perjantai 27. lokakuuta 2023

Koronaa ja Sapokan vesipuisto Kotkassa

Tavallista tuhdimpi syysflunssa osoittautui testin jälkeen koronaksi. Lämpöä ei ollut läheskään niin paljon kuin ensimmäisellä kerralla, mutta moni muu merkki piti paikkansa. Niinpä minä, varovaisesti (ja vähän) julkisissa tiloissa liikkuva ihminen sain sitten kuitenkin koronan. Täytyy myöntää, että käsidesin kanssa olen lipsunut, mutta muuten olen ollut kovasti tunnollisen varautunut. Ja tässä sitä silti ollaan 😳.

Diagnoosin saaminen oli sikäli hyvä juttu, että nyt ymmärrän, että jotkin oireet eivät häviä vain reippaudella ja yli jyräämällä. Niiden kanssa pitääkin nyt ottaa rauhallisesti, jos haluaa parantua ilman ikäviä jälkiseuraamuksia.

Testin tein poikani vankasta kehotuksesta, kun olin sairastanut tautiani jo viikon. Kuume oli laskenut, mutta olo oli kohentunut vain vähän. Olin palannut (etä)töihin ja yritin olla kovasti työkykyinen kuumemittarin mukaisesti. Onneksi olin varovainen jatkuneen yskäni vuoksi ja jätin läsnätilaisuudet yskän vuoksi väliin. Erinomainen päätös näin jälkikäteen ajateltuna.

Aivosumu, väsymys ja yskä jatkuivat, yskä innostui jopa kasvamaan. Tänään olin yhteydessä lääkäriin kipeiden, toistuvien ja yöunia häiritsevien yskänkohtauksien vuoksi. Sain lääkitystä, joka ainakin ensikokeilulla tuntuu jo lupaavalta. Elän toivossa kuin lapamato konsanaan.


Edellisen koronan aikaan yskin kylkiluuni murtuneeksi. Yskiessä murtui oikean puolen kylkiluu - ihan paras nukkuma-asennon takaaja kylkinukkujalle! Vieläkin nukkuminen oikealla kyljellä on rajoittunutta, vaikka mieli kuinka vetää sille kyljelle lepäämään.

Nyt olen viimeisinä öinä herännyt yskänpuuskien kanssa yli viisi kertaa yössä siten, että on ollut pakko nousta ylös yskimisen helpottamiseksi ja jopa poistuttava huoneesta, jottei puoliso joudu valvomaan minun yskäni kanssa. Ja jos heräileminen on ollut kurjaa, yskän aiheuttamat kovat krampit kyljissä ovat olleet luvattoman kivuliaita ja pitkäkestoisia. Niiden kanssa on tehnyt todella tiukkaa. En siis suosittele tätä kenellekään.


Onneksi on muistot. Palasin syysloman valokuviin ja Kotkan kaupungin Sapokan vesipuistoon. Vesipuiston kävelyreitti osuu ihanasti ristiin myös Veistospromenadin kanssa. Jossain vaiheessa haluan tutustua veistospromenadiin ihan kokonaisuudessaan.

Alueen rakentamisen taustoihin pääset tutustumaan täältä.

Pikaisen vierailun kuvasatoa tässä:


Reitti oli helposti kuljettava ja mahdottoman kaunis. Pysähtymispaikkoja löytyi pitkin matkaa.


Tässä jo vedessä ensimmäinen patsaslöytö. Näitä oli matkalla paljon lisää.


Kaikki patsaat edustivat vähän erilaisia tyylejä (taiteesta mitään sen enempää tietämättä ja ymmärtämättä). Ihania kohtaamisia kaikki.


Muuten vallan ihanaa rantareittiä on koristeltu kattohaikaran ja sen pesän hahmoilla 🥰


Reitti on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa. Onkohan missään muualla näin upeasti laitettuja puistoalueita osana kaupunkipuistoja?


Patsaat istuivat kauniisti osaksi isompaa kokonaisuutta ilman sen kummempaa korostamista.




Olisikohan tämä merilokki? Veistospromenadin esittelykartalta löytyy kaikkien veistosten tiedot. Vähemmän hätäisenä olisin ehtinyt perehtymään niihin. Nyt vain kävin nautiskelemassa.


Metallinen ja heijastava miesurheilijan patsas oli ensin mielenkiintoinen. Vähitellen sen heijastukset tekivät siitä aina vain mielenkiintoisemman.


Metallisia hahmoja oli myös rannan puolella.


Edessä puhuttelevat kulmikkaat hahmot, taustalla näkyy 'metallimiehen' heijastuksia eri valossa ja näkökulmasta.


Ja sitten oli tämä putous. Kotkan kaupungin norjalaisen siirtokunnan aloitteesta Pookinmäen rinteeseen, nykyiselle putouskalliolle, rakennettiin hyppyrimäki. Pookinmäeltä hypättiin mäkeä aina vuoteen 1953. Sen paikalle rakennetun vesiputouksen korkeus on noin 20 metriä ja sen vesi pumpataan merestä puolen kilometrin päästä.



