maanantai 21. elokuuta 2023

Loma on ohi - paitsi rusakolla

Nyt on kesäsiirtymät omassa työelämässä ohi ja vauhti on ollut melkoinen jo jonkin aikaa. Hetken kestää, ennen kuin pääsee itse luontaisesti samaan rytmiin. Hämäläisen ajattelun ja toiminnan kiihdytysnopeus ei ole valoa nopeampaa, mutta paljon silti huhuja ja mainettaan ripeämpää.

Kun kyse ei ole paniikista eikä kaaoksesta, vaan tiukasta rupeamasta, niin sehän sopii minulle oikein hyvin. En yritäkään analysoida sitä, mikä on ulkoisen pakkokiireen ja yhteisen tavoitteen tuoman tiukan työrytmin välinen iso ero. Mutta iso se ero on. Vaativa haaste on upea kokemus, kohtuuton vaatimus on jotain ihan muuta.


Tehtävälista on pitkä ja tiukka niin työ- kuin henkilökohtaisellakin rintamalla. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin ihan ok. Ehkäpä muutaman viikon kuluttua kirjoittamisellekin on taas enemmän aikaa. Kirjoittaminen on ehdottomasti pitkäaikaisimpia harrastuksiani (ja osin työtehtäviänikin). Toinen vieläkin vahvempi painopiste harrastus-/työelämätaidoissa on kouluttaminen ja esiintyminen yleensäkin. Koulutan mielelläni, jotta esiintymistaito ja -kokemus pysyy rukkasessa. Jos aika ja muut olosuhteet sen sallivat, kehittäisin mielelläni myös osaamistani tuolla alueella lisää.

Kouluttaminen, fasilitointi ja muu esiintymistouhu ovat monen inhokkilistoilla. Jostain syystä tunnen nuo (miten ollakaan) kotikentäkseni. Ja kun jostain tykkää, siinä yleensä haluaa myös kehittyä.


Katsaus vihdoin uuden vuoden lupausten seurantaan. Konkreettisin ja pitkäaikaisin seurantakohde on ehkäpä tämä: 

"Tyhjennän huushollistamme vuoden aikana vähintään 24 roskapussillista 'käyttökelpoista' tavaraa (jota ei kuitenkaan lopulta tarvita). Kierrätän kaiken mahdollisen, roskapussi on nyt vain käytännöllinen tilavuusmittari. Tähän ei lasketa äidin ja isän kotoa kierrätykseen lähteviä tavaroita, vain oma koti on tässä mukana. 24 pussillista tarkoittaa keskimäärin kahta pussillista kuukaudessa."

Huhtikuussa kokonaissaldo oli vuoden alusta asti mitattuna yhteensä 15 pussillista. Toukokuussa kertyi vaivaiset puoli pussillista. Samoin kesäkuussa. Heinäkuussa loman alettua surutyönä piti touhuta ja saldo oli ainakin tuon kirjaamani 10 pussia. Vuoden alusta heinäkuun loppuun olin tyhjentänyt kotoamme vähintään 26 pussillista. Tavoite on siis kokonaisuudessaan saavutettu, mutta pyrin pitämään loppuvuoden tavoitteena edelleen vähintään tuon kaksi pussillista kuukaudessa, jotten laiskistu aloilleni.


Ja pari kuvaa naapurin hurmurista: Rusakko nautiskeli työmaan alle joutuneesta pysäköintialue-kaistaleesta ja rapsutteli rennosti itseään. Kuka ei rapsuttelisi?

Tänään Hämeenlinnassa satoi. Helsinki pysyi kuivana, mutta kotona sade helli sieniä ja muutakin luontoa. Tykkään, kun yöt pimenevät. Tulee ihan keski-eurooppalainen olo ja meininki. Tosin aamulla töihin lähtiessäni laitoin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ratin- ja penkinlämmittimet päälle. Nyt odottelemaan kaikkea sitä ihanaa, mitä syksy tuo tullessaan 💖🥰🌻.

