maanantai 20. heinäkuuta 2015

Hauska veikko tuo isokoskelo :-)

Puolen tunnin kuluttua suuntaan auton nokan kohti Kangasalaa ja Pohtiolammen sääksikeskusta. Luvassa vuorokausi kuvausta piilokojun suojista. Säästä on ennustettu hyvää. Hyvä niin, sillä koju piti varata jo talvella eikä silloin voinut arpoa sääolosuhteiden kanssa ;-)

En tiedä kumpi on kiehtovampaa: kuvaaminen vai sääksen kohtaaminen niin läheltä. Toivottavasti sääksi ilmestyy paikalle - mieluummin useammankin kerran :-)

Pari isokoskelon kuvaa tähän mökkiviikon kuvasaldosta. En ole vieläkään käynyt kaikkia kuvia läpi. Raakakuvien huonona puolena on tämä käsittelyn ja läpikäymisen hitaus. Toisaalta nämä kuvat isokoskelosta eivät olisi onnistuneet voimakkaassa vastavalossa jpeg-muodossa. Raakakuva antaa mahdollisuuden varjoisten kohtien hellään valon kaiveluun.

Olen kovin harvoin nähnyt isokoskeloa ja miellyin tuohon mökkivieraaseen kovasti viikon aikana. Tämä yksi viihtyi yksinään. Toinen kulki sen ison pesueensa kanssa. Ja sitten oli iso kaveriporukka köllöttelemässä kivillä päiväunilla, lentelemässä pois ja takaisin ja vain uiskentelemassa ruokasukellusten välissä. Hauskoja heppuja :-)20 kommenttia:

 1. Hienot kuvat ja tosiaan isokoskelo on mainio lintu, kesyyntyykin melko pian. Saattaa tepastella ihan pihamaalle. ;))

  VastaaPoista
 2. Vekkulin velikullan näköisiä ovat, hienot kuvat.

  VastaaPoista
 3. Onpa se hyvän näköinen tuossa ylemmässä kuvassa. Täällä on aika runsaasti isokoskeloita, mutta lähelleen eivät hevin päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietty välimatka piti meilläkin olla, muuten siirtyivät kauemmas :-)

   Poista
 4. Hyvät kuvat isokoskeloista.
  Meilläpäin on aika paljon näitä, onhan niillä oma nimikkojärvikin, kaunis Koskelovesi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskelovesi kuulostaa kiehtovalta! Täytyypä pistää muistiin :-)

   Poista
 5. Kivan näköisiä! :) Söpöjä suorastaan.
  Omassa järkkärissäni on myös raakakuvamahdollisuus. Pitäisi kai siirtyä siihen, koska minulla on myös kuvankäsittelyohjelma. Olen vaan turhan epävarma ja kuvaan "turvallisesti" jpg-kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa raakakuvissa ei ole mitään mahdottoman ihmeellistä. Niitä ei saa vain auki ilman sopivaa kuvankäsittelyohjelmaa, joten ovat aavistuksen hankalampia siinä suhteessa, selaaminen ei onnistu missä ja millä laitteella vain. Kuvien avaaminen on myös hitaampaa, onhan tiedostoilla kokoakin noin tuplasti jpeg-kuvaan verrattuna.

   Vaan heti sen jälkeen ollaankin jo monipuolisessa valkotasapainon käsittelyssä hankalien valaistusolosuhteiden sattuessa ja laajemmassa väriskaalassa. Lisäksi tehdyt muutokset eivät talletu alkuperäiseen raakakuvaan. Siihen liittyy vain editointihistoria, jota voi purkaa taaksepäin askel, kymmenen tai vaikkapa kaikki kerralla. Muutetu kuvat tallennetaan esimerkiksi jpeg-kuvaksi. Kerran liian pieneksi rajatun kuvan voi rajata uudelleen raakakuvasta ilman peruuttamisiakin. Rajaus vain uudestaan ja koko alkuperäinen kuva tulee näkyviin. Siinä muutamia huippujuttuja mainitakseni :-) Rohkeasti käsiksi vain!

   Poista
 6. Komeat kuvat komeasta kaverista!

  VastaaPoista
 7. Anteeksi kauheasti, että olen ikävä ihminen. Mutta eikö tämä kuitenkin ole tukkakoskelo. Tukkakoskelolla on nokka aavistuksen ylös päin kaartuva ja harva harittava tukka. Isokoskelolla sen sijaan on "paksumpi tukka", kaulassa selvä ruskean ja harmaan raja, sekä suora nokka ja nokan kärjessä väkänen.
  Olen oppinut erottamaan ne hyvin toisistaan, sillä niitä näkee kumpiakin täällä päin aika paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ollenkaan ikävä ihminen :-)

   Järvellä oli paljon isokoskeloita ja jostain syystä olen niputtanut tämän samaan kastiin. Nokassa ei tosiaan ole isokoskelon väkästä, joten olen saattanut vain tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Erinomainen huomio!

   Poista
  2. Et ole ollenkaan ikävä ihminen :-)

   Järvellä oli paljon isokoskeloita ja jostain syystä olen niputtanut tämän samaan kastiin. Nokassa ei tosiaan ole isokoskelon väkästä, joten olen saattanut vain tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Erinomainen huomio!

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)