Vielä ei ollut lunta maassa. Oli oikein oivallinen hetki mennä metsään vielä suppilovahveroiden perään. Pakkanen on purrut täällä ainakin kahdesti, kantarelleja ei kannata enää yrittää kerätä.
Suppilovahverot ovat ensisijaisesti tyttärelle, jolle niitä kuivattelen. Viime syksynä lumi ja pakkanen pyrähtivät paikalle yllättäen ja sienien keruu loppui kuin seinään. Tänä vuonna olen käynyt jättämässä sienimetsille hyvästejä jo kahdesti. Olen kyllä ihan valmis vielä kolmanteenkin kertaan 🤭🍄😍.
Kuusimetsissä on usein aika hämärää. Tummanruskean suppilovahveron erottaminen tummanvihreästä sammalesta vaatii kohtuullista hämäränäköä. Heti hämärään metsään saapuessa minun hämäränäköni on vielä hukassa ja silmätkin vetistävät. Aika tekee kuitenkin tehtävänsä ja sienet on helpompi erottaa alkutotuttelun jälkeen.
Kun suppiksia löytyy muutama, on niitä lähistöllä usein enemmänkin. Taitavasti piiloutuneina useimmiten.
Sienisaalis täyttyi nopeasti ja jäi jotenkin sellainen tunne, että metsään voisi vielä mennä vähän kurkistamaan. Kävin katsomassa vanhan paikan, joka ennen kuhisi hirvikärpäsiä, mutta jossa on sittemmin tehty metsätöitä. Hirvikärpäsiä ei löytynyt, suppilovahveroita ihan riemastuttavasti! Kaikkea ei voinut kerätä, nehän pitää vielä jaksaa käsitelläkin keräämisen jälkeen 😞.
Toisen keruupaikan jälkeen lähetin jo viestin ystävälle, josko hänen äidillään voisi olla käyttöä suppilovahveroille. Sain vihreää valoa, mikä helpotti oloani, sillä olin kerännyt sieniä selvästi yli omien tarpeiden.
Suppilovahveroita kertyi reilut 4,2 kiloa. Aikaisemman mittaukseni mukaan litra suppiksia painaa noin 200 grammaa (sateen jälkeen ovat painavampia kuin kuivan kauden jälkeen). Tämän mukaan sieniä kertyi reilut 20 litraa. Ei paha 🍄.
Ylimääräisiä (mutta priimoja) kantarelleja olen myynyt jonkin verran muille, mutta suppilovahveroiden hinta on niin alhainen, ettei myynnin vaatimiin toimiin kannata mielestäni ryhtyä. Onneksi osan sienistä sain läheisille ja loput pyrin kuivattamaan.
Suppilovahverot on oikein helppo kuivattaa huoneenlämmössäkin, jos kuivatustasoja löytyy vain riittävästi.
Sienet pitää pilkkoa/riipiä riittävän pieniin osiin, jotta kuivuminen tapahtuu nopeasti.
Vierashuoneeseen kantamista odottava vitriini pääsee odottaessaan toimimaan sienikuivaamisen lisätasona 👍.
Tärkein viestini lienee se, että suppilovahveroiden kuivaaminen onnistuu todella mainiosti myös huoneen lämmössä, mikäli kuivaustilaa vain riittää. Ei kannata pelätä, vaan kannattaa kokeilla. Säilytyspurkkeihin sienet kannattaa siirtää vasta, kun on varma niiden kuivuudesta. Yleensä varmuus (tai se toinen tuomio) tulee selväksi viikon aikana.
Minun suppilovahverometsissäni sienet ovat melkoisen kookkaita, joskus jopa kämmenen kokoisia. Kookkaiden suppilovahveroiden kuivaaminen vaatii aivan erityisesti pieneksi pilkkomista. Vain aivan pienimmät sienet jätän pilkkomatta ja ne myös säilön aivan erikseen. Joskus niillä on erityinen visuaalinen merkitys.
