tiistai 2. marraskuuta 2021

Nyt se on tutkittu!

Olen pähkäillyt sen kanssa, kuinka paljon puoli litraa kuivattuja suppilovahveroita on tarvinnut tuoreita sieniä. Suurin osa kuivatuista suppiksistani on nimittäin juurikin puolen litran purkeissa. Olisi kivaa osata kertoa purkillisen lahjoittaessaan, kuinka paljon tuoreita sieniä siihen on kulunut. Etsin tietoa netistä, mutta tuloksena oli todella vaihtelevaa tietoa. 

Yhden artikkelin mukaan litra tuoreita suppilovahveroita painaa 300-500 grammaa. Kuivattuina niistä tulisi saman lähteen mukaan 50 grammaa. Minun puolen litran purkin sisältöni painaa noin 42 grammaa. Ihan heti en suostunut uskomaan, että siihen olisi kulunut vain vajaa litra sieniä. Nehän pienenevät kuivatessa todella paljona!

Toisen ääripään mukaan litrasta tuoreita suppiksia tulee noin 13 grammaa kuivattua tavaraa. Tuossa on aikamoinen ero. Lisäksi jaossa oli kaikenlaista tietoa näiden väliltäkin. Ei ollut näihin tuosta vain luottamista, joten tein aiheesta ihan oman epätieteellisen tutkimukseni.

Mittasin mittaan litran verran sieniä ja punnitsin ne. Noin litra tuoreita suppiksia painoi vajaat 200 grammaa, tarkalleen ottaen 194 grammaa.


Levitin ne pilkottuina leivinpaperien päälle kuivumaan ja merkitsin nämä leivinpaperit aivan erikseen tunnistaakseni ne myöhemmin massasta. Tähän kului kaksi leivinpaperillista (joita käytän kuivumisen jälkeen taas uudelleen).


Muutaman päivän kuivattamisen jälkeen punnitsin ja mittasin tilavuuden. Luku ei ole lopullinen, sillä vielä jätin sienet kuivumaan lisää. Mutta melkoisen kuivat sienet pääsivät arvioinnin kohteeksi.

Painoa kuivatuille sienille jäi tässä vaiheessa 12 grammaa.


Tilavuus oli ehkäpä noin 1,5 desiä (?).


Jos 1,5 desiä painaa 12 grammaa, 4,5 desiä painaisi 36 grammaa ja 5 desiä eli 0,5 litraa 40 grammaa. Eli todella lähelle päästään näillä mittauksilla aikaisempia arvioita.

Siis: 

Litrasta suppilovahveroita (n. 200 g) tulee kuivattuna noin 1,5 dl, jonka paino on noin 12-13 g.

Puoli litraa kuivattuja suppiksia tulee noin 3,3 litrasta tuoreita suppilovahveroita 👍. Asia on nyt sitten selvitetty. Tärkeä juttu 😂.


Meillä ei muuten töissä tarvitse enää kahteen kertaan rokotettujen käyttää maskia toimistolla. Ilahduin uutisesta ensin kovasti. Todella upeaa päästä taas näkemään lähitilanteissakin ihmisten kasvoja ja ilmeitä! Eikä se kunnon hapen saanti ollenkaan harmita. Mutta pian havahduin ajatukseen, että jos ja kun aion jatkaa vanhusten hoivakodissa käymistä, minun tulee rokotettunakin suojata itseni maskilla edelleenkin yleisissä tilanteissa. Tauti voi iskeä minuunkin. Mutta rokotettuna en välttämättä edes huomaisi sitä. Hoivakodissa vieraillessa ei voi ottaa minkäänlaista riskiä. Jatkan siis maskin käyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa. Onneksi muiden kasvot näkee silloinkin, kun itse joutuu puuskuttamaan maskin takana 👍.


Takana on muutama ihan kohtuullisen hyvin nukuttu yö. Lisäksi olen muistanut ja ollut mahdollisuudessa jokaisena päivänä myös pysähtyä kuuntelemaan itseäni, peilailemaan päivän parhaimpia juttuja ja olemaan tyytyväinen. Siinä on hyvää tekeviä ainesosia jo aivan mahtavasti! Tänään olen erityisen tyytyväinen yhden alansa ammattilaisen kanssa käymääni keskusteluun, joka avasi minulle taas todella paljon. Ei vain ovea hieman raolleen uusia mahdollisuuksia varten, vaan ladon pariovet kerralla levälleen, auki koko maailmalle. On niin paljon helpompi kehittyä, kun ei jää tekemään sitä yksin 🥰.


Armollista marraskuuta. Valonpilkahduksia, jos ei oikeita, niin omassa mielessäsi. Raahaa elämäsi valo myös marraskuuhun!

