maanantai 10. helmikuuta 2020

Onnellisuustutkimusten satoa :-)

Kirjoitin työpaikan blogiin tänään muun muassa hengitysharjoitusten avulla tehtävästä stressitason laskemisesta ja tunnetilojen muuttamisesta. Hengitysharjoitusten kautta päädyin Stanfordin yliopistossa tutkimusjohtajana toimivan Emma Seppälän onnellisuustutkimusten jäljille. Niistä en malta olla kirjoittelematta hieman tännekin etenkään eilen löytämäni kuvan jälkeen.

Mietin jo eilen tämän kuvan kanssa, että eivät ole ihan samalla asenteella veljekset tässä liikkeellä ;-) Kesäkuisia variksen poikasia siis ja nälkä on kova. Emo pysyttelee jossain kauempana ja nämä kaksi humanteria ovat jääneet selviytymään yksin.

Vasemmanpuoleinen tyyppi näyttää rennolta ja selvästi matkii emolta saatuja oppeja ja näyttää siltä, kuin etsisi ruokaa. Ja sitten tuo oikeanpuoleinen: rääkyi jatkuvasti nokka milloin enemmän ja milloin vähemmän isosti auki. Se komenteli kaikkea ja kaikkia. Luulen jotenkin, että tuo vasemmanpuoleinen oppi aikaisemmin löytämään ruokansa ihan itse ;-)


Onnellisuustutkija Emma Seppälän suomalais-englantilainen isoisä Richard Rafael Seppälä on toiminut aikoinaan Suomen suurlähettiläänä sekä Ranskassa että Yhdysvalloissa. Sieltä siis kovin suomenkieliseltä kuulostava nimi :-)

Seppälä korostaa ainakin noissa haastatteluissa läsnäolemista, hengitystä (aina niin suotavaa ;-)) ja sitä, että onnellisuus ei tule tavoittelemalla. Onnellisuus ei ole saavutus, vaan olotila. Saavutusten tuoma ilo ja tyydytys on väliaikaista ja tarvitsee jatkuvaa toistumista. Aito, syvempi onnellisuus tulee siitä, että löytää olemassaololleen ja tekemiselleen syvemmän tarkoituksen. Jotain suurempaa kuin itse on.

Hengitysharjoituksista on kovaa tutkimustulosta ja niihin on ohjeita Satakunnan Kansan artikkelissa (suomenkieliset kirjoitetut ohjeet) ja Me Naiset -lehden artikkelissa (suomenkieliset kirjoitetut ohjeet ja englanninkielinen video). Paras hengitysharjoitus ikinä! Todella nopeasti rauhoittava ja tasaava vaikutus.

Paras ohjeistus löytyy täältä Helsingin Sanomien sivulta suomeksi tekstitettynä videona, jos tämä vain näkyy myös muille kuin tilaajille.

Business-oppaan haastattelussa Seppälältä kysyttiin:
"Mitkä ovat kolme vinkkiäsi niille, jotka haluavat menestyä työssään uhraamatta kuitenkaan onnellisuuttaan?"

Vastaukset olivat:

"1. Ota vapaata – tulet olemaan luovempi, oivaltavampi ja tunneälykkäämpi.

2. Ole ystävällinen muille – sinulla tulee olemaan hyvät suhteet työntekijöihisi ja työtovereihisi. He ovat lojaaleja sinulle. Sekä sinä että tiimisi tulette tuottavammiksi. Tulet onnellisemmaksi ja terveemmäksi.

3. Ole kiltti itsellesi. Palaudut helpommin ja olet onnellisempi, opit virheistäsi ja nouset takaisin jaloillesi elämässä väistämättä vastaantulevien haasteiden jälkeen."


15 kommenttia:

  1. Mahtava on kuva. Todella asialliset vastaukset. Moni saa ottaa opiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Parasta on, että nuo eivät ole vain mielipiteitä, jotka on tavallaan aina helppoa lytätä.
      Näiden takana on puhdasta dataa ja faktaa.
      Niihin pitää suhtautua vakavammin.

      Poista
  2. Hyviä ohjeita. Usein tulee olleeksi kiltti edes muille, mutta itselle jäkättää sitten sitäkin enemmän.

    Mä luulen kanssa, että vasemman puoleinen pikku-harakka saattaa nytkin pötkötellä jossain massu herkkuja täynnä. Toivottavasti kaverikin oppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle kiltti ja armollisena oleminen ei ole sellaista, mitä koulussa (ainakaan Suomessa) on minun sukupolvelleni opetettu. Ei sitä opetettu monille kotonakaan. Nyt viimeistään on aika oppia :-)

      Noiden varisten emoilla oli onneksi lehmän hermot, ei auttanut kiukuttelu eikä karjuminen. Itse piti opetella tekemään jotain nälkänsä eteen ;-)

      Poista
    2. Mä täällä hihittelen varikselle, jolla on lehmän hermot. Tää nyt osui johonkin nauruytimeen.

      Totta, luulen että itselle armollisena oleminen opitaan jo kotoa. Juuri luin juttua, että suomalainen tapa kasvattaa kiristämällä, uhkailemalla tai lahjonnalla ei ole kovin hedelmällinen. Täkäläinen tapa kasvattaa näyttäisi olevan kehuminen. Oli siihen aihetta tai ei. Kehuihin riittää suomalaisittain katsoen aika pieni ponnistus, ylävitosia läpsytellään hyvin herkästi.

      Poista
  3. Erinomaiset ohjeet Seppälältä.
    Kävin syksyllä mindfulness-kurssin, jossa hengittämisellä ja nimenomaan oikealla hengittämisellä on merkittävä rooli. Hengittämiseen keskittyminen auttaa kummasti tasaamaan kiihtynyttäkin olotilaa, ihan vaikka bussissa istuessa.
    Rääkyvän variksen olisi syytä harjoittaa hiukan kiltteyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen lukenut paljon hengittämistekniikoista ja harjoitellutkin niitä. Ennen tätä tulokset ovat olleet niin olemattomia, etten ole päässyt epäluuloisuuteni yli. Toisaalta, jos jonkin asian toimivuuteen ei usko, motivaatio harjoitteluun on pieni. Ja päinvastoin.

      Ensin ajattelin, että kiltteys voi olla liian vaativaa variksen aivoille, mutta sitten muistin Seppälän kertoneen siitä, kuinka myötätunto ja heikompien auttaminen ovat ainakin ihmisillä kirjoitettuna jo ihan pienimpienkin perimään. Ennen kuin ymmärretään mitään arvoista ja motivaatiosta, halu auttaa heikompaa on kova. Jospa se siis variskin ymmärtäisi jotain?

      Poista
  4. Ihana kuva ja hyviä ohjeita!
    Toivottelen sullekkin hyvää tulevaa ystävänpäivää 14.02.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Harakka!

      Oikein ihanaa ystävänpäivää perjantaiksi sinullekin :-)

      Poista
  5. Kiitos pakettisi tuli tänään keskiviikkona, sain hyvät kuvat ransusta, kaunis raikkaan värinen huivi kaulassa, myös tuo kiekko on sille hyvä,niin voi järsiä hampaat puhtaaksi. *Niin laitan torstai-illalla kuvia n.klo 22, myös kortit jotka laitoit ovat kauniit runon kera.Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että paketti saapui :-)
      Ja ihanaa, että huivi sopi Ransulle.
      Jäänkin odottelemaan kuvia!

      Poista

Kiitos kommentistasi!