perjantai 20. joulukuuta 2019

Joulun perinteiden muistelua

Muistan lapsuuteni jouluista ydinperheeni joulut. Voi olla, että meillä on ollut sukujoulujakin, mutta niistä minulla ei ole muistikuvia. Parhaiten muistiini ovat piirtyneet joulut sen jälkeen, kun olen ollut yli kymmenvuotias. Asuimme omakotitalossa mummin ja papan kotitalossa. Muistan joulun valmistautumisen aikaa - äiti teki aina itse kaikki jouluruoat. Muistan joulusiivouksen, haudoilla käymisen, jouluruokailun ja lahjojen jakamisen.

Minä en ole koskaan tehnyt itse jouluruokia. Itse asiassa olemme mieheni kanssa (ja myöhemmin myös lasten kanssa) joulu joululta päättäneet jouluaterian sisällön senhetkisten mieltymystemme mukaan.

Nuorena vierailimme joulun aikaan molempien vanhempien luona. Lasten synnyttyä kuvio ei ollut enää niin liikkuva. Mieheni vanhemmat tulivat meille usein jouluaatoksi ja vietimme lapsirikasta jouluaattoa yhdessä.

Apen kuoltua yhteiset joulut muuttivat sävyään huomattavasti. Parin ensimmäisen vuoden jälkeen pääsimme taas luontevampaan joulun juhlintaan. Anopin sairastuminen muutti sitten taas joulujen kulun.

Mieheni äiti kuoli muutama vuosi sitten. Lapsetkin ovat olleet omillaan jo useamman vuoden. Jouluaattona olemme kuitenkin aterioineet sillä porukalla, mikä kulloinkin on ollut paikalla. Viime jouluna tytär oli Atlantin toisella puolen ja sama tilanne on tänäkin vuonna. Nuorena pitää elää elämä siellä, missä sydän käskee olemaan. Vanhempana on niin paljon muitakin ohjaavia tekijöitä :-)

Lasten ollessa pieniä rahaa ei ollut mitenkään tuuleen heittelemään. Joulun hengen synnyttäminen oli sitäkin tärkeämpää muilla keinoin. Olen aina halunnut perheen kokevan joulun hyvänä, nautinnollisena ja rentouttavana aikana. Nyt kun kaikki ovat aikuisia, tunnelman luominen ei vaadi enää erityisiä temppuja. Nyt kaikki osaavat nauttia ilman erityisvirikkeitä :-)

Vanhojen kuvien myötä lämpimät joulun odotuksen toivotukset!










26 kommenttia:

  1. Seuraavaksi Joulun merkitys muuttuu kun alkaa tulla lapsenlapsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa. Jos lapsenlapsia joskus tulee, asetelma muuttuu jälleen kerran aivan toiseksi :-)

      Poista
  2. Ihania kuvia ja niin mukavia joulumuisteloita! Joulut jolloin meidän murmelit oli vielä ihan pieniä on parhaiten muistissa ja se kaikki ihana jännnitys mitä jouluun tuolloin kuului, pukille kirjoittelut, tonttujen tarkkailu ja varsinkin se joululahjojen availu:) Kiitoksia kovasti💖 Leppoisia joulun aluspäiviä sinne💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päde :-)

      Lasten pukin ja lahjojen odotukseen liittyy todellakin paljon ja monipuolisia muistoja alkaen siitä, kun pukki olikin melkein tunnin myöhässä ja aikuisetkin alkoivat olla jo hieman hermostuneita ;-)

      Poista
  3. Kauniit kuvat olit meille laittanut, niissä on sitä kaunista tunnelmaa.
    Meilläkin on vähän samaan tahtiin joulut menneet...ensin kun lapset olivat ihan pieniä, oltiin vanhemmilla jouluaatot, muttakun lapset kasvoivat, vanhemmat tulivat aatoksi meille.
    Mutta nyt kun lapset ovat saaneet jo omia lapsia, aattona ovat kotona ja tulevat sitten joulupäivänä ja Tapaninpäivänä käymään meidän luonamme. Kukin oman perheensä mukaan. Pääasia kuitenkin, että joku päivä joulun aikaan nähdään ja vietetään aikaa yhdessä.
    Hyvää Joulua sinne teille ja Onnellista Uuttavuotta 2020!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Harakka!

