keskiviikko 16. elokuuta 2023

Pixie-koiran ulkoilmanautinnot ja kuivan kelin onnistunut sienireissu

Tekemättömyys ilman huonoa omaatuntoa kuuluu loman tehtävälistaan. Se on vaikeaa. Mikä tahansa oheispuuha puhdistaa omaatuntoa aivan mahdottomasti. Mutta silloin se ei enää ole tekemättömyyttä.

Pixie-koiralle tekemättömyys kuuluu osaksi ihan arkeakin. Sinne väliin aina jotain kivan tuntuista touhua hetkeksi ja sitten voi taas vain olla ja nautiskella.

Lomalla vuokramökillä Pixie nautti aivan erityisesti ulkona olemisesta. Paikkojen tutkimisesta ja tuulien haistelemisesta. Ulkona kuuluu sen mielestä haistella antaumuksellisesti ja sitten vain nautiskella jälkitilasta.





Kävin etätyöpäivän jälkeen vielä lähimetsässä rentoutumassa (sienet mielessäni ja silmäkulmassani). Tänään oli kuumaa ja hiostavaa. Vettä ei ole tullut pientä näköissadetta lukuun ottamatta ehkä pariin viikkoon. Sateet loppuivat kuin seinään, kun päädyin tilaamaan kenkienkuivaajan. En ole koskaan uskonut moisen vehkeen tarpeellisuuteen, ennen kuin loman lopulla ja työrupeaman alussa kastelin molemmat retkikenkäni toistuvasti niin perusteellisesti, ettei vanha hyvä sanomalehtipaperikuivaus enää ehtinyt riittävän kuivaan tulokseen. Tilasin siis kenkienkuivaajan ja sateet loppuivat oitis siihen.

Sateen jälkeen olen kolunnut tuttuja sienipaikkojani läpi ja kerännyt sieniä ihan mukavasti. Nyt kuitenkin uskoin kuivuuden ja kuumuuden tyssänneen sienikauden ainakin toistaiseksi. Mies onneksi kannusti lähtemään metsään, kun etätyöpäivän jälkeen levottomana mietin sopivaa touhukohdetta. Pukeuduin mahdollisimman kevyesti ja peittävästi, jottei tulisi kauhean kuuma eivätkä hyttyset pääsisi iholle asti.

Ihmeekseni sieniä oli noussut ihan kiitettävästi. Eivät ne mitään jättiläisiä olleet, mutta hyvässä keräämiskunnossa kuitenkin. 25 asteen kostea lämpö oli karkottanut kaikki 'kilpailevat' sienestäjät lähialueelta ja pääsin sienestämään ihan rauhassa. Kaupunkimetsässä on usein moni muukin samalla asialla.

Punnitsen sienisaaliin aina heti kotiin tultuani. Punnitustulos ei ole sikäli tarkka, että se sisältää sienien pitkiä varsia ja väkisin mukaan hivuttautuvia metsän tarpeitakin. Tämän kerran punnitustulos oli 1,2 kiloa, mikä tarkoittaa siivottuna sienisaaliina ehkä noin viittä litraa. Aikamoinen kuivan kelin saalis ahkeraan käytetystä lähimetsästä!


Ollaan kuumassa loppukesässä - nautitaan siitä! Loppukesän iloksi yöt viilenevät eikä kuumuus tunkeudu niin pysyvästi sisätiloihin.

Minulla on siis menossa loppukesä. Sitä seuraa henkilökohtaisessa elämässäni syyskesä, josta sitten siirrytään syksyyn. Syyskesä edellyttää jo syksyn värejä ihan isommassa määrin. Ei siis vielä nyt.

Työelämässä jaottelen vuoden vanhasta tottumuksesta kevääseen ja syksyyn. Minun työni on kauan ajoittunut kevätkauteen, joka alkaa vuoden vaihteen jälkeen ja jatkuu kesälomiin sekä syyskauteen, joka alkaa kesälomien jälkeen ja loppuu joulun aikaan.

Millaisia vuodenaikoja sinun elämässäsi on ja milloin ne alkavat ja loppuvat?

18 kommenttia:

  1. Mahtava sienisaalis!
    Minun alkuvuoteni alkaa tylsäkaudella, josta toivon mahdollisimman lyhyttä ja ihanaa kevättalvea. Kevättalvi on kun on hiihto/laskettelusäätä. Aurinkoiset ja lumiset talvipäivät on suuri rakkauteni. Kevättalvi ja kesä ovat suosikkini. Kevättalvea seuraa siitepölykausi ja lomastressikausi. Sitten kesä. Minun kesäni alkaa usein juhannukselta ja jatkuu pitkälle elokuuhun. Sitten tulee ruska, jota olen oppinut rakastamaan. Aika usein sanon, että ruskakin kuuluu minun kesääni. Sen jälkeen alkaakin jo tylsäkausi, johon pienen katkon tuo joulu. Tylsäkausi jatkuu kunnes koittaa hiihtosäät. Syksyllä alkava tylsäkausi on myös kiihkeä työkausi vuoden loppuun saakka. Töissä bisneksen luonne on sellainen, että vuoden kiireisin aika on viimeinen vuosineljännes ja usein hijaisin se ensimmäinen, ellei sitten aloitetan vuotta uudessa organisaatiossa kyynärpäiden kolinassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Sinun vuodessasi on hurmaavan antaumuksellisia vaiheita! Minulla kevättalvea seuraa nopeasti alkukevät, jolloin ensimmäiset linnut muuttavat jo takaisin. Siitä se huuma nousee kevään aikana ja kevätkesä on jo ensimmäisten eläinten lisääntymisaikaa. Silloin ollaan jo huisin pitkällä - huhti-toukokuussa! Allergia hoituu onneksi lääkityksellä ja kovien siitepölypesäkkeiden karttamisella.

