lauantai 21. kesäkuuta 2014

Saalistusta - tunnistusapua tarvitaan!!! (ei herkkähermoisille)

Kuvasin aamulla paksun pilvipeiton hämärässä  sekavan lokkimyllerryksen, jossa siepattiin, jahdattiin, pudotettiin ja siepattiin. Kuka jahtasi ketä ja mikä oikein siepattiin - niissä tarvitsen tunnistusapua, vaikka olen yrittänyt itsekin kirjojen ja netin avulla tilannetta selvitellä. Tunnistamisen tueksi laitan tähän myös heikkolaatuiset kuvat - niiden avulla voi kuitenkin määritellä muunmuassa mittasuhteita.

Tähän havahduin: lokki nappasi mytyn suuhunsa (naurulokilta?)


Veikkaan, että lokki on kalalokki (siivet ja nokka). En ole varma, ottiko se mytyn tuolta naurulokilta, mutta ainakin naurulokista saa mittakaavaa. Mytyn vatsa on valkoinen, veikkaisin jonkin vesilinnun poikasta.Näyttäisi siltä, että mytyn selkä on tumma - mieleen tuli härkälintu, mutta lokkiin nähden se näyttää pieneltä - härkälinnun poikaseksi sen pään väritys näyttää taas tummalta...

Kalalokki (?) kuitenkin pudottaa saaliinsa ja joutuu kiertämään tovin, ennen kuin pääsee takaisin. Silloin on jo toinen lokki napannut saaliin vedestä. Kokoerosta, siivistä ja nokasta päättelisin, että kyseessä voisi olla harmaalokki. Vaan en edes yritä vannoa... Harmaalokki (?) siis mytyn kanssa yllä ja kalalokki (?) alla.
Yllä oleva kuva on muuten jo aivan tuhru, mutta siitä näkee mittasuhteita: lokki versus toinen lokki ja mytty versus telkkä. Tämän perusteella veikkaisin myttyä poikaseksi...

Jottei homma pysyisi mitenkään hanskassa, jostain ilmestyy vieläkin isompi lokki. Värityksensä puolesta nuori lokki? Kuvat kannattaa klikata hieman isommiksi, muuten näistä ei kyllä selviä yhtään mitään. Alla ensi kolme lokkia peräkkäin (ja telkkärassukka vedessä...)Harmaalokki (?) luovuttaa isommalleen ja pudottaa saaliin. Telkkärouva lokkien alla näyttää vallan ahdistuneelta...


Ja isoin lokkihan tässä mittelyssä voitti. Mytty on jo riutunut puoleen entisestään. Telkkä yrittää olla kovasti, kovasti näkymätön...

Kaikki tunnistusapu on tervetullutta niin lokkien kuin saaliinkin suhteen...

14 kommenttia:

 1. kuvissa on kalalokki, naurulokki, nuori harmaalokki ja mahdollisesti telkän poikanen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, anonyymi! Näkemäni telkän poikaset ovat vielä pallerovaiheessa, mutta ehkä jonkun telkän poikaset ovat varttuneet jo hieman pitemmälle.

   Poista
  2. Minkäköhän värisiä ovat telkän palleropoikaset vatsapuoleltaan? Tietääkö kukaan?

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!
   Kuvaamisen puutteessa harjoittelin lentävien lintujen kuvaamista ja tähän sitä jouduttiin... Heikkotasoisten kuvien vuoksi en ryhtynyt näkemään sitä vaivaa, että olisin viilannut kuvia parempaan uskoon kuvankäsittelyllä - pieni terävöinti sai riittää. Nyt oli tärkeintä saada uteliaisuutta tyydytettyä ja asioihin jotain tolkkua ;-)

   Poista
 3. Hui hurja! Nuo isot lokit ihan vaanivat poikueita ja emot saavat olla koko ajan tarkkana. Ei ole helppoa eloonjäämistaistelussa luonnossa, vaikka välillä näyttää idylliseltä.

  VastaaPoista
 4. Olisi loogista ajatella saalistettua lintua telkän poikaseksi, jos telkkä siinä uiskentelee hermostuneesti alapuolella.

  Kakkoskuvassa saalistettu lintu näyttää härkälinnulta: niska, kaula ja pään väritys.

  Saalistettu lintu on kuitenkin märkä, mikä vaikuttaa siihen, miten havaitsemme sen värejä. Ja, auringon valokin vaikuttaa värien havaitsemiseen.

  Vaikea määrittää, mikä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa telkkä osui siinä pitkän lentomatkan ja ajojahdin aikana vain reitille. Oli kovasti menossa johonkin jokin lasti suussaan ja sitten alkaa yläpuolella viuhua...

   Poista
 5. Facebookissa Suomen linnut -ryhmässä kävin tästä seuraavanlaista keskustelua (X ja Y ovat muutettuja nimiä ;-)):

  X: Kuvista löytyy seuraavat aikuiset linnut: kalalokki, naurulokki, harmaalokki ja naarastelkkä sekä nuori harmaalokki joka jää viimeisenä ruokailemaan. Saalis on jokin vesilinnun poikanen.

  Susanna: Iso kiitos! Miksiköhän tuo nuori harmaalokki näyttää isommalta kuin aikuinen harmaalokki?

  Y: Just siks.

  Susanna: Nyt täytyy, Y, tyhmänä aloittelijana kysyä että miten niin? Kutistuvatko ne pesussa iän myötä vai miten se niin on?

  Y: Just siks.

  Y: Koiras vaan lähtee vähän kauemmaksi,lentokykyään menttämättä.Ai niin miksi.Just siksi.  Ihan täysin ei mieli ole vieläkään valaistunut... ;-)

  VastaaPoista
 6. Ja vielä viimeisin kommentti:

  Z: Nuorempi harmaalokki näyttäisi kaksivuotiaalta ja vaaleaa taustaa vasten tummempi näyttää isommalta.  NYT on jo valaistuneemppi olo :-)

  VastaaPoista
 7. Hurja kuvasarja! Saalisparalla on selvästi takatöyhtö, joten onhan sen oltava jokin sellainen laji, jolla tuo töyhtö on. Harjalintu, sotka, oliko jokin koskelolajikin? Herää vain kysymys, missä oli poikasen muu perhe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastapäisellä rannalla saattaa asustella sellaisia lintuja, joita en ole huomannut. Punasotkan havaitsin järvellä keväällä - yhtään en tiedä, oliko se vain muuttomatkalla. Hattelmalanjärven keskisyvyys on reippaasti alle metri. Syvin kohta on toki toista metriä, mutta keskellä järveäkin joutsenen on helppo saada ruokaa pohjasta. Järven rakenne rajaa siis linnustoa aika lailla.

   Härkälinnun baskeri minulle tuli tuosta mieleen, vaan ei taida poikasilla olla vielä töyhtöä?

   Enpä edes tiedä, mistä asti saalis oli tuotu, ihan lähimailla ei näkynyt hätääntynyttä emoakaan...

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)