sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Sirittäjä laulaa isosti ja kovaa!

Puutarhakärpänen pääsi puremaan pari kertaa päivän aikana - keli oli todella otollinen pienille pihan huoltotöille. Viikon aikana kipeytynyt nilkka ei kuitenkaan ilahtunut lisärasituksesta ja nyt sen on annettava huilia. Ja se sopii minulle ;-)

Sirittäjän ääni on tuttuakin tutumpi seka- ja lehtimetsissä kulkijalle. Ulkonäöltään sirittäjä on yksi noista vihertävistä pikkulinnuista, joita on vaikea erottaa toisistaan. Sirittäjän valkea vatsa ja keltainen pään ja kaulan seutu erottaa sen ehkä varmimmin muista. Mutta takuuvarma tunnistustekijä on sen helposti tunnistettava (ainakin) kaksiosainen laulu.

Nämä videot eivät tee oikeutta sirittäjän massiivisen kuuluvalle äänelle. Ainakin eilen tapaamani tyyppi lauloi niin, että koko metsä kaikui ja raikui. Aivan käsittämätöntä ymmärtää, että noin pienestä otuksesta voi lähteä niin valtavan iso ääni!

Mutta muutama linkki sirittäjän äänen lähteille:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/16/lintumaailman-harmaahiiret-sirittaja

https://suomenluonto.fi/uutiset/kuuntele-sirittajan-laulu-kiihtyy-loppua-kohden/

https://www.xn--lintujen-net-ocba.net/sirittaja/


Ja pari kuvaa vilkkaasta oksalta toiselle ja puusta toiseen lennähtävästä laulajasta :-)





14 kommenttia:

  1. Siinä kyllä nyt kuvan perusteella lauletaan täysin palkein. Olet saanut upeat kuvat. Meillä on muuten lintu, joka kuulostaa kissalta. Ja sammakko, joka haukkuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna!

      Hauskoja eläimiä :-)
      Miltäköhän meidän härkälintumme kuulostaa? ;-)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. En varmaan istutakaan. Olen aikoinani istutellut pihaa ihan luvattoman täyteen ottaen huomioon, että kaikki pensaat ja puut kuitenkin kasvavat joka vuosi. Siistimistä ja karsimista vuosittain ennemminkin tämä minun puutarhatouhuamiseni. Tai ehkä vieläkin enemmän vain oleskelua ja nautiskelua ;-)

      Poista
  3. Tuo on ihan totta. Näitä lintuja ilman ääni näytettä on hankala tunnistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kanssa päivystin pitkän aikaa. Seurasin sen lentelyä ja laulelua. Nopeasti selvisi, mitkä luritukset tulevat tämän linnun kupeista ja mitkä muualta :-)

      Poista
  4. Opin juuri pari päivää sitten, että se pähkäilemäni surumielinen, laskeva hyy hyy on myös sirittäjän ääni. Koko sirittäjää kun ei ole jostain syystä Luontoportin linnuissa, niin on pitänyt etsiä muilta sivuilta. Mun pää vaan tahtoo olla nykyään semmonen, että jo opitutkaan äänet ei pysy muistissa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tuo selvisi vasta tällä kuvausreissulla, kun seurasin riittävän kauan sirittäjää ja sen laulamista. Samasta linnusta tulivatkin kaikki nuo äänet, vaikka olisin voinut kuvitella lähteeksi kaksi eri lintua, jopa lintulajia :-) Kaikkea sitä oppii, kun riittävästi seuraa :-)

      Poista
  5. Ihana kuvasarja jälleen! Tykkään näistä. Yleensä postaillaan yksittäisiä tosi hiottuja otoksia, ikään kuin irrallaan kontekstista, mikä sekin on toki oikein jees, mutta tykkään tästä vähän erilaisemmasta tyylistäsi postata useampi kuva yhdestä tilanteesta niin, että niissä näkyy liike ja tilanteen tunnelma.

    Sirittäjä on yksi suosikkilinnuistani. Sen ääni tuo mieleen lapsuus- ja teinivuosieni lähimetsän, jossa aina seikkailin. Siellä lauloi useita sirittäjiä. (Nykyään sitä metsää ei enää ole. Hakattiin pois. Hyvä, etten asu enää sillä seudulla, koska muuten harmittaisi varmaan joka päivä, kun miettisi, minne menisi kävelylle, eikä sen edesmenneen metsän suuntaan voisi enää edes ajatellakaan lähtevänsä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, M.T.

      En ole itse mitenkään tiedostanut omaa tyyliäni, kiitos palautteesta! Halu välittää oma kokemus on usein sen verran voimakas, että se tarvitsee välillä vähän sarjakuvausta. Siltikään kaikki ei välity, mutta tämähän onkin vain valokuvausta :-)

      Minä olen sirittäjän kanssa ollut tuttuja vasta muutamia vuosia. Kun ei ole tullut lapsena opittua luontoasioita, kuluu niiden opetteluun omin avuin oma aikansa tässä aikuisella iällä. Nautinnolllista oppia ja löytää uutta :-)

      Poista
  6. Aamuisin on sellainen konsertti aina, ja ilta myöhään mustarastas vislaa, se on lyhyt aika kun saa kuulla niiden lauluja, vaan en ole kuullut käen kukuntaa vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käen olen kuullut kukkuvan muutaman kerran. Alkaa olla se aika vuodesta, joten ihan kohta sinäkin kuulet sen :-)

      Poista
  7. Ihana sirittäjä!
    Mistä löydätkin aina kaikki nämä erikoiset linnut?
    Menetkö sinne, missä on näitä bongattu?
    Mulla on ystäväpariskunta, jotka ovat lintubongaajia ja hekin löytävät aina näitä erikoisia lintuja, heillä on tiedosssaan nettisivuja, missä käyvät ja löytävät sieltä paikat.
    Joskus, ja monestikkin kyllä vuosien mittaan osaavat löytää ne erikoiset linnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, etten halua kulkea bongaustietojen perässä. Olen ihan vanhanaikaisesti omien polkujeni kulkija enkä halua päätyä samaan autoletkaan tienvarteen monen muun autollisen kanssa vahtimaan yhdessä viattomia pieniä otuksia. Jokin siinä ei vain sovi minulle.

      Toki teen niin, että joskus katsastan Tiiran sivuilta, missä on tehty lintuhavaintoja. Meillä päin vain pieni osa lintuharrastajista ilmoittaa havaintonsa Tiiraan, joten se ei ole mikään mahdottoman varma keino ;-) Sen avulla kuitenkin oppii jotain siitä, missä päin linnut tuppaavat viihtymään. Mutta se on siis keino, jota käytän vasta, kun muut keinot on syöty ;-)

      Sirittäjä taitaa olla aika tavallinen lintu. Kun sen kuulee, pitää vain malttaa jäädä odottelemaan liikettä ja seurata sitä katseella. Se ei ole kai varsinaisesti arka lintu. Levoton kylläkin :-)

      Minulla on tavoitteena seurata tavallista luontoa. Sellaista, jota ihan kuka vain voisi seurata. Välillä eteen sattuu ihanuuksia, enkä ole niistä ollenkaan pahoillani :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!