maanantai 17. heinäkuuta 2023

Kirpputori selvitettiin, puutarhan entraustyöt jatkuvat

Pojan ja minun kirpputoriprojektimme sujui oikein mainiosti. Joskus reilut 15 vuotta sitten kävin muutamakin kerran kirpputorilla myymässä yhdessä lasten kanssa. He vastasivat omien vanhojen lelujensa myymisestä. He valitsivat poistettavat lelut itse ja sitten yhdessä katsottiin, mikä päätyy roskiin ja mikä myytäväksi. Hinnoittelua mietittiin yhdessä. Se oli mainio tapa saada heitä karsimaan omaa lelukokoelmaansa. Minä maksoin kirpputoripaikan ja siksikin minulla oli aina myös omaa myytävää. Lapset saivat pitää omista leluistaan saamansa tulot. Eli olemme käyneet myymässä kirppiksellä yhdessä aikaisemminkin.

Pojalle on kertynyt ylimääräisiä kalastustarvikkeita vuosien aikana osin siksikin, että äiti on sponsoroinut niitä mielellään. Se on mahdollistanut välineiden ja vieheiden päivityksiä hieman omia budjetteja ahkerammin. Hän siis päätti luopua osasta kalustostaan ja pisti niitä myyntiin kirpputorilla. Minä lähdin mukaan yhteisprojektiin. Totesimme, ettei kumpikaan innostuisi projektista vain yksinään.


Kumpikin sai myytyä jotain ja paikkamaksu saatiin katettua hienosti. Tuuli oli paikoin puuskaista ja melkoisen kovaa. Meidän lisäksemme moni muukin kärsi tuulenpuuskista. Meidän auringonvarjomme lähti pitelyistä huolimatta kahdesti omille teilleen. Monen monta muiden vaaterekkien kaatumista näimme, puuskien kanssa kaikki joutuivat olemaan kovasti varautuneina.


Olen aloittanut rikkaruohojen kanssa väsytystaistelun hiekkapihallamme. Aseenani on kuuma vesi. Aurinkopaneelit posottavat kauniilla keleillä melkoista energiamäärää. Olen ottanut sen käyttööni joltain osin rikkaruohokamppailussani. Hyvän auringonpaisteen aikaan keitän vettä vedenkeittimessä ja käyn 'kastelemassa' sillä hiekkapihan rikkaruohoja. Kovin ahkerasti en ole jaksanut tätä tehdä, mutta vähän kerran ja hiljalleen.

Pehmeälehtiset rikkaruohot kuihtuvat tällä pois useaksi viikoksi. Pitemmän ajan seurantaa minulla ei vielä ole. Paksu- (ja kova-) lehtiset rikkaruohot kestävät paremmin kuumavesikäsittelyä. Niillä kasvin itsensä kasteleminen kuumalla vedellä ei välttämättä toimi, mutta lorotteleminen kasvin juurelle saattaa tehota.

Kun sähkö on ilmaista, tällaista on helppo kokeilla. Toki nykyään meillä kerätään myös perunoiden keitinvedet välittömästi pihan rikkojen kastelemiseen.

Hieman noloja tilanteita voi syntyä, kun vedenkeittimellä 'kastelee' pihan rikkaruohoja ja naapuri kävelee siitä juuri ohi. En ole ryhtynyt selittelemään, mutta tarkkailen yhä enemmän mahdollisten ohikulkijoiden ilmestymistä kastellessani rikkaruohoja hiekkapihallamme.


Muuten lomalla on tullut ahkeroitua - kaikista suunnitelmista poiketen. Olemme mieheni kanssa molemmat touhuajia ja suorittajiakin. Pienistä puhdetöistä on vaivihkaa kasvanut isompia projekteja ihan kutsumatta ja pyytämättä. Mutta paljon olemme saaneet aikaiseksikin viikon aikana. Isohkoa tonttia on tullut hieman laiminlyötyä menneinä vuosina ja tänä kesänä olemme kuroneet umpeen tuota korjausvelkaa. Mitään varsinaista tavoitetta ei ole, edistymme ihan jaksamisemme ja kiinnostuksemme mukaan. Nyt on kuitenkin loma 👍💖.

16 kommenttia:

  1. Tuosta kuuman veden avulla rikkaruohojen kimppuun käymisestä olenkin lukenut jo monista puutarharyhmistä. Itse en ole kokeillut, ainakaan vielä.
    Kiva että kirpparimyyntinne oli onnistunut.
    Mukavaa lomailua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Kuumavesikäsittely ei tuo kerralla pysyviä tuloksia, mutta pitkähkön rauhan kylläkin 👍.

      Poista
  2. Kirpparit ovat tosi hyvä konsti laittaa kiertoon itselle tarpeettomaksi jääneitä tavaroita pientä korvausta vastaan. Tuota rikkaruohojen "kitkemiskikkaa" en ole kokeillut, mutta nyt otan vinkistä kopin! Aurinkoisia kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tarja!

