sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Joulujuhlat lähestyvät - muistatko vielä omasi?

Kun joulun aika lähestyy, on hyvä aika sohaista itse kunkin lapsuuden ja nuoruuden jouluaikaisia muistoja. Ehkä niihin osaa nyt jo suhtautua sopivan viileällä asenteella?

Muistatko koulun joulujuhlan ja ne luokkien esitykset siellä? Pääsitkö (jouduitko) joulunäytelmään?  Millaiseen osaan päädyit ja kuinka tyytyväinen olit siihen?

Neljännellä luokalla esitin koulun joulujuhlassa laulun "En etsi valtaa loistoa" ja se oli yksi lapsuuteni voimaannuttavistani tapahtumista. Iso kiitos silloiselle musiikkiopelle :-) Olen siis ollut kova esiintymään ihan pienestä pitäen :-)

Yläasteen näytelmäkerhon esitys Lumikki ja seitsemän kääpiötä taisi olla joulujuhlassa? Ainakin se oli vanhempainyhdistyksen kokouksessa ennen sitä. Esitin Lumikkia ja koin omantunnon tuskia prinssiä esittäneen, minusta vähemmän mieluisan pojan kanssa, enkä voinut päätyä esityksessä hänen kanssaan naimisiin. Siitä ei seurannut hyvää. Taisi olla niin, että esitimme näytelmän uudelleen koulun joulujuhlissa ja siihen mennessä sopivan Lumikin puutteessa vaihtoon oli joutunut prinssi, jota ystäväni ja luokkakaverini Anne päätyi esittämään. Hänen kanssaan oli paljon helpompi lupautua menemään naimisiin ;-)

Entisten työkavereiden kanssa aikoinaan juteltiin aiheesta paljonkin. Sieltä löytyi puolitraumaattisia kokemuksia 'kulissitontun' esittäjistä. Siis niistä tontuista (tai kuusipuista) jotka vain seisoivat paikoillaan koko esityksen ajan eivätkä sanoneet sanaakaan. On se mahtanut olla julma kohtalo :-(

Millaisia joulujuhlamuistoja sinulla on lapsuudestasi ja nuoruudestasi?



16 kommenttia:

  1. Aika pakko pullaa oli juhlat. Mutta selvisin niistä kuitenkin. Joissain musiikki esityksissä olin mukana.

    VastaaPoista
  2. Nämä ovat hauskoja. Minulla on kivat muistot joulujuhlista, oli näytelmiä ja runonlausuntaa. Roolitkin olivat sellaisia, että jokainen sai loistaa riittävästi. Niin, ja tietysti esitimme tonttujoukkoa. Täkäläisissä kouluissa ei vietetä joulujuhlaa, joten vain silloin kun lapset olivat päiväkerhossa pääsimme joulujuhliin.

    VastaaPoista
  3. Kaunis valokuva. Ala-luokilta en muista ainuttakaan joulujuhlaa, en myöskään yläluokilla. Mutta seuraavalla asteella rakastin näyttelemistä, viimeisin rooli oli peikkona olo;-))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anne!
      Upeaa, että löysit esiintymisen upean riemun :-) Kaikki eivät koe aihetta samoin. Esiintymiskärpänen on purrut minua jo pienenä :-)

      Poista
  4. Kivoja muistoja kouluaikojen joulujuhlista. Olin usein joulukuvaelman enkelinä - en päässyt kertaakaan Mariaksi, mikä pikkuisen harmitti minua. Jo lapsena liikutuin kovasti Enkeli taivaan -laulusta. Pikkuisessa koulussamme opettaja soitti antaumuksella harmonia ja me lapset lauloimme aina antaumuksella.

    VastaaPoista
  5. Olin ujo ja pullea lapsi, joten en paljoakaan näytelmissä ollut. Joissakin tonttuleikeissä kuitenkin varmaan, muistan että ollaan oltu penkomassa takahuoneen enkeliseppeleitä ja -siipiä ja tonttupukuja jännityksen kihelmöidessä vatsanpohjassa. Ala-asteella, yläasteen jouluista en muista mitään. Toki enkelitaivaan laulaminen on boostannut joulumieltä. Sitä kuitenkin lapsena vielä oli, vaikkei ne joulut niin ihania kotona olleetkaan, varsinkaan vanhempien eron jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain tuollaista rekvisiittapenkomista minäkin lapsuudesta muistan hämärästi. Se oli ihanaa!

      Joulujuhlan ja kotijoulun välinen kuilu voi olla ihan mitä vain, ikävä kyllä :-(

      Poista
  6. Meillä oli pieni kyläkoulu ja jokainen oppilas taisi joutua (päästä) esityksiin. Erityisesti on jäänyt mieleen Tiernapojat. Pojat eivät suostuneet osallistumaan, joten me tytöt esitettiin useana vuonna Tiernapojat. Ensin pääsin tähtipojaksi mutta seuraavana vuonna sain ylennyksen Murjaanien kuninkaaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama kuin meidän Lumikissamme - vain yksi poika suostui prinssiksi ja kun minä annoin sitten lopulta hänelle rukkaset, tuli kriisi, jonka ratkaisi tyttöprinssi ;-)

      Ei muuten huono meriitti tuollainen tiernapoikapesti!

      Poista
  7. Jag var tomte på en julfest i 4 eller 5 klass. Skulle dela ut kola (hemmagjord) till eleverna i de klasser vi besökte. Hann dock inte ge alla utan var tvungen att springa efter luciatåget för att hinna till nästa klass.....pinsamt ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sounds like a hard job for such a young boy :-(
      Happily you have evidently survived ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!