      Hyvä muistutus siitä, etteivät kaikki voi nauttia tuosta ajasta samalla tavoin kuin minä.

      Poista
  2. Sieniä onkin tänä vuonna paljon paremmin kun viime vuonna. Ulkona on vaan niin kivaa, Pixie nauttii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Toivottavasti saadaan pian uusia sateita, meillä sienet alkavat olla pieniä ja kuivia. Pixie nauttii ulkona melkein säällä kuin säällä 💖.

      Poista
  3. Oi, ihanuus miten kaunis koira🥰
    Hänen kanssaa ilo ulkoilla.
    Juuri mietin yksi päivä, että sienestämässä pitää käydä.
    Ensi viikon ohjelmaan se täytyy laittaa, kiitos muistutuksesta😊
    Vuodenajoissa kaikissa on joku kultainen avain. Mutta olen kesä ihminen, mutta nautin loppukesän tunnelmasta.
    Kevätkin on ihanaa, kun talvi selätetty.
    Kaikkea hyvää loppu viikkoosi🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivien ilot!

      Seuraavien sateiden alkamisen jälkeen kun odottelee pari päivää, sieniä löytyy varmasti paljon paremmin kuin juuri nyt.

      Mitä useampi vuodenaika kutsuu, sitä pitempään elämässä on mukavaa ja nautinnollista aikaa 🌻

      Poista
  4. Ihan näkee Pixien ilmeestä, että hän nauttii. Ihanat silmätkin aivan sirrillään antaa elokuun auringon lämmittää.
    Sienestys on ihanaa. Hyvän saaliin olet saanut.
    Minä olen ostanut marjat tänä vuonna, koska en ole uskaltautunut tekolonkkineni kunnolla metsään. Poluilla vain vähän olen lenkkeillyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      Minä en marjasta, jollen tee sitä tyttärelleni. Omaa intohimoa marjastamiseen ei löydy ja tytär on perheen ainoa marjojen 'himokäyttäjä'.

      Poista
  5. Suloiset kuvat Pixiestä - varsinkin eka kuva!
    Toistanko itseäni, jos kerron, etten ole sienestänyt koskaan? Oli muuten viime yönä täydellisen samettinen elokuun yö. ♥
    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      En ole varma, olenko lukenut tuon jo aikaisemmin, joten tämä tieto tuli hyvään tarpeeseen.

      Viime yö tuli nukuttua huonosti ja samettisuus meni minun osaltani aivan hukkaan. Vaan ihana kuulla, että sellainen se oli 🥰.

      Poista
  6. Ihana Pixie haistelemassa ilmoja. Meidän Kille-kissakin tekee samaa aluksi ulkona. Jaottelen vuoden jotenkin näin: talvi, kevättalvi, alkukevät, kevät, kesä, alkukesä, keskikesä,loppukesä, alkusyksy, syksy, talvi. Eniten pidän keväästä ja kesästä. Nyt on loppukesä ja sadonkorjuu muun muassa marjapuskien poimiminen marjoista, sitten alkaa omenakausi ja hillitön omenasoseen tekeminen. Siihen ehtii täysin kyllästyä. Meillä mies poimii marjat ja minä sienet. Upea sienisaalis sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Meillä omenat jäävät linnuille, pihan omenapuut eivät tuota kovinkaan laadukkaita omenia näin ihmisen näkökulmasta.

      Poista
  7. Kivat kuvat Pixiestä, joka on mielestäni yksi kauneimmista näkemistäni koirista.
    Kesä ei todellakaan ole vielä ohi ja tällä viikolla oli aika lämmintä, mikä aiheutti myös meriveden lämpötilan nousun viimeviikkoisesta 17 asteesta kahteenkymmeneen. Syyskuu on monesti vielä melko lämmintä kesäistä säätä ja toisaalta tykkään myös sateisestakin säästä. Syksy on kivaa marjastus- ja säilöntäaikaa - sienet jätän muille. Lokakuu on kaunein syyskuukausi, mutta marraskuun voisin aina hypätä yli - se vain tuntuu usein pitkältä ja ankealta. Jouluihmisenä nautin vastasataneesta lumesta ja kynttilänvalosta. Kevättalvi on mukavaa aikaa, jos lunta ei enää tule lisää. Parasta on kuitenkin touko-kesäkuu, jolloin puutarha on parhaimmillaan kuten muukin luonto. Sellainen vuosi minulla, kaikki vuodenajat ovat mukavia, vaikka pahinta syksyn loskaa on kiva paeta välillä etelän lämpöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!
      Pixiekin kiittää ja pyörittelee ihastuneena häntäänsä 💖.

      Pitkälti samoilla linjoilla olemme. Minä hurmaannun jo huhtikuusta, se on lintujen elämän kannalta niin mahdottoman vilkasta aikaa 💖.

      Poista
  8. Tekemättömyys ilman huonoa omaatuntoa on todella vaikeaa.
    Kevätkesä on minun vuodenaikani. Syyskesä on aina haikeaa aikaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!