torstai 6. huhtikuuta 2023

Vuokramökkien ihmeellinen maailma ja hämmentävän kummalliset yksityiskohdat

Vuokramökin etsiminen kesäksi on taas pahasti takamatkalla. Ensimmäisen kerran olen etsinyt vuokramökkiä kesälomalle varmaankin jo tammikuussa. Tilanne ei ollut silloinkaan kovin paljoa parempi. Parhaat mökit taitavat mennä varaukseen hiljaisen haun kautta jo ennen yleisten varauskalentereiden avautumista.

Tammikuussa ei viitsi millään varata vielä mitään 'sinne päin' mökkiä. Sitä kovasti toivoo löytävänsä ajan kanssa jotain parempaa.

Olemme varmaankin jo noin kymmenen vuoden ajan vuokranneet perheellemme mökin viikoksi kesäloman kruunujalokiveksi. Kokemusta on karttunut niin mökkien etsimisessä, arvioimisessa kuin salapoliisityössä, jota välillä tarvitaan, kun vuokrailmoitus on kummallinen tai puutteellinen. Kokemusten myötä oppii aina lisää asioita, joiden kanssa kannattaa olla varuillaan. Kaikki ei ole sitä, miltä ilmoituksissa näyttää.

Olen tänä vuonna kerännyt kevyttä ihmetysgalleriaa kummallisista vuokramökkien markkinointikuvista.


Tässä ensimmäisessä kuvassa portaiden alapäähän on kerätty kummallinen tuoliryhmä ihan television alle. Muistaakseni samanlaisia tai samoja tuoleja oli pitkin ja poikin mökkiä muuallakin yhtä hassuissa paikoissa. Tämän kuvan perusteella en innostu tämän mökin vuokraamisesta.


Vuodesohva on viritetty kotikonstein - runkopatja ja tyynyjä oleskelutilassa. Ei sytytä.


Täytekuvia on nykyään paljon. Milloin ruoasta, milloin pyyhkeitä tai pesuaineista. Joskus tunnelmaa virittävät kuvat vievät jopa kolmanneksen koko kuvamäärästä. Mökki jää siinä aika vähälle. Tarkoituksella? Ei kiinnosta tutustua sen enempää tällaisiin.


Tässä sängyssä varmaan pärjää, jos jalat ovat matalaan päätyyn päin. Mutta miten tuossa tuolissa istutaan? Ja miksi tällainen kuva on päätynyt markkinointimateriaaliin? En jaksa tutustua tähän mökkiin yhtään enempää.


Tässä en taas ymmärrä a) miten tuolla sohvalla istutaan ja b) miksi ihmeessä kalliisiin mökkipaketteihin sisältyy näin huonolla ergonomialla istuttavia sohvia? Tällaisilla sohvilla sisustetut mökit lentävät harkintalistaltani oitis pois.


Portaat tulevat vähän liian keskelle kaikkea. Ja sohva on sijoitettu tuohon koska...? 


Ja taas tämä inhokkisohvani, jota selkäni ei kestäisi kovinkaan kauan. Lisänä nyt tuolit, joilla ei myöskään kiinnosta istuskella kovin kauaa. Ei minun mökkini selvästikään.


Tämä tila on ... jotain varten? Tuolla on vähän kaikkea eikä tila tunnu soveltuvan mihinkään. Selitysteksteissä ei kerrota, mikä tila on ja miksi se on tuollainen kuin on. Olkoon.


Yksi inhokkisohvistani taas tuolla taustalla.


Tätä televisiota ei katsota ainakaan nojatuoleista - no, onneksi niitä voi siirtää. Mutta olisihan se kiva, että sisustus olisi siirtelemättä toimivaa. Ja vähän ylhäälläkin tuo televisio on. Olkoon.


Täyte- ja tunnelmakuvia jälleen.


Värisekamelskan lisäksi mieleen tulee, että kuva olisi paljon selkeämpi, jos tiskialtaat olisi tyhjennetty kuvan ottamisen ajaksi. Tämä ei sytytä positiivisesti.


Sohvalta ei katsota ainakaan televisiota. Takassakin näyttää olevan umpiluukut, joten sielläkään ei näytä olevan katseltavaa. Voi, voi.


Jääkaappipakastimen luona on kaikkea muuta kuin turvallisen näköinen johtohässäkkä. Jatkojohto nousee yläilmoihin ja johtoja riittää muutenkin enemmän kuin omiksi tarpeiksi. En tutki tätä mökkiä sen enempää.


Imurin ja muiden säilytystä vaativien isojen tavaroiden säilytyspaikka voi joskus todella luontevasti olla rappusten alla. Mutta nyt ne ovat paraatipaikalla takan vieressä. Ei rentouta.

Miten tuonne rappusille muuten pääsee???


Ja tällä sohvalla ollaan ajateltu istuttavan siten, että...?


Tähän oleskelutilaan en mene. Minä tarvitsen illalla ja sadepäivänä kunnon lepoistuimen. Tämä oli tässä.


