Milleniaalit
Olethan kuullut milleniaaleista? Milleniaanit ovat vuosien 1980-2000 aikana syntynyt ikäpolvi. Tarkemmin ottaen 1980-1990 syntyneet ovat Y-sukupolvea ja 1990-2000 syntyneet ovat Z-sukupolvea. Minä taidan kuulua X-sukupolveen, koska seuraava siitä vanhempi sukupolvi on sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat. Se tarkoittaa käytännössä vanhempieni ikäluokkaa.Mutta siis mielleniaalit ovat jo rutkasti erilaisia yhteiskunnan ja työelämän toimijoita kuin edelliset sukupolvet. Tästä muutoksesta 'vaahdotaan' osin ihan syystäkin. Ja sitten taas ei.
"Me haluamme enemmän ihmislähtöistä johtamista. Haluamme myös yksilölähtöistä johtamista. Olemme tottuneet että saamme kaiken tässä elämässä kustomoidusti", Atte Mellanen sanoo. Atte Mellanen on yhdessä vaimonsa Karoliina Mellasen kanssa kirjoittanut kirjan Hyvät, pahat ja millenniaalit – miten meitä tulisi johtaa.
Johtaminen
Tässä mennään vähän metsään. Kyllä MINÄKIN haluan enemmän ihmislähtöistä ja yksilölähtöistä johtamista. Varmasti melkein koko minun ikäluokkani haluaa sitä. Me emme vain ole oppineet emmekä tottuneet vaatimaan sitä. Siinä on se ero.Juuri tuosta löytyvät ne heikkoon tulokseen johtavat johtamisongelmat meidänkin ikäpolvemme kohdalla. Minun ikäpolveani ei ole opetettu vaatimaan tai pitämään puoliaan. Me vastaamme epäkohtiin vaikenemalla, vaihtamalla työpaikkaa, suoriutumalla heikommin, koska suuri osa ajasta ja voimavaroista menee itse itsensä motivoimiseen. Tai me sairastumme. Meitä ei saa siis unohtaa tässä johtamistavan muutoksen vaatimuksessa. Mekin tarvitsemme parempaa johtamista.
Palautteen antaminen
Osittain valuin tähän ajatusketjuun keskusteltuani tänään aikuisen poikani kanssa, joka on lähtenyt opiskelemaan toista ammattia. Hän viihtyy opiskelupaikassaan kovasti ja erityisesti häntä tuntuu innostavan opettajan toistuva positiivinen palaute hänen tekemisestään. Aika vähissä taisi olla positiivinen palaute hänen edellisessä työpaikassaan. Saati sitten aikaisemmissa opinnoissa.Koulu
Tähän joku minun ikäiseni jo miettii, ettemmehän mekään aikoinaan saaneet koulusta positiivista palautetta kuin harvinaisissa erityistapauksissa ja täällähän me hyvin porskutetaan. No noista ajoista on jo onneksi aikaa. Se on iso harmi, etteivät opettajat juurikaan siihen aikaan osanneet olla kannustavia. Se ei ole syy jatkaa samaa virhettä edelleen. Emmekä me kaikki porskuta hyvin - tai ole ainakaan porskuttaneet hyvin koko ajan.Koulussa positiivinen palaute liittyy usein hyvin suorittamiseen. Siinä on sinänsä järkeä. Mutta ikävän monen (ja onnekkaan harvan) kohdalla koulu voi olla se ainoa paikka, jossa hyvää palautetta on mahdollisuus saada. Siksi hyvää palautetta voisi antaa siitäkin, että joku on hyvä oma itsensä. Toivottavasti näin jo nykyään onkin. Tuntuu vain, että koulu kehittyi todella vähän tässä suhteessa minun lapsuudestani lasteni kouluaikoihin.
Ihanat kollegat
Omalla kohdalla käänteen tekevä asia ovat ihanat kollegat. Eivät vain siksi, että ovat mukavia, vaan myös siksi, että antavat tilanteen tullen hyvää palautetta omasta työstäni. Osaan olla kova kriitikko itselleni, sellaista palautetta en juurikaan kaipaa muilta. Mutta onnistumisesta tullut palaute ruokkii innostusta ja tasaa sitä, ettei asiantuntijoiden esimies voi millään olla aina ajan hermolla kaikkien alaistensa tekemisten kanssa.Kevät
Tänään näimme mieheni kanssa syömään mennessämme lentäviä laulujoutsenia. Lensivät ihan kaupungin keskustan yli. Auton ikkunat olivat tietenkin kiinni enkä kuullut, huutelivatko ne vai eivät. Mutta jo pelkkä ylilento oli keväisen pysäyttävä ja ilahduttava.Tämä laulujoutsenen kuva on vuoden 2017 huhtikuun alusta. Järven jäätä on vielä näkyvissä kuvan takaosassa.
Upeaa viikonloppua sinulle!
Tarttis lähteä tuonne kosteikolle jonne joka kevät tulee joutsenia ja tekevät pesän sinne, kun tästä saa aikasiks, siellä olen usein kuvannut niitä.
