maanantai 3. elokuuta 2020

Viimeinen lomapäivä, ensimmäinen harmaahaikara

Tänään on tämän lomapätkän viimeinen lomapäivä. On tuntunut taas niin upealta viettää viikonlopun jälkeen vielä yksi lomapäivä ennen töiden aloittamista. Tämä käytäntö sopii minulle kuin nenä päähän. Samalla ensimmäinen työviikko on hieman lyhyempi eikä pitkän pitkä kituviikko töihin paluun rytmittämisen kanssa :-)

Aamulla heräsin ennen aikojani. Puolisen tuntia kääntelin kylkeä ja sitten päätin lähteä ulkoiluttamaan kameraa. Aamuksi oli luvattu hyvää säätä. Aamiaisleipä kassiin, termospulloon lämmintä teetä mukaan ja matkaan.

Kun perillä näin ison linnun liihottavan kohti, virittelin kameran asemiin ja aloin kuvata. Aina kannattaa ensin kuvata ja vasta sitten ihmetellä. Tilanteet menevät ohi niin nopeasti. Osoittautui, että iso hiljaistakin hiljaisempi liihottelija olikin minun kesäni ensimmäinen harmaahaikara :-)

Ensimmäiseen kuvaan tunki itsensä harmaahaikaran seuraksi myös pieni haarapääsky :-) Kuvasta näkyy myös harmaahaikaran erittäin lyhyt takatukka, tämä on siis nuori yksilö. Tukan kasvattamiseen tarvitaan aikaa ;-)




Olen saanut parin viikon aikana metsäreissujen tuliaisina jo kolmesti isoja kutiavia paukamia. Tai siis ne ovat vielä metsästä tullessa vain kutisevia, punaisia ja hyttysen piston kokoisia. Mitään pistosta en ole millään kertaa tuntenut, vähitellen on alkanut vain kutittamaan. Tunnin sisällä paukamat ovat kasvaneet jo todella isoiksi. Ensimmäisellä kerralla neljän viereisen paukaman kunkin halkaisija oli ehkä noin 3 cm. Tuorein tämänpäiväinen yksinäinen paukama kämmenselässä on halkaisijaltaan ainakin 6 cm. Aikaisemmin tilanne on nollaantunut vuorokauden aikana (olen ottanut ekstra-annokset antihistamiinia). Toivottavasti tällä kertaa käy samoin.

11 kommenttia:

  1. Tämä on upea lintu, tunnistaa niin hyvin tuosta lentoasennosta.
    Etsippä tietoa/kuvia lintukirpun puremista. Miulla tulee niistä juuri sellaisia oireita, joita kuvailit. Ja ne ovat vierekkäin, kuin jokin polku. Kutittavat ihan sietämättömästi.Pahimmat puremat sain kun putsattiin pönttöjä.Toinen paha purija ja kutituksen aiheuttaja on mäkärä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Etsiskelin ensin tietoa lintukirpuista ja ne näyttävät olevan aktiivisia ihmisten suuntaan ennen kaikkea keväisin. Mäkärän purema puolestaan jättää jonkinlaisen havaittavan puremajäljen. Minun paukamoissani ei ole näkynyt minkäänlaisia pistosten tai puremien jälkiä. Tällä hetkellä oikean käden kämmenselästä puolet on vielä turvoksissa (siis vain yksi iso paukama), mutta turvotus on jo laskenut eilisestä eikä kutinaakaan ole. Aivan salaperäisen kummalista.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Niinpä. Minä ainakin rapsuttelen itseäni kauan, ennen kuin huomaan mitään. Se ei pienennä paukamien kokoa :-(

      Poista
  3. Onpa hienoja kuvia. Onko kyseessä ehkä hirvikärpänen? Mukavaa töihin paluuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anneli!

      Hyvä ehdotus! Hirvikärpäsen puremat olen kuitenkin tuntenut aikaisemmin kivuliaina ennemminkin kuin kutiavina. Eikä niiden aiheuttama turvotuskaan ole ainakaan ennen ole ollut onneksi lähellekään tätä luokkaa.

      Poista
  4. Aikamoisia paukamia. Toivottavasti lääkkeet auttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antihistamiini on helpottanut kutinaa ja turvotuskin on jo laskenut pakottavan pinkeästä siedettäväksi. Puoli kämmenselkää on vielä pyöreähkössä kunnossa.

      Poista
  5. Upeat kuvat kauniista linnusta. Melkoiset paukamat! Toivottavasti asettuvat. Tsemppiä töihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Satu!

      Tänään paukama on jo parempi, vaikkei juurikaan pienempi. Mutta ainakaan se ei enää kutise :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!