Ihanaa lokakuun jatkoa! Vielä varmaan ehtii näkemään pyrstötähden?
Mahtava suppis saalis!
VastaaPoistaKiitos, Anne!
PoistaKyllä niitä riittääkin!
Päivittäin siivoan niitä jaksamiseni ja aikani mukaan. Todella pieneen tilaan kuivuvat loppujen lopuksi.
Metsä on tänä syksynä palkinnut sienestäjän todella runsailla määrillä.
VastaaPoistaKiitos, Sami!
PoistaNyt on tosiaan päässyt iloitsemaan sienistä koko kauden. Ja niitähän on tullut sitten myös säilöttyä tulevan varalle.
Jestas, kylläpä olet jaksanut noukkia! Kuivatus on kyllä hyvä tapa säilöä, ja kuivattuja sieniä voi laittaa vaikka joululahjaksi. Ite häpeäkseni joudun toteamaan suppissaaliikseni nolla kappaletta tänä syksynä. En oo ees nähny, en tosin etsiskellytkään.
VastaaPoistaKiitos, RH!
PoistaNäiden kanssa ei tarvinnut hirveästi jaksaa. Niitä vain riitti.
Tyttärelle minä näitä noukin, siinä on ihan eri tavalla motivaatiota kuin itselleen noukkimisessa.
Jestamandeera minkä suppissaaliin olet saanut. Ihanaa, että sienikausi siellä jatkuu viellä. Meillä yöpakkaset vei jo sienet.
VastaaPoistaKiitos, Enkuli!
PoistaPari pakkasyötä on ollut. Näistäkin osan varret olivat hieman jäässä. Suppis kuitenkin jaksaa hyvin pikkupakkasetkin ja uutta kasvaa vielä lisää. Ensi viikonloppuna voisi vielä ehtiä... 🍄
Mikä saalis sinulla onkaan! Minä olen käynyt vain yhden kerran varmassa paikassa, ja tehnyt suppilovhveropiirakkaa.
VastaaPoistaKiitos, Marja!
PoistaYksi varmassa paikassa riittää monesti pitkälle 👍.
Minä en leivo. Enimmäkseen jaan sienet tuoreina tai kuivattuina eteenpäin 🙄.
Sinähän olet saanut hurjat suppissaaliit, onnittelut Susanna. Jälkikäsittelyssä on toki oma hommansa. Kuivaaminen on oivallinen keino. Myös sienten lahjoittaminen ystäville ilahduttaa saajaa ja antajaa.
VastaaPoistaMeidän mökkisaaressa ei tänä syksynä ollut juurikaan suppilovahveroita, tavallisesti niitä on ollut niin paljon kuin jaksaa kerätä. Toki joku on voinut käydä saalistamassa ne jokaisenoikeudella (jokamiehen).
Olen minäkin kuivattanut ja purkittanut suppiksia, niistä tosiaan saa helposti ruokaa talven mittaan.
Kiitos, Sirpa!
PoistaSuppiksia kulutan itse melkoisen niukasti, lähinnä ne menevät tyttärelle hyvään ja arvostavaan käyttöön. Kuivattuina niiden kuljetus ja säilytys on helppoa. Ei tarvitse miettiä kylmäketjuja ja niukkaa pakastintilaa 🍄
Vuodet eivät ole samanlaisia. Ehkäpä teillä saaressa on ollut huono tuuri. Ensi vuonna toivottavasti sitten kaikki siltä osin paremmin 🌼
Minä kuivaan osan (on semmoinen iso kuivuri vuosien takaa) ja pakastan osan. Suppilorisottoon sopivat mielestäni paremmin hieman pienemmiksi hakatut pakastetut suppilovahverot.
VastaaPoistaKiitos, Vanha rouva!
PoistaMinullakin on kuivuri, mutta se on sen verran pieni, ettei juurikaan auta näissä talkoissa. Suppilorisottoa pitäisi kokeilla, varmasti erinomaista 💖