maanantai 19. helmikuuta 2024

Kummallisia talvikelejä ja pihan urpiaisia

Lauantain keli oli vetinen, melkein tulviva

Lauantaina käytiin huikean kummallisessa säässä Lahdessa vanhempieni asuntoa tyhjentämässä. Ei tullut tyhjäksi vieläkään, mutta nyt näyttää jo ihan toiveikkaalta.

En tiedä, olenko koskaan nähnyt teillä lauantain kaltaisia vesimassoja! Harmi, etten hoksannut ottaa kännykällä kuvia tai videoita. Keskityin vain kauhistelemaan ja ihmettelemään ihan täysillä. Välillä vettä oli isona lampena koko tien leveydeltä, toisinaan tien keskellä meni kapeampi luiru, jossa pääsi melkein kuivana läpi. Aluksi ajattelin, että kyse on vain kaupunkialueen haasteista, mutta kyllähän samanlainen meno jatkui maantielläkin. Edellisen yön ja saman aamun valtaisat vesisateet valuivat valtoimenaan aurausvallien välisessä kourussa eli tiellä. Samalla vesi sulatti lisää lunta ja jäätä. Notkelmapaikoissa oli sitten lampia, jopa vähän pelottavan syviä lampia ylitettäväksi.

Vaikka ajoimme mukana olevan peräkärryn vuoksi rauhallisesti, veden lentäminen oli aivan infernaalista. Mutta minnekäs se vesi olisi sieltä aurausvallien välistä päässyt. Keväällä sulamisvedet roiskuvat ja valuvatkin osin tien ulkopuolelle, mutta aurausvallin korkeus vaihteli puolesta metristä metriin. Joten kaikki vesi valui alaspäin - jos oli, minne mennä. Ja taivaalta satoi lisää. Olipas se menoreissu! Takaisin tullessa sade oli loppunut ja lämpötila valunut plussan puolelta pienelle pakkaselle. Muutamia pieniä vesipasseja oli enää matkalla.


Sunnuntaina olikin sitten jäistä

Sunnuntaina aurinko hymyili ja lähdinkin kameran kanssa maisemia tutkailemaan. Enpä ajatellut kovin pitkälle. Eilisen vedet olivat kaikki jäätyneet tukevasti ja ennen sitä huuhtoneet mahdollisen hiekoituksen mennessään. Olisi pitänyt laittaa nastakengät jalkaan.

Kävin liukastelemassa Hämeen linnan luona, mutta päätin sitten käydä Hauholla. Siellä jäisyys oikein korostui, sillä osaa teistä on aurattu harvoin ja niukasti. Jäätä, polanteita ja uria riitti. Vastaantulijoiden kohdalla piti keskittyä ihan kunnolla, että löytyy pitävä ajoreitti kummallisten urien välistä.

Välillä tien pinta oli pelkkää epätasaista jäätä.


Tasaisella peltoaukealla saattoi olla hieman sulaakin.


Hautausmaalla ei ollut kävelykelpoista. Kuvissa ei ole yhtään vettä. Kaikki kiiltävä on paksua jäätä. Hauskan epätasaisesti se oli jäätynyt hiljalleen kesken valumisen. Nastakenkiä olisi taas tarvittu.Tosin ei tuolla hautausmaalla liikkuminen ole vähemmän jäisinäkään päivinä helppoa. Joku oli tarponut lumihangessa viedäkseen kukat haudalle. Muuten hanki oli lähes koskematonta.Urpiaiset jatkavat vierainamme

Urpiaisparvet jaksavat ilahduttaa. Ne lehahtavat paikalle kymmen-, melkein satapäisinä parvina. Sirkuttelevat vilkkaasti. Yhtään urpiaistappelua en ole tänäkään vuonna nähnyt. Lehahtavat sitten aina ihan yhtä nopeasti pois kuin saapuivatkin.

