tiistai 18. helmikuuta 2020

Rauhoita aivojasi välillä - ja koskikara

Jos olet koskaan kärsinyt unettomuudesta, olet varmasti päässyt myös perehtymään unihygieniaan ja kaikkeen muuhun nukkumista ja nukahtamista auttaviin aiheisiin. Vauhdikkaan ja innostavankin päivän aiheuttamien kierrosten purkaminen reilusti ennen nukkumaan menoa kuuluu hyvän nukkumisen edistämisen alkeisiin.

MTV3:n uutisissa kerrottiin Harvardin yliopiston tutkimustuloksista, joiden mukaan ylivirittyneet aivot ovat peräti yhteydessä lyhyempään elinikään. Tutkimuksessa oli ensin verrattu kuolleiden ihmisten aivoja ja niiden hermoston virittymiseen liittyvien geenien ilmenemistä. Tutkimusta täsmennettiin ja tarkennettiin tutkimalla matoja, niiden hermoston aktiivisuutta, säätelyä ja suhdetta elinikään. Tutkimuksen mukaan aivojen yliaktiivisuustilan hillitseminen näyttää pidentävän elinikää.

Teetpä sen sitten meditoimalla, luonnossa olemalla tai muuten vain jonkun hyvän äärelle pysähtymällä, pysähtymiset ja yliaktiivisuustilan suitsimiset tekevät hyvää niin mielellesi kuin fysiikallesikin. Jos et pääse lähtemään luontoon, luontokuvienkin katseleminen ja niiden ääreen pysähtyminen tekevät hyvää. Senhän me luonnon ystävät tosin jo tiedämmekin :-)

Pari vuotta sitten maalis-huhtikuun vaiheessa koski oli sula, mutta maassa oli vielä lunta siellä täällä. Enemmän talvi kuin juuri nyt. Rengastettu koskikara oli vahdissa kiven päällä sukeltaakseen pian veteen ruuan perään.


Kevään alkua jo nyt - ihanaa viikon jatkoa!

12 kommenttia:

 1. Heh, mun aivot ei kyllä oo yliaktiiviset juuri koskaan :)
  Koskikara näyttää olevan kihlattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on mainiota, ettei sinun aivosi lähde liian usein liian isoille kierroksille. Kierrosherkkä kerää ne kierrokset ihan tyhjästäkin, jos muuta ei ole tarjolla.

   Poista
 2. Kaunis lintu tuo koskikara,harvinainen täällä päin,vielä rengastettu.
  no eilen kävin kuvaamassa kirsikan kukat Aurajoen rannalla, koskaan ei ole ollut tällaista että helmik.puolessa välissä kirsikkapuu kukkii, isolla porukalla siinä ihasteltiin niitä kukkia auringon paisteessa ja7 asteen lämmössä, ehkäpä siitä sai energiaa ja virkeyttä ja tietoisuutta siitä että kohta on kesä.
  Blogissani on kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo koskikara täälläkään mikään tavislintu ole, mutta parilla vakiopaikalla niitä käyn muutaman kerran talvessa kuikkimassa :-)

   Kirsikkapuun kukinta tähän aikaan kertoo kummallisesta talvesta enemmän kuin paljon!

   Poista
 3. Kaunis kuva <3 ihanaa viikon jatkoa Sinulle :)

  https://valokuvahetkiani.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Ylivirittynyt, siinäpä hyvin selittävä tyhjentävä sana. Mielestäni ei pelkästään kielteinen. Yöt ovat joskus ainoaa rauhallista aikaa suunnitella taidetta, matkoja, arjen touhulistoja tai vaan "katsella" menneitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylivirittyminen voi tulla yhtä hyvin ihanista kuin ahdistavistakin asioista - tai kaikesta maan ja taivaan välillä. Pääasia, että joskus löytää aikaa levolle ja itsensä kuuntelemiselle. Ei sen tarvitse olla yöllä :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)