torstai 13. elokuuta 2020

Koronalinko(?) lukiossa ja Siikanevan soiden suojelualue

Lukion opettajana toimiva ystäväni kärvistelee ison oppilasryhmänsä kanssa pienessä väistötilassa, jossa oppilaatkin valittavat hapen puutetta tunnin aikana. Hengitysmaskien käyttäminen ei onnistu vähässä hapessa millään. Oppilaat istuvat kuin sillit suolassa ja opettaja siellä joukossa. Samaan aikaan korona vahvistuu. Tuntuu aivan käsittämättömältä yhtälöltä! Löytyykö samanlaisia linkoja lukioista Hämeenlinnan seudun ulkopuolelta? Toivottavasti ei. Etäopiskelu olisi varmasti moninkertaisesti turvallisempi ratkaisu, jos riittäviä tiloja ei vain löydy. Herätkää Hämeessä!

Toivottavasti jostain löytyy riittävästi halua ja mandaattia tehdä tällä tilanteelle jotain.

Siikanevan soilla ei tarvinnut hakea etäisyyttä. Yhden ryhmän kanssa ohittelimme toinen toisiamme hyvin säällisen matkan päästä toisistamme ja tietenkin ulkoilmassa. Porottavan kuumuudenkin aikana matka oli nautinto, vaikkakin haasteellinen ;-)

Ensimmäiset pitkospuut olivat ikävän heikossa kunnossa. Paloja puuttui, osa lähti elämään omaa elämäänsä, kun niiden päälle astui. Keskittymistä vaativaa puuhaa oli alku.


Suotyyppejä oli matkalla monia ja otin tavoitteeksi perehtyä eri suotyyppeihin edes pintapuolisesti. Vähän tuo perehtyminen on jäänyt kaiken muun jalkoihin. Mutta Ylen artikkelissa tiivistetään näin: "Karkeasti jaoteltuna suot voidaan jakaa puustoisiin soihin ja puuttomiin avosoihin ja nämä edelleen rämeisiin, korpiin, nevoihin, lettoihin, luhtiin ja lähteikköihin." Luontoon.fi-sivuston mukaan Siikanevalla on keidas- ja aapasoita. Tämä on suoaloittelijalle hämmentävää, sillä noitahan ei mainittu tuolla aikaisemmassa listassa :-( Mutta uskotaan.


Reitti piipahti välillä suon saariin ja välillä oli vain perusmetsäreittiä.
Pitkospuiden levennyksillä oli helppo karsia kaikki kantamukset päältään ja venytellä paikkoja hetken aikaa. Paarmat olivat tosin haukkana tai kärppänä heti paikalla.


Näköalapaikalla oli näköalojen lisäksi myös nuotiopaikka. Tyydyin tähän varjoiseen ja hieman tuuliseen hengähdyspaikkaan.
Jokin noissa suomaisemissa vain vetoaa minuun.


Värit olivat kauniita :-)

Tälle hepokatille en ole löytänyt vielä lajia. Muhkea tyyppi, olisikohan pituus ollut ehkä 5-6 cm?


Tämä sisilisko oli taas korkeintaan 4 sentin mittainen kuonosta hännänpäähän. Aivan pikkuriikkinen siis :-)

Elokuu näyttää jatkuvan todella lämpimänä. Nautitaan upeista keleistä ja luonnosta. Mitä olet suunnitellut ensi viikonlopulle?

26 kommenttia:

 1. Onneksi vanhoja soita on taas aloitettu tuunaamaan soiksi. Upea tuo siikanevan suo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!
   Siikanevan suo oli monipuolinen ja siellä näki useampia erilaisia suotyyppejä.

   Poista
 2. Komeat suomaisemat ja kivat pikkumatkaajat! Tuolla suolla pitkospuut ovatkin tarpeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku!

   Pitkospuut olivat aivan ehdoton välttämättömyys suolla kulkemiseen.

   Poista
 3. Hyvin erikoista opiskelu pienessä tilassa, tässä tilanteessa!
  Aivan ihanat suokuvat, suomaisemassa on jotain niin kiehtovaa tuoksun lisäksi. Aika hankalaa varmasti tuo pitkospuitten korjaaminen, millähän keinoin ne materiaalit viedään paikalle.
  Vikonloppuna mökille. Viikko sitten oli sinilevää, joka esti uimisen ja saunomisenkin ,kun löylyvettä ei voinut ottaa. Viemme aina kotoa käyttöveden, kun kaivoa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vedotaan, että suositukset ovat vain suosituksia :-(

   Jos minä vastaisin materiaalien kuljetuksesta, veisin ne moottorikelkan avulla talvella. Mutta oikeasta käytännöstä en tiedä mitään.

