi kollegoiksemme päteviä ja miellyttäviä tyyppejä, meidän kannattaa olla itsekin ainakin puoliupeita työkavereita. Jospa se uusi hyvä tyyppi malttaisikin jäädä meille töihin pitemmäksikin aikaa, kun vähän tsempattaisiin. Ja onhan siinä sekin seuraus, että käyttäytyminen luo käyttäytymistä (kuten entinen projektipäällikkö-valmentajamme Erkki Rajala aina viisaasti totesi). Siinä tulee vaivihkaa itsellekin entistä mukavampi työympäristö!


Tutun pellon laidalla kävin taas maailmaa katsastamassa. Vähän kävin metsän puolella ja palasin pellon laitaan. Iso petolintu saapui kaartelemaan yläpuolelle ja kaartelikin siinä jonkin tovin. Luulen ja arvuuttelen sen olleen nuori merikotka. Taas toivon korjausta olettamukseeni, jos olen väärässä.





Alkavana vappuviikonloppuna on suunnitelmissani käydä Lahdessa isää tervehtimässä ja asuntoa siivoilemassa. Asunnon tyhjennys sujuu yllättävän hyvin. Osa tavaroista jää asuntoon, jossa jokin tyhjennysfirma hoitaa kaiken lopun pois. Sitä ennen pyrin käymään läpi kaiken ja varmistamaan sen, että minun, veljeni ja meidän molempien jälkipolvien kannalta kaikki olennainen on saatu talteen. 

Pyrin myös varmistamaan kierrätystä niin paljon kuin vain pystyn.


Nyt on vajaa kaksi kuukautta kesäpäivänseisaukseen (21.6.2023). Kesäpäivänseisauksen aikaan päivä on pisimmillään ja yö lyhimmillään. Sitten vaaka keikahtaa toiseen suuntaan. Nyt kannattaa nauttia valoisista illoista, niitä ei ole enää lokakuussa. 

Meillä Hämeessä auringonnousu oli tänään klo 5:27 ja auringonlasku klo 21:14. Päivän pituus on siis 15 h 47 min. Auringonlaskuhan ei tarkoita vielä pimeyttä. Auringonlaskuaika on määritelmien mukaan silloin, kun auringon yläreuna häviää paikkakunnan horisontin taakse. Sen jälkeen on vielä hämärän aika.



"

Illalla hämärä alkaa auringonlaskusta, kun auringon yläreuna painuu taivaanrannan taa. Hämärän ja pimeän rajan määritteleminen ei ole yhtä yksinkertaista. Tähtitieteellisessä kielenkäytössä erotetaan kolme hämärän astetta:

Porvarillinen hämärä on silloin, kun aurinko on laskenut, mutta sen keskipiste on enintään kuusi astetta horisontin alapuolella. Silloin ulkona näkee vielä liikkua ja tehdä töitä ainakin selkeällä säällä. Käytännössä porvarillinen hämärä vastaa parhaiten sitä, mitä sanalla hämärä arkikielessä useimmin tarkoitetaan.

Nauttinen eli merenkulkijan hämärä vallitsee, kun auringon keskipiste on 6–12 astetta horisontin alapuolella. Sen aikana kirkkaimmat tähdet ovat jo näkyvissä, mutta merellä erottuu vielä horisontti.

Astronominen eli tähtitieteellinen hämärä on silloin, kun auringon keskipiste on 12–18 astetta horisontin alapuolella. Sen aikana on jo varsin pimeää, ja himmeimmätkin tähdet tulevat näkyviin.

Hämärän pituus aamulla ja illalla on päivittäin sama. Aamu- ja iltahämärän pituus vaihtelee eri vuodenaikoina. Se on myös erilainen maan eri osissa. Tämä taas johtuu maan akselin kaltevuuskulmasta ja sen hetkisestä sijainnistamme aurinkoon nähden. 

"

- Ilmatieteen laitos -


Ihanaa Vapun odotusta ja kevätviikonlopun auvoisuutta!

Ei anneta kelien rajoittaa. Elämä on juuri nyt. Ei sitku 👍.


14 kommenttia:

  1. Upeat kotka kuvat. Kyllä tuo minusta on nuori yksilö.

    VastaaPoista
  2. Voi vautsi, hienot kuvat olet saanutkin kotkasta.
    Katselin noita sun aiempia postauksia, niin olet kyllä jo paljon lintuja bongaillut ja kuvannut.Upeita kuvia kaikki!
    Mä olen nähnyt kaksi kurkea ja paljon joutsenia. Mutta vielä en ole kuvannut mitään. Mulla on toi kuvaaminen vähän nyt jäänyt, kun noita sairauksia on sen verran nyt ollut.
    Mutta ehkä vielä joskus kuitenkin.
    Sulla on siellä paljon aarteitakin löytynyt äitisi asunnosta, ne kirjeet on ihan mainioita, siinä pääsee toisen elämään hetkeksi.
    Mutta toivottelen sulle hyvää Vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos, Harakka!

      Hyvää vointia sinulle, kiinnostavaa Vapun aikaa ja mahtavia kevätelämyksiä 💖🥰🌻

      Poista
  3. Kiitos kuvista, hyvin olit saanut talteen kotkan liidon :) Voimia viikonlopun uurastukseen! Toivottavasti jää aikaa myös vapun ajan vapaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Lahden reissu on nyt tehty ja nyt voi alkaa vappuilemaan 🎈🥰.

      Poista
  4. On varmasti tavallaan rankka käydä vanhempien jäämistöä läpi. Itse en ole tuota kokenut, sillä vanhempiemme kuoleman jälkeen veljeni jäi asumaan lapsuuskotiin, ja hän ei halunnut juuri mistään luopua.
    Hyvää vappua, toivottavasti ei tule lunta enää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Vaikka suhteeni äitiin oli hankala ja lähennyimme vasta ihan viime aikoina, prosessiin on kuulunut aika monenlaisia tunteita. Lisäksi isä on vielä elossa, hänen tärkeimpiä tavaroitaan kuljetan meille säilytykseen.

      Olen miettinyt myös omaa ja veljeni jälkipolvia, josko kodista löytyisi jotain, mitä he haluaisivat muistoksi. Olen vienyt pienimpiä tavaroita hyväntekeväisyyskirpputorille löytämään jatkoelämää ja tuottamaan iloa.

      Ehkä nyt olen kuitenkin enemmän sinut oman menneisyyteni kanssa kuin aikaisemmin. Toki tähän liittyy myös lähentyminen äidin kanssa ja uusi lämmin yhteys isään 💖.

      Poista
  5. Upeita kuvia kotkasta! Asunnon tyhjennys on varmaankin iso homma mutta hyvin merkityksellinen. Iloista vappua sinulle!

    VastaaPoista
  6. Kauniit kuvat upeasta linnusta.
    Mukavaa Vappua Sinulle

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!