sunnuntai 16. elokuuta 2020

Kantarelleja - ihanaa :-)

Kuvausinto on joutunut antamaan tilaa kiihkeälle keräilijälle, joka minusta kuoriutuu aina syksyn tullen. Syksyn suppilovahverot ovat jo vuosia kutsuneet minua niin voimakkaasti, että olen käynyt keräämässä niitä metsistä niin omaan kotiin kuin ystäville ja työkavereillekin. Tänä vuonna aktivoiduin keräilemään jo huomattavasti aikaisemmin. Nyt tähtäimessä olivat kantarellit. Ja niitä on sitten alun etsimisen jälkeen löytynyt oikein mukavasti. Löysin jopa ihan oman ja runsaan kantarellipaikan. Muuten joudun keräilemään niitä muutama kerrallaan pitkin metsää.

Kantarellit ovat toistaiseksi menneet ihan omaan käyttöön joko samantien tai pakastimeen. Ensimmäiset suppilovahverot sain sijoitettua ystävälleni. Onneksi, muuten olisin päätynyt kuivattamaan niitä. Tänään jäi matkaan taas pieni määrä suppiksia (niitä on tulossa todella lupaavan näköisesti!). Täytyy kysellä, vieläkä ystävän perhe jaksaisi ottaa kuormaa vastaan.


Kantarelleissa parasta on maku. Toiseksi parasta on helppo tunnistettavuus. Mutta ovat ne kauniitakin. Niiden ulkonäkö vaihtelee todella paljon. Osittain iän mukaan, mutta myös kasvupaikan mukaan. Jostain löytää vain pieniä yksilöitä syksyyn asti. Jostain löytyy isoja ja muhevia. Jos sammal tai heinät ovat kasvavan kantarellin yläpuolella kovin kuivia, voi pinnalle tunkeutuminen olla vaikeaa ja monimutkaista. Siinä muotoutuu jokainen sieni eri näköiseksi.


Vanhat kantarellit ovat uljaita suppiloita, jos ovat päässeet pinnalle asti. Joskus ne joutuvat taistelemaan aluskasvillisuuden kanssa tiukkaakin taistelua eikä niitä ensin edes huomaa. Sammalen tai heinien lomasta pilkahtaa ehkä vain pieni keltainen laikku. Ja kun katsoo tarkemmin, lähellä näkyy toinen pieni laikku. Kun sammalta tai heiniä siivoaa laikun päältä ja ympäriltä. alta paljastuu keltainen otus, jonka varsi voi olla pitkäkin ja todella monella mutkalla. Vain muutaman isomman kantarellin olen tänä kesänä löytänyt selvästi maanpinnan ylle päässeenä.


Minusta kantarelli on helpointa etenkin nuoren yksilön kohdalla tunnistaa alapuolelta. Kantarellin alapuolen rakenne on melko samannäköinen kuin suppilovahveroilla. Lakin ja jalan raja hämärtyy kun sen poimut liittyvät jalkaan.

Ainoa kantarellia muistuttava, mutta makuhermoille huonompi sieni on sitä oranssimpi valevahvero. Jos muuten on vaikea erottaa nämä kaksi, niin voi tutkia sienen jalkaa: kantarellin jalka on pehmytmaltoinen ja mehevä, valevahveron ohut ja sitkeä.




Tänä kesänä meillä on juhlittu kantarellien eli keltavahveroiden saaliita. Yhden hyvän kantarellipaikan löysin ja merkitsin sen saman tien kännykän maastokarttasovellukseen. Näin osaan suunnistaa sinne myös ensi vuonna :-)


Olen löytänyt metsistä myös täysin pystyyn kuivaneita kantarelleja. Kuivuus vie ne nopeasti, jollei saada lisää sateita. Silti moneen kertaan 'tyhjäksi' koluamastani lähimetsästä jäi tänäänkin taas ihan mukavasti sieniä matkaan jopa paikoista, joissa olen käynyt keräämässä viimeksi muutama päivä sitten.

