perjantai 13. maaliskuuta 2020

Pandemia koettelee, ollaan valmiita auttamaan

Tytär ilmoitti, että hänen kaupoissaan hyllyt ammottavat tyhjyyttään hänen vakioruokatuotteittensa kohdalla. Se ei ole kiva juttu, kun omatkin ruokakaapit huutavat täydennystä. Mahdottoman hoikka urheileva nuori nainen tarvitsee ruokaa säännöllisesti, joten päätin kameran ulkoiluttamisreissulla käydä samalla katsastamassa yhden matkan varrella sijaitsevan kaupan ostosmahdollisuudet. Hämeessä hamstraamiseen (kuten kaikkeen muuhunkin) lähdetään kuitenkin huomattavasti pääkaupunkiseutua hitaammin. Oli siis mahdollisuus, että hyllyt eivät olisi vielä ihan tyhjiä.

Ensin näin puolityhjät kasvishyllyt. Seuraavaksi pääsin paperiosastolle, joka osoitti, että pihistellen ei ostosreissuja tehdä täälläkään. Tosin tällä hetkellä ei kaupassa ollut mitään ruuhkaakaan.


Keräsin kärryyni runsaasti niitä tuotteita, joita ilman tytär oli kotonaan jäänyt. Päätin, että matkaan ei lähdetä parin tuotteen kanssa, vaan etelän kauppojen tyhjien hyllyjen kanssa kamppailuun tarvittaisiin jonkinlainen varmuusvarasto. Kaikilla ei ole varaa laihtua.

Samalla siinä sitten keräsin hieman varastoa tiukan päivän varalle omaankin kotiin ja vähän pojallekin. Jos tavallinen ystävällisten katseiden määrä suomalaisessa ruokakaupassa on puhdas nolla, niin nyt mentiin vielä paljon sen allekin.

Tuijotusten määrä oli suuri ja niiden sävy liikkui ikävästä vihamieliseen. Yksi äiti kahden alakouluikäisen lapsensa seurassa valisti lapsiaan melkoisen isolla äänellä, että ME ostamme vain tarpeellisia ostoksia, EMME mitään muuta.

Jotain hyötyä tällaiselle syntyjään herkkänahkaiselle on syntynyt kaikkien koettujen vuosien nahan kovettamisesta. Tämä petoemo (=minä) keräsi perheelleen ruokaa, siinä ei muiden paheksunnat painaneet ;-) Olin melkein ylpeä itsestäni :-)

Jos lapsi (aikuinenkaan) ei löydä kaupastaan itselleen ruokaa, niin kyllähän minä äitinä hankin sen ruoan jostain. Samantien muutamaksi viikoksi, sillä ei tätä sadan kilometrin matkaa suhailla edestakaisin pikkurahtien vuoksi. Kun ruokaa viedään, viedään sitä sen verran, ettei heti lopu, vaikka kaupan hyllyt eivät täyttyisikään.

EN ostanut perheelle mitään viikkojen varmuusvarastoa. Vain apua muutamiksi päiviksi. Tämä on eräänlainen oravanpyörä. Kun jotkut ostavat hyllyt tyhjiksi, täytyy muidenkin varautua siihen, ettei kaikkea ole ihan lähitulevaisuudessa saatavissa. Ja silloin hekin varautuvat ja ostavat kauppoja taas tyhjemmiksi.

Tilanne on huono, mutta tsemppiä kaikille. Autetaan läheisiä ja lähellä asuvia, jos joku joutuu kärsimään heikosta ostosvalikoimasta. Selvitään tästä yhdessä.

Aurinkoa ja jaksamista viikonloppuun <3 p="">

25 kommenttia:

  1. Ihan oikein teit kun lapsillesi ruokaa varasit. Täällä on vielä ihan hyvin saatavissa ruokaa, mutta tomaattimurskavalikoima oli aika puutteellinen. WC-paperihyllyt unohdin katsastaa!

