lauantai 2. huhtikuuta 2022

Lahti-päivä kesti, mutta näytti tuottavan tulosta 👍

Eiliseen Lahti-päivään lähdin kotoa yhdeksän aikoihin aamulla ja palasin takaisin puoli viiden aikoihin. Onneksi takana oli vain nelipäiväinen työviikko.

Olisin ostanut isälle suussa hetkessä sulavaa nougat-tryffeliä, mutta matkan varrella olevan kaupan valikoimaan oli tyytyminen. Ostin pussin kettukarkkeja ja suklaapatukan. Isä niin tykkää makeasta, vaikkei sitä paljon halua syödäkään. Mutta makeaa viemistä piti siis olla.

Isän hoivakodin ala-aulassa on fläppitaulu, johon on kiinnitetty aina ajankohtaisia tiedotteita. Tällä kertaa kolme kerrosta viidestä oli voimakkaiden vierailurajoitusten piirissä. Isän kerros ei onneksi tällä kertaa kuulunut mukaan noihin.

Isä oli reippaana, hoitaja tuli nopeasti paikalle, kun oli arkipäivä ja kertoi, että isä tarvitsisi lisää käteistä rahaa. Minullahan ei ole koskaan käteistä rahaa, joten lupasin tuoda rahaa iltapäivällä. Jutusteltiin ja siliteltiin isän kanssa aikamme ja sitten hain isän postit ja suuntasin lounastauolle. Lounastauolla erottelin maksamista vaativat laskut muusta postista. Kävin kaupassa ja ostin äidille tulppaaneja.

Ilmoitin äidille edellisenä päivänä, että olen tulossa puolen päivän aikaan perjantaina ja lupasin soitella lähempänä. Soitin äidille muutamaan kertaan, kello oli niukin naukin yli 12. Äiti ei vastannut. Soittelin alaovella äidin asunnon summeria muutamaankin kertaan, mutten saanut vastausta. Menin rappukäytävään omalla avaimellani ja soittelin äidin ovikelloa. Ei vastausta. Soittelin ovikelloa uudestaan ja koputtelin myös oveen. Sisältä kuului melkoisen voimakas television ääni, ehkei hän vain kuullut minua. Menin sisään sovitun mukaisesti omilla avaimillani.

Kukaan ei vastannut huuteluihini. Kävin läpi asunnon kaikki huoneet, mutta kotona ei ollut ketään. laitoin television hiljemmalle ja ripustin ulkotakkini naulakkoon. Katselin odotellessani, josko löytäisin äidille tulleet postit, mutten löytänyt niitä. Päätin soittaa äidille uudestaan ihan tarkistaakseni, onko hänen puhelimensa hänellä mukana vai jäänyt kotiin. Katsoin ikkunasta ja sieltä äitini näköinen hahmo käveli kaupan suunnasta kotiin päin ja kaivoi korvalleen puhelimensa. Äitihän se siellä. Oli sitten päättänyt käydä kaupassa.


Laitettiin sitten tulppaanit maljakkoon ja kävin postipinon kimppuun. Erittelin sieltäkin maksamista vaativat laskut erikseen ja löysinpä myös äidin edunvalvontaa koskevat dokumentit. Hoidettiin laskut, äidin kotihoiva tuli hoitamaan äidin lääkkeet ja ruoan ja sen jälkeen lähdimmekin isän luo. Äidin oma sairaalareissu ja isän hoivakodin vierailukaranteenit olivat tehneet pitkän loven isän ja äidin tapaamiseen. Jo oli siis aikakin.


Isä oli lounaan jälkeisellä levolla ja selvästi heräsi unilta, kun koputtelin hänen oveensa. Hän ei ainakaan nykyään ole parhaimmillaan heti herättyään. Hän on äreä ja sekoittaa unen ja valveen täydellisesti. Hän kertoo untaan (minun mielestäni) ihan totena ja siihen mukaan heittäytyminen vaatii pienen tovin.