Kerrankin vanhasta mökkityylistä poikkeava sisustus. Tyyli rikkoutuu ylimääräisen sängyn myötä. Oi, voi.


Ja tässä pitäisi seinän vieressä nukkua siten, että... ?


Olikohan tämä rantasauna? Pienellä pihan hoidolla miljöö olisi paljon houkuttavampi ja innostavampi. Olisi tarvittu minimissään vain sakset ja nips-naps. Nyt tämä kuva ei kutsu.


Portaat ovat jyrkät, sille ei vain voi mitään. Mutta miksi tuo tuoli on tuossa? Kuka oli tekemässä sen kanssa jotain - ja mitä? Ja miksi ihmeessä?


Kauhusohva - nyt onneksi takassa on edes lasiluukku. Jotain katseltavaa.


Kurvikkaimmin asennetut putket, mitä olen koskaan, ikinä nähnyt! Silti tulee sellainen hieman kotikutoisen turvaton olo. Tähän mökkiin emme mene.


Taaskaan televisiota ei kyllä katsella nojatuoleilta.


Kolme seuraavaa kuvaa ovat samasta tilasta. Tässä ensimmäisessä ruokailupöytä oli tungettu ahtaaseen nurkkaan.


Ihan yhtä ahtaassa nurkassa oli myös keittonurkkaus. Laskutilaa on turha etsiä edes tuolta keittiön pöydältä.


Heti takan vieressä nousevat äkkijyrkät tikapuut vintille. Huomaa televisio takan yläpuolella 👍. Liian paljon tarpeita liian pieneen tilaan.


Taas kaipaisin käyttöohjeita tuon sängyn käyttämiseen nukkumistarkoituksiin.


Tässä taulumäärässä en ehkä rentoutuisi. Taide on mukavaa, mutta rajansa kaikella - etenkin nukkumistilassa.


Melkein viikon etsimisrupeaman jälkeen löysimme vihdoin mökin heinäkuun lomaviikolle. Toivon, että osuimme oikeaan ja että mökki on mukava ja toimiva.

Nyt on rennompi olla, kun kesälomallekin on löytynyt pientä vaihtelua. Pelkkä kotona oleskeleminen ei meillä oikein toimi.

Millaista loma sinä olet suunnitellut tai suunnittelemassa?

14 kommenttia:

  1. No jopas oli monenmoisia kuvia - eikä yhtään houkuttelevan oloista mökkiä.

    Minä aion mökkeillä kesälomalla. Monta korjattavaa kohtaa olisi meilläkin mökillä, mutta tiedän mitä saan :D Ja saisin parempaa, jos olisi aikaa, voimia ja rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi kai tasapuolisuuden nimissä tehdä vastaava kollaasi upeista mökkikuvista. Haaste on kuitenkin ehkä siinä, ettei yksi hyvä kuva pelasta mitään, mutta yksi huono kuva merkitsee paljon.

      Poista
  2. Olisipa ollut kiva nähdä vielä kuva mökistä jonka vuokrasit. (Siinäkin varmaan jonkun toisen mielestä jotain vikaa, näinhän se menee.) Oma asuntovaunu paras mökki, omat tavarat kulkevat mukana ja paikkaa voi vaihtaa aina kun siltä tuntuu :) t. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija!

      Ei mikään mökki ole täydellinen eikä tarvitse ollakaan. On vain asioita, joiden kanssa jaksaa hyvin elää lomaviikon ja asioita, joiden kanssa on sitten tiukempaa.

      Vuokraamme säännöllisesti myös matkailuautoa. Siinäkin on omat hyvät ja huonot puolensa. Oman kanssa pääsee kuitenkin säätämään itselleen sopivaan suuntaan 👍.

      Poista
  3. Aikamoisia ratkaisuja monessa mökissä. Aina ihmettelen sitä että jos myy tai vuokraa jotain asuntoa tai taloa/mökkiä, niin miksei yritetä laittaa paikkoja parhaiksi mahdollisiksi. En tarkoita suurimuotoista stailausta tai remontointia, vaan juuri sitä että raivattaisi häiritsevät tavarat ja huonekalut pois paikoilta joihin ne eivät sovi. Sehän ei edes maksaisi mitään. Ilmeisesti nämäkin mökin löytävät vuokralaiset vuosi toisensa jälkeen, eikä omistajan tarvitse vaivautua mitään muuttamaan.
    Kerrothan sitten myöhemmin minkälaisen mökin löysitte.
    Mukavaa pääsiäistä sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Noissa mökeissä on selvästi sellaisia syystä tai toisesta 'käsiin jääneitä' mökkejä, joille on saatettu tehdä jo paljonkin riisumista ja siistimistä. Ero alkuperäiseen on varmasti suuri, mutta kun vertailee muihin vuokramökkeihin, ero on iso.

      Osa mökeistä on todella uusia ja tuoreita tapauksia. Niissä sisustaminen on sitten sujunut itse kunkin omistajan omalla maulla? Ammatilaisen pikainen konsultaatio maksaisi itsensä varmasti helposti takaisin aika lyhyelläkin aikajänteellä.