    VastaaPoista
  2. Onhan tuo erikoista nyt kun ihmiset hamstraa jopa WC papereita isot määrät, kova kulutus täytyy olla, sain tänään kokea sen aamulla kun kävin k-marketissa, lidissä, tokmannilla, s-marketissa, kaikki parkkipaikat oli ihan täynnä, pitkät jonot kaupoissa ja kärryt täynnä tavaraa, ajattelinpa että mikäs tässä ostan itekkin vähän enempi, niin ei tartte turhaan autoa käynnistää muutaman maitolitran takia, meitä kun on kaksi, niin ei mene ruokaa paljon mitään, nyt kun ihmiset hamstraa hyllyt tyhjiksi, niin kassa neidit saa istua kädet ristissä, kun ei ole ostajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo wc-paperin hamstraaminen on...

      Kyllä kauppoihin tuodaan varmasti kovaa vauhtia lisää tavaraa.
      Mutta toisaalta, kun tilanne on satunnainen, niin mieluummin sitten ostaa hieman enemmän silloin, kun tavaraa on saatavilla.

      Ei olla tällaisia aikoja elettykään ihan äskettäin - onneksi.

      Poista
  3. Edellisen kommentin poistin, koska jatkan juttua vielä vähän.

    Niin, tietenkin pitää auttaa, jos ei kerta kaikkiaan ruokaa mistään saa.

    Talvisodan päättymisen muistopäivä 13.3.2020, mutta kaupoissa näkymät olivat kuin uusi sota olisi juuri syttynyt. Käsittämätöntä hamstrausta. Odottaako joka ainoa suomalainen joutuvansa aivan lähiaikoina parin viikon karanteeniin? Hiljattain lehdissä kyllä kerrottiin, mitä kaikkea tällaisen karanteenin varalta kotona pitäisi olla. Mutta tästä huolimatta, aivan käsittämätöntä meininkiä.
    Tuoretta (pussitettua) leipää ei lainkaan, jauhohyllyllä vain vehnäjauhoja ja kakkujauhoja, hiutalepaketteja muutamia, pakattua jauhelihaa ei lainkaan, säilykeosastoa en vilkaissut, kun eivät kuuluneet ostoslistalle, pakastealtaan valikoimassa ammottavia aukkoja. Pesuaineosastolla näytettiin mietittävän mitä otettais.

    Pakastimia on näinä parina viime päivänä kodeissa sullottu täyteen tavaraa!

    Prismasta en saanut kuin hedelmät, joten piti vielä käväistä S-marketissa. Leivät loppu sielläkin, mutta oli sentään leipäjauhoja, että selviää viikonlopun yli. Tuskinpa huomenna leipäkuljetuksia on liikkeellä, vaikka hyllyjä koko ajan täytetäänkin.
    Uskon siihen mitä sanotaan, eli tavarakuljetukset toimivat, ruoka ei ole loppumassa. Elintarviketeollisuus ei liene pysähtymässä. Ensi viikon alkupuolella tilanne kaupoissa varmaan palailee ennalleen. Ellei sitten hamstraus jatku!

    Jos joudun viikonlopun aikana karanteeniin - jaa, löytyykö jostain nettikauppa, joka toimittaa tilaukset oven taa?

    Ja se lisäys: Kuulemma apteekeistakin on ryhdytty hamstraamaan. Miten se sitten onnistunee, jos joidenkin tuotteiden myyntimääriä on jo normaalioloissakin rajoitettu? Juoksevat kai sitten useammassa apteekissa, jotta saavat haluamansa määrän kuumetta alentavia lääkkeitä.

    VastaaPoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä saattaa ainakin tällä hetkellä näyttää jopa dramaattisimmalta, mitä talvisodan jälkeen on tapahtunut.

      Hamstrauspaniikki on itseään ruokkiva ilmiö, ikävä kyllä :-(

      Huomaa, ettemme tee enää sellaista naapuriyhteistyötä kuin joskus aikaisemmin. Mikä olisikaan karanteenissa kätevämpää kuin pyytää naapuria tuomaan kaupasta kassillinen ruokaa ja siirtää rahat hänen tililleen nettipankin kautta :-)

      Poista
  4. Hyllyt olivat tyhjinä täällä meilläpäin jo torstaina, jolloin kävin kaupassa tavanomaiseen tapaan viikko-ostoksilla. Jauheliha, pasta, riisi, leivät, pakasteet, kaikki loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tuo hamstraus pysyy kohtuudessa, että kaikki saavat osuutensa eikä tuloksena ole mahdottoman paljon hukkaruokaa.