      Meillä onkin nyt jo toinen tavallisuudesta poikkeava joulu peräkkäin, sillä tytär viettää joulun muilla mailla.

      Poista
  4. Ihanat kuvat! Kaunis blogi sulla kaikin puolin! 💖

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jasu!

      Upea blogi sinullakin!
      Kävin jo liittymässä lukijaksi :-)

      Poista
  5. Samalaisia joulumuistoja minullakin on lapsuudesta.
    Joulu on muuttunut monimuotoisemmaksi nykyisin, se on tervetullut juhlakausi pimeimpään aikaan, mutta pakotteista vapaa.
    Iloista joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat jouluperinteet tuntuvat olevan tärkeitä todella monelle, vaikka ne poikkeavatkin kovasti toisistaan. Monimuotoisuus on todellakin lisääntynyt :-)

      Poista
  6. Nyt kun me mieheni kanssa ollaan kumpikin sukumme vanhimpia, niin meidän lapset tulevat perheineen meille jouluaattona eli meitä on aika suuri sakki koolla. Kaikki osallistuvat ruokien valmisteluihin omilla tahoillaan ja tuovat mukanaan sitten aattona.
    Mukavaa joulun aikaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä riittääkin sitten touhua ja ruuhkaa.
      Mikäs sen mukavampaa kuin olla ruuhkassa rakkaimpien kanssa :-)

      Poista
  7. Onpa tunnelmalliset kuvat! Niin se joulu muuttaa muotoaan. Appivanhemmat haluavat edelleen syödä perinteistä ruokaa, joten niitä tarjotaan aaton illallisella. Me saamme riemuita ensimmäisen lapsenlapsemme osallistumisesta joulunviettoon. Ihanaa!
    Siunattua Joulua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piipe!

      Meilläkin tarjoillaan jouluna juuri sitä, mitä itse kukin esittää toivelistalle. Niistä toivomuksista tulee joulumenuumme :-)

      Poista
  8. Kauniita kuvia. Jouluista tunnelmaa. Aiempia jouluja on mukava muistella. Meillä on perinteisesti ollut iso joulu, aina ovat olleet äitini ja miehen vanhemmat mukana, mutta mieheni vanhemmat ovat nyt kuolleet ja äitini on hoitokodissa, eli nyt vietämme joulua ilman heitä. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anneli :-)

      Niin se aika tekee muutoksia joulun vieton kokoonpanoon.
      Tärkeintä on kuitenkin se, ketkä ovat paikalla. Tai mukana hengessä, vaikkeivät paikalle pääsekään :-)

      Poista
  9. Hah, hassua! Samanlaisia muisteloita olen minäkin suorittanut ihan lähiaikoina. Ihanaa viikonloppua Susanna;-)

    VastaaPoista
  10. Niin joulut muuttavat muotoaan elämäntilanteiden mukaan. Se mikä ei muutu ainakaan minusta on jouluun liittyvä harras tunnelma riippumatta uskonnollisuudesta. Itse en enää edes kuulu kirkkoon mutta voin silti piipahtaa kuulemaan joulumusiikkia. Jouluradio on auki kotona pitkin päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että lasten ollessa pieniä hartaus ei ollut meidän perheessä se sana, millä joulua olisi ensisijaisesti voinut kuvailla ;-) Vauhti, ilo, innostus, odotus ovat olleet ehkä kuvaavampia sanoja. Mutta kyllä sellainen pieni hiljentyminen on ollut mukana silloinkin.

      Poista
  11. Kauniita kuvia. Oikein hyvää joulua sinullekin!

    VastaaPoista
  12. Kiva kuvasarja muistelmineen! Siunattua joulua sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!