tiistai 19. toukokuuta 2020

Räkättirastas ja matosaalis

Ainakin linnuilla riittää nyt tohinaa! Niiden tohinan syy on jotenkin järkeenkäyvämpi kuin meidän työelämämme kevättohinoiden perusteet. Lintujen poikaset eivät vain selviä, jolleivät emot ruoki niitä riittävästi ja oikeanlaisella ruoalla. Suuri osa työkiireistä on sellaisia, ettei niiden takana ole mitään oikeaa hätää tai hädän uhkaa. Tuntuu usein siltä, että joku on vain päättänyt tahtoa, että nyt on tapahduttava heti ja sitten on vain tapahduttava heti.

Varpuset suhaavat nurmikolla pienet hyönteisniput nokissaan. Poikaset ovat selvästi vielä pieniä ja proteiinipitoisen ravinnon pitää olla pieniin nokkiin ja kurkkuihin sopivaa. Räkätti- ja punakylkirastaiden poikaset ovat ainakin joissakin poikueissa jo huomattavan paljon isompia. Ihan kunnon matoja emot lennättävät jo perillisilleen. Tuo matojen etsiminen ja kerääminen on jotenkin aina yhtä liikuttavaa seurattavaa :-)
En tiedä, mikä temperamenttinen heilahdus tässä kävi.


Mutta niin se mato jäi sen seurauksena rullalle nokan ympärille ;-)


Vaikka päivä on taas tarjoillut niin vesisateita, raekuuroja kuin auringon pilkahduksiakin, parempaa on luvassa. Ensi viikoksi luvataan ihan kesäisiä kelejä - toivotaan, että ennusteet osuvat edes sinne päin eikä tällainen keli jatku enää sinne asti.

Torstaina onkin helatorstai. Minä vietän perjantaina vapaapäivän eli tiedossa on ihan kunnon mittainen viikonloppu. Jos keli sallii, lähden luontoon ;-) Entä sinä?

12 kommenttia:

 1. Luonto retkelle luultavasti. Matojuhlat.

  VastaaPoista
 2. Tempperamenttinen mato :) Tai tipu. Tai molemmat! Hauskaan kohtaan osuit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madoista löytyy kovasti temperamenttia tuossa elämän vaiheessa. Niinkuin meistä kaikista. Ehkä kannattaisi päästellä täysillä jo nyt?

   Poista
 3. Mulla on ollu lintujenruokintapaikalla vielä niitä kevätruokapötköjä, ja ne menee kuin kuumille kiville. Enemmän on kysyntää ruualle kuin talvella! Outoa, kyllä ne yleensä on kesän tullen hävinneet, siis linnut ruokapaikalta. Enää en osta enempää, luultavasti tänään loppuu tuo mikä siellä vielä on ja sitten kuskaan häkkyrän autotallin taakse kesäksi.

  Sitähän ei vielä tiedä, mitä viikonloppuna. Tänään käydään sun kotikaupungissa hakemassa tyttärelle sänky sen uuteen kämppään. Jota ei kyllä vielä ole, mutta eiköhän se kohta oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokinnoilla käyvät meilläkin monet lajit, vaikka ruokinta on ollut lyhyttä taukoa lukuunottamatta jäissä jo jonkin aikaa.

   Poista
 4. Hieno kuvasarja. Räksät ovat hyvin tarpeellinen lintulaji. Ne hälyyttävät, kun joku vaara lähestyy pesimäpuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Milja!

   Tuollaisia yhteishuolehtivia naapureita minäkin voisin arvostaa :-)

   Poista
 5. Ne on taitavia kiskomaan matoja maasta, olen huomannut että ne kuuntelee missä kohtaa mato menee, rastailla on enimmäkseen pesiä piha puissa, mun pöntöissä on nyt sinitiainen, kirjosieppo ja talitiainen, pönttöjä on kaikkiaan 6 kpl.

  VastaaPoista
 6. joku sanoo, että ne kuuntelevat, toinen, että katselevat. Eivät pysty kohdistamaan katsettaan tarkasti kuin yhdellä silmällä. Ehkä joskus selviää, mikä on asian oikea laita :-)

  Hienoa, että pönttösi ovat bookattuja!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)