      Hyväntekeväisyyskirppikset ovat helpompia, mutta perheprojektina tällainen perinteinen kirppis on aivan mahtava 🥰.

      Poista
  3. Kirppispöytävuokran kattaminen on jo ok ja loput plussaa.
    Aurinkoisia lomapäiviä! Muistahan rentoillakin välillä! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Kipuilen tässä hieman tekemisen ja rentoilemisen välimaastossa. Moni tekeminen on rentoilemista, joka voi karata hyppysistä ja muuttua suorittavaksi tekemiseksi. Ajattelen, että suhde lepoon pitää olla lomalla oikea. Ja motivaatio puuhailuun enemmänkin oma ilo kuin pelkkä hyöty. Siinä raamissa pysyn vielä rentoilun puolella 💖.

      Poista
  4. Kiva, kun saitte kirpparilla tavaraa vähemmäksi - siitä tulee aina hyvä mieli, kun löytyy sopivia ostajia. Silloin tällöin tulee itsekin myytyä jotain, mutta aika usein vien tavarat jollekin kirpparille, joka ottaa lahjoituksia vastaan. Helpompaa...
    Lomalla voi mielestäni sekä laiskotella että innostua tekemään yhtä ja toista. Paljon on omakotiasujalla asioita, joita ei vain ehdi työvuoden aikana tekemään, joten lomille ne väkisinkin jäävät. Hyvä, että on lomaa, jolloin voi tehdä tai olla tekemättä. Mukavan leppoisaa loman jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Jollei tämä olisi ollut perheprojekti, olisin itsekin kallistunut lahjoituskirpparin puolelle, sitä olen tehnyt paljon. Tämä projekti oli kuitenkin tärkeä ja siihen ryhdyttiin 👍.

      Nyt on todellakin tehty asioita, joille muuten ei olisi aikaa. Meillä on ohjelmassa vielä vuokramökkiviikko, jolloin suorittaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Se tasoittaa loman kulkua 💖.

      Poista
  5. Kirpparit onat kivoja ja niitä on kivaa laittaa pystyyn, varsinkin jos kauppa käy. Lapseni ja hänen lapsensa ovat molemmat kovia kirppistelijöitä, Varsinkin leluja ja lastenvaatteita on aina löytynyt sopuhinnalla.Tulee säästöä ja on kiva päästä eroon itselle jo tarpeettomista tavaroista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavuudenhaluisena turvaudun itse tavallisesti hyväntekeväisyyskirppiksiin ja kannan tavaroita sinne, mutta nyt oli yhteisprojekti, jota en halunnut missään nimessä jättää väliin. Perheprojektit ovat ihan parhaita 💖. Ainakin näin äidin näkökulmasta 🙄.

      Poista
  6. Nauratti ajatus sinusta kastelemassa puutarhassa vedenkeittimen kanssa. Toisinaan yllättäen huomaa, ettei itselle selvä toimenpide olekaan selvä ohikulkijoille. Vastaavissa tilanteissa olen koittanut toistaa itselleni, että "ajatelkoot mitä lystäävät". Aina se ei suinkaan onnistu.
    Kuuma vesi on hyvä ja myrkytön tapa päästä rikkaruohoista. Aika työläs tosin vedenkeittimen kanssa. Nykyisin myydään tehokkaita vempaimia, mutta niiden hinnat liikkuvat tonnin kieppeillä.
    Mukava, että poikasi sai myytyä kalastustarvikkeita. Niihin harvemmin kirppareilla törmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että tavoitit mielentilani tuon vedenkeittimen kanssa 🥰.

      Olen katsonut pari mainosvideota noista oikeista tehovempaimista, mutta päädyin siihen, että kuskaan kasveille kuumaa vettä, kun jaksan ja olen sillä tuulella. Se sopii oikein hyvin meidän hulivilipuutarhamme mentaliteettiin 🤭.

      Olin myös iloinen, että pojan kalastustarvikkeet löysivät ainakin joltain osin ostajansa. Tästä jäi hyvä fiilis meille molemmille.

      Poista
  7. Minulla olisi kirppismyytävää aikalailla. Ei vaan ole ollut siihen inspistä. Lisää tulisi, kun taas perkaisin nuorison kaapit.

    Minä olen tehnyt sellaisen päätöksen, että kitken ainoastaan perennapenkistä rikkaruohot ja sitten jos jossain kasvaa joku korkea mätäs, joka ei osu ruohonleikkuriin. Rikkaruohoton piha olisi ihana, mutta ei kestä hermot eikä selkäkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään olisi tähän ryhtynyt, jollei tässä olisi ollut yhteinen etu kyseessä.

      Minä olen puutarhan kanssa nykyään hyvin suuripiirteinen. Välillä innostun huhkimaan. Useimmiten en 🥴

      Poista

Kiitos kommentistasi!