sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Asunnon tyhjennyksestä luonnon tuomiin parhaisiin fiiliksiin

Kävin taas tyhjentämässä kuolinpesän asuntoa, kaappeja lähinnä. Keittiön kaappien tyhjennys on hidasta, sillä pyrin mahdollisimman hyvään kierrätysasteeseen. Olen avannut roskapusseja pitkin keittiötä lajittelua varten. Käyttöajaltaan vanhentuneen jauhopussin avattuani tyhjennän sen sisällön biojätepussiin ja viikkaan paperipussin paperinkeräykseen. Kauan aikaa sitten vanhentuneet hapankorput pilkon biojätteeseen, niiden ympärillä ollut muovi päätyy muovinkeräykseen ja varsinainen pahvipaketti kartonginkeräykseen.

Suljetun muovipussin sisältä löytyy monta muuta muovipussia. Niissä näyttää olevan kuivattuja marjoja. Marjojen ikää ei tiedä kukaan lajeista puhumattakaan, ja niinpä ne päätyvät biojätteeseen. Kaikki muovipussit laitan muovinkeräykseen.

Kaapeissa on runsaasti lasipurkkeja, joissa on kuivattuja kasveja. Sieniä, omenaviipaleita ja jotain tunnistamatonta. Joissakin on vuosiluku ja muissa ei. Näkyvien vanhojen vuosilukujen perusteella nämä saattavat olla kovinkin vanhoja. Sisällöt päätyvät biojätteeseen, lasipurkit lasinkeräykseen ja kannet metallinkeräykseen.


Paperisia reseptejä löytyy monelta vuosikymmeneltä. Kaapeista löytyvistä raastimista ja muista paloittelulaitteista yritän eritellä metalliosat muovisista mahdollisimman pitkälle. Aina se ei onnistu. Muoviset osat menevät sekajätteeseen. Muovinkeräykseen kerätään vain pakkausmuovia.

Pusseja kertyy paljon, suurin osa on onneksi lajiteltua jätettä.


Eteisen yläkaapista löytyy vanhoja tapettirullien jäämiä. Kierrätyssovellus kertoo, että niiden paikka on sekajätteessä - sinne siis.

Poistotekstiilejä kertyy tälläkin kertaa melkoisesti. Kaiken tyhjennyksen jälkeen pääsen pesemään tyhjentyneet kaapit.


Kierrättäminen on minulle tärkeää. Haluan hoitaa näissä kierrätystalkoissa enemmän kuin vain oman osuuteni. Vanhempieni taloyhtiössä kierrättäminen ei ole kovinkaan vannoutunutta. Sekajäteastia on aina melkoisen täysi, mutta muut kierrätysjäteastiat ovat melkein tyhjiä. Siksi on varmaa, että biojätteet mahtuvat aina taloyhtiön biojäteastiaan. Samoin metallit, paperit, pahvit, lasit ja muovit mahtuvat aina omiin keräysastioihinsa. 


Omakotitalossa viemme omat biojätteemme omaan kompostoriimme, mutta kaikki muu pitää kiikuttaa säännöllisesti kauemmas. Ennen mies vei kierrätysjätteet aina jollain ostosreissullaan kauppakeskuksen kierrätyspisteeseen. Nyt vajaan kilometrin päähän on tehty perusteellinen kierrätyspaikka, josta löytyy myös poistotekstiilien keräyspaikka. Minusta kaikki sujuu mainiosti, vaikka moni kierrätettävä roska pitääkin kuljettaa matkan päähän. Surulla ihmettelen noita kerrostaloasukkaita, joilla kaikki keräys tapahtuu omalla pihalla ja SILTI melkein kaikki tungetaan nopeasti täyttyvään sekajäteastiaan.

Mikä auttaisi kierrättämisen lisäämiseen? Kirjallinen opas? Opasvideo? Henkilökohtainen avustaja? Olen aivan innoissani kuulemaan (ja lukemaan) ehdotuksia kierrätysjaksamisen lisäämisen keinoista.


Kevät hurmaa minua tukevalla otteellaan. Nyt ihan tavallisten asioiden seuraaminen tutuillakin paikoilla on antoisaa ja äärettömän vaihtelevaa. Vihreät pienet lehdet punkevat esiin puista ja pensaista, ja maisema muotoutuu päivä päivältä kesäisemmäksi.