Mahtavaa lakavaa viikkoa! Lämmintä luvataan edelleen. Kyllä meitä hemmotellaan :-)

16 kommenttia:

  1. Kuivatkin kanttarellit virkistyy vesiastiassa, jos ne laittaa heti ruuaksi :) vaikka joku on väittänyt, että vedessä ei saa liottaa sieniä eikä kalaa, tuoreena siis. Viime kesänä niitä "pahvisieniä" oli kans paljon. Tänään kävin mettässä, en nähny yhtään.

    Tuo hieno tietopläjäys olis melkein vaatinu sen valevahveron kuvankin verrokiksi! Viime vuonna niitäkin oli paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertailukuva löytyy tuon valevahverolinkin takaa. Ei ollut omaa kuvaa siitä.

      Poista
    2. Ai, en hoksannu että siinä oli linkki... mun edellinen "anoppi" keräs myös valevahverot, sanoi että on ihan hyvä ruokasieni sekin.

      Poista
  2. Uskomatonta, mutta totta! En ole koskaan nähnyt kantarellia luonnossa! Pelkästään torimyyjän kojussa! No, en ole kauheasti etsinytkään, mutta eipä ole metsässä eteeni tullutkaan! Hyviä ovat, mutta aina ne melkein tulee upotettua kermaan! Lihottavaa ja hyvää! Piirakassa myös nam ja siinäkin tietty kermaa...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus pienen pieniä kantarelleja, sellaisia muutaman millin pampulapäitä saattaa kasvaa ihan polulla, tosin tallaantuvat nopeasti ihmisten tai eläinten alle. Kantarellit tykkäävät tiiviistä maasta ja sen vuoksi niitä löytyy monesti myös teiden reunasta, jos oikeaan paikkaan sattuu. Vilkkaan tien reunasta niitä ei kannata kerätä syötäväksi, mutta näköelämys sentään ;-)

      Poista
  3. Upeaa saalista!
    Yhdet sienet löysin ihan vahingossa koiralenkillä, siinä mun syksyn sienisaalis tähän mennessä. Paistoin miehelle :) Itse en niistä valitettavasti tykkää, en vaikka kuinka yritän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinkuin Tillariina tuossa edellä totesi, kerma kruunaa ikävän hyvin esimerkiksi kantarellikastikkeen tai suppilovahveromuhennoksen. Tai keiton :-) Mutta jos ei tykkää kermastakaan, niin sille ei voi mitään.

      Poista
  4. Keltaista kultaa;-)) Pidätkö herkkutateista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole oppinut tunnistamaan vielä herkkutatteja enkä siksi ole myöskään maistanut niitä. Aloittelijan alkumatka on pitkä :-)

      Poista
  5. Kannattaa tutustua herkkutattiin. Tosiaan, keltaista kultaa. Nam..

    VastaaPoista
  6. Oi oi mitä herkkuja. Mekin olemme löytäneet kivasti kanttarelleja sekä myös herkkutatteja. Torvisieniä haluaisin löytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun saataisiin vain vielä sadetta :-) Ainakin tänne on luvattu sadetta ensi viikonlopuksi.

      Poista
  7. Hieno saalis teillä.
    Kantarelleja on tosiaan noussut tänä kesänä kohinalla tuolta maan uumenista. Niinpä meilläkin on kerättynä jo yli sata litraa, tuota metsiemme kultaa. Suppilovahveroiden aika vain ei täällä meillä ole vielä alkanut, sillä useista metsäretkistämme huolimatta, ei ensimmäsitäkään suppista ole osunut kohdallemme, edes niiltä edellisiltä vuosilta jo tutuiksi käyneiltä paikoilta.
    Saalisrikkaita sieniretkiä odotellessa:)

    VastaaPoista
  8. Aivan ihanat kuvat tästä superherkusta! Näitä näyttää tänä syksynä löytyvän, onneksi tänään oli tämä tervetullut sade!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!