Äiti halusi kuvaan isän kanssa, mutta isä oli vielä aivan liian kärttyinen sellaiseen. Tässä kuva:


Hetken kuluttua oli kahvihetki ja isä saikin kahvit omaan huoneeseensa. Sekään ei ollut mitenkään innostavaa hänen mielestään. Jonkin aikaa siinä rupateltiin, ennen kuin hän suostui juomaan kahviansa. Ja sitten mehuansa. Ja maistamaan vähän välipalavanukasta (?).


Muutaman tovin päästä isän olo alkoi 'normalisoitua'. Eipä kestänyt kauaakaan, kun otettiin uusia kuvia ja isä päättikin asettua sängylle pötköttämään poikittain ja äitikin meni siihen viereen. Asento näytti epämukavalta, mutta otin kuvia, kun rauhan lippu liehui niin komeasti ja kaikilla oli kaikki hyvin.


Pelkkä kaide isän pään alla näytti niin ikävältä, että päädyin jossain vaiheessa tunkemaan tyynyn sinne väliin.




Kovasti vaikutti siltä, että sekä äiti että isä olivat kovin tyytyväisiä.

Kun lähdin viemään äitiä kotiinsa, isä lähti tarmokkaalle rollaattorikävelylleen. Saatoin äidin kotiin ja lähdin kotia kohti. Matkalla pysähdyin vielä välipalalle ja kotona auton lähes tyhjä tankki vaati jo huomiota. Kotiin päästyäni tarvitsin päiväunet, vaikka kello olikin jo paljon. Mutta päivä oli hyvin voimien kuluttamisen väärtti. Nyt tankkaamaan voimia itsellekin 💖



21 kommenttia:

  1. Harmitus oli aika kova, ekan kuvan perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isä ei osaa muistisairautensa vuoksi käyttäytyä diplomaattisesti eikä peittele tunteitaan. Näin minäkin tuon tilanteen tulkitsin 🤭.

      Poista
  2. En yhtään ihmettele, että olit päiväunien tarpeessa vietettyäsi päivän kahden vanhuksen asioita hoitaessa. Hankaluutensa on siinäkin, kun iäkäs pariskunta asuu eri osoitteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Toisaalta eri osoitteet mahdollistavat sen, että tapaan kummankin myös erikseen. Isän kanssa tutustun uudelleen, hän on yhteisissä tapaamisissa aikoinaan jättäytynyt aina vähän taustalle. Äidin kohtaaminen kahden kesken on ollut kaikesta huolimatta myös voimaannuttavaa.

      Toki se voimaantuminen tulee sitten myöhemmin, kovasti jälkikäteen. Alitajunta purkaa päässäni tapaamisen jälkeen kaikkea piilotettua pari seuraavaa yötä ja ne yöt tulee nukuttua heikosti. Kun normaali palautuu, alkaa myös voimaantuminen 👍.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen kuvaus päivästäsi. Onko sinulla sisaruksia, jotka voisivat myös auttaa? Sinulla on paljon työtä vanhempiesi kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Veli on ollut aina läheinen vanhempien kanssa. Hän asuu Unkarissa ja se asettaa käytännön rajoitteita. Mutta hän tekee kyllä etänä paljon etenkin äidin eteen. Viimeksi taisi tilata äidille uudet pyjamat 👍.

      Poista
  4. Hieno kuvaus rankasta päivästä! Kauniit kuvat pötköttelystä yhdessä. Ihailen sitä, miten kärsivällisesti jaksat hoitaa molempien asioita pitkän matkan päästä. Tsemppiä huhtikuun haasteisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Kärsivällisyydestä en tiedä, kotona harmittaa välillä kovastikin. Mutta asiat pitää hoitaa eikä ihmisiä voi jättää yksinkään. Ja jos heitä voi auttaa ja ilahduttaa, se on usein pieni lisä siinä kaiken muun seassa 👍.

