sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Harmaita hiuksia

Kelit ovat olleet kovia. Tänään aamupäivällä ulkona oli mittarin mukaan vielä -31 astetta ja iltapäivällä klo 16 aikoihin lämpötila oli edelleen peräti -27 astetta. Onneksi ei tarvinnut liikkua minnekään sen enempää autolla kuin kävellenkään. Koiran kanssakin käytiin vain ihan minilenkit, ylimääräiset kävelyt lykätään parempiin keleihin.

Eilen päivällä oli hieman lauhempaa ja uskaltauduin kovasti pukeutuneena kameran kanssa luontoa ihailemaan. Kovilla pakkasilla kameraa ei voi tuoda ulkoa sisään tuosta vain, vaan se pitää sulkea ulkona esimerkiksi muovipussiin, joka tasoittaa kondensoitumista ja estää kameran vahingoittumisen. Kun kamera on jäähtynyt sisätiloissa muovipussissa pari tuntia, sen voi vihdoin ottaa huoletta käyttöön.

Keli oli yli 20 asteen pakkasessa kaunis, mutta ulkoilua rajoittava. Aurinkokin matkaa tällä hetkellä melkoisen matalalla kaarella, joten valon saatavuus on melkoisen heikkoa. Minun innostuksen lähteeni valokuvauksessa on juurikin valo. Harmaa pilvisyys ja vähäinen valo eivät ole minun juttujani.


Aurinkoisen iltapäivän löytö oli naapurin koivussa lepäillyt närhi, joka lepäili rauhallisen oloisena aurinkoisella oksalla.
Asiasta kukkaruukkuun: Olen miettinyt kovasti viime aikoina harmaita hiuksia. Olen peitellyt niitä päässäni pienen ikuisuuden, ehkäpä peräti kymmenen vuotta. Peittely on käynyt vuosi vuodelta yhä haastavammaksi. Kunnon peittelyyn tarvittaisiin jo värjäys vähintään kahden viikon välein (oma arvioni). Siitä huolimatta harmaa juurikasvu pöllähtelee näkyviin räikeästi tämän tästä ja peittely alkaa tuntua jo hullun hommalta.

Harmaiden hiusten vapauttamiseen vaikuttaa ainakin kaksi seikkaa. 1) Miten itse suhtaudun ja sopeudun harmaisiin hiuksiin ja 2) Miten muut suhtautuvat ja millaista palautetta niistä saisin. Olen luvattoman herkkä muiden mielipiteille ja muiden palautteelle, joten ei kannata alkaa teeskennellä, ettei muiden mielipiteillä muka olisi väliä.

Kampaajani kanssa olen aloittanut kokeilun harmaiden hiuksien vapauttamisesta. Hiuksia värjätään, mutta vain osin. Osin juurikasvu saa jäädä näkyviin. En ole yhtään varma, miten tähän suhtaudun - ehdotus tavoitteesta oli toki omani, käytännön ratkaisuehdotus kampaajani.


Harmaisiin hiuksiin liittyy (etenkin naisten kohdalla) jonkinlaista luovuttamisen mielikuvaa. Kun ei ole  aavistustakaan, millaista työtä harmaiden hiuksien peittely jossain vaiheessa oikeasti vaatii ja miten itsepäisesti, vääjäämättä ja vastustamattomasti hiusten harmaantuminen etenee, kun on edetäkseen, harmaiden hiusten vapauttaminen saattaa tuntua luovuttamiselta. Mutta erityisesti työelämässä se vaatii naiselta aikamoista rohkeutta. Mielikuvia vastaan taisteleminen voi olla rankkaa hommaa.