Selvästi tiaista pienempi urpiainen on alemmissa kuvissa koiras. Sillä on hiven punaista rinnassakin.
Käyn lukemassa ja kommentoimassa blogejanne taas pian. Takana on pari melkoisen työlästä ja haasteellistakin viikkoa. Illat ovat kuluneet ihan vain hengitellessä, käsityötkin ovat tuntuneet liian rasittavilta. Nyt näyttää ainakin siltä, että jatkossa olisi hieman tasaisempaa. Tänään ainakin jaksoin jo työpäivän jälkeen touhuta melkein vanhaan malliin.


Ihanaa valoisaa helmikuuta! Jos aurinko ei aina näyttäydykään, niin päivät ovat kuitenkin pidentyneet jo aivan mahtavasti. Nautitaan 🥰

24 kommenttia:

 1. On kyllä ollut ihan hullun vaihtelevia kelejä! Kun laittaa nastat, niin löytää sulat kadut ja ilman niitä kaikki jäätiköt. Ihanat lintukuvat taas! Tuollaisesta urpiaisesta(kaan) en ole tainnut koskaan kuulla. Huomasin valoisuuden vesisateesta huolimatta perjantaina, kun imuroin Täti A:n keittiön ilman kattovaloa.
  Hyvää viikon sekä helmikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Ihanaa, kun voi touhuilla jo ilman lisävaloja 🥰

   Poista
 2. Kyllä täällä maaseudullakin noita vesilätäköitä näkyy. Paikoitellen on lätäkkö koko tien leveydeltä. Jäiset tienpinnat ovat myöskin pikemminkin sääntö kuin poikkeus, sillä täällä ei ollenkaan suolata teitä. Ilman nastakenkiä en ole moneen kuukauteen kävelylle lähtenyt.
  Niin söpö on tuo urpiainen. En ole tainnut koskaan sellaista nähnyt.
  Ihanaa kevään odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Meillä talvi hoitaa melkein aina säällisen lumipeitteen paikalle ja monesti liukkaus on silläkin jo pois. Toki meidän jääkelimme eivät kyllä onneksi tavallisesti ole lähellekään tätä luokkaa.

   Poista
 3. Tiet ja pihat on olleet aikamoisia luistinratoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Meillä on parin päivän ajan hiekka-astia ollut ihan paras kaveri 👍

   Poista
 4. Perjantaina ja lauantaina satoi vettä niin paljon, että kunnon kalastussaappaat olisivat olleet tarpeen. Helsingissä kadut ja jalkakäytävät lainehtivat. Ihmeen rohkeasti autoilijat ajoivat syvältäkin näyttäviin lätäköihin. Nyt myös asfaltissa on ammottavia aukkoja, joita ei riittävän nopeasti havaitse. On siis syytä olla varovainen.
  Jäätiköiksihän se taivaalta satanut ja penkoilta sulanut vesi muuttui. Kenkien nastat eivät oikein tahdo purra tiukkaan jäähän, joten vapaaehtoiset lenkit saavat nyt odottaa.
  Tänä vuonna urpiaisia on valtavasti. Niitä tosiaan lehahtaa kymmeniä kerralla ruokailemaan ja hetkessä koko lauma pyrähtää muualle. Ihmettelen vain sitä, että suurimmalta osalta puuttuu tuo punainen "hattu".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Osalla urpiaisista 'lakki' on himmeämpi, ruskehtava. Sitä ei aina valon ja varjon leikissä huomaa. Mutta urpiaisten kanssa samoissa parvissa viihtyy usein myös vihervarpusia (https://luontoportti.com/t/695/vihervarpunen), jotka ovat aika identtisen kokoisia urpiaisten kanssa. Niillä on kyljissä joskus kellertävä viiru, välillä vain hiven kellertävää puvussaan.

   Ne viihtyvät sekaparvissa ja jokaista yksilöä ei todellakaan ehdi tunnistaa. Niiden pieni koko on ainakin täällä meillä vahvin tuntomerkki, josta ison parvikoon lisäksi ne tunnistaa sinne päin jo kaukaakin.

