lauantai 2. elokuuta 2014

Leppiksiä ja muurahaisia

Yritin bongata leppäkerttuja ja melkein hihkaisin ilosta, kun löysin niitä kaksi (myöhemmin huomasin, että kolme) samasta ohdakkeen nupusta. Valokuvatessani huomasin paikalla ruuhkaa, joten kuvasin lisää ja yritin arvailla, mitä oikein oli menossa. Paikalla oli myös muurahaisia, kaikki kiivaasti samassa pisteessä.


Meno näytti vähemmän ystävälliseltä. isompi leppäkerttu ei liikahtanut milliäkään mihinkään. Ajattelin, josko se on kuollut ja muurahaiset ovat siksi kiinnostuneita siitä.


Vaikka kuvissa ei sitä aina näy, paikalla pörräsi koko ajan ueampia muurahaisia. Välillä joku kiipesi isomman leppäkertun selkäänkin.


Kun muurahaisten määrä lisääntyi, pienempi leppäkerttu antoi periksi ja siirtyi takavasemmalle.Sitten en voinut vastustaa mielihaluani tökkäistä leppäkerttua ihan hellästi, halusin nähdä, oliko se hengissä. Kolmannen (!) tökkäisyn jälkeen se taapersi seuraavaan oksan hankaan. Elosssa oli. Muurahaiset valloittivat leppäkertun paikan ja ymmärsin, etteivät ne olleet niinkään kiinnostuneita leppäkertusta kuin tuosta katkenneen nupun kohdasta. Ja silloin se välähti (toivottavasti oikein). Ketkäpäs muutkaan katkaisevat nuppuja noin kuin kirvat. Siis KIRVAT! Muurahaisethan laiduntavat ja lypsävät kirvoja - siksi ne olivat tässä kirvojen entisessä mutustelukohdassa paikalla. Leppäkerttu (seitsenpistepirkko) on puolestaan kirvojen pahin vihollinen - siksi se oli puolestaan paikalla...


Leppäkerttu lopetti murjottamisen aika pian ja palasi paikalle - aterioimaan nähtävästi.


23 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen luontodokumentti. Kannattaa joskus oikein pysähtyä seuraamaan noiden ötököidenkin touhuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tillariina!
   Täytyy myöntää, että makro-objektiivi kannustaa kummasti noiden pienten touhujen seuraamiseen...

   Poista
 2. Oli varmasti mielenkiintoista seurattavaa ja upeat kuvat! Missähän lie leppäkertut näillä kulmilla, yhden ainokaisen olen vasta tavannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aika innoissani :-) Noista ohdakkeista löytyy nyt paljon katkenneita nuppuja - ja paljon myös leppäkerttuja, ainakin täällä meillä.

   Poista
 3. Hieno kuvasarja leppisten ja muurahaisten "kahinasta".
  Upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!
   Tässäkin tapauksessa paljon asioita paljastui paremmin kuvaruudulta tarkasteltuna. Tällä kertaa syynä ei ollut nopea tilanne, vaan noiden tyyppien pieni koko :-)

   Poista
 4. Kivasti olet löytänyt leppiksiä meidän pihallakin olen nähnyt muutamia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Meidän pihassamme ei ole leppäkertun leppäkerttua - ei ainakaan niin, että olisin niitä huomannut. Onneksi tuolta pellon laidasta löytyi näitä senkin edestä.

   Poista
 5. Olet ollut taas hienon tapahtuman näkijänä. Kuvasarjasi kertoo sen kuinka paljon meiltä jääkään näkemättä tuolla kulkiessamme. Kyllä ne ehkä huomataan, mutta nähdäänkö oikeasti....
  Upeaa kuvaamista ja luonnon seuraamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula!
   Minusta nämä blogit ovat mukavia kokemusten jakamisen paikkoja, Plakkariin kertyy paljon muidenkin havaintoja ja oma luontotietous kasvaa kivalla tavalla :-) Mielellään sitä sitten jakaa niitä omiakin kokemuksia.

   Poista
 6. Upeita otoksia taas kerran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansku!
   Makro-objektiivi avaa kuvausmahdollisuuksia sellaisiin tilanteisiin, missä muuten ei löytyisi paljoakaan inspiroivaa kuvattavaa - koukuttavaa :-)

   Poista
 7. Kauniit leppikset ja kiintoisa näytös:)
  Olen kaivannut tänä kesänä leppiksiä, en ole nähnyt ainoatakaan. Kirvoja kyllä on ruiskuteltu mäntysupaliuoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rantakasvi!

   Vasta nyt minäkin noita leppiksiä löysin enemmän, enkä tosin aikaisemmin ole niitä noista ohdakkeista hhuomannut etsiäkään...

   Poista
 8. kerttu aterialla:) Hieno kuvasarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi!
   Paljon se luonto tarjoilee, kun huomaa ryhtyä tarkkailemaan :-)

   Poista
 9. Osuit hyvälle paikalle juuri oikeaan aikaan, ruuhka-aikaan....=) Leppiksiä olen tänä kesänä nähnyt tosi vähän, oikeastaan vasta nyt loppukesästä niitä on alkanut näkyä, uutta sukupolvea vissiin. Mukava kuvasarja, dokumentti tosiaan....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Uudelleen paikalla käydessäni leppäkerttuja löytyi melkein yhtä paljon, mutta muurahaiset olivat kadonneet. Ruuhka-aika oli silloin, totta tosiaan :-)

   Poista
 10. Luonto kertoo tarinansa sille joka pysähtyy katsomaan. Hieno kuvakertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, seita!

   Tuota pysähtymisen taitoa olen opetellut viimeisen vuoden aikana. Nähtävästi juokseminen ja säntäily eivät olekaan tehokkaimpia keinoja luonnon kuvaamisessa ja tarkkailussa ;-)

   Poista
 11. Mie olisi aatellut että ötökät ovat janoissaa ja juovat tuota katkenneen kasvin nestettä. =) Hienot kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän minäkin ensin ajattelin. Ja voi olla että sitten lopulta päättelin väärinkin, mutta kirvat ovat mukana pelissä - tavalla tai toisella :-)

   Poista
 12. Noita leppäkerttunippuja on täälläkin ohdakkeissa vaikka kuinka paljon. Samalla lailla muurahaiset ovat niitten kaverina ja jopa ampiaisenkin näin poikkeavan tuollaisessa joukkoruokailussa.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)