Seuraan päivä ja viikko kerrallaan, miten oma asennoitumiseni itseeni ja ulkomuotooni elää uuden vapautusprojektin myötä. Jollen kestä olla omissa nahoissani, palaan vanhaan hyvään värjäysnaamiointiini. Jos muilta tuleva sanallinen ja sanaton palaute on liian tyrmäävää (mikä on siis minun tapauksessani edes vähän), palaan varmaankin miellyttämään muiden mielipiteitä värjäämällä taas hiuksiani entistä tiuhempaan tahtiin.

Jos sen sijaan tähdet osuvat kohdilleen, löydän harmaiden hiusteni sävyistä jotain potkua uuteen elämänvaiheeseen. Saapas nähdä, miten tässä käy.


Mitä sinä ajattelet naisten harmaista hiuksista? Onko mielessäsi ehdotuksia harmaiden hiusten ja dynaamisen mielen ulkoasun yhdistämiseen? Mitä itse olet tehnyt tai aikonut tehdä?

28 kommenttia:

 1. En ole koskaan ymmärtänyt tuota naisten intoa värjätä harmaantuvat hiukset piiloon. Itse olen odottanut jo varmaan kymmenen vuotta että hiukseni harmaantuisivat nopeammin, mutta edelleenkin harmaata on aika vähän ja sekin takaraivolla, niin etten itse sitä näe kuin kahden peilin avulla. Anna hiustesi harmaantua, voit yllättyä myönteisesti lopputuloksesta ja pääset jatkuvasta värjäämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Työelämässä kaivataan vireitä, ei-vanhentuneita ihmisiä. Helppo suodatin tähän on ikä ja iän näkyminen. Toivoin pitkään voivani siirtyä vielä uusiin työtehtäviin, mutta en keksi muuta syytä kuin tuon iän, miksi yhtäkkiä en ollutkaan pätevä siihen, mihin olin ollut jo kauan todella pätevä.

   Lisääntynyttä ikää ei sopinut enää korostaa ulkoasullaan, ja olenkin panostanut elvyttävään ulkonäköhuoltoon. Ihan turhaan varmaankin. Onneksi pääsin oman organisaation sisällä uusiin tehtäviin. Jospa nyt uskaltaisin siirtyä ulkomuotoni paremmin hyväksyvään aikakauteen?

   Poista
 2. Minä sävyttelin hiuksiani aikaisemmin, mutta vuonna 2005 viimeisen kerran. Tuolloin lopetin, koska halusin olla luonnollinen, en halunnut laittaa lisäaineita päähäni, ja pitkän tukan sävytys oli huikean sotkuinen ja työläs operaatio. Sen jälkeen olen ollut ihan tyytyväisenä omassa värissäni. Harmaita hiuksia tulee pikku hiljaa lisää, toistaiseksi eivät ole syrjäyttäneet omaa väriäni. Meinaan jatkaa tällä tiellä, enkä harata väistämätöntä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Tässä vaiheessa, kun huomiota herättävä harmaa pukkaa esiin kaikella voimallaan, värjäysten lopettaminen olisi seinäsuoran rajan tekemistä hiusrajaan. Mutta kokeilen hiljaista siirtymistä. Katsotaan, miten se onnistuu 👍

   Poista
 3. Minäkin värjään tukkaa, ja nyt kun tukkani yltää alaselkään asti, pelkän että tulen kaljuksi. Ymmärrän toki, että hiuksellakin on ikänsä, mutta tuntuu, että liki puolimetrisiä hiuksia on joka paikassa. Uskomatonta miten hiukset peilaavat stressiä. Kun jäin eläkkeelle , hiukset kasvoivat aivan silmissä..

  Raidoilla saisi harmaita peiteltyä hyvin. Minun raidat tosin pitäisi olla paloauton punaiset, että erottuisivat. Vaalealle sopii valkoiset raidat ihanasti ja nykyisin on upeasti harmaaseen vivahtavia sävyjä. (enkulinkäsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Katsotaan, mihin tämä kokeilu lopulta päätyy. Voi olla hyvinkin, että paloauton punaisiin raitoihin?

