perjantai 8. huhtikuuta 2022

Uima-allas ja ripelankasukat

Jos eilen tuli taivaalta lunta ja räntää, tänään on satanut vettä. Kun lumi sulaa ja taivaalta tulee lisää vettä, on toivottavaa, että vedellä olisi jokin luonteva reitti pois pihalta. Ei ollut. Ulkorappusten edessä olevat laatat olivat aiemmin sulaneet näkyviin ja siten siinä oli kuin olikin pergolan lisäksi pihan matalin tai syvin paikka.

Aikaisemmin pergola oli uima-altaana, nyt uima-alue levittäytyi kotiportaiden juureen. Huomasin sen viedessäni koiran päivällä asioilleen. Sain kuin sainkin tampattua pieneen lumireunukseen kapean polun, jonka kautta uima-altaan ja tulva-alueen pääsi ohittamaan kuivin jaloin. Kovasti pikkuinen kleinspitz-koiramme oli vauhdilla jo menossa ja laskeutuikin napaansa myöten veteen. Hyppäsi tosin vedestä pois aika nopeasti.

Olkapään limapussintulehdukseni jälkihoidon vuoksi en saa urheilla petkeleen kanssa. "Petkele eli jäärauta on paras työkalu, kun portailta tai pihapolulta on poistettava liukastumisvaaraa lisäävä jääpeite. Petkele on puu- tai teräsvartinen jäätyökalu, jossa on leveä, ohut ja terävä teräskärki. Petkele on kuin suurikokoinen taltta, jota voidaan jäänpoiston lisäksi käyttää myös puun kuoren poistossa. Myös avannon teko jääraudalla onnistuu jään ollessa ohuimmillaan tai pehmeimmillään." Näin kertoo K-Raudan nettisivu. Tuossa kannattaa huomata, että kirjoitusasu on peTkele, eikä mitään muuta sinne päin.

Perinteinen kevätpurojen luominen petkeleen kanssa riehuen ei tullut siis kyseeseen, joten käyttöön piti ottaa muita keinoja. Melkein jo alan ammattilaiselta pojaltani sain hyviä pikaneuvoja tilanteeseen. Ilman petkelettä purot jäivät kuitenkin liian mataliksi eikä vesi lähtenyt virtaamaan portaiden edestä yhtään mihinkään. Ei edes siihen toivottuun suuntaan.

Tällainen ongelmanratkaisukeskeinen intoilijahan ei voi jättää hommaa ihan kesken. Otin käyttöön jokaisen naisen salaisen aseen: vedenkeittimen. Litra kerrallaan kuumensin vettä ja kävin lorottelemassa sillä uoman alkua syvemmäksi. Kuuma vesi tehoaa jäähän nopeasti ja hellästi. Loppujen lopuksi sain noron siihen kuntoon, että vesi alkoi virrata hissukseen portille päin. Kyllä oli voittajaolo!



Ripelankasukat Nalle-langasta. Olen joskus ihan tarkoituksella ostanut tuota vaaleanpunaista lankaa. Äidin keeppiin ostin vahingossa harmaata Nallea Seiskaveikan sijaan. Sitä jäi sitten hieman (=paljon) yli. Harmaa ja vaaleanpunainen sopivat usein ihan kivasti yhteen, mutta tämä yhdistelmä oli kyllä laimeuden huippu! Onneksi ripelankasukkien ei tarvitse olla unelmien täyttymyksiä. Ikävä kyllä kumpaakin lankaa jäi vielä runsaasti jäljelle.

Nyt minulla on harvinaisesti kaksi käsityötä käynnissä yhtä aikaa. Isän torkkupeitto on palojen päättelyvaiheessa. Televisio- ja videohetkiä varten minulla on menossa sukkaprojekti, jossa ei tarvitse kovin paljon silmiään lepuutella tv-hetken lomassa.


Huonosti nukutun yön jälkeen olen saanut itseni taas nauttimaan tästä hetkestä eilisen tuskailun jälkeen. Tiedän, että ensi viikko ei tule olemaan yhtään helpompi, mutta ehkä nyt osaan latautua siihen eri tavalla. Valmistautua.


Upeaa viikonloppua kaikista säistä huolimatta! Huono sää tarjoaa aina huikean mahdollisuuden tehdä sisällä kaikkea, mikä muuten tuottaisi huonoa omaatuntoa. Enkä puhu nyt siivoamisesta.