Kirjosieppokoiras naksuttelee, vispaa siipiään ja laulelee lumoavasti terijoensalavassa, josta löytyy lintupönttö. Naaras on näkynyt muutaman kerran, mutta kuviin se ei ole asettautunut.




Oravat kulkivat vielä vähän aikaa sitten parittain. Nyt hän on käynyt pihassa erityisesti soolona. Veikkaan häntä naaraaksi, mutta toki voin olla pahasti väärässäkin.





Luonnon seuraaminen ja tuijottelu tuo taas kerran paljon voimavaroja ruuhkaantuneeseen elämääni. Toki iloa ja onnea on ollut tuomassa monen monta muutakin asiaa. Kaikista noista itselle tärkeistä asioista pitää pitää kiinni. Ja niistä kannattaa nauttia nyt, sillä ihmistä ei ole tehty kuolemattomaksi. Elämä on nyt, se on varmaa. Omaa elämäänsä kannattaa vaalia päivittäin. Ihan niin kuin niiden muidenkin itselle rakkaiden ihmisten elämää 💖


Ihanaa kevään jatkoa 💖🥰🌼


22 kommenttia:

  1. Elämä on nyt ja on vain tämä hetki.
    Hyvää kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maarit!

      Tehdään hyviä valintoja tämän hetken kanssa 👍

      Poista
  2. Olet kyllä ansioitunut kierrättäjä. Itsekin kierrätän aika hyvin, mutta en kuitenkaan ehkä alkaisi purkamaan osiin ihan jokaista pikkutavaraa kuolinpesän tyhjentämisessä kun siinä on niin paljon muutakin. Toisaalta en ymmärrä ollenkaan sitä etteivät ihmiset lajittele jätteitään, varsinkin jos taloyhtiössä on astiat eri jätelajeja varten. Ja se, että kartonkikeräykseen ei viitsitä litistää pakkauksia vaan sinne vaan kokonaisia pahvilaatikoita jotka täyttävän astian äkkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Minulle tulee ylimääräistä kierrätysvastuuta ihan jo työnantajankin kautta. Me olemme sitoutuneet tekemään maailman kestävimmän pääkaupunkiseudun. Jos emme toimisi esimerkillisesti muuallakin, tavoitteemme jäisi vain sanan helinäksi.

      Kierrättäminen vaatii pientä vaivannäköä. Tekemisistä tulee rutiinia jatkuvalla harjoittelulla. Ja rutiinihan sujuukin meiltä mitä helpoimmin 👍

      Poista
  3. Blogiasi seuranneena saatan uskoa, että olet taitava ja tunnollinen kierrättäjä. Vastuulliseksi kierrätäjäksi koen myös itseni.

    Meilläkin kaikki biojäte menee omaan kompostoriin, josta sitten multana puutarhan käyttöön. Meillä on autotallissa laatikot paperille, metallille, muoville, kartongille ja lasille sekä pienet pussit paristoille. Tekstiilit pyrin lajittelemaan kirpputorille tai muuhun hyötykäyttöön. Tekstiilikierrätykselle on luvattoman vähän paikkoja, mikä vaikeuttaa kierrätystä. Etenkin autottomille soisi enemmän lähikierrätyspisteitä. Autotallin laatikot tyhjennämme kerran viikossa naapurikylässä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Toisinaan myös omassa kylässä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Se on tosin usein hyvin täynnä ja sotkuinen, kun ihmiset eivät viitsi litistää laatikoitaan ja työntää muoveja riittävän syvälle, etteivät esimerkiksi tuuli ja linnut niitä lennätä ympäristöön. Oksat ja risut haketamme ja käytämme puutarhassa. Isommat määrät kerralla syntyvää puutarhajätettä viemme kaatopaikalle, jossa siitä tehdään multaa.

    Olen koittanut "markkinoida" biokompostoria lähipiirissäni, mutta monet kokevat sen työlääksi hoidettavaksi - ja kalliiksi hankinnaksi. Ei auta, vaikka kerron, että sekajäteastiamme tyhjennetään 2 kk:n välein (silloinkin vain puolillaan), mistä syntyy taloudellista säästöä.