   Poista
 4. Tänä päivänä ei vastaantulijan hiuksista osaa sanoa, ovatko syntymälahja vai purkista tulleet. Kuten ei oikeastaan monesta muustakaan asiasta ihmisissä, kun niin innokkaasti kauneuskirurgian ja muiden menetelmien avulla lisätään ja poistetaan.
  Hiukan kadehdin vaaleatukkaisia, koska minusta niissä harmaantuminen ei näy yhtä selkeästi, kuin tummatukkaisella. Tummatukkainen äitini harmaantui hyvin kauniisti. Loppuun saakka hänellä oli hopeanharmaiden hiusten seassa hivenen tummaa pigmenttiä. Moni kysyikin, onko ne kampaajan tekosia, vaan eivät olleet. Itse en ole harmaiden hiusten ystävä ihan vain siksi, että pidän enemmän tummista hiuksista iästä riippumatta. Mielipiteistäni huolimatta harmaa lisääntyy uhkaavaa tahtia tyvestä. Toistaiseksi on riittänyt kampaajalla käynti 6-7 viikon välein. Väriaineet kyllä mietityttävät, kun värjäämisen tahti iän myötä kiihtyy. Ehkä ajan kanssa keksin jonkun ratkaisun tai alan tykkäämään olkapäilläni keikkuvasta harmaasta päästä.
  Loppujen lopuksi harmaat hiukset ovat yhtä kauniit, kuin mikä muu väri tahansa. Kaunis leikkaus hiuksissa, iloinen ilme ja lämminsydäminen ihminen saa äkkiä unohtamaan muut seikat. Ystäväni vaaleat ja suorat hiukset lähtivät kaikki sytostaattihoitojen aikana. Tilalle kasvoi jämäkkää, tummanharmaata hiusta, joka hivenenkin pidempänä taipuu kauniisti. Aluksi ystävä suri menetettyjä hiuksiaan, mutta nyt hän on iloitsee uusista, joita taitava kampaaja leikkaa kivoihin malleihin.
  Olen monesti miettinyt Aira Samulinin punaisia, pitkiä hiuksia. Ehkä hänellä oli luonnostaan punaista pigmenttiä, mutta tuskin enää ysikymppisenä. Sitkeästi hän piti kiinni punaisista hiuksistaan, jotka oli selkeä osa häntä itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Se on kyllä totta, että aidon erottaminen muunnellusta ei ole aina helppoa. Tai siis juuri koskaan.

   Noin harvalla värjäysvälillä sinun ei tarvitsekaan vielä miettiä valintoja. Ihanaa, että pääset vanhenemaan hiljalleen ja asteittain ulkonäön kanssa.

   Poista
 5. Onneksi pakkaset helpottivat tänään. Upeat kuvat närhestä. Harmaat hiukset ovat aivan ihanan näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Harmaat hiukset näyttävät aina kauniimmilta muiden päissä kuin omassa päässä 😔.

   Poista
 6. Upeaa kun kovat pakkaset hellitti. Kyllä minä suosittelen harmaita hiuksia.

  VastaaPoista
 7. Ensimmäisiä harmaita piti piilotella. Vuosiin en ole enää värjännyt, saavat vaihtaa värinsä luomusti. T: MaaritKoo

  VastaaPoista
 8. Se on todella ikävää, että harmaantuneet hiukset jotenkin koskettavat myös työelämän dynaamisuutta. "Olet hedelmätön vanha nainen." Sinuna ottaisin raitoja hiuksiin ja harmaat olisivat yksi raidoista. Meidän suvussa hiukset harmaantuvat vasta seitsemänkymppisenä tai myöhemminkin. Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Sehän voi olla vain minun mieleni ja minun työelämäni, jota koen harmaiden hiuksien koskettavan. Tuntuu, että ollakseen uskottava pitäisi olla nuorekas ja energinen kaikin tavoin.

