torstai 13. kesäkuuta 2024

Kuinka synkkään rakoon ihminen voikaan itsensä ajaa?

Etäpäivät vuokramökillä olivat mahtavia! Sopivan varjoisena hetkenä tein töitä reilun tunnin ajan ulkona patiolla. Meren äänet kuuluivat ja meritunnelmat näkyivätkin paljon paremmin, kuin kuva antaa ymmärtää.


Suurin osa työpäivästä kului kuitenkin sisätiloissa ja ennen kaikkea opiskelun merkeissä. Olen opiskellut kevätkesän ajan Power BI -raportointityökalua oikein urakalla. Vielä pitäisi löytää aikaa harjoitteluun, jotta opitun saisi muuntumaan oikeaksi hyödyksi. Jospa tässä ihan lähiaikoina vielä ennen kesälomia 👍.


Elämäni on pyörinyt jo liian kauan melkein pelkästään työn, palautumisen sekä kuolinpesän tyhjennyksen ja siivouksen ympärillä. Muu elämä on jäänyt aika varjoon ja sen myötä omat voimavaratkin ovat niukistuneet niukistumistaan. Tähän täytyy tulla muutos jo ennen kesälomia. Minun täytyy opetella pistämään itseänikin omiin prioriteetteihini.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, etten hyväksy oitis lounastaukoni päälle ehdotettuja palavereja. Merkitsen lounastaukoni kalenteriini juuri siitä syystä, että tarvitsen ne ihan oikeasti. Jonkun mielestä tulen selvästikin toimeen vararavinnollanikin tai sitten tuo joku ei vain välitä pätkääkään. Minun täytyy ryhdistäytyä ja pitää puoleni.

Toinen työrauhaani häiritsevä palaverikäytäntö on se, että minulle tärkeimpien palaverien kylkeen liimataan ilman siirtymäaikaa muita palavereita. Se häiritsee, sillä haluan valmistautua erityisesti tärkeimpiin palavereihini. Täytyy jatkossa laittaa valmistautumisajatkin entistä tiukemmin kalenteriini. Ja pitää niistä kiinni.


Minun kuormitukseni on selvästi ylittänyt rajat ja voimavarat ovat valuneet hulevesien kanssa jonnekin viemäriin. Juuri nyt minun pitää pitää huolta kalenteristani ja omasta jaksamisestani. Pahoittelen tätä vuodatusta, mutta nyt kalenteri näyttää paremmalta ja minulla näkyy valoa tunnelin päässä. Vanha paha olo purkautuu nyt ulos.


Nyt tämän purputtamisen jälkeen palaan vielä Rymättylän mökin tunnelmiin. Uskoakseni tämä on harmaasieppo. En ole tavannut sitä aikaisemmin, siksi tunnistaminen on vielä arvailua.

Kaikkia ei tarvitse miellyttää. Kaikkien vaatimuksiin ja odotuksiin ei tarvitse taipua. Omaa jaksamista ei saa venyttää jatkuvasti eikä loputtomiin. Ollaan itsellemme armollisia 🌿.

14 kommenttia:

 1. When I read this it makes me very happy to be retired. I had a perfectly good career, but I don’t miss work one bit, didn’t even for a moment, and now I keep very busy, but I am doing what I want to do, and not what is imposed by others.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you very much, David!

   I like my work, but too much is just too much.
   It requires lots of courage to keep your desired limits with work.
   Politeness has died when it comes to respecting other people's limits in working life. If you can not rely on others to respect your limits and borders, you have to learn to be tough tourself. It is not nice.

   I see you really do things you enjoy. That is wonderful!

   Enjoyable summer days to you!

   Poista
 2. Oikein! Pidä Susanna puolesi! Minä koitan yhä toipua äidin ja isän jutuista, ja heidän talosta ym jutuista. Nyt tuntuu, että ehkä helpottaa kun sain kotilalon myytyä. Sitten kävikin niin, että vuosien aikana en ollut pitänyt itsestäni huolta. Nyt olen pakon edessä! Ulkosaunassa saunominen, ja pihan porealtaassa käynti tuntuu hyvältä. Poreissa melkein pystyn rentoutumaan, mutta ihan en vielä. Ehkä sekin päivä tulee kun pystyn jotenkin ottamaan rennosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Itsensä unohtaminen ja omien tarpeidensa priorisoinnin lykkääminen sujuvat niin petollisen helposti. Vaikka mahdottomalla puurtamisella jaksaa vielä viikon tai kuukaudenkin, raja tulee jossain ikävän lähellä 😔.

   "Pakon" määrittely pitäisi pistää työn alle. Mikä on ihan oikeasti pakollista ja mikä vain kuulostaa (muka) siltä?

   Poista
 3. Pidän tyylistäsi kertoa elämästäsi. Samaistun moniin elämäsi kohtiin, ja sain tästäkin tekstistäsi paljon itselleni vertaistukea! Mahtavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaana!

   Ihanaa kuulla, että löydät vertaistukea kirjoituksistani. Se helpottaa hieman huonoa omaatuntoani elämän kääntöpuolien kirjoituksistani 🥰.

   Poista
 4. Kyllä tuo minustakin on harmaasieppo. Hyvät kuvat.

  VastaaPoista
 5. Nyt kyllä kirjoitat asiaa. Rajat on oltava ja jaksamisen eteen kannattaa tehdä rajoituksia. Ei ole pakko olla koko aikaa oravanpyörässä..
  Ihanat lintukuvat.

  VastaaPoista
 6. Työelämässä tänä päivänä joutuu usein pitämään tiukastikin kiinni omista rajoistaan. Iso osa ihmisistä joutuu opettelemaan sitä ja moni vielä useampaankin kertaan. Moni haluaa saada asiat kuntoon ja on valmis joustamaan, kunnes sitten huomaakin joustaneensa liikaa.

  Pidä kiinni rajoistasi <3

  VastaaPoista
 7. Harmaasieppo killisilmä, mieki bongasin sen eilen listalleni. Lintuappi oli sen laulun jo bongannut, mutta kun se on niin vaatimatonta niin en ite kuullut. Tai erottanut.
  Ja kyllä se on niin, että ite ne omat rajat on piirrettävä, muuten toiset ottaa kaiken irti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!