   Mökki on hyvä paikka, kun sellainen on olemassa.

   Poista
 4. Ensimmäinen jaottelu soihin vielä jotenkin on ymmärrettävä, joko on puita tai sitten ei. Sitten on vähän hankalampaa.

  Mutta siis ihan kamalaa! Eikö nyt joku voisi käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä? Meillä on tilanne perusopetuksen puolella nyt sellainen, että koulut ovat kiinni ainakin seuraavat 6 viikkoa. Oppilaat voivat myös valita haluavatko syyslukukauden käydä etänä vai koulun penkillä. Jokin hybridimuoto kai on mahdollinen.

  Suomen lukuja kun katselen, niin kovin ovat maltillisia meihin verraten. Nyt kuitenkin näyttäisi sielläkin olevan lisääntymässä. Valoisa kesä kai saa unohtamaan sellaisen pikkuasian, kuin pandemian. Toivotaan, että järki voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on tilojen puutteesta, kun monet tilat kärsivät vaarallisesta sisäilmasta. Lakisääteinen peruskoulu sijoitetaan korvaaviin tiloihin ensimmäiseksi ja vapaaehtoinen lukio vasta sen jälkeen. Kaikille luokille ei millään riitä riittäviä tiloja :-( Ainakaan helposti.

   Poista
 5. Hienot maisemat niin väreineen kuin tunnelmineenkin. Elämää siellä on varmasti enemmänkin. Mukavaa, että hepokatti ja sisilisko tulivat sinua tervehtimään.
  Monet varmaan kuvittelivat, että korona on jo kukistettu. Taitaa olla vaikea syksy edessä.
  Minun viikonloppuohjelmani on tuttua ja turvallista puutarhaprojektien jatkamista sekä tarvittaessa vanhusten auttamista.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Elämää oli monenlaista. Aikaisemmin laittelin sinisiipien kuvia, mutta lisäksi oli runsaasti muitakin perhosia ja sudenkorentoja. Taivaalla näyttäytyivät ainakin tuuli- ja nuolihaukat.

   Poista
 6. Suo on mullekin kovin mieluinen maisema, etenkin sellanen missä näkyy mustaa vettä. Kuten olen jo sanonutkin, olen ehkä ollut edellisessä elämässäni suohirviö :)
  Mun viikonloppu menee tyttären muutossa, ainakin osittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta vesi on kaunis, kunhan se ei ole suoraan pitkospuiden alla ja vieressä ;-)

   Poista
 7. Voi vain toivoa, että linko ei linkoa. Aika hurjaa toimintaa ja ristiriitaista, monessa muussakin paikassa.
  Rakastan kuvia, jossa suotaa ja pitkospuita. Vetoaa muhun isosti, livenäkin toki. Mutta tauolla kun katselee kuvia, on edes "vähän kuin suolla". Kelpaa <3
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väsymystä virusta vastaan taistelussa on havaittavissa :-(

   Kiva, jos suofiilikset virittivät :-)

   Poista
 8. Upeat suokuvat! Suossa on kumma vetovoima ja soille pitää päästä joka kesä. Onneksi niitä vielä löytyy, vaikka paljon on tuhottu turpeen takia!

  Hyvää viikonloppua♥ Eiköhän se luontoretki kutsu meikäläistäkin viikonloppuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minttuli! Suomen luonto on niin ihanan monipuolinen :-)

   Poista
 9. Ihania suokuvia!:)
  En ymmärrä, miksen ole käynyt tutustumassa vielä yhteenkään. Asialle pitää selvästi tehdä jotakin. Kiitos eri suotyypppien oppitunnista!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Blue Tit!

   Suosittelen lämpimästi sellaista suota, jolla pääsee kulkemaan pitkospuilla. Pitkospuut on merkitty retki- ja maastokarttoihin selvästi, joten karttojen avulla pääsee valitsemaan mukavan tutustumissuon :-)

   Poista
 10. Ennen opetettiin koulussa vain kolme suotyyppiä: korpi, räme ja neva. Mutta ovathan letot, luhdat ja lähteiköt kaikki ihan eri tyyppistä suomaastoa. Katsoin kartalta tuota Siikanevan suota. Näyttää tosi mielenkiintoiselta saarineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ikävä kyllä muista mitään kouluajan suo-opetuksista, vaikka aika hyvin kaiken aina päähäni pänttäsinkin. Johtuu varmaan siitä, etten vuosikymmeniin tehnyt noilla tiedoilla mitään. Mutta hyvä, että suoelämä alkoi edes nyt ;-)

   Poista
 11. Todella kauniissa maisemissa kulkeva reitti! Aurinkoista elokuun jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)