14 kommenttia:

  1. Olisi ollut petkeleelle käyttöä täälläkin, mutta ei ole tullut sellaista hankituksi koskaan. Lapsuuskodistani väline on kuitenkin tuttu.
    Kurja sää on onneksi ihanasti lupa olla sisällä ja minullakin on tekeillä taas yksi sukkapari, nyt pikkutytölle. En muista yhtenäkään talvena neuloneeni näin paljon sukkia - onkohan minuun iskenyt se neuloosi?!
    Rauhallista palmusunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petkelettä ollaan jouduttu käyttämään moneenkin kertaan tämän kummallisen, tiukan talven aikana. Jäätä on kerääntynyt pitkin talvea enemmän kuin koskaan täällä asuessa eli melkein kolmeenkymmeneen vuoteen.

      Sukkaennätys taitaa olla käsillä minullakin. Onneksi kaikki sukat löytävät aina ennemmin tai myöhemmin kiitollisen käyttäjän 🥰.

      Poista
  2. Petkeleen kanssa olen minä heilunut tänä keväänä yhden iltapäivän verran. Piti saada kaivettua naisen mentävä aukko varaston katolta pudonneen ja moneen kertaan jäätyneen lumen ja jään keskeltä varastoon (siis ovi auki ja sen verran tasaista, että yli pääsee).
    Noita uima-altaita muodostuu näillä keleillä kyllä vähän turhan helposti. Eilen satoi vettä kaatamalla ja tänään on tullut välillä yhtä "kaatamalla" eli lähes vaakatasossa lunta/räntää... Keväisempiä kelejä siis odotellessa :)
    Kauniit sukat nuo kyllä ovat.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa ja paranemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu!

      Olkapää oli kipeä jo ennen kevättalven ensimmäistä petkelehuhkintaa. Jätekatoksen ovi (jätesäiliön puolelta) oli jäätynyt syvään kiinni. Jätehuoltoyhtiö oli jälleen kerran palauttanut jäteastian paikalleen väärin päin, siis niin, että se avautuu oven, ei käyttäjän suuntaan. Sinne ei siis päässyt roskapussin kanssa, joten petkeleesti riehumaan ja ovi sen verran auki jään sisästä, että astian pääsi kääntämään oikein päin. Siitä se olkapää sitten oikein kunnolla suutahti.

      Tällä hetkellä yritän muistaa noudattaa fysioterapeutin antamia jumppaohjeita, jotta saan olkapään kuntoutumaan, mutta ennen kaikkea jatkossa pysymäänkin kunnossa 👍

      Poista
  3. Sain tänään juuri puhelimeeni muistutuksen, kuvan, jossa sinivuokot kukkivat tänä samaisena päivänä 2 vuotta sitten. Ja nyt heräsimme lumiseen maisemaan ja lisää tuli, lumiukkokin tehtiin... Vuodet ovat erilaisia. Toivottavasti saat pihan sulamisprosessin hallintaan :) Herttaiset sukat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      29 vuotta sitten saavuin esikoisen kanssa synnäriltä ja krookukset kukkivat. Eipä tosin sen jälkeen ihan niin lämmintä kevättä ole meillä ollutkaan.

      Uima-allas on hyytynyt ja osin jäätynyt. Kuumalla vedellä sulateltu purouoma ei vedä nyt, mutta siellä se on nyt valmiina 👍

      Poista
  4. Mitäpä väheksymään naisten keinoja sulattaa jäätä. Petkele oli minulle aivan tuntematon. Hauska nimi sillä. Meillä ei ole vielä pihassa minkäänlaista tulvaa. Täällä on vielä kuin talvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on sen tulvan vieressä talvi. Lunta on ihan älyttömästi.

      Poista
  5. Meillä se uima-allas tulee pihatielle portin kohdalle, kun siinä on pieni notkelma. Oja on pitänyt petkelöidä monta kertaa, kun se öisin aina jäätyi - nyt olis toiveita, että se pysyis vähän sulempana.
    Kauniit nuo sukat on, saa ne olla joskus vähän laimeammatkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Portin luona meilläkin on toinen altaan paikka, tällä hetkellä se on märkää sohjoa ja jäätä vedellä maustettuna.

      Poista
  6. Petkele on tuttu työkalu lapsuuden ajalta. Isäni kuori sillä tukkeja, jotka sitten sahattiin laudoiksi ja parruiksi talosta taloon kiertävällä sirkkelillä. Voin vieläkin tuntea mielessäni sen tuoksun joka tulee tuoreesta puusta kun siitä irrotetaan kuorta. Myöhemmin tosiaan ollut käytössä jäätikön poistamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vain kuvitella tuon tuoksun...

      Minun tuoksumuistini on vahva ja olen haistavinani monia hajuja televisiolähetyksistäkin. Useimmiten kuitenkin niitä vähemmän miellyttäviä hajuja 🤭.

      Poista

Kiitos kommentistasi!