    Vanhempani asuivat uudehkossa kerrostaloyhtiössä, jonka kivijalassa on oma jäte-/kierrätyshuone. Joka kerran vanhempien roskia sinne viedessäni järkytyin huoneen sotkuisuudesta. Ihmiset veivät sinne surutta vanhat huonekalunsa, rikkinäiset lamppunsa ja mitä ikinä keksivätkään. Kaikki lykättiin ovensuuhun, vaikka peremmällä olisi ollut tilaa. Pari kertaa näin siistien miesten heittävän roskapussin oven raosta huoneeseen. Eihän se pussi sinne astiaan osunut. Taloyhtiö lähetti monta kertaa vuodessa jätehuoneen tilasta asukkaille kirjeen, asensi kameran ja uhkasi laskuttaa huoneeseen jätetyistä huonekaluista. Ei auttanut. Tuskin asia on miksikään muuttunut näinä kolmena vuotena, kun vanhempani eivät siellä enää asu.

    Mikähän mahtaisi auttaa kierrätyshalun nostamiseen? Monilla on hälläväliä-asenne, ei kiinnosta, ei kuulu minulle, maksan yhtiövastikkeessa/vuokrassa asian hoitamisesta ja mitä lie tekosyitä. Moni iäkkäämpi on aikanaan tottunut kompostoimaan, mutta nyt siihen ei ole halua. Lajittellua ja kierrätystä tulisi opettaa kouluissa, kuten varmaan tehdäänkin. Ehkä lapset ovat meitä aikuisia fiksumpia.

    Elämä on tässä ja nyt. Sen tiedän. Ajoittain on vaikea säilyttää positiivinen asenne, kun maailmalla ja kotimaassa myllertää turhan voimakkaasti. Kevään valo ja luonnon seuraaminen tuo iloa ja on lääkettä sielulle.

    Iloa sinun kevääseesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Ainakin pääkaupunkiseudulla lajittelua ja ympäristötietoutta opetetaan jo koulussa. Esi- ja alkuopetukseen on tarjolla asiantuntijoiden vetämiä ympäristökoulutuksia. (https://www.hsy.fi/ymparistotieto/esi-ja-alkuopetus/)

      Lisäksi alakoululaisille on tarjolla digitaalista kiertotalous- ja vesioppitunteja ihan ilmaiseksi. (https://www.hsy.fi/ymparistotieto/digitaaliset-oppimateriaalit/)

      Poista
  4. Arvostan lajitteluahkeruuttasi!
    Silloin, kun Naapurittaren kanssa tyhjennettiin äidin asuntoa, niin pyrimme lajittelemaan mahdollisimman paljon, koska äiti olisi tehnyt niin. Äidin asunnossa eteinen toimii risteyksenä ja olin asentanut siihen lajittelupisteen: muovit, paperit, kartongit, metallit, lasit, sekajäte ja vielä jätesäkit/laatikot kierrätettäväksi meneville vaatteille sekä tavaroille (ja laatikko Naapuriin meneville esineille).
    Vanhat jauhot ja muut jäivät lajittelematta niin tarkkaan, kuin sinä teit. Meillä aikaa rajoitti minun reissuni pituus, vaikka yli 12-tuntisia päiviä tehtiin.
    Nostan sinulle hattua! ♥ Onko vielä paljon hommaa jäljellä?
    Tämä on iso talo, jossa asun. Käsittääkseni aika monessa asunnossa asuu vuokralaiset, vaikka en heitä (meitä) erityisesti syytä. Vein äsken muutaman pantittoman tölkin metalliroskiin ja tulleen tavan vuoksi kurkkasin vähän muihinkin laatikoihin. Kuuluuko vanha kisaanhiekkavati muovijätteisiin? Eivät osaa täälläkään jotkut ottaa lasipurkeista metallikansia erikseen saati litata pahveja. Itse lajittelen melko ahkerasti, mutta biojätteissä on parantamisen varaa. Pitää ostaa pieni kannellinen ämpäri.
    Kiitos lintukuvista ja aurinkoa alkaneeseen viikkoon! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Aika on usein se hankalin rajoite lajittelemisessa. Mitä vähemmän on aikaa, sitä vähemmän ehtii lajittelemaan. Niin se vain on. Toki, jos olisi rahaa ihan pinoittain, voisi asuntojen tyhjennystä hyvällä lajittelulla ostaa myös ulkopuolisilta tahoilta. Se on varmasti oikein hyvä vaihtoehto, kun rahaa on riittävästi.

      Vielä on jäljellä useampikin kaappi, mutta ei sitten kuitenkaan niin mahdottoman paljon. Hidasta touhua, mutta jos asunto menisi pian kaupaksi, se tyhjennettäisiin sitten eri tekniikalla.