      Poista
  5. Semmosta se on. Meilä on kyllä ennestään vessapaperia, mutta talouspaperi loppuu kohta, sitä olisin tarvinnu eikä sitä ollu Lidlissä. Vessapaperia oli. Kalapuikkoja olisin ostanu, ei ollu.
    Kouluun ei sais mennä flunssaisena, mutta tyttö oli jo viime viikon pois, toista ei enää pakottaneet olemaan, vaikka se on vieläki aika kipee. Ei kuumetta, mutta yskää ja nuhaa ja voipumusta.
    Miehen työkaveri tuli Itävallasta ja on nyt kipee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vessapaperi on viime kädessä kuitenkin sitten se kriittisempi juttu kuin talouspaperi, onneksi näin.

      Itävalta ja kipeänä oleminen kuulostavat ikävältä yhdistelmältä :-(

      Poista
  6. On minusta järkevää kuitenkin ostaa kerralla enemmän kuin ravata päivittäin kaupassa. Olkoon se sitten hamstrausta tai ei. Jos tilanne menee yhtä pahaksi kuin Italiassa, niin siellä kaupat on hallituksen määräyksellä suljettu, ja poliisi vahtii että pysyvät kiinni, joillain alueilla. Mistäs sitten ostat, vaikka tavaraa olisikin.
    Minulla oli jo helmikuussa sellainen kutina että tämä ei pääty hyvin ja ostin silloin jo kotivaraa.
    THL nyt on aivan kujalla tästä, enkä oikeastaan usko niitä enää, se mantra että ei panikoitaisi vain lisää sitä.
    Jokainen käyttäköön omaa päätään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko Italia tosiaankin sulkenut ruokakaupat? 10.3. uutisoitiin "Suuret ja keskikokoiset ostoskeskukset suljetaan viikonlopuiksi. Esimerkiksi ruokakaupat saavat edelleen olla vapaasti auki, mutta myös niissä on noudatettava metrin turvaväliä." Lisäksi kerrottiin "ITALIASSA ulkona saa siis liikkua vain töihin, perheeseen tai terveydentilaan liittyvistä tärkeistä syistä. Kaupat ovat edelleen auki ja niissä asiointi on sallittua." Jos kaikki kaupat olisivat kiinni, niin mistä ihmisille järjestettäisiin ruokaa?

      Kun ajattelee, että virallinen karanteeniaika on 14 vrk, niin miten paljon hyödyttää parin päivän eristäytyminen, minkä jälkeen lähtee taas liikkeelle? Vielä näitten kauppojen sulkemisesta; jossakin uutisessa todettiin, ettei sellainen toimenpide auttaisi yhtään mitään.

      En ymmärrä, miksi terveyden- ja sairaanhoidon asiantuntijoiden tietotaitoa pitäisi epäillä. Heillä on yhteydet maailmanlaajuiseen asiantuntijaorganisaatioon, heille tulee päivitettyä paikkansa pitävää tietoa, heillä on kaikki tieto ja taito asian vaatimien toimien organisoitiin.


      Mutta jokainen saa tietysti tehdä ihan just niin kuin haluaa.

      Poista
    2. Päivällä uutisissa kerrottiin, attä vain ruokakaupat ja apteekit saavat olla siellä auki. Tuskin tilanne on siitä muuttunut.

      Muiden kauppojen sulkeminen Italiassa lienee jo melko epätoivoinen yritys saada ihmiset pysymään kotona ja poissa toistensa ulottuvilta. Maan terveydenhuolto ei kestä enää enempää.

      Varmuusvarannot ovat minusta oikein ok. Nyt vain tunnutaan ampuvan yli sekä hamstraamisessa että siitä pidättäytymisessä ja hamstraajien tuomitsemisessa.

