keskiviikko 30. elokuuta 2023

Kantarelleja, Petäjäveden vanha kirkko ja kauhean vanha viisaus

Punnitsen melkein jokaisen sienisaaliin, jonka tuon metsästä kotiin. Tänä vuonna olen kirjannut niiden painot vihkooni. Merkintöjeni mukaan olen kantanut metsästä kotiin noin 20 kiloa kantarelleja. Siinä on mukana turhia varren pätkiä, hieman sammalta ja heinikkoa sekä joitain huonompia, pois leikattavia kantarellin paloja. Sen tarkempaa seurantaa en tällä hetkellä halua tehdä. Kantarellivuosi on selvästikin ollut hyvä 🍄.

Olen pakastanut paljon. Antanut ystäville jonkin verran ja hieman myös myynyt. Sitä (myymistä) en osannut odottaa. Hyvä ystäväni kannusti minua harkitsemaan sienten myyntiä, kun niitä välillä tuppaa tunkeutumaan tänne kotiin todella paljon. Ensin en halunnut edes miettiä ajatusta, mutta sitten kävi taas niin, että kantarelleja oli todella paljon, enkä kehdannut enää kysellä tuttavilta, josko he voisivat ottaa vastaan niitä. Siitä se alkoi.

Eihän se mikään bisnes ole. Mutta sienitulvan tullen siitä saa pientä korvausta. Kun rimaa ei pistä korkealle, niin eipä siinä mitään menetäkään. 

Sienet olen myynyt facebookin market placen kautta. Myyntiin laitan kauniit ja ehjät kantarellit, vähemmän täydelliset siivoan ja pakastan itse.

Nyt sienihurmostani on tullut rajoittamaan hirvikärpäskausi. Koska kantarelleja on pakastimessa jo runsaasti, pyrin pysymään metsistä poissa yöpakkasten tuloon asti. Hirvikärpäset ovat hitaita ja kankeita kylmässä. Pakkasyön jälkeinen kylmä aamu on täydellinen suppilovahveroiden keräämisen hetki hirvikärpäsalueilla. Saa sitten nähdä, miten metsistä kaukana pysyminen onnistuu.


Heinäkuun lopulla mökkeilimme Petäjävedellä ja Petäjäveden vanha kirkko tuli korkattua jo toisen kerran. Se on yksi maailmanperintökohteista Suomessa.
Kirkon vieressä on vanha hautausmaa, joka on ihan vierailun arvoinen. Haudat ovat vanhoja ja muistomerkit kovin vaihtelevia.


Kirkon toinen puoli oli tuoreesti tervattu (?), mutta toinen puoli oli käsittelyä vailla.Kirkkoon olisi päässyt sisällekin pientä korvausta vastaan, mutta museokammoiselle se oli liian iso juttu. Ei kiinnostanut niin paljon ja se jätettiin väliin.


Elokuu on ihan lopussa. En ole näin kiireistä elokuuta koskaan viettänytkään sen paremmin työn kuin henkilökohtaisen elämänkään parissa. Tulipahan tämäkin koettua. Onneksi meillä on miehen kanssa syyskuussa jo kauan sitten varattu viikon loma kesäloman jatkeeksi. 


Elämälle on turha kiukutella asioista, joille ei voi mitään. Rentouttava sisään- ja uloshengittäminen auttaa paljon enemmän. Kukaan ei valitse taistelujasi. Ja vain sinä valitset sen, miten taisteluihisi suhtaudut. 

- Minä -


16 kommenttia:

 1. Onko semmoinenkin vaiva kuin museokammo? No, toisen kammo on toisen nautinto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sellainen. Se on hieman lievittymässä, saa nähdä, miten sille vuosien myötä käy 👍

   Poista
  2. Täällä ilmoittautuu toinen museokammoinen - sisämuseot vaan ahdistaa! Tunnen olevani joku niistä vitriiniin sullotuista vanhoista kauniista ja arvokkaista esineitä ja minut on sullottu ahtaaseen paikkaan; en vaan tykkää!! Ulkona jaksan ihastella vaikka mitä - ympäristö siis vaikuttaa ja upeat kuvat Petäjäveden kirkosta (muistaakseni Unescon suojelukohde).
   Me koskettelimme muutama vuosi sitten fillarein Petäjäveden upeita maisemia kirkon pihapiirissä piipahtaen myös. Vanhat hautausmaat ovat kiehtovia!
   Kateellinen kanttarellisaaliistasi - ostaisin, jos lähempänä olisit!

   Poista
  3. Kiitos, Repolainen!

   Huojentavaa kuulla, etten ole ainoa museokammoa poteva. Ulkoilmamuseot ovat helpompia, niissä on aina jokin helppo pakomahdollisuus tiukan paikan tullen 🤭. No, ainakin tilaa on enemmän ja se vapauttaa aikakin minulla energiaa ihan kummasti.

   Poista
 2. Kirkko on todella upea. Olet saanut mahtavan saaliin kanttarellejä.

  VastaaPoista
 3. Hienoa että kanttarelleja löytyy. Emme ole joutaneet metsään. Pitäisi oikeastaan taas mennä. Olemme myyneet kaikenlaisia sieniä yli 20 vuotta. Tämä vuosi menee nyt ilman sienestystä.

  VastaaPoista
 4. Häikäisevän kauniita kuvia Petäjävedeltä! Kiitos niistä.
  Siinähän olet mahdoton kanttarellien kerääjä! Eihän sen parempaa kuin että kerätään sienet pois metsästä. Myynti on hyvä idea. Niin saa sieniä moni sellainen, joka ei itse pääse tai halua lähteä niitä keräämään metsään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Sienestys on myös oivallinen keino saada itsensä ulkoilemaan ja liikkumaan. Paljon vähemmäksi jäisivät minun liikuntani ilman sieniä.

   Poista
 5. Tuo Petäjäveden kirkko ympäristöineen on kyllä huippuhieno, ja sisältä varmaan myös katsomisen arvoinen. Harmi, että sinua vaivaa museokammo. Onneksi sekin voi lievittyä aikaa myöten. (Minulla on ollut lapsuudesta asti sienikammo, mutta se ei juuri ole lievittynyt vuosienkaan kuluessa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Onneksi ei koskaan etukäteen tiedä, mikä ja milloin tulee omassa elämässä muuttumaan. On ihan kiva olla vain ainaisella tutkimusmatkalla ja tutkia uteliaana, mitä elämä milloinkin tarjoilee 💖.

   Poista
 6. Hyvin kaunis, ehkä erikoinenkin, kirkko. Jotenkin ortodoksimainen. Voi, hurja sinua! Olet kerännyt todella paljon kantarelleja. Minäkin kuljeskelen iltoja ja viikonloppuja metsissä sienessä. Nyt odotan kovin, että herkkutatteja alkaisi nousta enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Nyt olen kohdannut sienireissuillani jo ihan pysäyttävän määrän hirvikärpäsiä. Tavallisesti sienestämisen himo ylittää niukasti hirvikärpäskammon. Uteliaana seuraan, miten käy tänä syksynä.

   Poista
 7. Ooh, minkä määrät kantarelleja oletkaan löytänyt! Mahtavasti saalista!

  Petäjäveden kirkko on upea. Minä olen käynyt siellä vain talvella, ympäristö on enemmän edukseen kesällä. Kirkko on myös hieno sisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Suurin osa ympäristöistä taitaa olla enemmän edukseen kesällä. Niin myös täällä. Kesämökkireissut ovat ainoat vierailuni täällä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!