      Kaunis biojäteastia kannustaa kummasti kierrättämiseen 💖

      Poista
  5. Teet todella huolellista työtä Susanna, esimerkillistä. Hidasta lajittelu tietenkin on, mutta kukin tavara menee kerralla oikeaan osoitteeseen.

    Laiskuuttahan se on, jos ja kun sekajäteastiat täyttyvät. Muuten se kissanhiekka-astia kuuluu sekajätteeseen, koska se ei ole pakkausmuovia.

    Minua ihmetytti suuresti, kun Lapissa ei kierrätys toiminut. Kaikki jätteet laitettiin sekajätteeseen. Ehkä tilanne on nyt parantunut. Tuosta käynnistä on nyt kaksi vuotta.

    Minun kodissani kierrätys toimii samoin kuin sinun kodissasi.

    Voimia vanhempiesi kodin tyhjennykseen! Onneksi sinulla ei ole tulipalokiire.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa - näin minäkin sen ajattelin. Enpä siirtänyt, mutta tänään siirrän, jos se astia on edelleen siellä.

      Poista
    2. Ps. Kävin siirtämässä astian sekäjätteeseen naapurin todistaessa paikalla. ;) TAAS oli lasiroskiksessa purkkeja METALLIkansineen, murrrr! (Niin syvällä, etten ylettänyt..)

      Poista
    3. Kiitos, Sirpa!

      Sekajäteastioiden täyttyminen on osin laiskuutta, osin välinpitämättömyyttä ja osin myös tietämättömyyttä. Paljon minäkin selaan netistä kierrätysohjeita tyhjennystalkoiden aikana. Ehkä harvempi jaksaisi.

      Poista
    4. Hyvä, että lajittelevat lasipurkit edes laseihin metallikansineen. Se on jo hyvä alku ja hyvä tahtotila. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin 🥰

      Poista
  6. Upeita valokuvia. Kirjosieppo tullut myös meille. Ei vielä ole häätänyt ketään pöntöistä. Aikamoinen asunnon valtaaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Meillä on tällä hetkellä enemmän pönttöjä kuin tarvitsijoita. Linnuille jää varaa valita eikä kukaan taida jäädä ilman pönttöä.

      Poista
  7. Kierrätät hyvin vastuullisesti. Meilläkin kierrätetään kaikki jätteet:muovi, metalli, lasi,kartongit, lehdet. Biojäte laitetaan kompostiin. Elämästä saa välillä kyvyn elää täysin tätä hetkeä. Mutta valitettavasti se ei yleensä kestä kauan. Ihmisellä on vaan taipumus miettiä eilistä ja tulevaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Onneksi ihmisellä on myös kyky valita ajatuksiaan. Se ei ole lähtökohtaisesti helppoa, mutta meillä kaikilla on mahdollisuus kehittyä siinä harjoittelemalla ja reflektoimalla.

      Olen itse harjoitellut sitä pitkään. Kun en vertaa itseäni muihin vaan peilaan vain omaa kehitystäni, tunnen keveyttä ja helpotusta. Pienikin muutos voi tuottaa ison ilon 🥰

      Poista
  8. Meilläkin kierrätetään kaikki ja minulla on keittiön ovessa vielä muistutuksena lappu, jos en jostakin harvinaisesta paketista tiedä, mihin se laitetaan. Muutama kuukausi sitten siirryttiin vielä tähän biojätteen joko paperipussiin tai tietynlaiseen hajoavaan pussiin pakkaamiseen. Siinä oli aluksi totuttelemista, mutta kyllä siihenkin tottui. Nyt meillä säästetään kaikki kanamunakennot, että saadaan biojätteen pohjalle. Kyllä siihen kierrättämiseen vain oppii ja tuntuisi jo ihan hirveän vaikealta, jos kaikki pitäisi laittaa samaan pussiin. Meillä mies vielä taittelee kaiken niin pieneksi, että turha meidän muiden on siihen edes sekaantua😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Ihanaa, että teilläkin kierrätys sujuu 🥰.
      Aloittaminen on kaikessa aina vaikeinta, toiseksi vaikeinta on uuden tavan vakiinnuttaminen. Sen jälkeen kaikki onkin helppoa.

      Biojätteen lajittelu vähentää kummasti sekajäteastian hajuja. Se on iloinen lisä ja palkkio lajittelusta 🥰.

      Poista

Kiitos kommentistasi!