12 kommenttia:

 1. Kuinka monta sientä se tekee, siis kpl-määrä?

  Käsittääkseni teit ihan tietellisella protokollalla, mittasit ja laskit, esitit laskut, todistit asiasi. Hieman tarkennuksia kaipaisin mutta tällaisenaan tätä ei voi eikä saa kutsua epätieteelliseksi. Nih!

  Elämän valo loistaa sisälläni nii että hyvä kun nukutuksi saa. kävin ajatuksissani syvemmissä vesissä ja nyt on kevyt olo, niin kuin aina itsensä sisässä käydyn keskustelun jäljiltä. Kun pitää päättää perustavaa laatua olevista kysymyksistä, valoa jonnekin todella itseeni, ihan vain siellä minä sivupersoonieni kanssa väännä kättä asioista ja muutoksiin tarvitaan aina 5/6-osan enemmistö. Onneksi olen skitsofreniani saanut haltuun demokratialla ja minulla on ouheenjohtajana ratkaiseva ääni, ei pelkästään tasa- vaan kaikissa tilanteissa:)

  Kannattaa muuten tehdä tällaisia juttuja enemmänkin, varsinkin jos oli kivaa. Laskeminen, peruslaskutoimitusten käyttäminen, asian matemaattinen pähkäily, se tekee hyvää aivoille. Konetta pitää käyttää että se pysyy toiminnassa sujuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappalemäärä on ihan puolimahdoton kysymys vastattavaksi. Olisi kai pitänyt laskea 🤭. Mutta minun sieneni olivat isoja ja muhkeita, monessa metsässä suppikset ovat sellaisia pieniä tirppanoita. Ihan eri määrä niitä siis tuohon tilavuuteen menee.

   Jos olisin oikein tieteellinen halunnut olla, olisin toistanut mittauksen ainakin sata kertaa tai laskenut keskiarvon jostain isommasta massasta. Mutta en jaksanut enkä viitsinyt. Näistäkin tuloksista on jo pientä hyötyä. hauska oli prosessikin.

   Tervetuloa syvistä vesistä veden pinnan yläpuolelle 🥰. Mahtavaa, että nyt on valoa. Älä silti anna sen häiritä nukkumista. Uni tekee hyvää.

   Matikkapäätä en pääse työssäni hyödyntämään, joten tällaiset pienet harjoitteet tuntuvat aina niin mukavilta 💖. Omituisuutensa kullakin.

   Poista
 2. Kuivatut sienet menee tosi pieneen tilaan. Oletko kokeillut ajaa kuivattuja sieniä monitoimikoneella tai sauvasekoittimella jauhoksi? Litra tuoreita sieniä mahtuu pienen pieneen lasipurkkiin. Lasipurkista voi lusikalla ottaa hieman sienijauhetta, ja lisätä ruokaan. Jauhe on vahvaa ainetta, sitä ei kannata laittaa kovinkaan paljoa ruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni on morttelilla jauhanut kuivattuja suppiksia jauhoksi. Olen käyttänyt sitäkin ja ihan menestyksellä. Säilyyköhän se jauhona yhtä kauan kuin nuo kuivatut riepukat?

   Poista
 3. Mielenkiintoista tietoa suppilovahveroista. Aika monta suppilovahveroa saa kerätä puoleen litraan kuivattua ainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seita!

   Onneksi kerääminen on ihanan koukuttavaa 🥰

   Poista
 4. Hieno mittausprosessi :)
  Minä aina paistan ja pakastan suppikset. Pitäisi joskus kokeilla myös kuivatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rva Kepponen!

   Kuivaaminen on kätevää, sienet säilyvät kauan, eikä niiden luovutuksessa tarvitse miettiä kylmäketjuja. Suurin osa kuivatuista suppiksistani päätyy eteenpäin jollekin niitä arvostaville. Kuljettaminen vaikkapa Helsinkiin työpaikalle on helppoa ja vaivatonta - kuin myös matka työpaikalta uuteen kotiin eteenpäin 👍.

   Poista
 5. Sienet menee tosiaan pieneen tilaan.

  VastaaPoista
 6. Olipa hajontaa netin tiedoissa! Onkohan ne vetäneet mutu-tuntumalla, tai ainakin siinä arvioissa "500g 1 litra tuoreita" on käytetty joko tosi märkiä sieniä tai sullottu ne piukkaan.

  Ehkäpä joku joka asiaa pähkäilee, löytää nyt sun blogiin ja saa empiirisen tutkimuksen perusteella oikean tiedon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika isolla haarukalla oli noita arvioita. Omatkaan sienet eivät olleet ihan kuivemmasta päästä ja mittaan heittelin niitä vapaalla pudotuksella. Ei siis tunkemista.

   Ehkä tämä tosiaan räjäyttää blogin suosion, siitä lähdetään 😂😂😂.

   Kiitos taas piristyksestä 💖

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)