tiistai 25. elokuuta 2020

Sienten hirmuinen kasvukyky

Nousee kuin sieniä sateella, sanotaan, mutta kyllähän ne sienet nousevat vasta jonkin aikaa sateen alkamisen jälkeen. Ehkä parin päivän tai viikon kuluttua? Enpä tiennyt ja kävin ihan hakemassa tuntumaa maanantai-iltana samoista paikoista, jotka olin todennut jo ihan tyhjiksi perjantaina ennen sateita.

Ennen kaikkea odotin, että suppilovahverot olisivat taas hieman innostuneet. Ja näin oli käynytkin. Ei mitään suurta satopyrähdystä, mutta kotiin tultuani punnitsin suppikset ja painoa oli noin 300 grammaa. Ehkäpä noin puolitoista litraa. Ihan mukavasti :-)

Mutta kantarellien kanssa ihan yllätyin. En oikeastaan odottanut juuri mitään, mutta niitä oli kuitenkin yllättävän paljon ja jonkin verran ihan kunnon kokoisia yksilöitä! Kolmessa päivässä metsässä oli tapahtunut kirjaimellisesti ihmeitä. Lautasella kantarelleja lopulta noin 450 grammaa.

Vauhdilla ovat nuo isoimmat sienet pukanneet itsensä pintaan. Olen vieläkin aika äimistynyt tästä luonnon uusiutumisvauhdista.

Viikonloppuna tehtiin muuten hienojen kantarellisaaliiden kunniaksi kantarellipekonikeittoa. Ensimmäistä kertaa ikinä. Oli vielä parempaa kuin reseptistä kuvitteli :-)

Tämän päiväinen metsäreissu tuotti lyhyydessään noin kymmenen suppilovahveroa ja paljon enemmän hirvikärpäsiä. Eri metsistä - toisesta sienet ja toisesta ötökät. Ei ollut tavallisesti niin satoisa ykkösmetsäni vielä valmis suppistuotantoon ;-)

Upeaa arkiviikon jatkoa :-)

10 kommenttia:

  1. Suppiksia vasta alkaa kunnolla löytymään. Paistettuna sipulin kanssa. Kanttarellit. Parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan pois rytmeistä, kun en ole aikaisemmin törmännyt suppiksiin vielä tähän (ja näin lämpimään) aikaan vuodesta. Huomaan, että niitä tulee nyt koko ajan lisää. Kiitos :-)

      Kantarellit ovat minulle ykkössieniä. Kuinkahan kauan niitä vielä löytyy?

      Poista
  2. Hieno sienisaalis! Minäkin sain viikonloppuna pitkästä aikaa sienisaalista, kun täällä on ollut niin kuivaa, mutta lauantain sateet sitten olivatkin herätelleet sunnuntaille jo vähän kerättävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sateet ovat vain niin tervetulleita säännöllisin väliajoin :-)

      Poista
  3. Tuntuu olevan erinomainen kantarellivuosi 💛 Riittää pakastettavaksi asti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta nyssykkää kantarelleja minäkin olen jo pakastanut :-) On mitä odottaa.

      Poista
  4. Me olimme myös eilen puolison ja ystävämme kanssa metsässä. Kanttarelleja löytyi (puoliso löysi). Ystävä löysi myös kehnäsieniä. Minä keräsin koirillemme mustikoita ja haahuilin kameran kanssa :-D.

    VastaaPoista
  5. Hirvikärpäsiä on nyt ihan kiitettävästi metsässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joissakin metsissä todella ikävästi :-(
      Kun vihdoin tulee kylmiä öitä, voi noihinkin metsiin mennä aamusella ennen kuin hirvikärpäset selviävät kohmeistaan :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!