   Poista
 5. Kyllä näyttää liukkaalta! Täällä on satanut lunta. Viikonloppuna lunta tuli kymmeniä senttejä lisää!

  VastaaPoista
 6. Fin väder rapport. Vi har haft liknande väder här på svenska västkusten, men nu är det barmark igen.....Vi hade dock översvämning när det regnade och all snö skulle smälta bort. Vår väg flöt iväg så jag har lagt mycket svett och möda på att laga den,,,;)
  Hälsningar Lasse (sellberg nature photo)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack så väldigt mycket, Lasse!

   Jag väntar på våren, men är lycklig just nu också. Ljus är mitt livets ljus. Jag behöver ljus och njutar av ljus 💖.

   Hälsningar till svenska västkusten 🤸‍♀️

   Poista
 7. Kyllä tämä taas sen tekee, että kevät keikkuen tulevi.
  Liukasta on todellakin, kun lunta jään päällä.
  Varovaisesti saa mennä.
  Valoisuus ja linnunlaulu sulosointuja mielelle😍
  Ihanat lintukuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivien ilot!

   Kun varoen jaksetaan tämä liukas aika, päästään ihanaan kevääseen 💖

   Poista
 8. Onpas ollut aika kauheita kelejä. Täällä Etelä-Savossa on satanut lunta reippaasti. Onneksi osaat rentoutua raskaiden työpäivien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Rentoutumisessa on aina näin tietotyöläisellä opeteltavaa. Pää pysähtyy hitaasti.

   Poista
 9. Meillä on ollut jo monta päivää plussakelit ja nyt on taas melko liukasta liikkua - tulisipa jo kevät nopeasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Suvi!

   Kevään tulemisessa mielenkiintoista on se määritelmä, milloin kevät oikein alkaa. Olisi kiva kuulla erilaisia määritelmiä keväästä ja sen esiintymisestä 🥰.

   Poista
 10. Kiitos urpiaiskuvista - ja niistä toisista. Kuvista tuli hyvin esille tämänhetkinen jäisyys, sitä on kaikkialla. Lammikot ja järvet ehdit näkemään ja kokemaan Lahden-reissulla. Kevät tuli kertarytinällä! Eilen vielä hiihdin kaupungin laduilla ja Saimaan jäällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Luonto ja luonnon kulku muuttuvat melkoista tahtia. Ihan ihmetyksellä saa odotella, mitä milloinkin on luonnolla tarjolla.

   Poista
 11. Meillä oli viime viikolla metriset hanget ja tänään oli aste lämmintä. Meinasin saada sydärin, kun aamupäivällä talomme katto tyhjeni lumesta kertaryminällä. Ukko teki taas kolme tuntia lumitöitä.
  Äsken kävin kaupassa ja kotitiemme oli niin pehmyt, että lumi särkyi renkaiden alla. Kamalasti sohjoa ja vettä täälläkin. On kyllä liukkaan näköisiä kuvia ja oi oi noita pikkuisia lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Meillä tuli sen päivän verran vesisadetta, sitten oli päivä pakkasta. Sen jälkeen on ollut lauhaa ja sumuista. Kunnes satoi lisää lunta. Ja sitten lauhaa. Ja rutkasti räntää. Yöllä ollaan pakkasella, päivällä on plussaa ja sumuista. Vettä riittää 👍.

   Poista
 12. Ihanat lintuset! Nyt kun meillä ei saa enää ruokkia lintuja, olen nähnyt koko talvena vain yhden tinttiparin. Minullekin selvisi, että coretex-nastakengissä on reikiä. Niin vain holahti vedet kenkään metsälenkillä, kun kaikilla poluilla on lätäköitä ja puroja ja veden alle jääneitä siltoja. T. Häivähdys Kotipoluilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Häivähdys!

   Minä päädyin tänään kävelemään työpäivän jälkeen kuntosalille. Siellä oli kuivaa eikä ollut yhtään liukasta 🤭.

   Poista

Kiitos kommentistasi!