      Poista
  5. Raskasta, mutta kuitenkin lämminhenkistä. Pientä kärttyilyä lukuunottamatta ;) helpottaako sun hommat yhtään sen edunvalvojan aloitettua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Isän kärttyilyt liittyvät suoraan muistisairauteen. Ihanaa on nähdä sitten myös mielialan muutos parempaan. Ihan aina ei kuitenkaan niin ehdi käydä vierailun aikana. Mutta hän ei tavallaan onneksi muista mitään seuraavalla tapaamisella. Siksi minunkin on parempi vain käsitellä aihe pois ja pistää se mittasuhteisiin.

      Äidin muisti pelaa ja hän on siinä(kin) mielessä paljon haastavampi tapaus. Hän tekee asioita tietoisesti, muttei välttämättä ymmärrä omaa rooliaan tapahtumaketjuissa.

      Toivon, että hommat helpottavat. Nyt tuli tieto edunvalvojan henkilöydestä ja puhelinnumero. Ei mitään ohjeita jatkoa varten. Toivottavasti ohjeita ja lisää tietoa seuraa myöhemmin.

      Tarvitsen äidin apua isän laskujen maksamiseen heidän yhteiseltä tililtään. Siinä mielessä moni asia jatkuu entisellään, kunnes tulee jotain tietoa isän edunvalvojasta.

      Poista
  6. Tunteeko isäsi vielä teidät? Minä en koskaan tiennyt olinko tytär vai vaimo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isä tuntee vaihtelevasti. Välillä sekoittaa äitiin selvästikin. Mutta nyt viimeisillä kerroilla hänellä ei ole alussa ole ollut hajuakaan, kuka olen. Ilahduttavaa on kuitenkin ollut, että hän on ollut silti vilpittömän ilahtunut saapumisestani. Jotain tunnistamista siellä on silloinkin.

      Äiti pahoittaa vähän mieltään, kun isä ei heti tunnista häntä. Minulle on riittävästi, että pääsen isää lähelle henkisesti. Kun hän ilahtuu, käyntini on onnistunut. Toki kiitän itseäni käynnistä, vaikkei hän joskus ilahdukaan ja on vain pahalla tuulella. Uskon, että ystävällinen vuorovaikutus saa kuitenkin jotain aikaan hänen pääkopassaan 💖.

      Poista
  7. Voi heitä <3
    Niin kaksipiippuista on tämän aikakauden elämä, hellyyttävän ihanaa ja samalla kovin rankkaa. Halaus!

    VastaaPoista
  8. Ihanaa, että äitisi pääsi tapaamaan isääsi tauon jälkeen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äiti oli onnellinen.
      Ei tosin malttanut ihan olla leukailematta isälle, joka nykytilassaan reagoi melko tiukasti. Dynamiikka muuttuu heti, kun meitä on paikalla kolme. Siksi vierailen isän luona myös itsekseni.

      Poista
  9. Onpa (taas) helppo samaistua moneen kanssasi! Olen puolestasi onnellinen, että sinulla on mahdollisuus vierailla molempien luona, vaikka voimille se varmasti ottaa!
    (Ensimmäisessä kuvassa käsi polvella! ♥)
    Meilläkin on edunvalvonta käsittelyssä. Vähän voimaton olo, kun eilen kysyttiin asioita puhelimessa eikä minulla ollut niihin vastauksia.
    Voimahalaus sinulle! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Olenko kertonut, että olen syntynyt Lahdessa? Asuin vajaat kaksi ensimmäistä vuottani Launeella...

      Poista
    2. Kiitos, Stansta!

      Etpä ole mielestäni Lahti-yhteyksistäsi kertonut. Mienekiintoista!

      Melkein sama kuin mieheni, joka syntyi Helsingissä ja asui siellä elämänsä kaksi ensimmäistä vuotta (jaksaa sillä veistellä). Muuten ihan Lahdesta hänkin 👍

      Poista
  10. Niinpä, nyt on monella aika huolehtia omista vanhemmistaan. Sinulla on ollut muistorikas päivä vanhempiesi kanssa. Samalla niin ihanaa ja myös haikeaa. Äitisi on vielä hyvässä kunnossa, kun pystyy asumaan yksin. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!