   Poista
 9. Työelämä on kyllä kamalaa ja raakaa, jos pitää yrittää näyttää nuorelta ja dynaamiselta loppuun asti. Mulla oli työkaveri, joka palkattomalla vapaalla antoi harmaan kasvaa, mutta töihin palattuaan sai sellaisia "vitsikkäitä" kommentteja että luovutti ja alkoi värjätä taas. Mun mielestä sen tukka oli niin kauniin harmaa...
  Omalla tukalla ei oo väliä. Haaveilen pitkästä, laineikkaasta vaaleanharmaasta hiuskuontalosta, mutta toistaiseksi ei oo kovin montaa harmaata. Jos tulen isääni, niin en ihan heti harmaannukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH!

   Työelämä on joidenkin mielestä vain nuoria varten. Onneksi on ilmassa inhimillisempääkin otetta.

   Poista
 10. Minulla harmaantuu hiukset. Olen välillä värjyyttänyt koko hiukset. Sitten otin raitoja myös. Takana hiuksissa ei ole juuri harmaata. Nyt olen käyttänyt väriä sisältävää hoitoainetta silloin tällöin. Se kivasti vähän sotkee harmaan sävyjä ja hoitaa hiuksia. Minulla on lyhyet hiukset. Hiukseni ovat karkeat ja kiharat. terv Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna!

   Lyhyissä hiuksissa voi saada aikaiseksi ihania sävyulottuvuuksia 🥰. Toki hiusten pituuksien määritelmät ovat eläneet paljon. Minun nuoruuteni keskipitkä taitaa olla nykyajan lyhyt 🙄.

   Poista
 11. Sävytän hiuksiani silloin tällöin. Olin vielä nuorena blondi, mutta viime vuosina tyvikasvu on alkanut olla (liian) tummaa. Väriä enemmän harmittaa hiusten oheneminen! Jäljellä on varmaan alle puolet siitä, mitä oli kymmenen vuotta sitten.
  Lauhtui juu, mutta nyt on loskaa ja liukasta. Vetistä, ja lisää tipahtelee katoilta sekä ikkunalaudoilta. Tähän, kun pukkaa pakkaset päälle, niin ei pysy pystyssä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   No juu, ei se hiusten oheneminenkaan ole mukavaa, etenkin kun olen itse jo valmiiksi sieltä hienohiuksisimmasta päästä. Hyvin vähän jää leikattavaa ja hoidettavaa jäljelle. Mutta ehkä tämän kanssa elää.

   Poista
 12. Närhi on erittäin kaunis lintu. Pidän siitä, mutta se on paikoin hyljeksitty lintu, mikä näkyy eräinä kansanomaisina nimityksinä.

  Sävytän itse hiuksiani raitoina. Olen vaalea perusväriltäni, mutta toki juuresta pukkaa tummempaa ja harmaatakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Minä arvostan närheä korkealle ja ihastelen sen 'luonnikasta' ääntä 🥰.

   Poista
 13. Minä käsittelen hiukseni hennalla. Minulla on ollut vuosikausia punaiset hiukset. Joitakin harmaita olen jo hiuksissani nähnyt :)

  VastaaPoista
 14. Minulla alkoi hiusten harmaantuminen vähän yli nelikymppisenä. Muutaman vuoden aikana värjäsin hiuksiani ja sitten päätin lopettaa sen homman. Hiukset harmaantui tasaisesti ja ovat nyt vaalean harmaat. Tästä on vierähtänyt jo viistoista vuotta, eikä minua ole koskaan haitannut hiusten väri. Minulle ei ole kukaan ,koskaan sanonut mitään hiusten väristä. En tiedä eivätkö ole halunneet sanoa vai eivätkö ole uskaltaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tytti!

   Minä olen saanut tässä matkan aikana huomautuksia esiin tulleista harmaista hiuksista. Kommentit ovat osuneet pahaan paikkaan ja haavoittuvaan tilanteeseen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!