keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Sinitiaisten pesä ja käpytikka

Havaitsin sinitiaisten pesän, kun huomasin lintujen trafiikin sinne ja sieltä pois. Ensin huomasin pesäpuun. Varsinaisen pesän hahmottamiseen meni hetki aikaa tarkkaillessa. Sinitiainen on kolopesijä, mutten aluksi huomannut puussa mitään koloa. Kameralla kauempaa tarkkailtuani havaitsin sitten vihdoin sen kolon.

Tuo vekki keskellä puuta onkin kolon suuaukko. Kauempaa se näytti vain pieneltä kurttuiselta rypyltä. Mutta niin ne tintit lensivät sinne ja sieltä pois kerta toisensa jälkeen.
Alla olevan kuvan kulmasta zoomaamalla näkee jo, että aukkohan se siellä.


Ja seuraavasta kuvasta näkyy, että tinttihän se sinne mahtuu, tässä tulossa pesältä pois.


Sitten saapui paikalle käpytikka, joka kiinnostui kolosta kuuluvista äänistä suunnattomasti. Tällä hetkellä toinen emoista oli pesäkolossa paikalla.


Tikka hivuttautui kololle, kurkki sinne, taisi kuunnellakin. Odotti ja kurkisteli lisää.Ja sitten se alkoi hakata kolon suuaukkoa. Muutaman kuvan otin ja kävin itseni kanssa keskustelua siitä, kuinka luonnon toimiin ei pitäisi puuttua. Olin kuitenkin kuvannut tiaisia jo pari päivää ja minun kohdallani se tarkoittaa jo hyvää yhteistyösuhdetta. En oikein voinut antaa niiden kärsiäkään etenkään minun vahtivuorollani.

Kävelin sitten rauhallisesti käpytikan luo - aika lähelle, sillä sillä ei ollut aikomustakaan poistua lihapatojen ääreltä. Sanoin sille hellästi, mutta määrätietoisesti, että älä nyt yritäkään, menepäs vain muualle siitä. Se vilkaisi minua epäuskoisesti (ihan totta!), siirtyi vähän sivummalle ja lennähti sitten vihdoin pois.


Tämän jälkeen poikaset eivät jääneet pesään yksin ainakaan minun ollessani paikalla. Toinen emoista lähti pesältä vasta, kun toinen saapui paikalle. Ylempänä pää ylöspäin oleva emo on poistumassa pesältä ja alapuolella pyrstö ylöspäin oleva emo on siirtymässä pesälle.Tänään kävin vilkaisemassa pesäpuuta ja kovasti yhtenä kappaleena se näytti olevan paikallaan. Perhe on ainakin vielä siis turvassa.

18 kommenttia:

 1. Hieno kuvasarja! Kyllä tosiaan harjaantunut silmä saa olla, että tuosta puusta pesän löytää! Ihana kuulla että poikaset pelastit! Minä olen kyllä eläinten suhteen sellainen "herkkis" etten pysty edes tv.stä sellaisia eläinohjelmia katsomaan missä eläimet joutuvat toisten eläinten saaliiksi, vaikka se sitä normaalia luonnon kiertokulkua onkin. Aurinkoista viikon jatkoa ja mukavia toukokuun viimeisiä päiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päde!

   En usko, että tuo käpytikka perheineen nääntyy, vaikkei päässytkään tälle apajalle.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Siksi ajattelinkin, että onpas fantastisen turvallinen paikka, ennen kuin tikka takoi järkeä päähäni :-(

   Poista
 3. Tuossa onkin ristiriitainen tilanne. Mieki oon tavallaan ollu ilonen variksen "tuttavuudesta", vaikka tiedänkin että se kyllä sitten hävittää muiden pesiä. Nyt on rastas tehny pesän aika avonaiselle paikalle, saa nähdä miten siinä käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole luonto helppo eikä vain kaunis ja suloinen juttu - upea silti.

   Poista
 4. Turvallisempi pesäpaikka olisi ollut pönttö, niitä ei ole liikaa, minulla 6 pönttöä, viidessä on asukkaat, sinitianen on kolo lintu, toivottavasti säilyy poikaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä sinitiaiset päätyivät pesimään syystä tai toisesta pihapiirien ja pönttöjen ulottumattomiin.

   Poista
 5. Tuo on ihan totta. Luonto toimii omalla painolla. Mutta pieniä hyviä tekoja voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menen väliin harvoin, mutta nuo poikaset ovat minulle aina niin vaikea paikka.
   Kissaa en laske siihen kategoriaan, jonka toimintaan en saisi puuttua. Meidän pihallamme eivät kissat linnuilla ruokaile.

   Poista
 6. Mahtava havainto. Tiaisten pesiä puiden koloissa harvoin pääsee näkemään. Talitintin pesän olen nähnyt, en koskaan sinitintin. Hienoja kuvia.

  VastaaPoista
 7. Satuitpa hyvään aikaan paikalle. Näyttää täydelliseltä piilolta, mutta niin vain tikka on huomannut pesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikka kulkee puun rungolta toiselle ja tutkii kaiken. Äänet se varmaan kuuli.

   Poista
 8. Olipa jännitysnäytelmä! Hyvä silti, että olit tikalle hellä :) Toivotaan parasta pikkuisten kohdalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Panokset tietenkin kovenevat, kun kesä edistyy ja kaikilla on yhä suuremmat poikaset ruokittavanaan. Mutta näin mentiin tässä vaiheessa :-)

   Poista
  2. Peli se tietenkin kovenee ja panokset puolestaan kasvavat - tämä on taas tätä tahatonta ja spontaania sanontojen automaattista yhdistelyäni. Tällä kertaa huomasin mokani ihan itse ;-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)