Pidä huoli itsestäsi ja terveydestäsi. Muista käsidesi ja turvaetäisyydet, niin säästyt isoimmilta harmeilta 💖

20 kommenttia:

  1. Huikeita kuvia Sapokasta. Ensi kesänä on "pakko päästä" katsomaan puistoa ja sen patsaita.

    Hyvänen aika, korona ja jopa uudelleen. Susanna, toivon ja toivotan pikaista paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa

      Ensimmäinen korona oli tosiaan viime talvena ja nyt sain toisen kaikesta varovaisuudesta. Halusin kertoa siitä siksi, että koronan yleisyys tällä hetkellä yllätti ainakin minut ihan täysin. Aikaisemmin koronasta uutisoitiin isosti, nyt lööppien perusteella voisi kuvitella koronan hävinneen jo lähes täysin.

      Luulen myös, että kovin moni ei tee myöskään koronatestejä nykyään - tosin meidän Prismastamme testit oli myyty loppuun, joten käyttäjiäkin selvästi on.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!
      Nyt näyttää lupaavalta ainakin hetken aikaa. Toivottavasti tämä jatkuu 🥰

      Poista
  3. Kuluneen viikon aikana korona on noussut uudelleen otsikoihin. Myönnän, että ilman iäkästä isää asia olisi omassakin elämässä vaipunut liiaksi taka-alalle. Käsidesiä voisi käyttää ahkerammin, mutta käsiä sen sijaan tulee pestyä joka välissä. Tuttavapiirissä on ollut pari ankaraan koronaan sairastunutta. Toinen sairasti koronan myös viime talvena.
    Kotkan puistot ovat ihastuttavia. Kivahan kaikkien taideteosten nimet ja tekijät olisi tietää, mutta toisaalta joskus on hyvä keskittyä niiden katselemiseen ja niistä nauttimiseen.
    Yläbannerikuva on varmasti sinun ottamasi, mutta onko näköpiirissä tosiaan ollut noin runsas määrä joutsenia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Minulta on muista huolehtimisen paine poistunut ja sen myötä ote on vähän lipsunut, vaikka kovasti perusvarovaiseksi olen näiden asioiden kanssa jo tottunut.

      Syyskuun lopussa 2022 vierailimme Porin Siikarannassa (https://luonnonluomaa.blogspot.com/search/label/Pori) ja siellä näitä joutsenia parveili ihanan paljon 💖

      Poista
    2. Kiitos Susanna! Kävin lukemassa Pori-reissun postaukset. Yläbannerikuva on hieno, mutta vielä hienompi kokemus on varmasti ollut ihan livenä katsella tuollaista joutsenmäärää.

      Poista
  4. Voihan korona. Pikaista paranemista.

    VastaaPoista
  5. Pikaista paranemista! Toivottavasti yskä helpottaa.

    Lehdet pelottelevat ikävällä syksyllä, korona ilmeisesti leviää taas helposti ja influenssakausikin on tuloillaan. Minä olen elänyt hyvin huolettomasti, nyt pitää vähän ottaa takaisinpäin kuria isäni vuoksi.

    Sapokka on ihastuttava puisto!

    VastaaPoista
  6. Huomenta ! Korona löysi pari viikkoa sitten jostain tiensä muistiyksikköön, isä sai tartunnan ja muutaman päivän kuumeiltuaan nukkui pois. Myös äitini sairastui, koska vieraili joka päivä isän luona, mutta pystyy ainakin toistaiseksi sairastamaan kotona. Asun eri paikkakunnalla, mutta jostain sain tartunnan minäkin, samoin mieheni. Tämä lokakuu on ollut synkistä synkin. t. Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija!

      Vilpittömät, mitä lämpimimmät osanottoni sinulle suuressa surussasi 🤍.

      Elämä ei ole reilua, joskus se on todella kipeää ja armotonta. Voimia teille kaikille raskaaseen elämänvaiheeseen.

      Poista
  7. Kiitos kauniista kuvista Susanna. Todella upean näköinen paikka.

    Mutta voihan korona sentään :(. Vaikka on ollut tiedossa, ettei tauti ole mihinkään hävinnyt, silti sen on jotenkin halunnut unohtaa kokonaan. Ehkä ei kannattaisi. Huoh.

    Pidän kovasti peukkuja, että paranet pian ennallesi, eikä enempiä harmeja tälle syksylle teidän perheeseen osu.

    VastaaPoista
  8. Ihanan kesäisiä ja aurinkoisia kuvia marraskuun ensimmäiseen päivään ja vesisateeseen, kiitos! ♥
    Tämän aamun uutilähetyksessä (MTV3) on puhuttu paljon tripla-koronasta, jolloin sairastaa kolmea tautia yhtäaikaa. Toivottavasti olet säästynyt siltä!? Pikaista paranemista ja etähalaus! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta 💖

      Minun koronatestissäni oli myös influenssatesti - se antoi puhtaat paperit. Pyrin käymään influenssarokotuksessa heti, kun tämä tauti kaikkineen on sopivasti päihitetty.

      Poista

Kiitos kommentistasi!