VastaaPoistaSopivasti kirjoitit, minä käyn yhtä koulua x viikossa, ja viimeksi meille luennoitiin johtajuudesta, sitten meillä on ryhmä, jossa voi antaa palautetta luennosta, materiaalia saa kotona vielä tutkia lisää,
meillä on tosi hyvä ilmapiiri, joten sinne mielellään silloin menee, ja uusia ystäviäkin on löytynyt.
Mahtavaa kuulla, että koulu ja opetus on kehittynyt :-)
PoistaNämä on kyllä jänniä asioita. Itsekin kun siirryin "isommin" opiskelemaan sitten 90-luvun, huomasi todellakin, miten kaikki on muuttunut ihan Todella Paljon! Toisissa kohdin vähän välillä mietityttää (vrt omaan kasvatukseen, opintoihin jne) , mutta pääasiassa koen positiivisuuden hyvänä asiana.
VastaaPoistaJoutsenia on näkynyt jo kovasti. Tarpeeksi lähelle ei kännykameralla kyllä pääse :) Kaunis ja seesteinen on kuvasi. Hyvää viikonloppua!
Hienoa, ettei tuo opetuksen positiivisuuden lisääntyminen ole vain yksittäinen ilmiö :-)
PoistaKiva kuva!
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
Kiitos, Anu!
PoistaKaunis joutsen.
VastaaPoistaMinä olen sitä ikäpolvea, jolle opetettiin että kissa kiitoksella elää. Sen vuoksi sitten kai olen koko ikäni (kun jotain olen alkanut tajuta) kiittänyt isommista ja pienemmistä asioista, yrittänyt antaa kannustavaa palautetta.
Kyllähän Suomessa työelämässä hyvät pomot olivat harvassa. Itse törmäsin sellaiseen vasta ihan siellä loppupuolella, mutta hänen vuokseen olisinkin voinut tehdä mitä vaan. Reilu, sydämellinen, ei tarvinnut huolestua jos mokasi, kannustava, piti meidän alaistensa puolia. Oli kyllä mainio pomo.
Kiitos, Johanna!
PoistaKannustava palaute on sulaa kultaa, kun se tulee oikeasta aiheesta ja sydämestä. Ylenpalttinen ylipuhe ei ole uskottavaa eikä toimi.
Yksikin hyvä pomokokemus työuran varrelta on jo hieno juttu :-) MInulla on kokemusta kahdesta oikein hyvästä esimiehestä. Molemmat siirtyivät uusiin tehtäviin aivan liian pian minun näkökulmastani.
Ihanaa viikonloppua Susanna.
VastaaPoistaKiitos, Anne!
PoistaTämän päivän reissulla näkyi noin 40 laulujoutsenta. On se vaan upea lintu.
VastaaPoistaOlipa huikea laulujoutsenmäärä! Peittoaa minun havaitsemani 9 kappaletta mennen tullen :-)
PoistaMinä taidan juuri osua milleniaalien sukupolveen. Tunnistan nuo seikat, miten meidän sukupolvemme kokee ihmisten kohtelun ja johtamisen eri tavalla kuin vanhemmat sukupolvet. Pitää olla kannustava, positiivinen, ihmislähtöinen, kohdata ihmiset yksilöinä, kuunnella. Olemme kasvaneet sellaiseen maailmaan.
VastaaPoistaKun toimii vähän vanhempien ihmisten kanssa, huomaa sen eron tapakulttuurissa. Minustakin on vähän väärin ajatella, että milleniaalien "vaatimaa" (tai ehkä ennemminkin mukanaan tuomaa) tapakulttuuria sovellettaisiin vain milleniaaleihin itseensä. Sen pitäisi ulottua kaikkiin. Ei vanhempiin sukupolviin kuuluvia tyyppejä voi johtaa vanhaan tapaan "kasvottomana massana", komennellen ja määräillen, ihan vain siksi, että niin on aina tehty. Kaikkien pitäisi ansaita saada parempaa johtamista, ihan vaikka työuransa viimeisinäkin vuosinaan.
Minun ikäpolveni kaipaa tuollaista johtamista ejkä siksi, ettei sitä vieläkään juuri olla saatu, vaikka työuraa on takana huru mycket. Ja kun aika muuttuu, monet meistä X-sukupolven edustajista muuttuvat sen myötä. Suurin osa elää mielellään juuri siinä maailmassa, mikä tässä ympärillä on.
Poista"Suurin osa elää mielellään juuri siinä maailmassa, mikä tässä ympärillä on." Niinpä! Harva varmaan tosissaan haikailee menneeseen. Ikään katsomatta kaikki elävät nykyhetkessä. Sen mukaisesti kaikkien pitäisi saada samanlaista, nykyaikaista kohtelua.
PoistaJuuri näin :-)
PoistaKiitos, Suvi!
VastaaPoistaOikein ihanaa naistenpäivää sinullekin!