      Täytyypä laittaa sitten myöhemmin kuvia myös 'meidän' mökistämme.

      Poista
  4. No jopas on kekselijäitä ratkaisuja ja paljon. Tilan puute kai noita tuolien paikkoja sanelee, Minunkin mielestä mökin pitäisi olla paraatikunniossa, jos mökkiä vuokraa.
    Me asutaan itse omakotitalossa ja jos mennään reissuun, usein vuokrataan lomakoti Air b&b:n kautta. Siellä on monentasoisia ihmisten koteja vuokrattavana kaikkine mukavuuksineen. Itse ei omisteta kesämökkiä ollenkaan. Sanotaan aina, että tämä meidän mökki on se viiden tähden hotelli, jonka pihassa on ihan tarpeeksi työtä.
    Oikein Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      Meilläkin pari vuosikymmentä kului omassa 'torpassa' ihan ilman mitään kaipuuta omaan mökkiin. Jossain vaiheessa lasten oltua jo teinejä alkoi mökkeilykin kiinnostaa. Vuokramökkeily on ollut ihan passeli juttu meidän elämäntilanteisiimme. Jos mökillä ehtii olemaan vain viikon vuodessa, sitä ei ole vielä taloudellisesti kannattavaa hankkia itselleen.

      Poista
  5. Sinulla on tarkat silmät, kun osaat huomata epäkohtia. Osa menettelisi meille, en hoksaisi, mikä on pielessä. Vuosikymmen sitten olimme viikon vuokramökillä ja se oli aivan ihana. Kasvimaakin oli: sai tuoretta salaattia ja yrttejä ruokaan. Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Monta hyvää mökkiä meilläkin on ollut matkan varrella. Lisäksi muutama puolivillainen keskiverto. Huonoja ei ole onneksi vielä osunut omalle kohdalle.

      Poista
  6. Hiukan jopa nauratti katsella näitä kuvia. Seuraavaksi helpotti, ettei tarvitse nyt etsiä mökkiä mistään vuokralle.
    Veikkaan, että meillä on vielä lujassa tapa viedä kaikki vanha, muualle kelpaamaton tavara/huonekalu mökille. Omassa käytössä se saattaa toimia, mutta vuokrattavaksi olisi fiksumpaa karsia ja tuunata. Taatusti helpottaisi vuokraamista, eikä hinnastakaan tarvitsi tapella. Kuvista tulee tunne, että kaikki on viritetty ihan itse ja mututuntumalla vähän sinnepäin. Mitäpä sitä ammattilaisille maksaisi.
    Loma taitaa valtaosin kulua omassa pihassa. Muutaman päiväretken ajattelin tehdä, mutta kohteet päätän aikanaan. Kesän lopuksi on kutsu tuttavaperheen tyttären häihin Italiaan. Lentojen hintoja tutkiessani heräsi ajatus, pitäisikö sekin summa käyttää aurinkopaneelien maksamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tässäkin myöntää, että oli tuolla paljon hyviäkin mökkejä tarjolla. Tartuin nyt näihin epäkohtiin, kun ryhtyivät ärsyttämään.

      Omien mökkikokemusten myötä on käynyt aika selväksi, mitkä epäkohdat ovat vain pientä sopeutumista vaativia ja mitkä eivät sovi meille ollenkaan. Niitä sitten tulee kuvista ja teksteistä silmä tiukkana tarkasteltua.

      Olen myös aina herkkänä kaikkien valokuvien kanssa. Jotkut kuvat ovat helposti hahmotettavia ja positiivisia. Jotkut hieman vaikeammin hahmotettavia muun muassa outojen yksityiskohtien vuoksi. Ikävämpiä ovat ne valokuvat, jotka puuttuvat kokonaan. Jos keittiöstä, oleskelutilasta, makuuhuoneesta tai rannasta ei ole kunnon kuvia, jotain saattaa olla isosti pielessä. Luovun mökin arvioimisesta aikaani säästääkseni tavallisesti jo heti ensimmäisten puuttuvien kuvien kohdalla.

      Poista
  7. Oi, mulle kelpais melkein kaikki noista :) omakin sänky on matalan katonlappeen alla, johon ylettää kädellä. Mutta sieltä pitääkin sitten kontata pois; takaperin, jos vieruskaveri nukkuu vielä...
    Meilläkin oli joskus tapana vuokrailla mökkejä lähinnä Itä-Suomesta, nykyään mennään aina sille samalle. Tosin syksyksi on nyt myös sieltä idästä vuokrattu mökki, jos vaikka osuis ruska-aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma sänky voi olla hieman haastavassakin paikassa, sillä tutussa ympäristössä osaa navigoida pois vähän pimeämmässäkin. Vieraassa ympäristössä kummallisista ympäristöistä syntyy helposti ongelmia ja päänvaivoja 🤕

      Poista

Kiitos kommentistasi!