lauantai 8. helmikuuta 2020

Pysähtymistä ja kesäisiä kottaraisia

Kun kotona ei ole enää pieniä (tai isompiakaan) lapsia, on jo aivan mahdollista löytää levollisia kiireettömiä hetkiä, jopa ihan päivittäin. Olen opetellut hidastamaan elämääni ja nauttimaan hetkistä. Usein se sujuu jo aika hyvin :-)

Aloitan työpäiväni rauhallisesti. Katson ensin sähköpostista tilannetiedot, vastaan kiireisimpiin viesteihin ja sitten katson intranetistä talon kuulumiset. Samalla juon kupin lämmintä teetä ja istun kahvitilan lepotuolilla rennosti ja nautiskellen. Välillä tarkistan kalenterista päivän kulun, jottei tule yllätyksiä ja sitten jatkan intranetin uutisten kanssa.

Aikaa kuluu ehkä viisi tai kymmenen minuuttia lisää entiseen, mutta minä olen tuon jälkeen keskittynyt ja orientoitunut. Päivän kulku on selvä ja olo tuntuu miellyttävältä.

Päivän päätteeksi en lähde heti viimeisen työtehtävän jälkeen juoksemaan hullun lailla junalle, kuten tapanani oli aikaisemmin tehdä. Nykyään lähden kotiin myöhemmällä junalla. Nyt minulla jää aikaa paketoida mennyt päivä, katsoa seuraavan parin seuraavan päivän nuotit ja tehdä tarvittavat lisävaraukset omaan ja muiden kalentereihin - myös kokouksiin valmistautumista varten. Aikaa kuluu vähän, mutta energiatasoni asettuu lähelle normaalia ja kiire katoaa.

Varaan kotimatkalle huomattavasti entistä enemmän aikaa. En purjehdi viime tingassa Pasilaan jonottamaan junaani, vaan lähden aikaisemmin ja suuntaan suoraan Helsingin päärautatieasemalle. Junani odottelee jo siellä, jos aikataulut pitävät ja pääsen istumaan ajoissa paikoilleni. Odotusaika jää olemattomaksi ja yhtenäinen, rauhallinen lepoaika junassa ehjäksi, rentouttavaksi, toki myös aiempaa pitemmäksi.

Kotiaika toimistopäivinä työpäivän jälkeen jää entistä lyhyemmäksi, mutta olen rauhallinen ja rento jo kotiin saapuessani. Vastapainona etätyössä ollessani päivä on yleensä purkissa jo puoli viideltä (kun muuten olisin kotona vasta puoli seitsemältä) ja tällöin aikaa jää mukavasti omillekin aktiviteeteille.

Rauhallinen ja kiireetön olo päivän molemmissa päissä tekee ainakin minulle aivan ehdottoman hyvää. Olen kiireiset vuosikymmenet juossut ja kiirehtinyt kovasti paikasta paikkaan. Aivan kiireetöntä elämä ei (onneksi) nytkään ole. Mutta tämän elämänvaiheen suoloista yksi parhaista on kiireettömien, läsnäolemista pursuavien hetkien löytäminen. Aika aikaansa kutakin :-)

Valokuvaamisen kanssa olen myös pyrkinyt pois suorittamisesta. Hyvä retki voi olla sellainenkin, josta ei tule yhtään kuvaa, mutta rauhoittavia ja virkistäviä luontoelämyksiä senkin edestä. Joskus alkuperäinen kuvaussuunnitelma ei toteudu ollenkaan ja siinä joutessaan kuvaa kaikkea muuta liikkuvaa ;-) Vaikkei noita kuvia osaa aina heti retken jälkeen arvostaakaan, myöhemmin niistä voi löytyä tunteellisia helmiä. Ja vain siksi, että on malttanut jäädä paikalle ja tyytyä tarkkailemaan sitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Erään kesäkuun kottaraiskuvat kuuluvat tähän sarjaan. Parvessa oli aikuisia ja nuoria kottaraisia. Osa nuorisosta oli ns. uusavuttomia. Ravintoa vaadittiin nokka vääränä ;-)

Nuorison edustaja ihmettelee, mistä sitä ruokaa tulisi.


Vanhempi yrittää pysyä taustalla, kauempana.


En muista, miksi aikuiselle tuli tarve karjua.


Mutta nuorison edustaja karjui lisää ruokaa.


Kevättä odotellessa - ihanaa viikonlopun jatkoa :-)

10 kommenttia:

  1. Upeat kuvat. Taisi olla tosiaan ruuasta kiista.

    VastaaPoista
  2. Hyviä oivalluksia. Jatkuva kiire on usein itse aiheutettua, kun asioita ei ole laitettu mihinkään järjestykseen edes omassa mielessä. Pysähtyminen ja hetken analysointi kannattaa, vaikka kaikkiin asioihin ei itse voisikaan vaikuttaa.
    Jälleen kivat lintukuvat. Kohta alkaa taas paluumuuttajien bongaaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Kiire on myös yliarvostettua. Joidenkin mielestä kiireinen tarkoittaa tärkeää. Ja moni haluaa tietenkin olla tärkeä ja tehdä tärkeitä tehtäviä.

      Kiireeseen voi lisäksi addiktoitua, tiedän sen omasta kokemuksesta.

      Hyvä vain muistaa, että joskus meillä on oikeasti (hyviä) vaihtoehtoja kiireelle. Ja että kiire tai kiireettömyys voi välillä olla oma (tahallinen tai tahaton) valintakin.

      Poista
  3. Otin tuosta tuon junassa matkustamisen, matkustin useasti junassa Lieksaan asti Turusta, eli piti 3 kertaa vaihtaa junaa, kyllä junassa matkustaminen oli nautittavaa, ravintolavaunussa hyvää syötävää ja rento tunnelma,maisemat vaihtui nopeasti, juna kulki tasaisesti.Kun muutaman kerran kuljin Turku-Helsinki väliä, niin
    muutamana kertana junassa oli kovaäänisiä ruotsalaisia, tai sitten joku puhui kovaa puhelimeen, mutta kiva on välillä käydä hesassa kun matka ei ole pitkä. Hienot lintu kuvat. Hyvää alkavaa viikkoa !
    (onko postilähetyksesi jo lähtenyt?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Junamatkustaminen voi olla kaikkea maan ja taivaan välillä. Riippuu ihan kerrasta :-)

      Postilähetys lähti viimein eilen illalla Postin kautta sinulle :-) Hämäläiseen tyyliin aikaa kului tuohon lähettämiseenkin ;-)

      Poista
  4. Mainioita oivalluksia! Silti tarmoa ja halua tehdä niille asioille, joille voi, jotain. Nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Helmi :-)

      Kun pää funtsaa näitä vuosikymmeniä, niin aina välillä jotain loksahtaa kohdalleenkin ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!