sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Yhteiset talkoot, pienet valitukset narikkaan toistaiseksi

Näinä kovina aikoina soisi mahdollisimman monen ajattelevan kaikessa isoa kokonaisuutta. Olkoon se iso kokonaisuus sitten se oma kylä, kunta, maakunta tai Suomi. Meitä koettelee ikävä pandemia, joka ei aiheuta kaikille harmia. Joillekin se sen sijaan on kohtalokas tai vähintäänkin tyrmäävä. Me kaikki yhdessä vastaamme siitä, miten annamme sairauden levitä keskuudessamme.

Tavallaan ymmärrän sen ylirohkeuden, joka syntyy siitä ajatuksesta, ettei itse kuitenkaan kärsi koronasta kovin paljon. Sitten kuitenkaan en ymmärrä sitä välinpitämättömyyttä, jonka varjossa toimitaan itsekkään satunnaisesti ja vaarannetaan lähipiirin riskiryhmäläiset vakaville seurauksille.

Jos juuri nyt sattuu olemaan kovasti voittamaton olo tämän sairauden edessä, niin seuraavat vakavat sairaudet eivät noudata enää samaa kaavaa. Joka nyt on turvassa, voi olla seuraavan sairauden riskiryhmässä. Miten haluaisit tulla kohdelluksi silloin?
 

Kun keskittyy isoon kokonaisuuteen, näkee sen, miten jotkut maksavat tästä pandemiasta todella korkean hinnan. Yksi menettää työpaikkansa, toinen terveytensä. Kolmas valittaa ryhmäliikunnan siirtymistä nettiin. Isossa kuvassa voisimme ottaa huomioon tilaneen seuraukset meille kaikille ja sopeuttaa valittamisemme siihen. Työpaikkansa tai terveytensä menettänyttä ei varmasti kannusta tai inspiroi jonkun valitus siitä, ettei pääse enää juoksemaan kavereiden kanssa ohjatusti lähikimpassa - ehkä seuraavaan puoleen vuoteen.

Saa harmittaa, muttei täytetä kanavia itsekkäistä ja pienistä valituksista. Otetaan huomioon heidät, joiden menetykset ovat huomattavasti isompia. Ollaan mukana näissä isoissa yhteisissä talkoissa :-)




11 kommenttia:

  1. Erinomaisesti tiivistetty. Tämän voisi julkaista vaikka Hesarin kansisivulla. Kiitos sinulle!

    VastaaPoista
  2. Tänne maaseudulle muutti viron puolelta porukkaa, miten se viron korona tilanne onkaan,entä venäjällä,ruotsissa, matkustamista ei voi estää,
    kasvosuojia näkyy pitkin katuja ja kauppojen pihoilla, ehkä linnut niitä kiskoo roskiksista.
    Minun talkooni on se että kun käyn ison määrän ruokaa kotiin pakkaseen, ja pysyn kotona, eikä hesasta kukaan tule meille tänä jouluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat toivottavasti olleet karanteenissa riittävän ajan ja asia on sen puoleen kunnossa.

      Ovat ihmiset myös huolimattomia kasvosuojien kanssa. Itse olen nähnyt yhden kaupan asiakkaan laittavan maskinsa roskikseen päin, mutta eihän se sinne laskeutunut vaan roskiksen viereen. Ei välittänyt mies tuosta mitään, vaan jatkoi matkaansa.

      Sinulla ainakin on erinomainen panos näihin talkoisiin!

      Poista
  3. Taitaa kuitenkin olla iso osa meitä ihmisiä jotka maskeja levittää luontoon. Jos ei heti osu roskii ja tippuu maahan , ei sitä siitä enää nosteta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se varmaan niin. Ikään kuin se olisi nöyryyttävää nostaa maahan pudonnutta maskia takaisin sinne, minne sen piti mennä.

      Poista
  4. sami, olen nähnyt myös että harakat etsii ruokaa avoimista roskiksista, ja heittelevät roskat ulos, luulin että ihmiset niitä on heitelleet, kunnes selvisi että harakat ne on olleet asialla.
    Eli uusi ilmiö, mutta yököttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan on se näinkin. Kyllähän nuo linnut nopeasti kaivavat täpötäydet roska-astiat ruuan toiveessa. Roska-astioiden tyhjennykseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota nyt, kun ne täyttyvät entistä nopeammin.

      Poista
  5. Suhteellisuudentajua toivoisi nyt enemmän kuin ennen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri niin. Se tuntuu olevan monin paikoin aika kadoksissa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!