19 kommenttia:

 1. Ihan oikeasti: rusakko näyttää kuvissasi kengurulta. Hassua! Kyllä täällä Helsingissä on asfaltti nytkin märkä. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Saman kenguru-lookin minäkin tuossa näin 👍

   Poista
 2. Tsemppiä syksyn tehtävälistojen takomiseen. Minullakin on hurjan täydet viikot tulossa.

  VastaaPoista
 3. Työn iloa! Ja syksyn. Onhan se tavallaan mukava kesän jälkeen pimeyskin. Voi poltella kynttilöitä ja nyt on se lyhyt aika, jolloin ehtii nautiskella vielä aurinkokennovaloista pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH!

   Vielä toistaiseksi lähestyvän syksyn hyvät puolet päihittävät sen huonot puolet mennen tullen. Minusta ihanaa yöllä herätessä on huomata pimeästä, että on vielä yö, eikä tarvitse herätä. Siinä mielessä tämä on mahtava välivaihe 💖

   Poista
 4. Tuo "roskapussiralli" houkuttaa minuakin, vaikka ollaankin aika ahkerasti jo ennestäänkin tyhjennetty kotia ja mökkiä tarpeettomasta, mutta hyväkuntoisesta tavarasta. Ainakin aluslakanoita minulla olisi vaikka kuinka pois jakaa, kun emme nykyään käytä muita kuin sellaisia kunauhalakanoita.
  Mukavia pimeneviä iltoja sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Sama lakanameininki meilläkin 👍. Jossain vaiheessa poistossa olivat nuorisolakanat, joita kukaan ei oikeastaan enää halunnut käyttää. Niin se aika kuluu, mieli muuttuu ja ihminen kasvaa (henkisesti).

   Poista
 5. Aika paljon on nyt näkynyt rusakoita. Ja osa todella kookkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Ehkä kulunut kevät ja kesä ovat sitten suosineet rusakoita. Meidän pihassamme riittää pureskeltavaa 👍

   Poista
 6. Miten saitkin vangittua tuon rusakon noin hauskasti! Kuvista tulee hyvä mieli, vaikka itse rusakko ei aina puutarhassa ilahduttaisikaan.
  Minullakin on tehtävälistoja - toistaiseksi vain päässä, ei paperilla. Mutta kaikki aikanaan ja pidän sinua hyvänä esimerkkinä noissa raivaushommissa. Sadepäiviä saa siis tulla lisään, niin saisi kunnolla alkuun tuon raivausurakan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Riittävän paljon kun ottaa kuvia, niin saa monta tilannekuvaa talteen 👍.

   Minulla tehtävälistat eivät pysy ruodussa pelkästään päässä, paperia ja tietotekniikkaa tarvitsen avukseni. Jo työasiat pursuavat (ihanasti) niin paljon muistettavaa, etteivät nekään pysy muistissa ilman kirjallisia toimenpiteitä. Siihen päälle vielä henkilökohtaiset tehtävät ja yhtälö olisi aivan mahdoton ilman apuvälineitä 👍.

   Poista
 7. Hurmaava kuva rusakosta 🤎

  Vauhdikkaasti on syksy alkanut; varsinkin tällä viikolla on alkanut tuntua, että "kaikki" ovat palanneet ns. sorvin ääreen ja vauhti vaan kiihtyy kiihtymistään. Toistaiseksi sitä jaksaa. Toivotaan, että näin jatkuu edelleen.
  Alkukesästä sain siivottua kotona vaatekaappeja ja kierrätykseen lähti monta pussillista. Toki enemmänkin joutaisi pois, mutta en ole ottanut varsinaista tavoitetta, kun se alkaisi painaa takaraivossa ;)

  Kivaa viikonloppua ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu!

   Pidetään huoli jaksamisesta kaiken vauhdin keskellä 🥰

   Poista
 8. Söpöläinen tuo itseään - ehkä kiireettömästi - rapsutteleva rusakko. Minäkin tykkään elokuusta ja sitten syksystä kokonaan. Dramaattinen vuodenaika. Ja ne sienet. Työniloa tulevaan viikkoon!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!