      Poista
  7. Meillä on ollut myös urheilevia nuoria ja siinä ei kauan kulu, kun jääkaappi on tyhjä. Kun kulutus on sitä luokkaa, että pitää laskea että varmasti tulee riittävästi kaloreita niin väkisinkin ostoskärryt pullistelee.

    Mua jaksaa aina ihmetyttää tämä kuinka hanakasti puututaan toisten tekemisiin. Jos ei itse halua ostaa kotivaraa tai kuten sinun tapauksessasi, useammalle taloudelle kerralla, niin miksi pitää sitä kuitenkin ihmetellä ja kommentoida. Jokainen elää tavallakan.

    Meillä oli eilen ollut käsirysy kahden naisen välillä dollarin kaupassa (kaikki tuotteet hinnoiteltu maksamana dollarin). En ole ihan varma mistä oli kinattu, jostain laatikoista. Toinen oli yrittänyt kahmia kaikki itselleen ja toinen ei tätä sitten purematta niellyt. Ruokakaupassa puhdistusaineiden lisäksi olivat kauppansa tehneet paperituotteet, myös kertakäyttöastiat, leikkeleet, juustot, kananmunat. Ja tietenkin Cokis :)

    Hyvää viikonloppu sinulle ja läheisillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtuus kaikessa ja muiden arvostaminen - etenkin, kun ei koskaan voi tietää tarinaa ja historiaa toisten tekemisten takana.

      Poista
  8. Saman olisin lasteni eteen tehnyt ♡ Järkeä sinä vaan käytit, sanokoon/ajatelkoon muut mitä tykkää! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  9. Lienevätkö kuusamolaiset hitaampia lähtemään hamstraukseen kun kaupoissa oli ihan rauhallista, sekä cittarissa että Rukan kyläkaupassa. Tämä kokemus oli torstailta, voihan se olla, että sen jälkeen tännekin on joukkohysteria levinnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoisia aikoja eletään - saapas nähdä, miten tämä kaikki tästä etenee.

      Poista
  10. Nythän ei oikeastaan enää tiedetä kuinka paljon sairastuneita on kun testaukset ovat supistuneet vain tietylle porukalle. Itse kävin vain tuossa lähikaupassa. Siellä oli ihan kaikkea tarjolla, mitä normisti. Jos huomenna kävisi aamulla isossa kaupassa. Olen käynyt apteekissa, ostanut kissanruokaa, täyttänyt hieman pakastinta. Vessapaperia en ole ostanut, sitä näkyy olevan kohtuudella jo ennestään. Saa nähdä miten ensi viikko sujuu, nythän tämä vasta on ihan alkusoittoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän ne sairastuneiden määrät noissa isommin tartuntaa kohdanneissa maissa oikein lasketaan? Ei niissäkään varmaan enää kaikkia testata.

      Poista
  11. Meidän kauppa reissut ovat harvassa. Ostamme yleensä kerralla hieman enemmän. Se toimii meillä. Oli tautia liikenteessä tai ei niin samalla tavalla ihmiset ihmettelee ostoksia. Ei kaikki halua kaupassa käydä joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvat kauppakynnit ovat viisautta, mutta vaativat suunnittelua ja harkintaa.

      Poista
  12. Jotain hyötyä siis täällä korvessa asustamisessa: Täällä ei kukaan ole hamstrannut mitään, joka päivä on kaupasta saanut kaikkea, mitä on tarvittukin. Ehkä kuitenkin alan pikku hiljaa varmuuden vuoksi laittamaan joka päivä päivittäisostoslistaan jotain ylimääräistäkin, että kasvaisi edes pieni varmuusvarasto sairauden varalle. Saattaa se pöpö tännekin osata, pääkaupunkiseudun mökkiläiset ovat alkaneet hiissata itseään tänne omille mökeilleen. Saattaa virus vaikka istua jonkun olkapäällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti teillä pysyy meno maltillisena.
      Mökkiläisetkään eivät varmaan tule sinne hamstraamaan.
      Mutta sellainen pieni varmuusvarasto voisi varmaan olla myöhemminkin ihan hyvä ja terve juttu, kunhan sitä muistaa päivittää ja pitää tuoreena.

      Poista

Kiitos kommentistasi!