maanantai 10. heinÀkuuta 2023

Ruosteisia silitysrautoja ja kirjallisia muistoja menneisyydestÀ

Kaksi vanhaa silitysrautaa 💖. Aika ruosteisiahan nuo olivat, mutta halusin kuvata ne sellaisinaan. Ensin ne nĂ€yttivĂ€t vain eri kokoisilta, mutta sitten alkoivat erot nousta esiin.


Oikeanpuolimmaisessa Högforsin silitysraudassa  oli oma luukkunsa erillistĂ€ lĂ€mmityspatruunaa (-luotia) varten. Patruuna lĂ€mmitetÀÀn erikseen ennen silittĂ€mistĂ€.



TÀssÀ luoti tai patruuna nÀkyvissÀ. Sen pitÀisi olla kokonaan rautaa.



Halusin tehdÀ raudoille helpohkon kevytpuhdistuksen, joten kaivoin ohjeiden mukaan esiin ruokasoodaa, tilkan vettÀ ja kÀytetyn hammasharjan.

Soodatahnaa kului yllĂ€ttĂ€vĂ€n paljon ja hankaus oli toisaalta olettamaani helpompaa ja kevyempÀÀ. Aikaa kului touhussa kuitenkin muutama tovi. TĂ€ssĂ€ samat silitysraudat kevyen soodaharjauksen jĂ€lkeen. Nyt ei ruoste enÀÀ ropise rautaa siirtĂ€essĂ€. Jos joku haluaa hinkata enemmĂ€n, saa toki tehdĂ€ sen. MinĂ€ tyydyn tĂ€ssĂ€ vaiheessa tĂ€hĂ€n versioon, jossa ruoste ei ropise jokaisessa kÀÀnteessĂ€ ympĂ€riinsĂ€ 👍






Vanhojen esineiden ja tekstiilien puhdistamisen ohessa olen kĂ€ynyt lĂ€pi varastojen kummittelevia kĂ€tköjĂ€. TytĂ€r muistuttelee, ettĂ€ lomalla pitĂ€isi olla myös tekemĂ€ttĂ€ mitÀÀn ja lupasin lisĂ€tĂ€ sen listalle 🙄. Mutta ennen sitĂ€ olin kĂ€ynyt lĂ€pi mahdottomasti papereita, joiden joukossa oli kuin olikin aarteita 💖

TĂ€mĂ€ on poikani kĂ€sialaa. Kun tulee huonosti heittĂ€vÀÀn Ă€itiinsĂ€, viaton kivien heittely voi saada aikaan ihmeellisiĂ€ tapahtumia. TĂ€mĂ€ on tulosta isĂ€n ja pojan keskustelusta. đŸ„°



TÀllaisen kortin pelasti monen, monen sÀilytetyn postikortin joukosta. Olen iloinen, etten tyrkÀnnyt kaikkia kerÀykseen kerralla, vaan maltoin kÀydÀ ne lÀpi yksitellen.


TĂ€mĂ€n olin jo unohtanut - onneksi tĂ€mĂ€ kortti löytyi nyt. Annoin jossain vaiheessa opintojeni pÀÀttymisen aikoihin matematiikan yksityistunteja. Juhan kanssa tehtiin vĂ€hĂ€n pitempi yhteistyö ja se oli minullekin todella mielenkiintoinen prosessi. Ihanaa oli löytÀÀ tĂ€mĂ€ postikortti ja palauttaa mieleen, ettĂ€ elĂ€mĂ€n varrella on tullut tehtyĂ€ ihan merkityksellisiĂ€ asioita työrintamallakin 🌿.


EnsimmÀinen oikea kesÀlomapÀivÀ on korkattu. Minun mielestÀni loma alkoi jo perjantaina kolmen jÀlkeen, mutta jokainen laskekoon lomien pituuden ihan oman mielensÀ mukaan.

Ihanaa heinĂ€kuun jatkoa! đŸ’–đŸ˜‡đŸ„ł

11 kommenttia:

  1. Minullekin oli jostain kulkeutunut vanha silitysrauta. Lahjoitin sen alakerran verhoomoon, jossa se oli pitkÀÀn ikkunassa. Ei ole enÀÀ, joten en tiedÀ onko se heillÀ tallessa. Hyvin putsasit omasi.
    Nautinnollista lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Ilahduin aivan Ă€lyttömĂ€sti ruokasoodan voimasta. SitĂ€hĂ€n piti ostaa ihan lisÀÀ 🙄.

      Poista
  2. HyvĂ€ kun maltoit kĂ€ydĂ€ lĂ€pi arkistoja. Kuinka paljon muistoja sieltĂ€ nouseekaan🧡 Ja hei, vanhoihin silitysrautoihin kuuluu ajan patina ja ruoste đŸ€Œ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ansku!

      Ruoste nĂ€yttÀÀ nĂ€timmĂ€ltĂ€, kun se ei ihan ropise ja likaa kaikkea ympĂ€rillÀÀn 👍.

      Poista
  3. Ihanaa, ettÀ sun panosta on arvostettu noin paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Muistan Juhan hyvin. Tyypillinen tilanne, kun jossain vaiheessa jokin jÀÀ vĂ€hĂ€n heikosti opituksi, niin matematiikan korttitalo alkaa kaatuilla siihen. LĂ€hdettiin paikkaamaan tĂ€rkeimpiĂ€ perusjuttuja ja tekemÀÀn niistĂ€ ainakin melkein rutiinia. Kumottiin sitĂ€ ajatusta, ettĂ€ hĂ€n ei muka osaisi ja hankittiin ne puuttuvat vĂ€liin jÀÀneet taidot. 💖

      Poista
  4. Kauniita nuo vanhat silitysraudat. Minullakin on yksi, mutta ei ole tullut mieleen puhdistaa sitÀ. Vanha postikortti on ihana. Nautinnollista ja rentouttavaa lomaa sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!